Abu Dhabi... Dubai

@tataris hej evo sad se tek zaista udubih. ti si još u srbiji? interesuje me da li je isplativije otići tamo pa tražiti posao i tamo polagati licencu? imam dosta prijatelja tamo al nekako ne želim da ih opterećujem trudim se da sama pronađem podatke jer niko nije zdr radnik....ja imam 3 godine iskustva i zanima me ortodoncija....javi šta si uradio

Neznam da li je isplativije, jer kada sam jednoj gospođici rekao da iz ličnog iskustva znam da je skoro nemoguće naći posao preko oglasa,napravi me ludim i pitala: ''šta ti misliš da ja imam 1000-1500e za odmor po tamo nekom Dubaiu od 30 dana i ako ne nađem posao da se vratim? Pa ja da imam te pare ne bi mi palo na pamet da mrdam odavde''.:dontunderstand:
Licenca tamo,da.Može i ovde DHA licenca(ili DOH) koja važi samo za Dubai.Polaže se Prometric test po njihovim pitanjima (čini mi se 70) u Bg.Ostale (MOH ili svevažeća HAAD licenca tamo ili u Frankfurtu( ? neisplativo).U zavisnosti od specijalizacije različiti su termini i naravno reference.
DHA-skupli,brže se dolazi do termina jer izjavom izbegavaš Data flow.Može da se polaže ovde.
HAAD-jeftiniji ali sporiji (i do 6 meseci se čeka termin).Obavezan Data flow.Kada se dobije prvi izveštaj od Data flow može se prijaviti za termin polaganja.
Moraš izabrati...
Ortodonti su bar prema oglasima veoma traženi.Imaš linkove.
Prijatelji...pa zato i služe da pomognu kad treba

Ima par pitanja! Zarucnik mi radi u Abu Dhabiu vec duze vrijeme i ima resident vizu,a ja dolazim svaki 2. mj. na 3 mj, imam turisticku vizu.. Pa me zanima dali se mozemo vjencati u Abu Dhabiu bez obzira sto ja nemam resident vizu.? I gdje? I koji papiri su nam potrebni! Ako netko zna bilo kakvu informaciju jako puno bi mi pomogla!! Hvala unaprijed! :)

Ciao. Uslov da se dvoje vencaju u Abu Dhabiju u sherijatskom sudu je da oboje imaju rezidens vize. Vencanje moze da se obavi za bilo koje religije, ali su pravila braka po sherijatu, sto je bitno samo dok se zivi ovde. Vencanica koja se dobije ovim putem legalna je kod nas ukoliko se brak registruje, a to se moze uraditi ukoliko postoje pecati UAE Ministarstva spoljnih poslova, nase ambasade u Kairu i prevod na srpski od sudskog tumaca ukljucujuci i prevod ovih pecata (ukoliko si iz Srbije).
Druga varijanta je da se vencate u bilo kojoj crkvi u UAE ako ste hriscani, u Abu Dhabiju ima crkava, a i u Dubaiju, zavisi sta ti treba, pravoslavna, katolicka, protestantska, sve ima :). Znam nas par iz Abu Dhabija koji se vencao u ruskoj crkvi, gde je on pritom bio na vizit vizi, a ona na rezidensu. Nisam sigurna za papire koje su potrebni, kad proverim sa njima javljam ti, ali mogu ti reci bez cega da ne dolazis u UAE bilo da se udajes ili da ovde zivis: pasos, fotografije, viza na kojoj si u datom momentu, izvod iz maticne knjige rodjenih preveden na engleski ili arapski i legalizovan kod nas i u UAE, pisali smo o legalizaciji nekoliko strana ranije i to je to. Ono sto bih ti savetovala da isto uradis, sto su meni trazili prilikom sklapanja braka u sherijatskom sudu je papir na kome pise da nisi udata iz tvoje zemlje, naravno kompletno legalizovan sa sve prevodom. Da ne bi bilo stani-pani kao meni, bolje uzmi taj papir pre nego sto dodjes ovde, ali mislim da u crkvi to ne traze. Imaj ga za svaki slucaj. Crkveni brak se ovde prihvata i na osnovu njega mozes dobiti rezidens preko muza. Medjutim, moze se desiti da ti kod kuce taj brak ne prihvate, jer je crkveni, a ne civilni ili kako se vec kaze, trenutno moji prijatelji cekaju da vide da li ce im u Srbiji prihvatiti, jer se cini kao da nece. U tom slucaju moracete da se uzimate ponovo kod kuce. Srecno!!!!

Poslednja izmena:
...hvala ti, super si ti to pojasnio...
meni sve jasno :D
znači, idemo u kredit čim dođemo, pa veselo druže ;)
koji zakoni, baš kontam - nema posla = nema stana... ili ti nema života...
pa ovdje bi 80% ljudi završilo u zatvoru kad bi zakoni bili kao tu :per:
...ajde još jedno da razjasnimo, ako dobiješ znači vizu i seliš se prije isteka vize, mijenjaš stan a znači i adresu da li to povlači za sobom ponovno pravljenje vize?
možda sad zvučim malo mutavo ali ako immigration traži stambeni ugovor za recimo mene i dijete, što kad promijenimo stan?
hvala :)
Za porodice je tako. Da, dobro si ukapirala, ako nemas posao puko si ko zvecka ovde. Ili kidisanje kuci :)
Za vizu ne, njih to vise ne interesuje sta radis kad ti jednom izdaju vizu. Mozes da se selis gde hoces. Ne moras nista menjati u vezi vize. Kad viza istekne ili se ponisti pa se radi nova, onda ponovo predajes trenutno vazece dokumente. Oni nemaju vremena za gubljenje sa informacija ko se gde seli. Znas ti koliko ovde ima stranaca? Oko 80% od ukupnog broja stanovnista. To ni milicija ne bi pohvatala gde se tu ko i kad seli :)

Moj slucaj u vezi sklapanja braka: u protestantskoj crkvi u Dubaiju. Jesam pisao o tome pre? Sigurno jesam. Tadasnji konzul (a mozda je jos uvek) mi nije primio taj marriage certificate zato sto sam zalepio selotejp traku po sredini :DDD I ja onda lepo poslao sve dokumente u Srbiju FedEx-om i moji su to tamo resili jednostavno. Znaci bez pecata Srpske ambasade. Ali je bio pecat Dubai Courts, Ministry of Foreign Affairs i Philippine Consulate General. Tako da sada imam ivod iz maticne knjige rodjenih iz Srbije :P Sve je moguce.

Aribi, ja znam sto posto da i u Abu Dhabiju postoji mogucnost da platis u vise cekova stan. Recimo ako poznajes vlasnika licno, na primer. Sve je moguce na ovoj zemlji :)

Jesam pominjao ranije u vezi Birth Notification u bolnici? Uslov je obavezanda imas oba originalna pasosa roditelja. A ja sam i to zaobisao :D Malo se nasmesis kazes par lepih reci i gvozdena vrata se otvaraju ;)

@paola- za vreme "posta" Ramadana jeste skraceno radno vreme,ali ono sto sam zakljucila je da me vise ni jedan Ramadan nece zateci ovde-pravac kuci na GO za vreme trajanja istog.Ne merem se skrivati po wc-ima i piti vode,za jelo nije problem,ali VODA joooooj mamaaa.Mada, koliko sam skontala kolege Egipcani ovaj mesec provode ovde pa onda odlaze na godisnji kucama, jer im ovaj mesec dodje kao mini godisnji s obzirom na skraceno radno vreme od par sati,a i tih par sati je minimum efektivno...

.ajde još jedno da razjasnimo, ako dobiješ znači vizu i seliš se prije isteka vize, mijenjaš stan a znači i adresu da li to povlači za sobom ponovno pravljenje vize?
Na srecu vizu menjas samo ako promenis posao :)

zapošljavanje žena koje su sponzorirane preko muža, pa me zanima što priznaju ili što se traži kao uvjet pri zapošljavanju?
Ako je uslov da zena bude na muzevljevoj vizi, a ti imas neko radno iskustvo i odgovaras im, uzece te bez ikakvih drugih kriterijuma. Nekad traze npr. zenu na muzevljevoj vizi, evropljanku / indijku / filipinku / arapkanju, sa iskustvom u administraciji ili slicno i to je sve.. Naravno ovde ljudi u CV stavljaju sve i svasta i isitine i lazi, pa ti vidi sta ti odgovara i ako umes da "glumis" da imas tog i tog radnog iskustva, samo napred :D. Videces vec kad budes dosla. Ono sto ti mogu reci je da ce ti 100 % biti dosadno da sedis kod kuce, bez prijatelja, a ako ih i imas, oni rade, bez mogucnosti da se setas napolju kao kod nas, molovi ti dosade, ne mozes svaki dan shoppingovati. Ok, imas dete i imaces sve vreme samo za nju dok cekas muza da se vrati s posla, ali ono sto vidim oko sebe je da kad-tad, zene domacice sa decom pozele da i one nesto rade, jer te prosto ova zemlja tera na takav nacin zivota, a sa druge strane, dodatnog dinara nikad dosta. I onda, kad si na muzevljevoj vizi, mozes da trazis poslove koji tebi odgovaraju, sa radnim vremenom koje tebi odgovara, mozes da odes iz firme kad hoces bez obaveza, jer te ne sponzorisu itd. brojne su mogucnosti.

dok traje razdoblje njihovog posta da li je istina da je radno vrijeme skraćeno ili je to samo za njih i kod pojedinih firmi?
Radno vreme je skraceno za sve, samo to skracenje varira prvo od sektora do sektora pa i od firme do firme. Drzavne sluzbe rade od 9 do 2 striktno, privatne firme rade najcesce od 8 do 3, ali ima i varijacija, 8 do 2, 7 do 2, 9 do 3 itd. sto zavisi od grane kojom se firma bavi. Ja radim od 8 do 3.Neke radnje u molovim rade normalno, neke dvokratno radno vreme, uglavnom sve sto je vezano za sales, salone za lepotu, fitness i slicno, otvara se posle 7 pm tj. nakon iftara. Pekara u mojoj zgradi verovala ili ne, za Ramazan radi od 4 popodne do 4 ujutru, znaci svoje su radno vreme potpuno prilagodili onima koji poste.

Moj slucaj u vezi sklapanja braka: u protestantskoj crkvi u Dubaiju. Jesam pisao o tome pre? Sigurno jesam. Tadasnji konzul (a mozda je jos uvek) mi nije primio taj marriage certificate zato sto sam zalepio selotejp traku po sredini :DDD I ja onda lepo poslao sve dokumente u Srbiju FedEx-om i moji su to tamo resili jednostavno. Znaci bez pecata Srpske ambasade. Ali je bio pecat Dubai Courts, Ministry of Foreign Affairs i Philippine Consulate General. Tako da sada imam ivod iz maticne knjige rodjenih iz Srbije :P Sve je moguce.

Aribi, ja znam sto posto da i u Abu Dhabiju postoji mogucnost da platis u vise cekova stan. Recimo ako poznajes vlasnika licno, na primer. Sve je moguce na ovoj zemlji :)

Jesam pominjao ranije u vezi Birth Notification u bolnici? Uslov je obavezanda imas oba originalna pasosa roditelja. A ja sam i to zaobisao :D Malo se nasmesis kazes par lepih reci i gvozdena vrata se otvaraju ;)

jozefk, to za zaobilazenje mi je jasno, ovde sve moze i to ce ljudi vec sami videti, malo osmeh sto ti kazes, malo se kao pravis lud i glup, kod mene pali arapski, zbog arapskog sam i uspela da se vencam bez tog cuvenog papira da nisam udata u svojoj zemlji :D Bliski istok show program :zcepanje:

Kuma mi kaže da živi u prigradskom naselju Abu Dhabia,k'o što rekoh,ali u naselju gde su skoro 100% arapi.Skoro da nema ''belaca'',kako ona kaže.Zato su i kirije mnogo povoljnije.Kuća od oko 160m2,sa dvorištem i pomoćnim, dvorišnim stančićem.Nudi mi da ja sa svojom porodicom odsednem tu a ona bi sa kumom prešla u centar jer je kumu dosta putovanja do posla a i netreba im toliki prostor.Kirija... 650e.Jedino,kaže je problem,što su okolo sve arapi:p.Ja nemam taj problem u glavi,ali aj da pitam može li se čovek navići na to jer ne razumem u čemu je problematika.A ona arapkinja! Čudno, zar ne? Pretpostavljam da je razlika u mentalitetu i stilu života.Ona je odrasla ovde u Srbiji i pretpostavljam da ne može da se navikne. Može li se čovek toliko prilagoditi? Pa kako su prvi stranci prolazili?

Ne znam zavisi. Svakome nesto moze da smeta kod arapa. Sve zavisi ko je kakav. A zavisi i od arapa kakvi su kao ljudi u tom delu grada gde zive. 100 ljudi 100 cudi. Ako je sve normalno meni ne bi mnogo smetali pogotovo ne ako zivim u villa-i. A tek bi mi odgovarali ako nekad peku malo te njihove hrane na ulici kao nekad kad sam ziveo u Jumeirah 1 u Dubaiju. Jos se secam mirisa i ukusa. Svidja mi se ta njihova hrana cesto. :)

Ma za Arape nemas frke ako su ti oni komsije, problem su Indusi, Pakistanci i ostali. Ako ces biti okruzen njima, nema tu sta, ne znam, bar ja to tako vidim. Mozda je onda Muhammed Bin Zayed City u pitanju? Inace planiram da se tamo mozda preselim sledece godine jer mi je blize poslu i jeftinije. Moj muz kaze da dosta Arapa koje poznaje zivi tamo. A tvoja kuma to verovatno posmatra iz raznih perspektiva, nase srpske i njihove jordanske hehehe (ako se ne varam, spomenuo si to negde ranije), volela bih da upoznam tu zenu, jer je moja cerka kao ona :)

A to rade i na ulici? Šta, kao ''aj' komš'o na... hmmmm,kremenadle,ladno pivce''???
Hahaha,dobar si.Još više si me zainteresovao.Jedna od bitnih stvari u mom životu je raznovrsna hrana, a posebno me interesuje njihova, arapska.Doduše ne znam kako ću bez ''bele slannce'' ali jagnjetina na njihov način bi trebalo da me uteši. I da, indijska kuhinja je ono što ću prvo probati.

U nekim delovima Dubaija - da. Pa ne znam da su nesto preterano druzeljubivi ali odes sam i kupis i jedes. To prodaju za neke male pare. Slicno kao sada tokom Ramadana sto prodaju svuda po ulicama razne vrste hrane. haha krmenadle, ladno pivce hahaha Ta mani se dijete. :D Ma dobra je hrana jedino sto jedu dosta mesa a ja sam vegetarijanac. Zato sam i lud za indijskom hranom. Neki indijski restorani su 100% vegetarijanski. Ali to na ulici sto arapi peku je super.
Indijci ja mislim valjda i u hleb stavljaju ljute paprike. Kolju divlje svinje sa tim ljutim paprikama. Meni je ljuto cesto ok ali ne bas svaki put brate. Ali vremenom ces nauciti sve. Koja hrana je ljuta koja nije. Mada cesto pitaju i da li hoces ljuto ili neces.

Ma za Arape nemas frke ako su ti oni komsije, problem su Indusi, Pakistanci i ostali. Ako ces biti okruzen njima, nema tu sta, ne znam, bar ja to tako vidim. Mozda je onda Muhammed Bin Zayed City u pitanju? Inace planiram da se tamo mozda preselim sledece godine jer mi je blize poslu i jeftinije. Moj muz kaze da dosta Arapa koje poznaje zivi tamo. A tvoja kuma to verovatno posmatra iz raznih perspektiva, nase srpske i njihove jordanske hehehe (ako se ne varam, spomenuo si to negde ranije), volela bih da upoznam tu zenu, jer je moja cerka kao ona :)

Kaže sami arapi nema indijaca,pakistanaca.Oni im samo dolaze za rad u dvorištu spremanju i to.
Da ona je jedna vrlo interesantna žena.Predstavlja se kao strankinja kada treba i priča engleski (Toša) a kada pređu neke ''njene granice'' onda se prodere na arapskom i sve svece im skida.Kaže da je položaj žena veoma interesantan,i suprotan predrasudama koje vladaju u našim glavama.Ali neke stvari priznaje kao ''glupi arapski običaji''. U pravu si kada kažeš da ona, život tamo, ne samo posmatra,nego ga živi iz obe perspektive.Ovde je na odmoru a danas joj stiže iznenada suprug, pa ćemo imati puno vremena za smišljanje strategije našeg odlaska.Veoma zanimljivi ljudi.

Aribi Evo bas sad okacih jedan tekst na blog, davno sam ga pisala, pre 2 godine, al sad je uokruzen, upravo o zenama u UAE i nekom mom zakljucku o njima, tekst nazvah Emiracanka, pa koga interesuje izvolte

Bravo.Upravo tako objašnjava kuma a mi blenemo u nju k'o omađijani ali i dalje ne verujemo dok se ne uverimo sami, jel'te.Inače prelep tekst,Aribi , lako si nas i ti omađijala i sad moram doći i lično se uveriti:klap:

Da, kuma živi u naselju Al-Rahba

Poslednja izmena:
Hahah hvala lepo! Ja sad brisem, vikend pocinje, bice jos jedan nastavak sledece nedelje! Ajte vi lepo isplanirajte taj dolazak, nemate sta da izgubite, a i kumu imate koja hoce da vas primi, bravo za nju, srpsko-jordanska dusa!

Evo bas sad okacih jedan tekst na blog, davno sam ga pisala, pre 2 godine, al sad je uokruzen, upravo o zenama u UAE i nekom mom zakljucku o njima, tekst nazvah Emiracanka, pa koga interesuje izvolte

Bravo.Upravo tako objašnjava kuma a mi blenemo u nju k'o omađijani ali i dalje ne verujemo dok se ne uverimo sami, jel'te.Inače prelep tekst,Aribi , lako si nas i ti omađijala i sad moram doći i lično se uveriti:klap:

Da, kuma živi u naselju Al-Rahba

Neznam da li je isplativije, jer kada sam jednoj gospođici rekao da iz ličnog iskustva znam da je skoro nemoguće naći posao preko oglasa,napravi me ludim i pitala: ''šta ti misliš da ja imam 1000-1500e za odmor po tamo nekom Dubaiu od 30 dana i ako ne nađem posao da se vratim?

Nisam baš skapirao ovo, ali samo da kažem da se posao može naći preko oglasa bez dolaženja ovamo. Tako sam i ja dobio posao.

E sad, bitno je kakav posao tražiš. Treba prvo objasniti jednu stvar koju ljudi često previđaju, uključujući i ovdašnjeg trol-pašu. Ovo nije Nemačka/Austrija/ŠveCka. Samim tim, ovde se ne ide da bi se radio posao fizikalca, ili niskokvalifikovanog radnika. To rade Azijati za plate ispod proseka na Balkanu. Čak i onaj sledeći nivo, razni prodavci, činovnici i slično, to je rezervisano za Induse i Pakistance sa kakvim-takvim obrazovanjem.

Ovde se dolazi uglavnom da se rade visoko kvalifikovani poslovi. Inženjeri, doktori, razni menadžeri i te gluposti, itd...

E sad, ima i doktora iz Indije, Filipina, Pakistana, drugih arapskih zemalja, koji rade za trećinu onoga što plaćaju zapadnjake (ili iste te Induse i Pakije sa pasošima SAD, Kanade, Velike Britanije, Australije...). Vama je valjda cilj da budete recimo na poziciji nekog ko možda ima 20% manje od Engleza, ili tu negde. Takvi poslovi se ne dobijaju tako što se dođe ovamo pa se zapuca od vrata do vrata. Takve poslove daju Azijatima.
Jedine poslovi koji se traže lokalno, a ima smisla razmatrati, su oni gde firmi treba belo lice iz ovog ili onog razloga, pa će pristati da vas plate više od Azijata.

Nisam baš skapirao ovo, ali samo da kažem da se posao može naći preko oglasa bez dolaženja ovamo. Tako sam i ja dobio posao.
Byja,rekoh skoro nemoguće.Ja sam rendgen tehničar i dnevno nađem bar dva nova oglasa,pri tom znam da imaju malo tog kadra(kuma se raspitala).I opet nemam konkretnu ponudu.Bilo je ''dođite sutra na razgovor''.?To je moje iskustvo od skoro devet meseci...ne kažem da je pravilo.

Byja,rekoh skoro nemoguće.Ja sam rendgen tehničar i dnevno nađem bar dva nova oglasa,pri tom znam da imaju malo tog kadra(kuma se raspitala).I opet nemam konkretnu ponudu.Bilo je ''dođite sutra na razgovor''.?To je moje iskustvo od skoro devet meseci...ne kažem da je pravilo.

Što im ne predložiš intervju preko telefona, u neko vreme koje tebi odgovara, pravdajući se ogrnomnim obavezama koje imaš?

Što im ne predložiš intervju preko telefona, u neko vreme koje tebi odgovara, pravdajući se ogrnomnim obavezama koje imaš?

Pa kod zdravstvenih radnika je malo komplikovanije...treba da imaš licencu. Ja je nemam jer još nije gotov Data flow(provera dokumentacije).Licence se polažu tamo.I koštaju podosta.Bez njih nema posla,ili jako retko i slabo plaćeno.Tek kad imaš licencu možeš da pregovaraš i da tražiš dobro plaćeno mesto.Zato mi i ne odgovaraju.To je moje iskustvo ,ali sam ovde na forumu od Januara i nisam baš naišao na mnogo ljudi koji su preko oglasa otišli (možda konobari,kuvari...) i opšti komentar je da je teško preko oglasa.Baška što je nesigurno jer neznaš šta te čeka.

Poslednja izmena:
Za porodice je tako. Da, dobro si ukapirala, ako nemas posao puko si ko zvecka ovde. Ili kidisanje kuci :)
Za vizu ne, njih to vise ne interesuje sta radis kad ti jednom izdaju vizu. Mozes da se selis gde hoces. Ne moras nista menjati u vezi vize. Kad viza istekne ili se ponisti pa se radi nova, onda ponovo predajes trenutno vazece dokumente. Oni nemaju vremena za gubljenje sa informacija ko se gde seli. Znas ti koliko ovde ima stranaca? Oko 80% od ukupnog broja stanovnista. To ni milicija ne bi pohvatala gde se tu ko i kad seli :)

...zahvaljujem :)
Vidim da je jako zanimljivo i da ga muljate naveliko :D
baš lijepo da se o svemu razgovara da i mi neupućeni znamo što da očekujemo tamo ;)
za sada toliko, uživajte u vikendu :)

Na srecu vizu menjas samo ako promenis posao :)

Ako je uslov da zena bude na muzevljevoj vizi, a ti imas neko radno iskustvo i odgovaras im, uzece te bez ikakvih drugih kriterijuma. Nekad traze npr. zenu na muzevljevoj vizi, evropljanku / indijku / filipinku / arapkanju, sa iskustvom u administraciji ili slicno i to je sve.. Naravno ovde ljudi u CV stavljaju sve i svasta i isitine i lazi, pa ti vidi sta ti odgovara i ako umes da "glumis" da imas tog i tog radnog iskustva, samo napred :D. Videces vec kad budes dosla. Ono sto ti mogu reci je da ce ti 100 % biti dosadno da sedis kod kuce, bez prijatelja, a ako ih i imas, oni rade, bez mogucnosti da se setas napolju kao kod nas, molovi ti dosade, ne mozes svaki dan shoppingovati. Ok, imas dete i imaces sve vreme samo za nju dok cekas muza da se vrati s posla, ali ono sto vidim oko sebe je da kad-tad, zene domacice sa decom pozele da i one nesto rade, jer te prosto ova zemlja tera na takav nacin zivota, a sa druge strane, dodatnog dinara nikad dosta. I onda, kad si na muzevljevoj vizi, mozes da trazis poslove koji tebi odgovaraju, sa radnim vremenom koje tebi odgovara, mozes da odes iz firme kad hoces bez obaveza, jer te ne sponzorisu itd. brojne su mogucnosti.

Radno vreme je skraceno za sve, samo to skracenje varira prvo od sektora do sektora pa i od firme do firme. Drzavne sluzbe rade od 9 do 2 striktno, privatne firme rade najcesce od 8 do 3, ali ima i varijacija, 8 do 2, 7 do 2, 9 do 3 itd. sto zavisi od grane kojom se firma bavi. Ja radim od 8 do 3.Neke radnje u molovim rade normalno, neke dvokratno radno vreme, uglavnom sve sto je vezano za sales, salone za lepotu, fitness i slicno, otvara se posle 7 pm tj. nakon iftara. Pekara u mojoj zgradi verovala ili ne, za Ramazan radi od 4 popodne do 4 ujutru, znaci svoje su radno vreme potpuno prilagodili onima koji poste.

...zahvaljujem se i tebi Aribi na svim info,
uživajte u vikendu :)

Back