83. годишњица атентата у Марсеју...

Реч је о нијансама, разуме се. Регент Павле је имао довољно обзира да се бар извини представнику Цркве просле Крваве литије, па макар приватно. После 1941. слична недела нису била праћена истом рекцијом дрђавног врха.

О стварно?
А убиства Патријарха и М. Спахе су били пуно суптилнија и рађена са више такта.

Крмак је био глуп и покварена п-зда. Бар је био поштен кад је рекао приватно да се пуно боље осјећа међу "културним" Хрватима него међу примитивним, сировим Србима. "Уметничка" душа.

Да, стварно. Ја сматрам да је патријарх Варнава убијен, али то ипак није доказано, и не зна се поуздано ко је стајао иза убиства. Да су у то били умешани влада, Батикан итд. можемо само нагађати.

Регент је нудио да се изврши аутопсија, али Црква је то одлучно одбила јер је сматрала да би то нанело велику штету угледу земље и народа. Имај на уму да пред очима међународне јавности наш народ још увек није сасвим спрао љагу коју је оставио Мајски преврат. Више о томе можеш прочитати овде:

Српска Православна Црква у Конкордатској борби 1937. године — покушај нове синтезе (Слободан Јаковљевић, 2014-15.)

http://bogoslovlje.pbf.rs/images/arhiva/2014/2/17-2-2014.pdf (I део)
http://bogoslovlje.pbf.rs/images/arhiva/2015/1/01-2015.pdf (II део)

Poslednja izmena:
Реч је о нијансама, разуме се. Регент Павле је имао довољно обзира да се бар извини представнику Цркве просле Крваве литије, па макар приватно. После 1941. слична недела нису била праћена истом рекцијом дрђавног врха.

То ништа не потире чињенице које сам ја изнео. Такође, не мења чињеницу да је југословенска политика у Монархији подједнако била антисрпска (да, баш, антисрпска) као и југословенска политиока у комунистичкој републици.
И да, ево споменуо је и Лички, крајње сумњиву смрт Патријарха.

Али, могу да се сложим са тобом да је то претпоставка, али ево неких ствари које су чињенице, аргументоване и документоване:

Na saradnju je posebno pozivana "nova jugoslovenska
omladina". Njoj je propisivana dužnost da nosi "u
duši i srcu ideju o jugoslovenstvu bez premisa, bez znanja o
onom što je bilo, bez uspomene na neugodne časove, bez
znanja da je jednom bilo drugoga podanstva, bez
upoređivanja..." Isticano je da samo "nov čovek" može da
bude jugoslovenski nacionalista pa je, stoga, i težište "nove
politike" preusmereno na omladinu "neogrezlu u partizanstvu
i plemenskoj i verskoj mržnji."16
Uz stvaranje svesti da sve počinje sa Kraljevim manifestom
od 6. januara 1929. i nastojanjem da se izgradi novi čovek,
ideologija, koju je režim diktature pokušavao da oživotvori,
zagovarala je i svojevrsnu strategiju zaborava. Apsolutni i
potpuni zaborav svega što je prethodilo diktaturi postala je
dužnost i obaveza stanovništva. I dok je prošlost potirana i
zamagljivana, budućnost je idalizovana, što je odlika svake
totalitarne vlasti. Uporedo sa tim išla je i pretnja generala
P. Živkovića:
"Svaki onaj koji posle 4. jula ne bude istinski i odano služio
jugoslovenskoj misli, ko ne bude poštovao državno uređenje i
podupirao sadašnji režim, sam sebi će morati pripisati posledice
svoga ponašanja".
17
Pretnja je bila pouzdan znak da se jugoslovenska ideologija
više ne može dekretirati odozgo i da je režimu neophodno
potrebna aktivna saradnja sviju narodnih slojeva. Bilo je
potrebno organizovati masovnu organizaciju koja bi bespogovorno
realizovala ideje režima.

16 Jugoslovenski dnevnik, 8. i 17. jula te 1. avgusta 1930. godine.
17 Isto, 8. avgusta 1930. godine.

Па даље:

Tog trenutka, u javnom životu su mogle biti identifikovane
dve osnovne struje u okviru dekretiranog jugoslovenstva.
Jedna od njih zagovarala je beskompromisnu jugoslovensku
akciju, strogost, disciplinu, bezuslovno stapanje u okviru
jugoslovenstva, dok je druga prednost davala racionalnom
približavanju jugoslovenskih naroda u skladu sa realnim
prilikama koje su vladale na terenu. Jugoslovenski nacionalizam
je proklamovan kao svojevrsna nova religija, kao
ideološka norma koja se mora poštovati, pri čemu je stepen
ideološke zaslepljenosti, iracionalnosti, isključivosti, ekskluzivnosti
bio frapantan. Ideološko i političko udaljavanje
od realnosti bilo je svakim danom sve vidnije.
Narodno
jedinstvo je označavano "zakonom kosmosa", a jugoslovenski
nacionalizam "božijim pravom". Jugoslovenski nacionalisti
su tražili od katolicizma da postane nacionalno, a od
pravoslavlja da postane socijalno "inače će pobednički
jugoslovenski nacionalizam biti primoran da u svojoj
Jugoslaviji vaspostavlja svoju narodnu veru.
"21

21 Đ. Jelinić, Jugoslovenski nacionalizam, Jugoslovenski glasnik, 9. januara,
O. Tartalja, Dužnost generacije 6. januara, Zastava, Split, 11.
januara, te Plemenska tradicija i jugoslovenstvo, Jugoslovenski glasnik, 27.
januara 1931. godine.

Дакле, види се да се отишло толико далеко да се од југословенства правила ,,нова религија". Чак се тражило да римокатоличанство постане ,,национална вера", а да се Православље сведе на ,,народне обичаје". Ово је озбиљно ударање било у темеље српског народа, његове културе, традиције и целокупног идентитета. Па даље:

Zagovornici Jugoslovenske akcije insistirali su na tome da je
jugoslovenstvo državna dogma i "novi zakon" po kome se
moraju upravljati današnje i buduće generacije. Za njih je
ono predstavljalo "opštu veru svih Jugoslovena". U svojoj
isključivosti i ostrašćenosti predstavnici tog načina mišljenja
su zahtevali "da ućute starci" koji su "kočili" napredak
jugoslovenstva. Podjednako oštar bio je i njihov obračun sa
prošlošću i tradicijom koje je trebalo, u ime jugoslovenske
budućnosti, potisnuti. Ideolozi integralnog jugoslovenstva
bespogovorno su zahtevali "jedan jezik, jedno pismo, jedan
pravopis" za sve i svakog u jugoslovenskoj državi. Bili su
ubeđeni da se ideologijom može izvajati novi jugoslovenski
čovek.
Za ideologe Jugoslovenske akcije jugoslovenstvo
nije bilo samo svest o etničkom jedinstvu Srba, Hrvata i
Slovenaca nego i jasan ideološki program budućnosti po
kome se "svesti o etničkom jedinstvu mora pridružiti i
jedinstvo duše, jedinstvo volje, jedinstvo težnji i jedinstvo
ciljeva."22 Po njihovom mišljenju jugoslovenstvo se moglo
istinski izgraditi tek na ruševinama srpstva, hrvatstva i
slovenstva:

Treba jednim potezom zbrisati celu dugu i mučnu podvojenost
i tragičnu istoriju, napraviti tabulu razu pa sve početi
iz početka i iznova.
23

22 Jugoslovenska akcija, Zastava, Split, 26. januara, te Jugoslovenska
akcija, Jugoslovenski glasnik, 27. januara, i Plemenska tradicija i jugoslovenstvo,
30. januara 1931. godine.
23 Isto.
24 Isto.

Дакле, нису само комунисти хтели да стварају ,,новог човека", него је то био и циљ југословенских монархиста. Само тај ,,нови човек" требало је да буде Југословен, лишен сваке српске националне и културне црте. Подсећам да је све ово било након увођења шестојануарске диктатуре и да је наметање југословенства било званична државна политика. Толико су запели за тим да су силом гушили идентитет свог народа и наметали му један други, а све да би очували заједницу која никада не дуже стазе није могла да опстане. Шешељ је чак у својим књигама тврдио да је било забрањено истицање српске заставе на свадбама или другим весељима и свечаностима; не знам колико је то тачно, али ово горе су чињенице за које сам навео изворе.
Ово сам ти само навео као један пример како је било у тој идеолошкој сфери, а како је било у сфере праксе и политике, то сви (бар се надам) знамо.

Poslednja izmena:
Колега, ја сам последњи коме то треба да објашњаваш. Све ми је то познато, само и теби треба да буде познато да изнад наводиш примере екстремног југословенства какво није било карактеристично за највећи део српског друштва, и то на свим нивоима, од краља надоле.

Колега, ја сам последњи коме то треба да објашњаваш. Све ми је то познато, само и теби треба да буде познато да изнад наводиш примере екстремног југословенства какво није било карактеристично за највећи део српског друштва, и то на свим нивоима, од краља надоле.

Са Обреновићима је нестало духа Српског.

Da li se zna nešto više o samom atentatoru? Da li je bio pod utjecajem nekog pisca? Što je čitao?

Највећег сина тисућуљетне културе, директног потомка Гота, Иранаца и Крапинског мајмуна, оца нације: Анту Старчевића. Кога роди "србо-влашка циганка".

Претерујеш. Ниједној од наше три нововековне српске династије не може се приговорити да није имала 'духа српског', па чак ни Обреновићима, за чије владавине смо, формално или неформално, били потчињени - прво Османлијама а затим у Аустроугарима.

Обреновићима је било време да иду. Начин на који су напустили историјску позорницу није био добар, али њихово само напуштање није било повод за било какво жаљење.

Poslednja izmena:

Не бих се сложио за ово болдовано. Зато сам и нагласио све ово је рађено након увођења шестојануарске диктатуре. Од тада, сва власт је у рукама Краља и он се за све пита. Ово не би могло тако да се ради да он није то одобравао. Дакле, он јесте то одобравао и чак шта више, нема сумње да је он наређивао да се тако ради.

Тако да се не бих сложио са тврдњом да Краљ није био присталица те екстремне верзије југословенства.

Ти још ниси рекао на чему темељиш твоју тврдњу да је Црна Рука стајала иза сарајевског атентата и не рече ко су ,,господари" Црне Руке? Немаш доказе за своје тврдње или шта је у питању?

Колега, иста политика је вођена и након спрти краља Александра. Сулудо је све доводити у везу искључиво с њим и његовим личним амбицијама.

Наравно да је вођена након његове смрти, али он је зачетник те политике. Лично ју је увео са шестојануарском диктатуром. Тако да доводити такву политику у везу са њим је не сумануто него сасвим логично. ;)

Дуле,момче,више пута написах.

Црна рука је имала своје господаре,масоне.Ван граница земље.
политичко крило пре атентата на Краљевски пар водио Ђорђе Генчић-масон,финансирао другио Ђорђе,Вајферт-масон.

Црна рука је стајала иза атентанта у Сарајеву,то је историјска чињеница,Воја Танкосић је дао пиштољ Принципу и допратио га до Шапца.
Интерес масонски је био ликвидација Фердинанда,никако интерес српски.

Још гледе Принципа,протоколи са суђења све говоре. Ти балавци су били заведени следбеници Кропоткина и Бакуњина, којима је Гаћиновић из Женеве слао погане књижурине. Нису се изјашњавали као Срби, декларисали се као атеисти, а на суђењу отворено говорили како су дело починили зарад некаквог југословенства. Срби на себе терет такве будалаштине не требају и не смеју да примају. Јер је пре свега глупо, друго срамота, а треће скупо кошта.

Poslednja izmena:
Dundo bas si mu ovim pokazao cast,postenje i slobodarstvo krajiskih Srba...Zasto spominjes majku ako ne zelis da niko spominje tvoju i zasto potezete te teske uvrede za tastaturom, ljudi tog kalibra su obicno kukavice...i meni je rekao da "pokusavam razmisljati" al me ne pogadja pisanje ljudi koji zele isprovocirati...Zasto ti i vecina tvojih zemljaka ne prihvatate ni trunku samokriticnosti i sopstvenih gresaka i zasto se krivica uvek trazi u Beogradu i 'srbijanskom' stanovnistvu? I sam znas da su se od '45. naovamo najmanje pitali gedze...Pogledaj '91. i pocetak svih s.ranja..Milosevic, Bulatovic, Bozovic, Kadijevic, Adzic...pa cak i opozicija olicena u Draskovicu, Seselju, Micunovicu...Da se ne vracam u proslost,za Pribicevica su potpuno u pravu,taj je nominalno samo Srbin a i sam Aleksandar je odrasto na dvoru kralja Nikole..sebe je geografski smatrao crnogorcem i govorio katunsko-nahijskim akcentom...Ja licno nemam nista protiv odakle je Srbin ako je sposoban da vodi drzavu ali spocitavate neke grehe 'srbijancima' i kurcoboljom za Srbe s one strane Drine a necete ili ne zelite da vidite da zvanicnu politiku Srbije od Karadjordjevica nisu vodili samo ljudi iz Srbije ..Ako to hrani tvoj ego samo napred, al jednom stavite prst na celo

Дуле,момче,више пута написах.

Нешто нисам приметио... ;)

Црна рука је имала своје господаре,масоне.Ван граница земље.
политичко крило пре атентата на Краљевски пар водио Ђорђе Генчић-масон,финансирао другио Ђорђе,Вајферт-масон.
Прво, који су докази да је масонерија била ,,господар" Црне Руке? Наравно, мислим на историјске доказе. Да ли постоје докази да је масонерија створила и организовала Црну Руку, написала им програм, итд?

Друго, у време мајског преврата Црна Рука није ни постојала чак. Она настаје тек касније, 1910. године, када је основана. Мајски преврат није никаква ,,завера Црне Руке" (и преко ње масонерије, што би ти хтео да кажеш), већ завера групе официра, од којих ће неки касније формирати ову организацију. Чак шта више, у самом преврату, Апис није имао уопште толико значајну улогу која му се касније приписивала у склопу митологије која је створена о њему и самој организацији. То о преврату.

Што се саме Црне Руке тј. организације ,,Уједињење или смрт" тиче, по свим расположивим чињеницама које постоје о њој- то је била класична српска (опет понављам, српска) националистичка тајна организација каквих је било широм Европе тог доба. Њихова идеологија су били српски национализам и монархизам, итд. Желели су уједињење свих српских земаља. И радили су на томе. Нису уопште били некаква ,,окултна груипа" или ,,огранак масонерије", већ српски официри, националисти, а било је ту и четничких војвода, итд. Нема ту шта много да се мистификује, нити да се о њима причају неке приче. Све је то митологија касније стварана о њима, али те приче немају утемељења у историјским чињеницама.
Иначе, у књизи ,,Национална држава", Ђуре Бодрожића (коју свима препоручујем), дат је леп опис Црне Руке као организације српских националиста и монархиста, а никако некакве ,,продужене руке масонеријке" или шта се већ причало о њима.

Што се тиче твоје тврдње да је ,,дух Српства" нестао са Обреновићима, мислим да балкански ратови, освета тј. ослобођење Косова, затим тежња за уједињењм свих српских земаља, - све то показује управо супротно. Прави дух Српства постојао је и тријумфовао за време Петра Првог Крађорђевића. Парадоксално, тај дух и ту велику снагу, гушио је и угушио његов рођени син, али историја је таква.

Црна рука је стајала иза атентанта у Сарајеву,то је историјска чињеница,Воја Танкосић је дао пиштољ Принципу и допратио га до Шапца.
Нема историјских доказа за то да је Црна Рука стајала иза атентата на Фердинанда. То што је Танкосић дао Принципу пиштољ није никакав доказ. Да ли је он то радио по наређењу организације и самог Аписа? Или је радио на своју руку? Схваташ ли да се историјске чињенице не могу установљавати том логиком: Танкосић дао Принципу пиштољ, Танкосић је у вези са Аписом- значи Апис и Црна Рука су то организовали.
Требају ти много озбиљнији докази за такву тврдњу. Овако је неозбиљно. Поготово ако постоје индиције да је управо Апис упозоравао уочи атентата на ,,штетно деловање појединих група у Босни". ;)
Интерес масонски је био ликвидација Фердинанда,никако интерес српски.
Не знам за то, али знам да су интереси Аустрије у то време (тачније, од мајског преврата) били сасвим супротни од интереса Краљевине Србије и српског народа у целини. Аустрија је тада била главни фактор који је спречавао свим силама ослобођење и уједињење Срба и стварање јединствене српске државе. У Бечу је тих година главна парола била ,,Србија мора умрети".
Аустрија се много пре атентата спремала за рат са Србијом и Србима, мобилисала је све, на свим пољима, пропаганде, војске, сакупљала савезнике. Рат се осећао у ваздугху. Да није Принцип пуцао, до рата би опет дошло. То је чињеница. Тако да зато и тврдим да се значај тог атентата много прецењује, буквално се прича прича ,,да није Принцип пуцао не би било рата". Та прича једноставно није тачна.

Још гледе Принципа,протоколи са суђења све говоре. Ти балавци су били заведени следбеници Кропоткина и Бакуњина, којима је Гаћиновић из Женеве слао погане књижурине. Нису се изјашњавали као Срби, декларисали се као атеисти, а на суђењу отворено говорили како су дело починили зарад некаквог југословенства. Срби на себе терет такве будалаштине не требају и не смеју да примају. Јер је пре свега глупо, друго срамота, а треће скупо кошта.

Да , познато ми је све то и управо је ово оно што баца крајњу сумњу на тврдњу да је Црна Рука стајала иза Младе Босне и атентата. Јер, сам си навео, они (Млада Босна) су били југословенски оријентисани, били су анархисзи, републиканци, итд.
Док су црнорукци били српски националисти, милитаристи, монархисти. Опет те упућујем на Бодрожићеву књигу, где он износи да су црнорукци сматрали монархију најбољим уређењем јер је идентична милитаристичком принципу организовања који је био близак вођама Црне Руке. На крају, Апис је био ватрени противник југословенства, то је један од разлога и зашто је уклоњен на солунском процесу.

То све показује да имаш врло површан и морам рећи, неозбиљан поглед на историјске чињенице и српску историју тог периода.

Знаш ону стару крајишку, четничку песму "Ђе си ђеде сакрио домовницу"...

Мани да се пролупаваш својим глупостима. Срби су у Крајини клани и геноцидисани због своје верности Православљу и Српств, да би их ти данас пљувао и вређао. Одакле ти части, образа, па и храбрости да то радиш? Како неко ко се Србином назива може тако да размишља и тако да говори?

Dundo bas si mu ovim pokazao cast,postenje i slobodarstvo krajiskih Srba...Zasto spominjes majku ako ne zelis da niko spominje tvoju i zasto potezete te teske uvrede za tastaturom, ljudi tog kalibra su obicno kukavice..

Друшкане, увреде које је користио Карлос Шакал су у том рангу вређања мајке. Немој бре да се правите блесави, ви народу који је геноцидисан и системски истребљиван подмећете да су ,,унијате" и ,,прохрвати". То Шакал ради, а има таквих болесника још у Србији и у Црној Гори.
Исто је то као да им је вређао мајку. И шта сад, чудите се и љутите кад чујете реакцију са супротне стране? А шта сте очекивали, да ће неко да вам аплаудира на такве глупости које говорите и да вам каже ,,браво, е свака вам част"??

Јел сте ви бре људи нормални више са тим вашим регионал-шовинизмом? Јел сте толико заглавили и ограничени да мрзите и пљујете свој народ? Или Крајишнике не сматрате својим народом? Или вам је жао што их усташе нису поклале? Не разумем у чему је ваш проблем?

Сметају вам Драшковић, Шешељ, Мићуновић, Булатовић, Прибићевић, а? А не сметају вам разни Крцуни, Ранковићи, Стамболићи, и остали? Ти су вам добри, а? Они су ваши ,,хероји"? Где је теби самокритичност? Па ко је гласао за све те што си их набројо? Па нису ванземљаци и Крајишници него Срби из Србије, они су их гласали и подршку им дали. Али, ти то не видиш, не видиш да смо у кризи као народ и нација, него пљујеш све Србе ван Србије, етикетираш их и вређаш и оптужујеш за сву несрећу, а онда ћеш да се чудиш кад они тако исто реагују. Па логично је да екстремизам са једне стране рађа сличан или исти екстремизам са друге стране. Нема ту ништа чудно.

А суштина је у следећем: сви људи (па и Срби) деле се на добре и лоше, часне, поштене, родољубе са једне и олоше са друге стране. То је једина подела, а не ко је у ком српском крају рођен.
Али, овакве поделе и нетрпељивост међу самим Србима су последица кризе у којој се српска нација и национални идентитет налазе данас, нажалост.

Друшкане, увреде које је користио Карлос Шакал су у том рангу вређања мајке. Немој бре да се правите блесави, ви народу који је геноцидисан и системски истребљиван подмећете да су ,,унијате" и ,,прохрвати". То Шакал ради, а има таквих болесника још у Србији и у Црној Гори.
Исто је то као да им је вређао мајку. И шта сад, чудите се и љутите кад чујете реакцију са супротне стране? А шта сте очекивали, да ће неко да вам аплаудира на такве глупости које говорите и да вам каже ,,браво, е свака вам част"??

Јел сте ви бре људи нормални више са тим вашим регионал-шовинизмом? Јел сте толико заглавили и ограничени да мрзите и пљујете свој народ? Или Крајишнике не сматрате својим народом? Или вам је жао што их усташе нису поклале? Не разумем у чему је ваш проблем?

Сметају вам Драшковић, Шешељ, Мићуновић, Булатовић, Прибићевић, а? А не сметају вам разни Крцуни, Ранковићи, Стамболићи, и остали? Ти су вам добри, а? Они су ваши ,,хероји"? Где је теби самокритичност? Па ко је гласао за све те што си их набројо? Па нису ванземљаци и Крајишници него Срби из Србије, они су их гласали и подршку им дали. Али, ти то не видиш, не видиш да смо у кризи као народ и нација, него пљујеш све Србе ван Србије, етикетираш их и вређаш и оптужујеш за сву несрећу, а онда ћеш да се чудиш кад они тако исто реагују. Па логично је да екстремизам са једне стране рађа сличан или исти екстремизам са друге стране. Нема ту ништа чудно.

А суштина је у следећем: сви људи (па и Срби) деле се на добре и лоше, часне, поштене, родољубе са једне и олоше са друге стране. То је једина подела, а не ко је у ком српском крају рођен.
Али, овакве поделе и нетрпељивост међу самим Србима су последица кризе у којој се српска нација и национални идентитет налазе данас, нажалост.

Smetaju mi i Krcun i Rankovic nista manje i somokritika mi nije strana uopste...Samo sam ukazao na to da ne mozes kriviti Srbe s ove strane Drine za sve ...Briga me za Sakala i slicne,nisam niciji advokat kao sto ti pokusavas biti neciji

Smetaju mi i Krcun i Rankovic nista manje i somokritika mi nije strana uopste...Samo sam ukazao na to da ne mozes kriviti Srbe s ove strane Drine za sve ...Briga me za Sakala i slicne,nisam niciji advokat kao sto ti pokusavas biti neciji

Немој да се лажемо, показали сте своја лица, и ти и Шакал и остали. Пљујете по својој браћи преко Дрине. Уместо да схватите да све мане које имају они, имате и ви. И остали Срби.

Али, то је најтеже прихватити, зар не?

Tacno,imamo iste mane i jedni i drugi..samo ja nemam problem da to i priznam za razliku od prekodrinske brace koja ti to nece priznati nikad...niti se ikad zapitati ima li kukolja i medju njima

Ја нисам стекао такав дојам...не слажем се са тим. И они признају свој део одговорности. Али, ни одавде многи не признају свој део одговорности...него пљују браћуи са оне стране Дрине.

Ма бре, није тако како тврдиш и џабе ти, можеш до сутра да понављаш, једноставно није.

Но, то није овде тема.

Наравно да је вођена након његове смрти, али он је зачетник те политике. Лично ју је увео са шестојануарском диктатуром. Тако да доводити такву политику у везу са њим је не сумануто него сасвим логично.
Сумануто је тврдити да је то била само његова лична политика.

Шешељ и слични претерују у њиховој оцени краља Александра, сваљивајући целокупни кривицу на њега. То није оправдано.

Сумануто је тврдити да је то била само његова лична политика.

Шешељ и слични претерују у њиховој оцени краља Александра, сваљивајући целокупни кривицу на њега. То није оправдано.

Није то била само његова лична политика, већ и елите око њега. Али, да није било њега, та политика не би била спровођена, он јој је дао највећи ветар у леђа. Једно без другог не иде. И не знам зашто се бежи од тога, побогу, ако је он био краљ не значи да је био ,,безгрешан".

Поготово је тако после увођења шестојануарске диктатуре, када се он питао за све у држави. Тако да...

Наравно да није само његова политика. Али он је био њезин највећи заговорник и он је био најзаслужнији зашто је та политика прошла. Да он није убио Аписа, овај би њега. И то не би чекао 1934. него би се то десило већ 1921-1922.

Мани да се пролупаваш својим глупостима. Срби су у Крајини клани и геноцидисани због своје верности Православљу и Српств, да би их ти данас пљувао и вређао. Одакле ти части, образа, па и храбрости да то радиш? Како неко ко се Србином назива може тако да размишља и тако да говори?

Нема дијалога љубави без дијалога истине, реченица коју је одавно написао ава Јустин.

А ти хоћеш да градиш вештачки мир у кући гурајући ствари које треба рећи под тепих. Извини, али је то твој пробем а не мој.

Они Срби Крајишници који су након свега узели "домовнице" и "путовнице" (а није их мало) нек се слободно љуте на моје писаније, што се мене тиче.

Уосталом, ово и није тема о Србима Крајишницима, него о Александру Карађорђевићу и његовој антисрпској политици, а он је макар с очеве стране, неки вајни Србин из Србије.

Poslednja izmena:

Back