Vize
Pravo zbori Vuja, ako ne udjete na turisticku vizu ili vizit, na koju cete onda? Muz ce da udje na employment, ona pink viza, a vi? Rezidens viza se radi samo u UAE, nakon zavrsenog lekarskog i to nakon sto tvoj muz dobije prvo svoj rezidnes. Procesuiranje vize za zaposlenog i njegovu porodicu nikako ne moze ici paralelno, vec prvo zaposleni, pa porodica. Tako je bar bilo do sad, ne znam da li se nesto promenilo, jer se stalno menja. Jedino ako vam firma ne uradi turisticke vize koje mogu da vaze maksimalno 2 meseca, posle toga, ili se vracate kuci, pa ponovo dolazite ovde ili ne idete kuci, ali muz (ili njegova firma) placa tih 500 AED po osobi za neizlazak iz zemlje. Ovo vam je prijateljski savet, neka muz ispita sve detalje za vase vize pre dolaska, da se nesto ne bi iskomplikovalo.
Stanovi u AD
Ima i vila i zgrada, zivela sam i u vilama i u compoundu, a sada u zgradi. Zgrade su definitivno mnogo bolje uradjene od vila, mislim na zgrade ne starije od 3 - 4 godine. Stanovi imaju ok raspored prostorija, nema gipsanih pregrada, nema toliko vlage kao u vilama, vecina zgrada se lepo odrzavaju, ciscenje, pest control, naravno na sve to morate da obratite paznju kod trazenja, jer nije uvek standard. Vile su slabijeg kvaliteta, meni je smetala vlaga, znaci AC nam je radio od februara do novembra, a u zgradi jos uvek ponekad moze da se iskljuci klima na neko vreme, a do skoro smo ziveli i bez nje. Ono sto je jako vazno u AD od skoro je MUNICIPALITY APPROVED CONTRACT, trazice vam samo takav ugovor kada muz bude radio rezidens za tebe i dete, plus racun za vodu i struju na njegovo ime. U vilama ne placas vodu ni struju, jer vile uglavnom nisu municipality approved zbog gipsanih pregrada, a svaka vila je po zakonu samo za jednu porodicu i nije sharing, cega jos uvek ima puno u AD, ali inspekcije sada rade na tome da se stvari dovedu u red, tj. da nema vise po nekoliko porodica u jednoj vili. Inspekcija upadne u vilu i da ti rok da se iz nje iselis i kraj! Desilo se nekima iz moje firme skoro. Eto zato sam se preselila u zgradu mesec dana pre porodjaja, da ne bih imala glavobolje i sve je proslo smooth, jer smo imali sve papire po zakonu u imigraciji za cerkin rezidens. Cula sam da su nekima trazili racun za struju i vodu kad su hteli dete besplatno da vakcinisu u government hospital. Najvise mi se svidelo kad sam zivela u jednom ne tako skupom compoundu, gde su se vile delile na nekoliko porodica, cena je bila super, imala sam svoju slatku garsonjeru, novu novcatu, kad sam se udala hteli smo da predjemo u 1 bedroom ali smo odustali zbog ugovora koji nije bio municipality approved. Taj deo oko Bateen aerodroma i blizu Khalifa parka i Park Rotana hotela ima nekoliko compounda, u jednom zive 2 moje koleginice, to biste mogli uzeti u obzir, 1 bedroom kosta oko 100000 AED, a 3 bedroom je oko 150000, ima bazen, teretana, stanovi su velike kvadrature i lepog finisha, sa ugradnim plakarima i belom tehnikom, americka kuhinja sa pultom. Pricacemo o tome ako vas bude interesovalo. I da, ljudi se cesto sele, zbog cene, zbog posla...do sada sam se selila 5 puta i jos uvek nisam nasla mesto koje bih nazvala svojim domom nazalost, mesto na kome bih duze ostala....
Vakcine
A moja iskustva sa porodjaja, mislim da sam pisala o tome nekoliko stranica pre, sve je bilo ekstra! daleko bolje nego sto bi bilo u Srbiji.
Moja mala ima skoro 6 meseci, imamo pedijatra iz Australije, zadovoljni smo, a vakcine je do sada primila 3, krajem meseca ce jos jednu. Kad se ona rodila, jedna doktorka egipcanka nas je vrbovala za vakcinu za ROTA virus koja je bila opcija, mi smo joj rekli da uzimamo samo ono sto mora, sada je ROTA virus vakcina postala obavezna, ali daje se samo deci u drugom mesecu. Farmaceustki lobi, nista drugo. Besplatne vakcine se mogu dobiti u drzavnim klinikama i bolnicama, ali mora da se imati odgovarajuci tip zdravstvenog osiguranja (DAMAN) i mozda jos neko prihvataju. U privatnim bolnicama vakcine kostaju oko 800 AED.