Abu Dhabi... Dubai

Вујо, отиди и сам реши кад имаш шта за своју породицу. То ти је мој лични савет. Сачуваћеш неколико кила живаца. Што Ариби каже, ако је ПРО смотан или лењ или га из ко зна ког разлога боли уво за тебе и твоју породицу онда се то отегне до бесвести.
А у вези плате постоје правила без обзира ко кога спонзорише. Тј. жена мужа ни не може да спонзорише осим ако је мед. сестра или доктор или тако нешто. Постоје правила и у вези тога. Зато и траже податке са рачуна у банци. Мислим то је један од разлога. Често је потврда о плати из фирме довољна. У случају да одобре да жена спонзорише мужа и децу, онда траже 300 чуда докумената од жене. Све до оверене дипломе из школе или са факса.

Желим све најбоље муслиманима током Рамазана! Па и осталима :)

Вујо, отиди и сам реши кад имаш шта за своју породицу. То ти је мој лични савет. Сачуваћеш неколико кила живаца. Што Ариби каже, ако је ПРО смотан или лењ или га из ко зна ког разлога боли уво за тебе и твоју породицу онда се то отегне до бесвести.

Ma rešio sam odavno to za familiju, oni se već spremaju za put nazad u Srbiju dok prođe leto. Nego mi PRO sad otegao za Emirates ID, još uvek ne mogu da završim j... ljubljenu vozačku dozvolu. K'o što kaže Aribi, izgleda da je očekivao nešto, a i ja sam ostavio takav utisak, pa ću morati da odnesem "kafu i čokoladu". :) A PRO nije bio smotan, nego njegove kolege, koje nisu obavile svoj deo posla. Onoga trenutka kada sam mu spremio papire, i kada su ostali završili svoj posao, završio je vize za jedan dan.
Inače, oba PRO-a sa kojima sam imao kontakt, u firmi u kojoj radim, i u firmi u kojoj sam zaposlen (dve različite) su Pakistanci, ali koji se trude da imitiraju Arape po izgledu i oblačenju.

Danasnji Gulf News
beyond-50-C-temperature-IMAG0504_zps1226-1.png

Prilozi

• beyond-50-C-temperature-IMAG0504.jpg
    beyond-50-C-temperature-IMAG0504.jpg
    37,2 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
...hej ekipa,
silni ste i puni informacija :)
ha ha ovo za mog muža :) nije baš prodavač nego je dobio posao team leader-a informatičkog sektora u jednoj banci.
Što se tiče tih naših papira, banka je obećala da će oni sve odraditi.
Papire smo poslali i sad čekamo.
Nadam se da neće biti ovih zavrzlama koje vi svi spominjete, od početka znaju da obiteljski dolazimo.
Mi smo slike za pasoše i vize, vjenčani i rodne listove već poslali tako da se nadam da neće biti nekih problema.
Službeni početak rada je 04.08. tako da mislim da neće biti tu nekih čekanja od mjesec dva koje spominjete.
Njima se žuri jako a ne nama :)
Nama je ionako sve prebrzo i nismo se nadali da će se sve odigrati tom brzinom, mislili smo da će to i biti kao tek u 10. mjesecu ali evo...
Jasno mi je da se na turističku vizu ne može dobiti rezident viza, mislim da to ne može nigdje ali nitko nama nije ni spomenuo turističku vizu.
Drago mi je da svi dijelite svoja osobna iskustva pa evo i ja ću biti (nadam se) jedna od vas da čujete kako smo mi prošli.
Hvala svima...

Pretpostavljam da joj muž nije dobio posao vozača autobusa, ili prodavca u Spinney-ju, tako da ne mora da brine o tome. Problem je kad je žena sponzor.

Kad se oteglo za moju familiju, onda sam razmišljao i o toj varijanti. PRO mi je rekao da ne može da se promeni, i da moraju da izađu iz zemlje. Ako je on lagao mene, onda ja lažem vas.

A razlika u ceni zakupa na godišnjem nivou često bude veća nego što košta nameštaj unutra.

Zaboravih da napomenem jednu stvar, nenamešteni stanovi često imaju komplet belu tehniku, tako da imaš veš mašinu, mašinu za sudove, šporet, rernu, frižider, a često imaju i ugradne plakare. Što znači da ako uzmeš nenamešten stan, trebaju ti kreveti, trpezarijski sto i stolice, dnevna soba i zavese. Lako se može dovesti do useljive faze, a posle se stvari uzimaju lagano.

...hvala na ovim info za stan.
Što se tiče cijenkanja za stan, hmm do kojeg postotka se mogu rušiti cijene - 10% 15% ili čak i više?
Kako ste vi prošli kad ste uzimali stan?
Čuli smo da na službenim stranicama agencija i nisu baš realne cijene i da se stan može dobiti po znatno nižoj cijeni od ove koja stoji na oglasu.
Kakva vi iskustva imate?
Na što bi trebali obratiti pažnju po pitanju ugovora ili je sve crno na bijelo i jasno?
Prilično sam sumnjičava kad vidim da se dosta priča ali ako nije sve to navedeno ugovorom da ljudi izvise jer su pošteni i vjeruju na riječ.
Molim da podijeliti svoja iskustva.
Da li ste svi od početka u istim stanovima ili ste ih mijenjali?
Ne znam da li ste svi u zgradama (meni se nekako više sviđaju kuće odnosno njihove vile) i kakvi su vam susjedi?
Koliko su izolirani ti zidovi u zgradama od stotinjak stanova?
Izgledaju mi kao kutijice šibica i nisam baš pristalica tih ogromnih zgrada.
Hvala....

za cenkanje zavisi. vidi pa probaj koliko mozes spustiti. verovatno nekih 5-10% od prilike.
u ugovoru treba da obratis paznju na placanje klime, da li je uracunata u cenu i kako ide, ko placa troskove klime. i ne potpisuj ugovor ako prvo vlasnik ne potpise i overi (ako ima pecat). ako je u pitanju gradjevinska firma da je vlasnik onda overa obavezno. nije sve crno na belo. imas prvu stranu ugovora koja se ne menja, svuda je ista. ali sa druge strane bude svasta, sve zavisi od vlasnika i ponekad agenta. citaj drugu stranu pazljivo.
ja sam se selio 16 puta :D kad promenim firmu menjam i stan. da ne bi putovao 12 godina do posla i nazad.
jel u Abu Dhabiju ima villa? ja sam tamo video samo zgrade.
susedi uglavnom nisu mnogo komunikativni a izolacija nije svuda ista. uglavnom nije losa.
kolika su ti deca? meni je vise problem na kojem sam spratu nego ostalo. da ne bi deca letela kao teletabisi :DD

Hej,
Kako si spomenula da imaš malu zanima me da li si ju rodila tu?
Voljela bih čuti tvoja iskustva po pitanju bolnice, doktora, stručnosti...
Pa eto ako nije problem :)
Također, da li imate svog privatnog pedijatra za malu?
Što sa vakcinama, da li ste ih primali već (ne znam koliko je malecka stara, pretpostavljam par mjeseci) i da li su obavezne?
Mi bi trebali imati na jesen vakcinu protiv ospica, boginja i tih dječjih bolesti ali sad nemam pojma kako to funkcionira tu...
Hvala :)

za cenkanje zavisi. vidi pa probaj koliko mozes spustiti. verovatno nekih 5-10% od prilike.
u ugovoru treba da obratis paznju na placanje klime, da li je uracunata u cenu i kako ide, ko placa troskove klime. i ne potpisuj ugovor ako prvo vlasnik ne potpise i overi (ako ima pecat). ako je u pitanju gradjevinska firma da je vlasnik onda overa obavezno. nije sve crno na belo. imas prvu stranu ugovora koja se ne menja, svuda je ista. ali sa druge strane bude svasta, sve zavisi od vlasnika i ponekad agenta. citaj drugu stranu pazljivo.
ja sam se selio 16 puta :D kad promenim firmu menjam i stan. da ne bi putovao 12 godina do posla i nazad.
jel u Abu Dhabiju ima villa? ja sam tamo video samo zgrade.
susedi uglavnom nisu mnogo komunikativni a izolacija nije svuda ista. uglavnom nije losa.
kolika su ti deca? meni je vise problem na kojem sam spratu nego ostalo. da ne bi deca letela kao teletabisi :DD

...ha ha ha, dobar si :)
baš smo u fazi teletabisa ali samo na laptopu :)
mala je 11 mjeseci.
...i dalje sam pri tome da bi radije neku kuću i što prizemnije to bolje :D
i da, da ne zaboravim, da li su ove kvadrature realne što pišu i da li svi onda živite u stanovima od preko 100 m2??

Ja jos nikad nisam merio metrom koliki je stan. Odem i vidim okom. Ako mi se svidja i odgovora uzmem, ako ne trazim dalje. I ovde koriste sqft a ne metre kvadratne na koje sam ja i svi mi navikli. Tako da sam izgubljen u svemiru kad mi kazu 1850sqft. Nemam pojma sta mu to znaci dok ne odem kuci pa negde na internetu ne pretvorim to u nase jedinice :)
11 meseci, pa onda dobro. Vidi koliko ima izlaza na terasu i da li mogu da se zakljucaju kljucem i tako. Vidi nesto u prizemlju ili prvom spratu. Sta da ti kazem :)
Vakcine postoje ovde sve. Meni se cini i vise nego kod nas. Ja stalno govorim zeni da sam kad sam bio mali dobio samo par vakcina a ona malo-malo pa nosi decu na vakcinisanje. Pa protiv cega tolike vakcine? Te TB, BCG, te maciji kasalj, nemam ti ja pojma sta ona meni nabroja ali samo ih cepaju. Ja nekad mislim da se danas deca razbole pre od tih vakcina nego od virusa i bakterija. Ozbiljno :)

...iskreno i ja tako mislim i da zakonski nije obavezno ne bi je sigurno ni dala na cijepljenje...
Međutim, obavezno je i do prve godine 14 vakcina dobije.
Poludila sam i nisam pristalica uopće jer znam da smo mi svi dobili do 14 godina 5 vakcina i to je bilo to.
Nitko nikad bolestan i što nam je falilo a sada užas.
Sve je to lobi farmaceutskih tvrtki ali nije forum za ove teme :D
...znam da su mjere drugačije ali sam se već privikla i da je ovih 1850 odokativno 160 naših kvadrata i to su poprilično komforni stanovi za naše uvjete a za njihove očito normalni :)

ovo je prvi put da zivim u stanu od 1850sqft. velicina uvek zavisi od toga koliko imas novaca da platis. ako nemas za 1850 onda naravno iznajmis manji stan.
ma da, nije tema ali nasa deca su napumpana nekim vakcinama koje im verovatno ni ne trebaju nikad u zivotu. sve su to samo pare, u pravu si 100%. ja to sve isto govorim zeni ali ona meni, posto je med. sestra (znaci vec obradjena verovatno jos na faksu :D ) kaze da danas postoje neke nove bolesti i virusi koji nisu postojali u doba kad smo mi bili mali pa zato. to je sve kerefeka :))

Nadam se da neće biti ovih zavrzlama koje vi svi spominjete, od početka znaju da obiteljski dolazimo.
Mi smo slike za pasoše i vize, vjenčani i rodne listove već poslali tako da se nadam da neće biti nekih problema.
Službeni početak rada je 04.08. tako da mislim da neće biti tu nekih čekanja od mjesec dva koje spominjete.
Njima se žuri jako a ne nama :)
Pa nisu to zavrzlame, to je neka normalna i standardna procedura. U svakom slučaju vi ne možete dobiti papire pre nego što muž kao sponzor ne dobije sve ono što sam naveo, a ništa od toga ne može da dobije dok ne dođe u UAE. Znači ne postoji način da vi dobijete papire kad i on.
A što se njihove žurbe tiče, moram da budem ciničan - njima se možda žuri da muž dođe, ne verujem da im mnogo znači da li ste i vi tu.
Nama je ionako sve prebrzo i nismo se nadali da će se sve odigrati tom brzinom, mislili smo da će to i biti kao tek u 10. mjesecu ali evo...
Jasno mi je da se na turističku vizu ne može dobiti rezident viza, mislim da to ne može nigdje ali nitko nama nije ni spomenuo turističku vizu.
Drago mi je da svi dijelite svoja osobna iskustva pa evo i ja ću biti (nadam se) jedna od vas da čujete kako smo mi prošli.
Pa opet moje pitanje, zašto ne razmotriš opciju da dođeš kasnije, a da muž sad ode sam? Možda jeste vama malo komplikovanije, ali će mužu biti jednostavnije da reši sve to.

Na što bi trebali obratiti pažnju po pitanju ugovora ili je sve crno na bijelo i jasno?
Prilično sam sumnjičava kad vidim da se dosta priča ali ako nije sve to navedeno ugovorom da ljudi izvise jer su pošteni i vjeruju na riječ.
Molim da podijeliti svoja iskustva.
Ne moraš se brinuti u AD, svi prevaranti sa stanovima su ovde u Dubaiju... :)

Vize
Pravo zbori Vuja, ako ne udjete na turisticku vizu ili vizit, na koju cete onda? Muz ce da udje na employment, ona pink viza, a vi? Rezidens viza se radi samo u UAE, nakon zavrsenog lekarskog i to nakon sto tvoj muz dobije prvo svoj rezidnes. Procesuiranje vize za zaposlenog i njegovu porodicu nikako ne moze ici paralelno, vec prvo zaposleni, pa porodica. Tako je bar bilo do sad, ne znam da li se nesto promenilo, jer se stalno menja. Jedino ako vam firma ne uradi turisticke vize koje mogu da vaze maksimalno 2 meseca, posle toga, ili se vracate kuci, pa ponovo dolazite ovde ili ne idete kuci, ali muz (ili njegova firma) placa tih 500 AED po osobi za neizlazak iz zemlje. Ovo vam je prijateljski savet, neka muz ispita sve detalje za vase vize pre dolaska, da se nesto ne bi iskomplikovalo.
Stanovi u AD
Ima i vila i zgrada, zivela sam i u vilama i u compoundu, a sada u zgradi. Zgrade su definitivno mnogo bolje uradjene od vila, mislim na zgrade ne starije od 3 - 4 godine. Stanovi imaju ok raspored prostorija, nema gipsanih pregrada, nema toliko vlage kao u vilama, vecina zgrada se lepo odrzavaju, ciscenje, pest control, naravno na sve to morate da obratite paznju kod trazenja, jer nije uvek standard. Vile su slabijeg kvaliteta, meni je smetala vlaga, znaci AC nam je radio od februara do novembra, a u zgradi jos uvek ponekad moze da se iskljuci klima na neko vreme, a do skoro smo ziveli i bez nje. Ono sto je jako vazno u AD od skoro je MUNICIPALITY APPROVED CONTRACT, trazice vam samo takav ugovor kada muz bude radio rezidens za tebe i dete, plus racun za vodu i struju na njegovo ime. U vilama ne placas vodu ni struju, jer vile uglavnom nisu municipality approved zbog gipsanih pregrada, a svaka vila je po zakonu samo za jednu porodicu i nije sharing, cega jos uvek ima puno u AD, ali inspekcije sada rade na tome da se stvari dovedu u red, tj. da nema vise po nekoliko porodica u jednoj vili. Inspekcija upadne u vilu i da ti rok da se iz nje iselis i kraj! Desilo se nekima iz moje firme skoro. Eto zato sam se preselila u zgradu mesec dana pre porodjaja, da ne bih imala glavobolje i sve je proslo smooth, jer smo imali sve papire po zakonu u imigraciji za cerkin rezidens. Cula sam da su nekima trazili racun za struju i vodu kad su hteli dete besplatno da vakcinisu u government hospital. Najvise mi se svidelo kad sam zivela u jednom ne tako skupom compoundu, gde su se vile delile na nekoliko porodica, cena je bila super, imala sam svoju slatku garsonjeru, novu novcatu, kad sam se udala hteli smo da predjemo u 1 bedroom ali smo odustali zbog ugovora koji nije bio municipality approved. Taj deo oko Bateen aerodroma i blizu Khalifa parka i Park Rotana hotela ima nekoliko compounda, u jednom zive 2 moje koleginice, to biste mogli uzeti u obzir, 1 bedroom kosta oko 100000 AED, a 3 bedroom je oko 150000, ima bazen, teretana, stanovi su velike kvadrature i lepog finisha, sa ugradnim plakarima i belom tehnikom, americka kuhinja sa pultom. Pricacemo o tome ako vas bude interesovalo. I da, ljudi se cesto sele, zbog cene, zbog posla...do sada sam se selila 5 puta i jos uvek nisam nasla mesto koje bih nazvala svojim domom nazalost, mesto na kome bih duze ostala....
Vakcine
A moja iskustva sa porodjaja, mislim da sam pisala o tome nekoliko stranica pre, sve je bilo ekstra! daleko bolje nego sto bi bilo u Srbiji.
Moja mala ima skoro 6 meseci, imamo pedijatra iz Australije, zadovoljni smo, a vakcine je do sada primila 3, krajem meseca ce jos jednu. Kad se ona rodila, jedna doktorka egipcanka nas je vrbovala za vakcinu za ROTA virus koja je bila opcija, mi smo joj rekli da uzimamo samo ono sto mora, sada je ROTA virus vakcina postala obavezna, ali daje se samo deci u drugom mesecu. Farmaceustki lobi, nista drugo. Besplatne vakcine se mogu dobiti u drzavnim klinikama i bolnicama, ali mora da se imati odgovarajuci tip zdravstvenog osiguranja (DAMAN) i mozda jos neko prihvataju. U privatnim bolnicama vakcine kostaju oko 800 AED.

Poslednja izmena:
lele mitre ala vas deru u AD za stanove sada :)

cuti uzas....em sto su cene takve, em sto imas restrikcije, u vilama vise nije sigurno, osim ako ne uzmes celu za sebe, a zna se ko to moze. Khalifa city i Mohd. Bin Zayed su isto poceli da budu skupi, a tamo si pre mogao naci lepe vile, naravno sharing, za 40k, 50k, pa i za 35k za one bedroom. Znaci lepe lokacije za zivot u AD, u novim zgradama sa full facilities (gym and swimming pool) su Reem Island, cena 1 bedroom nema ispod 75 AED, pa dodaj na to jos minimum 10 K koje ce da ti uzmi za kojekave security deposit, AC i sta ti ja znam sta i plus agency fee koja je uglavnom oko 5% od cene, Al Bandar (van grada) blizu Yas islanda i formule, isto tako nema ispod 80k, Al Reef (iza internacionalnog aerodroma, a ne onog sto sam gore pominjala), vile i stanovi, tamo ima malih vila za 120k, a stanovi u zgradi nista ispod 70k, s tim sto je to novo naselje, jos uvek u razvoju, ali vrlo lepo, samo sto je bogu iza nogu....pa onda gomila novih zgrada izmedju ulice Murror i Airport Rd koje sece ulica br. 31, cene isto tako, nista ispod 70k....ako imas srece, ubodes 2 bedroom za 85k negde oko centra i skaces od srece, ali to je tesko. Ima preko banke sekcija za stanove, zove se ADCP, oni kao imaju nize cene, trazila sam tako prosle godine, cene em nisu bile nista nize, em mi se nista nije svidelo od stanova.
Inace, trazenje stana u UAE je isto kao da trazis posao, potpuno deprimirajuce i stresno i zahteva vreme....cak i kupovina polovnog automobila zahteva isti trud i trosenje zivaca sa svim tim polu-svetom o kojima smo nebrojeno puta pricali na ovom forumu, kao da se trazi posao ili stan.....ne zelim da zvucim negativno, ali to je realnost u ovoj zemlji i svi smo mi kroz to prosli, a prolazicemo jos x puta.....
Tako da taktike, informacije, brzo razmisljanje, snalazenje, fleksibilnost je ono sto se mora imati pre dolaska i za vreme zivota u UAE.....a isto vazi i za bilo gde druge na kraju krajeva....

bolje kupiti novi auto :)

ja za dvosoban stan (koji u stvari ima tri sobe i dnevnu i kuhinju i 4 kupatila (treca soba je jako mala ali ima svoje kupatilo)) ovde placam 40k :) videli ste slike. jedino nema gym, ali ima privatna plaza u okviru kompleksa. ista je cena i za stan gde imas gym ali je stan povrsinski manji i nema trece sobice sa cetvrtim kupatilom :D dobrodosli u Ras Al Khaimah-u haha

cuti uzas....em sto su cene takve, em sto imas restrikcije, u vilama vise nije sigurno, osim ako ne uzmes celu za sebe, a zna se ko to moze. Khalifa city i Mohd. Bin Zayed su isto poceli da budu skupi, a tamo si pre mogao naci lepe vile, naravno sharing, za 40k, 50k, pa i za 35k za one bedroom. Znaci lepe lokacije za zivot u AD, u novim zgradama sa full facilities (gym and swimming pool) su Reem Island, cena 1 bedroom nema ispod 75 AED, pa dodaj na to jos minimum 10 K koje ce da ti uzmi za kojekave security deposit, AC i sta ti ja znam sta i plus agency fee koja je uglavnom oko 5% od cene, Al Bandar (van grada) blizu Yas islanda i formule, isto tako nema ispod 80k, Al Reef (iza internacionalnog aerodroma, a ne onog sto sam gore pominjala), vile i stanovi, tamo ima malih vila za 120k, a stanovi u zgradi nista ispod 70k, s tim sto je to novo naselje, jos uvek u razvoju, ali vrlo lepo, samo sto je bogu iza nogu....pa onda gomila novih zgrada izmedju ulice Murror i Airport Rd koje sece ulica br. 31, cene isto tako, nista ispod 70k....ako imas srece, ubodes 2 bedroom za 85k negde oko centra i skaces od srece, ali to je tesko. Ima preko banke sekcija za stanove, zove se ADCP, oni kao imaju nize cene, trazila sam tako prosle godine, cene em nisu bile nista nize, em mi se nista nije svidelo od stanova.
Inace, trazenje stana u UAE je isto kao da trazis posao, potpuno deprimirajuce i stresno i zahteva vreme....cak i kupovina polovnog automobila zahteva isti trud i trosenje zivaca sa svim tim polu-svetom o kojima smo nebrojeno puta pricali na ovom forumu, kao da se trazi posao ili stan.....ne zelim da zvucim negativno, ali to je realnost u ovoj zemlji i svi smo mi kroz to prosli, a prolazicemo jos x puta.....
Tako da taktike, informacije, brzo razmisljanje, snalazenje, fleksibilnost je ono sto se mora imati pre dolaska i za vreme zivota u UAE.....a isto vazi i za bilo gde druge na kraju krajeva....

Nisam znao da je smjestaj ovoliko skup, to je katastrofa, pa u Bruklinu u Njujorku mozes da imas odlican jednosoban stan za manje pare od ovih. Ne znam zasto su cijene ovolike, nije Abu Dabi bas toliko fensi.

- - - - - - - - - -

bolje kupiti novi auto :)

ja za dvosoban stan (koji u stvari ima tri sobe i dnevnu i kuhinju i 4 kupatila (treca soba je jako mala ali ima svoje kupatilo)) ovde placam 40k :) videli ste slike. jedino nema gym, ali ima privatna plaza u okviru kompleksa. ista je cena i za stan gde imas gym ali je stan povrsinski manji i nema trece sobice sa cetvrtim kupatilom :D dobrodosli u Ras Al Khaimah-u haha

Ne bih ja mogao bez zivota u vecem gradu :)

Znam za RAK, ako nadjes dobar posao, sto da ne, ono sto si nam pokazao stvarno lepo izgleda..i verujem da je manje frke i trke i gubljenja energije. AD je za nijansu bolji od DU, Dubai ti pojede energiju za cas....
A naravno da sam na kraju mukotrpnog trazenja od mesec dana kupila nova kola i nisam zazalila, vec pola otplaceno, dok si reko keks.....i sto je sigurno sigurno je, ne znas sta sve mogu da ti uvale..ustvari, kap mi je prelila casu kad su mi u Nissanu pokazali polovnu TIID-u koja je imala neku ogromnu mrlju na zadnjem sedistu, za koju su mi rekli da ce je skinuti ako je kupim, a prodavali je za 26k, 3 godine staru tada.....kad sam malo pazljivije pogledala tu mrlju, bila je to krvava mrlja od nekog udesa, ko zna, taj sto je tu sedeo je najverovatnije poginuo....uzas!!!!!

pametno si uradila. meni bi isto garant uvalili. ja sam naivan decko :D ja svima sve verujem. a ako neko bas mora da kupi polovan auto moj je savet da se to uradi preko autorizovanih dilera kao al futtaim na primer i ostali. ali eto ako ti kazes da ti se to desilo u nissanu onda ne znam vise sta. biciklo i ajmo lagano pedalanje haha
i tu mrlju bi ti skinuli znas kad? kad na vrbi zasvrbi :) sva ta njihova obecanja su kesa.

Back