a kako akademci da se izbore sa neakademcima

Pa gospodo da se ukljucim i ja kao akademik sin umetnika amatera od dede akademika. :D
Nije stvar u tome dali nekom treba zabraniti da se bavi umetnoscu ili ne niti treba..jer na taj nacin ne bi imali motiv da se dokazujemo i unosimo lepotu u ovaj i onako siv zivot...problem je u tome sto se ljudi koji su Akademski slikari...dizajneri ovde izjednacuju sa slikarima "kvazi naivcima..amaterima" dizajnerima u svim pogledima. Imam obicaj da kazem sta je Apotekar...prodavac koji vam procita recept i da lek...
jeste zavrsio je farmaciju i zna da pravi meleme...a koliko takvih ustanova ima gde ce on svoje znanje iskazati..ovako je sve na dobar dan treba mi ovo..procita recept i izda lek...pa opet u apotekama moze da rade samo ljudi koji su zavrsili farmaceutski fakultet....Kao akademik (dizajner)sam za esnafska udruzenja koja ce da brane svoju profesiju od svih vidova kvazi uplitanja i umetnosti...OK amateri nek imaju svoje udruzenje..ko hoce da se bavi umetnoscu i da javno pablikuje svoje radove...na minimalno zavrsi kurs od 3-6 meseci da nauci osnove jedino cemo tako moci da iskorenim ovaj javasluk u svim sverama umetnosti i kulture....kic..da neupotrebim goru rec..kupio mu tata pc pa ce mali dase bavi grafickim dizajnom po ceni kojoj meni uzima hleb..posle ti narucioci dolaze da im ja ponovo radim isti posao...pogledajte koliko ljudi radi po stamparijama i etiketiraju se kao graficki dizajneri a ni g od grafike nisu videli ni t od talenta....neko se pozvao na Goga i druge Impresioniste....Barokne slikare..itd kako ni oni nisu zavrsili akademiju....pa covece dali ti znas kada je osnovana akademija umetnosti..od kada datira...uneverzitet....kad je naposletku u Srbiji osnovana skolska institucija a da nije pod pokroviteljstvom crkve

Evo malo i ja da se ukljucim u vasu pricu...Pre svega Colani bi trebalo da se pozabavi malo pravopisom, s obzirom da je "AKADEMIK". Da odvoji dali i jos neke greskice... Licno smatram da za bilo kakvo stvaralastvo nije primaran Univerzitet, a i volela bih da vidim neke Vase slike, mislim Vas koji samo nesto diskutujete. Da vidim sta stvarate?!

Uvaženi/na Spring,
ovakva pitanja su i meni upućena na istom ovom forumu. Verujem dobronamerno. To me je nateralo na razmišljanje da napravim svoj sajt i prikažem svoje radove iako mi nije stalo do prodaje slika preko interneta. Prodajem na svoj način i ne bih ga menjao za sada. Međutim, imajući u vidu da je ovo forum, a ne galerija, da je ovo u šta gledaš monitor PC-a, da je na forumu (žao mi je što to moram da kažem) određen broj likovno nepismenih ljudi koji nikada neće doći na moju izložbu, ali će rado pljuvati i po onome što ne razumeju... odlučio sam da u forumu učestvujem samo verbalno. Potrebna nam je pre svega edukacija i ako pogledaš sve moje postove, videćeš da pokušavam da svoj doprinos dam pišući kao neko ko zna malo više od srpskog proseka. Za sada to vidim kao jedan od naših puteva u Evropu. Kad kažem NAŠIH, mislim na nas kao zemlju jer sam svoj put u Evropu i svet već odavno pronašao. Žao mi je što me i ovde ne vide kao što me vide u Kanadi, Norveškoj, Nemačkoj... Zamisli kako je mojoj dragoj prijateljici Dubravki Zubović legla rečenica jednog našeg ovdašnjeg poznanika: - Znaš, Dubravka, ti stvarno dobro pevaš! Što ne pređeš u "narodnjake"?

Slikar:
Uvaženi/na Spring,
ovakva pitanja su i meni upućena na istom ovom forumu. Verujem dobronamerno. To me je nateralo na razmišljanje da napravim svoj sajt i prikažem svoje radove iako mi nije stalo do prodaje slika preko interneta. Prodajem na svoj način i ne bih ga menjao za sada. Međutim, imajući u vidu da je ovo forum, a ne galerija, da je ovo u šta gledaš monitor PC-a, da je na forumu (žao mi je što to moram da kažem) određen broj likovno nepismenih ljudi koji nikada neće doći na moju izložbu, ali će rado pljuvati i po onome što ne razumeju... odlučio sam da u forumu učestvujem samo verbalno. Potrebna nam je pre svega edukacija i ako pogledaš sve moje postove, videćeš da pokušavam da svoj doprinos dam pišući kao neko ko zna malo više od srpskog proseka. Za sada to vidim kao jedan od naših puteva u Evropu. Kad kažem NAŠIH, mislim na nas kao zemlju jer sam svoj put u Evropu i svet već odavno pronašao. Žao mi je što me i ovde ne vide kao što me vide u Kanadi, Norveškoj, Nemačkoj... Zamisli kako je mojoj dragoj prijateljici Dubravki Zubović legla rečenica jednog našeg ovdašnjeg poznanika: - Znaš, Dubravka, ti stvarno dobro pevaš! Što ne pređeš u "narodnjake"?
Bas me cudi da tako jedan dooobar umetnik koji prodaje slike po Nemackoj, Norveskoj...itd...nema svoj sajt. Tim vise sto kazes da si ovde da opismenjujes nas Srbe?? Nesto mi tu gadno s....Sajt ne sluzi samo za prodaju slika, vec koliko ja znam to je jedan dobar marketing za umetnika i ne mozes mi reci da ne bi zeleo da mnostvo drugih ljudi to vide?

Slikar:
Prijatelju, kad budes imao vremena, molim te, objasni mi razliku izmedju trgovine i marketinga. Izvini sto ja na svoje slike ne gledam kao na robu. Nemam nameru ni sebe da prodajem. A, sto se tice s....., zapusi nos kad prolazis ovuda.
Prijatno.

Koliko god ti mislio da nemas nameru sebe da prodajes , ti kao umetnik mnogo vise sebe prodajes nego onaj u piljari sto prodaje krastavce...Razmisli sto ako si pravi umetnik...Sta je slika za tebe, kazes ne tretiras je kao robu, ona je deo tebe, deo tvojih razmisljanja, mozda bunta , mozda podrske, neke ideje, mozda subjektivno glednje na svet ili sta vec...Uoglavnom, ona pripada tebi, ti si je stvorio kao dete kada covek gaji i stvara ga da jednog dana postane pravi covek...Tako i slikar sa slikom, koliko mogu da shvatim.Uzivas dok je stvaras, hormoni rade, i onda jednog dana dodje neko i ponudi ti novac za to, za tu sliku sa kojom si ziveo to radno vreme koje si je stvarao...I sta si prodao ????? DEO SEBE...Deo sebe si prodao prijatelju moj, zato nikad ne reci da neces sebe prodati, jer onda tvoje slike nisu umetnost vec zanat... I nemoj da se filozofiramo kad je rec o marketingu i trgovini ( barem ja znam tome da pricam...) Upadas u kontradiktornost tvojih reci (mozda nesvesno)...Kazes da na slike ne gledas kao na robu , a istovremeno ih prodajes, nije mi jasno to...onda je to prostituizam sebe i svojih dela...pozdrav, a za kraj malo manje arogancije preko komp. jer ne znas ko pise sa druge strane i da li je i koliko u problematici nekog posla...mozda i mnogo vise nego sto se misli...

Anonymous:
Slikar:
Prijatelju, kad budes imao vremena, molim te, objasni mi razliku izmedju trgovine i marketinga. Izvini sto ja na svoje slike ne gledam kao na robu. Nemam nameru ni sebe da prodajem. A, sto se tice s....., zapusi nos kad prolazis ovuda.
Prijatno.

Koliko god ti mislio da nemas nameru sebe da prodajes , ti kao umetnik mnogo vise sebe prodajes nego onaj u piljari sto prodaje krastavce...Razmisli sto ako si pravi umetnik...Sta je slika za tebe, kazes ne tretiras je kao robu, ona je deo tebe, deo tvojih razmisljanja, mozda bunta , mozda podrske, neke ideje, mozda subjektivno glednje na svet ili sta vec...Uoglavnom, ona pripada tebi, ti si je stvorio kao dete kada covek gaji i stvara ga da jednog dana postane pravi covek...Tako i slikar sa slikom, koliko mogu da shvatim.Uzivas dok je stvaras, hormoni rade, i onda jednog dana dodje neko i ponudi ti novac za to, za tu sliku sa kojom si ziveo to radno vreme koje si je stvarao...I sta si prodao ????? DEO SEBE...Deo sebe si prodao prijatelju moj, zato nikad ne reci da neces sebe prodati, jer onda tvoje slike nisu umetnost vec zanat... I nemoj da se filozofiramo kad je rec o marketingu i trgovini ( barem ja znam tome da pricam...) Upadas u kontradiktornost tvojih reci (mozda nesvesno)...Kazes da na slike ne gledas kao na robu , a istovremeno ih prodajes, nije mi jasno to...onda je to prostituizam sebe i svojih dela...pozdrav, a za kraj malo manje arogancije preko komp. jer ne znas ko pise sa druge strane i da li je i koliko u problematici nekog posla...mozda i mnogo vise nego sto se misli...
pa prijatelju ako je neko arogantan preko kompa to si ti i da sam znao da cete toliko da lupate na mom topicu ne bi ga ni postavio
pozdrav od Petrasina

Eeeee, sve sami slikari i likovni kriticari. Sve moj do m....a.Ajde malo da stvaramo, i da sirimo pozitivnu energiju, a ne samo da se prepucavamo.D a razmenjujemo ideje,savetujemo se a ne samo da se pravimo pametni. Stvarno bih volela da vidim neke Vase radove, ili da cujem neke normalne komentare , neke diskusije na aktuelne izlozbe u gradu, ali ocigledno to nikoga ne zanima, nego samo ja, pa ja, pa ,ja, i samo ja.Pozdrav svima! :wink:

Back