a lignje , ko voli?

• Začetnik teme Začetnik teme vm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
apotekarka:
Ma da, ja baš delujem malaxalo :lol: :lol: :lol:
da si me video kako sam poletno pobegla sa posla da bih se ovde zezala sa tobom.
A ovaj ručak se sprema sam od sebe.....multipraktično!
Ta vrsta poleta nam je valjda genetski usađena. :lol: Ali, kakvi multipraktični ručkovi. Sve to mora da se pažljivo i sa ljubavlju ukrčkava, okreće, cvrči... gde je tu prava ljubav prema hrani (da ne govorim o liku od preko puta stola). :wink:

Ja moram da priznam da je moja "ljubav" prema hrani više onako neko koristoljublje nego emocija :lol:
A što ne volem sa mi se u stanu osećaju mirisi kuvanja.........šta ću, nikad od mene domaćica sa keceljom neće biti.....ustvari možda kad deca odu na rekreativnu nastavu, pa onako, neka slatka keceljica na ništa ispod :wink: to već zvuči primamljivije :D

apotekarka:
Ja moram da priznam da je moja "ljubav" prema hrani više onako neko koristoljublje nego emocija :lol:
A što ne volem sa mi se u stanu osećaju mirisi kuvanja.........šta ću, nikad od mene domaćica sa keceljom neće biti.....ustvari možda kad deca odu na rekreativnu nastavu, pa onako, neka slatka keceljica na ništa ispod :wink: to već zvuči primamljivije :D
Nikad ne reci nikad! A to sa keceljicom zaista bi moglo da bude dražesno, nešto u stilu mlađanog Džejmija Prolivera, samo pazi da ne prođeš kao on. :lol:

vm:
kako da lignje budu onako mekane kao u restoranu - naravno malo boljem
Ja danas za rucak pravim lignje na sledeci nacin.
U ciniju staviti lignje,posoliti,zaliti maslinovim uljem,dodati lorberovog lista,ruzmarina,majcine dusice,limuna isecenog na kolutove,casu belog vina.
Sve to sipati u kesu za pecenje(moze se nabaviti u bolje snabdevenim marketima!)i staviti u vatrostalnu ciniju.Peci 30-40min. na 200c.
Budu izvanredno mekane,a od mirisa u kuci ni m...

maja mala mama:
vm:
kako da lignje budu onako mekane kao u restoranu - naravno malo boljem
Ja danas za rucak pravim lignje na sledeci nacin.
U ciniju staviti lignje,posoliti,zaliti maslinovim uljem,dodati lorberovog lista,ruzmarina,majcine dusice,limuna isecenog na kolutove,casu belog vina.
Sve to sipati u kesu za pecenje(moze se nabaviti u bolje snabdevenim marketima!)i staviti u vatrostalnu ciniju.Peci 30-40min. na 200c.
Budu izvanredno mekane,a od mirisa u kuci ni m...

Yebote, ti stalno kuvaš.....
Od griže savesti moram sad na Adu, da se malo izluftiram :wink:

Ja sam slican recept nasla pod nazivom "Lignje leso"..
Dakle... Lignje ocistite i skuvate u vrlo malo posoljenoj vodi i ja obicno dodam zacine: beli luk, persunovo lisce, ruzmarin... U zavisnosti od velicine liganja, kuvaju se otprilike 3-6 minuta.
Kad su kuvane, izvade se, ocede, narezu na kolutove ili trake. Posole se (moze i vegetom tj. nekim zacinom), pobibere, dodaju se zacini po ukusu (ruzmarin, persunovo lisce... a ima i onaj gotov zacin pod nazivom "bilje mediterana"), preliju maslinovim uljem i limunovim sokom (moze i vinsko sirce).

Lignje su suviše dobra klopa da bih dozvolio da se ova tema ugasi.
Pošto živim na moru, a spremam klopu iz čiste ljubavi evo par savjeta od mene kompetentnog (105 kg):
1. Samo svježe domaće lignje, a ne ona japanska plastika. Mada lignje, kao i ostali glavonošci, odlično podnose kratkotrajno zamrzavanje.(max 3mjeseca) Ali, u tom slučaju, isključivo domaće lignje. Ako niste u mogućnosti da ih nabavite onda je bolje da ih zaboravite.
2. Punjene lignje uvijek u tepsiji i u rerni jer je toć nenadyebiv.

Da se ne lažemo lignje su najbolje na roštilju i to pravom, umočim ih u marinadu od maslinovog ulja(ekstra virgin), soka od limuna ,bibera i dosta belog luka, posle pečenja obavezno staviti u šerpu da omekšaju i izbegavati krupne zamrznute varijante maxi, impex. Ovo je neverovatno ukusan recept čak i za one koji nisu ljubitelji morske hrane

Ako ipak toliko volite lignje da bi ih rado jeli i zamrznute to pozdravljam i dajem recept čuvene Nigelle Lawson koji je tako osvežavajuće jednostavan.
Usitnite u avanu ili mlinu, 2 kašike krupne morske soli i dve kašike krupnog bibera, kad se to pomeša dodajte 1/3 šolje griza, sve to ubacite u veću kesu(lakši način za pohovanje)a onda ubacite i lignje da budu prekrivene začinom ali ne previše. Pržite ih na vrelom ulju, 500gr lignji pržićete u tri ture po minut dva, ostavite ih na papir da upije ulje, prelijte sokom od limuna i jedite prstima!

Back