Definicija koju sam dao i potice iz budisticke tradicije.
Kod hriscanstva dogma zaista jeste velika stvar i od vernika se ocekuje da veruje u ono sto se kaze, prosto je tako. Ako nesto promenis u tumacenju onda ili postajes druga denominacija hriscanstva ili prestajes da budes hriscanka.
To samo u "ogledalu" po necijem misljenju, sto uopste nije bitno, hriscani su svi oni koji veruju Hristu ili u njega i slede njegov put ili bar misle da slede ili se trude, pokusavaju ili mozda planiraju da slede u buducnosti

anyway ja sam procitala celo sveto pismo, ukljucujuci i Novi Zavet i kao i svi imam pravo da ga tumacim onako kako ja sve to vidim.
Dogme sigurno nije izmislio Bog ni Hrist, dogme su izmislili ljudi, odnosno crkva, crkveni poglavari i "oblikovali " su ih , ispravljali sami i razvijali kroz vekove.Npr ja koliko se secam u Celom Svetom Pismu se ne pominje ni reinkarnacija ni Budizam ni Hinduizam, ali mozda sam taj deo slucajno previdela. U samoj knjizi ne postoji nista sto bi se protivilo inkarnaciji, cak postoje delovi koji jasno ukazuju da se prica bas o reinkarnaciji, naravno ne danasnjom terminologijom jer te reci pre 5000 godina kad je zapoceto pisanje Biblije nisu postojale, ali neprecizna terminologija i mnogo manji fond tadasnjih reci i izraza su odlicna meta za razne spekulacije i pogresna tumacenja, namerna i izvrnuta sto crkva namerno radi zna se. Ne morate da citate knjige koje su pisane od strane raznoraznih naucnika istrazivaca koji su tumacili Sveto Pismo, dovoljno je da uzmete sami da ga citate, ali bez ikakvih predrasuda, pa onda razmislite o tome sta Sveto Pismo zaista zeli da kaze, po mom licnom misljenju to se veoma razlikuje, drasticno, cak skoro da nema nikakve veze sa Pravoslavnim tumacenjem istog.
Videcete da u knjizi postoje mnoge kontradiktornosti, govori se o zvezdocatstvu [astrologiji] kao o jeresi, s druge strane, ne znam da li se u nekim drugim delovima pominju "nebeski znaci" ali je ocigledno da se u Jevandjelju pominju astrolozi koji su videli zvezdanu konfiguraciju na nebu koja je pokazivala rodjenje Hrista 'bozjeg sina" i da su ti ljudi bili jako upuceni u astrologiju. Posto se ne bavim religijom i tumacenjem Biblije neke detalje sam zaboravila a i citala sam davno onako ko literaturu ali znam sta sam procitala.
Pravoslavlje takodje ne odustaje od Vitlejemske zvezde, ali takodje ne zeli da prizna da su ti mudraci bili astrolozi. Rec "astrologija" tada nije postojala, ili mozda jeste u staroj Grckoj tadasnjeg vremena ali Sveto Pismo su pisali ljudi koji nisu znali za tu terminologiju. Pominju se vidovnjaci rec "prophet" znaci vidovnjak, a nasa srpska pravoslavna crkva je to lepo zamaskirala i prevela recju "mudrac" ok. Da ne duzim, nije lepo sto nas ovako u oci i beskrupulozno lazu u oci, jer ima nas nekih koji ne mozemo da budemo obmanuti njihovim vec providnim lazima koje se nisu promenile vekovima. Izvinjavam se svima ali posle svega sto znam, znam da su oni koji se deklarisu kao Pravoslavci, samo fanatici ispranih mozgova, nize svesti, prosti ljudi i fanatici koji od svega dobrog sto ih uci pravoslavna crkva , rade sve suprotno od toga, "istrebljuju jeretike" kobajagi, pokusavaju na silu da preobrate "nevernike" u vernike, ali ne shvataju da se ljudi vise svesti ne mogu vratiti u nizu. Postoje i oni koji ne veruju u sve to naravno ali se prave da veruju jer im tako odgovara, imaju neke koristi od crkve ili od drugih ljudi koji pripadaju pravoslavnoj crkvi i mocni su da bi mogli da se iskoriste, i tako dalje, ima tu svasta.
Inace moramo da podjemo od toga sto se Jevandjelja tice, da li je Hrist uopste postojao, bar onakav kakvim ga Jevandjelje opisuje i da li se sve desilo kao sto se desilo jer ne zaboravite da je jedini "dokaz" o tome Novi Testament. U doba kad je Hrist ziveo, postojali su njegovi savremenici slavni istoricari, filozofi, pisci naucnici, starih naroda posebno Stare Grcke, koji su ziveli jako blizu delu sveta gde se sve desavalo i niko od nijh nije zapisao nista o Hristu, ni o njegovom postojanju, ni o desavanjima opisanim u Bibliji i Novom Zavetu, znaci da tu nesto nije u redu.
Doduse postoje mnoga naucna istrazivanja i naucnici su nasli neke dokaze da je takav covek postojao, ali je bio obican covek zemljoradnik ili sta li je , zaboravila sam, ali stvar je u tome da niko nikad nije bio razapet na krstu, odnosno on Hrist i da je bio ozenjen imao zenu i decu i umro prirodnom smrcu u dubokoj starosti.
Btw protiv hriscansta i pravoslavlja nemam nista, jedino protiv onog dela gde se ljudima dogme i lazi namerno usadjuju u glavu odnosno deo ispiranja mozga umesto da im se kaze istina. Bog ocigledno postoji, a mozda i Bogovi samo sto mi jos uvek nismo sigurni sta je to, tako da je ulazenje u besmislene dogme bez ikakve realne i podloge i osnove uz ociglednu spoznaju koju svi vidimo da tu postoje neke ogromne anomalije, je ubistvo za dusu i razum i vodi u ludilo u religiozni fanatizam koji vodi u ludilo. Srela sam nekoliko takvih ljudi, to je strasno kako se ponasaju, ponasaju se vise kao djavoli i demoni, nego kao dobra bitja oplemenjena svojim verovanjima i Hristovim putem. Sto je najgore sto imaju opasne i ocigledne simptome psihickih poremecaja, jer ne vide realnost i veoma su opasna vrsta, povredjuju druge ljude umesto da rade suprotno - to su oni najveci vernici.