A šta ako bi Crkva plaćala porez?

Црни хумор :lol:

I to nije bas tako...bar u Austriji ne. Ima crkvenih vrtica, ali ne puno, najbrojniji su drzavni, pa onda privatni, a od privatnih je sve vise turskih vrtica...ima i par nasih...Ima vise turskih vrtica, nego crkvenih :lol:

- - - - - - - - - -

Шта је то, пар са’рана и нешто водица... :lol:

Aham :lol:

Zasto je neki Rimljanin bitan za drzavu Srbiju?I sta im je znacio slogan:Sa ovim znakom ces pobediti?

I ateisti su drzavljani ove drzave,pa sta se zida za nas?Koliko bolnica se sazidalo,a njih bi svi koristili?

- - - - - - - - - -

Referu,iz budzeta se moze trositi novac za opste dobro,a vernici nek osnuju svoj fond,pa zidajte na svakih 5 metara ako hocete.

Jesi li sigurna da se Crkve zidaju iz budžeta? Gledam nešto ovu našu u centru Novog Beograda, stoji bez fasade već 10-ak godina. Šta bi sa budžetom?
Iz budžeta je plaćeno za onog košarkaša, pa se nije tolo pisalo po forumu. Plaća se i za mnoge druge stvari koje mene ne zanimaju, pa ne idem naokolo da kukam. Ne gledaj samo jednu stranu, tebi dražu.

Rayela za sve :lol:

Znam, preko 800 evra po semestru...

Pa pogledaj bogosloviju u Beogradu pa ces videti da su svi na budzetu jer se niko i ne javlja da to studira.
a i sta ce im bogoslovija ako imaju srednju popovsku ( koja btw nigde u svetu ne postoji).
Teologija je ozbiljan faks ( barem bila u moje vreme) i to studiraju pametni ljudi koji i ne moraju obavezno da se bave popovskim zanatom.

Onda ne bi bila vise Crkva veliko postovane religije, vec sekta.

Zabole me šta bi bila, jer ovakva kakva je ionako nije ništa bolja od bilo kakve sekte.

Kao drugo, ti koliko znam ne živiš uopšte u Srbiji, pa ne vidim šta te dotiče to ko bi ubuduće izdržavao sveštenike.

Jer su gradjani drzave Srbije i jer imaju ista prava kao i svi ostali gradjani.

Da li imaju iste obaveze, jer koliko ja vidim, za SPC određene obaveze ne važe?

Dobijaju i Romi, da li ti to smeta? Dobijaju razne manjine i razne NVO. Ali tebi smeta baš SPC? Šta da ti napišem... nastaviće se tako, smetaće ti još dugo. Na tvoju žalost, ali na sreću većine građana.

Naravno da mi smeta. Već sam u jednom od ranijih postova i uporedio SPC sa Ciganima, jer su tu negde po korisnosti i bahatosti. Smeta mi i ako neke, pre svega politički orijentisane NVO, dobijaju novac iz državnog budžeta.

Gledam nešto ovu našu u centru Novog Beograda, stoji bez fasade već 10-ak godina. Šta bi sa budžetom?

Koliko ja znam, na Novom Beogradu, ni pola kilometra dalje, ima još jedna koja se gradi. Dve crkve u tri bloka, u gradu gde većina verujućih odlazi u crkvu jednom-dvaput godišnje.

Zabole me šta bi bila, jer ovakva kakva je ionako nije ništa bolja od bilo kakve sekte.

Kao drugo, ti koliko znam ne živiš uopšte u Srbiji, pa ne vidim šta te dotiče to ko bi ubuduće izdržavao sveštenike.

Da li imaju iste obaveze, jer koliko ja vidim, za SPC određene obaveze ne važe?

Naravno da mi smeta. Već sam u jednom od ranijih postova i uporedio SPC sa Ciganima, jer su tu negde po korisnosti i bahatosti. Smeta mi i ako neke, pre svega politički orijentisane NVO, dobijaju novac iz državnog budžeta.

Koliko ja znam, na Novom Beogradu, ni pola kilometra dalje, ima još jedna koja se gradi. Dve crkve u tri bloka, u gradu gde većina verujućih odlazi u crkvu jednom-dvaput godišnje.

Znaš li koliko stanovnika ima Novi Berograd? A koliko verskih objekata? %, od kojih je jedna na Bežanijskom groblju, u nju ljudi ne idu na liturgije. Probaj da se pozabaviš matematikom, pa pogledaj koji broj vernika dolazi na jednu Crkvu na najvećoj opštini u državi (koja je veća od većine sela, palanki, varoši, gradića i nekih gradova). I nemoj da vređaš ljude koji umeju da razmišljaju, teško da si za vreme liturgije isopred svake Crkve, a još teže po ceo dan, jer su naše Crkve otvorene za verne ljude po ceo dan.

:hahaha:Kakav monopolista

Episkop zvorničko-tuzlanski uvodi red: Obavezna njegova slika i vino iz eparhijskog magacina
V. MITRIĆ | 16. novembar 2013. 17:06 | Komentara: 8

Iz Eparhije zvorničko-tuzlanske crkvama stigao raspis koji nalaže da je obavezno nabavljanje "službene" fotografije episkopa po ceni od 100 KM, kao i korišćenje određenog liturgijskog vina

BIJELJINA - Stavlja se u dužnost svim arhijerejskim namesnicima područne nam eparhije zvorničko-tuzlanske da, u što kraćem roku, ovom Odboru dostave trebovanja crkvenih opština i manastrirskih uprava za službenu fotografiju episkopa zvorničko-tuzlanskog koja ima da se nalazi u svim službenimm prostorijama na mestu koje je za to i predviđeno, stoji, pored ostalog, u Raspisu koji je crkvenim opštinama i manastirskim upravama, je upućen iz Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske, uz obaveštenje da je cena jedne uramljene fotografije 100 konvertibilnih maraka (6.000 dinara).

Navodi se da je „prilikom posete episkopa službenim crkvenim prostorijama primećeno uramljene razne njegove fotografije, preuzete sa interneta, koje se ne mogu tretirati službenim, pa ih treba zameniti službenim.

Novi episkop, dalje, „uvodi red“ i što se tiče korišćenja vina, pa tako je jedino dozvoljeno da se kao liturgijsko vino koristi onom koje može da se nabavi u eparhijskom magacinu.

- Liturgijsko vino „Čokot“ 100 odsto pripremljeno je samo i isključivo za pričešće i druge svete tajne(brak i drugo) kao i za ostale obrede naše Crkve-precizira u Raspisu episkop Hrizostom.

-Primetili smo(na svu sreću ne u mnogo slučajeva) da se za svetu tajnu pričešća i posluženja episkopa upotrebaljavaju neprikladna vina, kako samim nazivom („Vranac“, „Ždrepčeva krv“, „Medveđa krv“ i druga), tako i sumnjivog kvaliteta.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...-njegova-slika-i-vino-iz-eparhijskog-magacina

kada bi spc placala porez to bi bilo najbolje za crkvu.
jer crkvu njene buzete, priloge i sredstva kojima rapsolaze pokrada ko hoce i kako hoce. kada bi placali porez, crkva bi morala da uvede red u svoje finansije i posle placenih poreza, crkvi bi ostajalo n puta vise novca u budzetu nego sto ga sada ima...

A što crkva da ne plaća porez ? I fisklalne kase da im uvedu kad već imaju poznate tarife za krštenja, sahrane, svadbe ...

Koje bi opravdanje bilo da budu izuzeti iz novčanog sistema države ? Oni ne jedu, ne piju, ne troše, ne voze džipove, nemaju tozla ?

Znaš li koliko stanovnika ima Novi Berograd? A koliko verskih objekata? %, od kojih je jedna na Bežanijskom groblju, u nju ljudi ne idu na liturgije. Probaj da se pozabaviš matematikom, pa pogledaj koji broj vernika dolazi na jednu Crkvu na najvećoj opštini u državi (koja je veća od većine sela, palanki, varoši, gradića i nekih gradova). I nemoj da vređaš ljude koji umeju da razmišljaju, teško da si za vreme liturgije isopred svake Crkve, a još teže po ceo dan, jer su naše Crkve otvorene za verne ljude po ceo dan.

Теби је пост помутио разум....одмори, размисли, узвиси се... Пахомије воли свежу крв, али пре тога,мораш на туширање....Пахомије не воли мирис стаје и обора....

Back