Ovo je vrlo lepo objasnjenje monoteizma i u principu si ponovila ono sto sam rekao u prethodnom postu o monoteizmu, sad pokusaj da otvoris um i shvatis da postoje i drugacija sagledavanja sveta, iako za tvoju perspektivu nelogicna.
I zaboravila sam da napisem Samopostojeci, sto je vrlo vazna rec cak i za nauku i shvatanje o tome kako je nastao Univerzum i kako i zasto postoji.
Lucifer je pali andjeo koji se odvojio od Boga, odnosno pobunio se, odbio da sluzi Boga i da bude poslusan. Sad ako je bog Sveobuhvatan, on je jednostavno Sve sto postoji, zamisli jednu veliku Pizzu, ako nije moguce objasniti drugacije, Bog je stvorio i Lucifera tako da je Lucifer jedno parce te velike pizze, ali to parce pizze nije moglo da ode nigde drugde izvan velike pizze jer izvan te velike pizze nema nicega, ona je Sve, ona je Apsolut. Lucifer je jos uvek u tom Apsolutu u Bogu, jer Bog je stvorio sve od sebe i u sebi, samo je odbio poslusnost necemu ciji je deo i on sam.
Isto kao sto npr mi sami imamo nase unutrasnje borbe, pa nasa osecanja odbijaju poslusnost Razuma. Bog cak iako je po hriscanskoj definiciji apsolutno dobar, ne mora da ima kontrolu nad svim onim sto se desava u njemu.
Npr. covek se razboli a da to naravno ne zeli i nad tim nema kontrolu, mozda ima ali ne zna kako da tu kontrolu primeni, ili je tuzan, depresivan i to ne moze da suzbije u sebi, i stalno ima neke svoje unutrasnje borbe., znaci ima razlicite delove svoje licnosti koje se bore unutra, na drasticnijoj skali dobijamo ljude koji imaju psihicke smetnje do poremecaja visestrukih licnosti.
A sto se razlicitog sagledavanja sveta tice, problem je u tumacenjima raznih religija i filozofija, ne u njihovoj pravoj prirodi. U svojoj prirodi nijedna religija nije politeisticka. Npr imas ti hinduisticke vernike koji ce reci da u njihovoj religiji ima 300 hiljada bogova ali u sustini to nije tacno, jer Hinudizam ima vrhovnog i sveobuhvatnog Boga iz koga je sve nastalo, ostalo su njegovi delovi, razlicita lica, odnosno personifikacije.
Ne mozete da verujete da ovo ne zna neki tamo visoki pravoslavni svestenik, neki arhimandrit ili patrijarh[ili mozda cak ni neki hinduisticki svestenici] koji se ne libe da pisu tekstove i knjige na ovu temu, o paganizmu naravno, a ustvari ne znaju i nisu upuceni u ono o cemu pisu ocigledno, ili sto je jos gore mozda znaju ali namerno izvrcu istinu i lazu vernike u cilju jacanja svoje religije i svoje pozicije u njoj, a mozda sto je jos gore, stite sebe. Kad pogledam koliko nas narod u proseku [ne svi] ali u proseku vecina mrzi sve sto nije Srbija i Srpsko, a posebno ako je nesto tamo obojeno, azijsko, zuto, ili "ne daj boze" po njima crno, hinduizam, budizam itd, ne bi me cudilo da pravoslavni svestnici ustvari samo propovedaju ono sto je po volji naroda, i istovremeno stite sebe jer ne verujem da su bas toliko neobrazovani.