Лички гусар
Buduća legenda
- Poruka
- 28.761
Добро, ако имаш шта додати на причу додај. Није ово лична прича о мени.
Дакле, Александар, Марсеј.... итд.
Дакле, Александар, Марсеј.... итд.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Не слажем се,повест је полигон за такву расправку.
Стојим на становишту да су и Фердинанда и Александра(и Обреновића и Карађорђевића) убили исти Господари.
Они постоје и данас...
То је конзервативистичко схватање и полази од претпоставке да:
- су младобосанци били српски и југословенски националистички покрет (што се по њиховим оновременим уверењима није косило у настојањима да ослободе Босну и Херцеговину) револуционарног типа, крилатице "брат је мио ма које вере био".
- Унутрашња македонска револуционарна организација (ВМРО) је била основана на републиканским и револуционарним начелима. Противили су се сваком монархистичком уређењу свих монархија на Балкану.
- Усташки покрет који је био клеронационалистички и имао је за циљ да се терористичким методама обрачуна са "великосрпством" такође оличеном у српској династији.
Занимљиво је и то да је био ретки покрет који није имао никакву идеолошку кохерентност ни принцип осим "чежње да успоставе хрватску државу уз обрачун са Србима".
И усташе и вмро су сарађивале са предратним комунистима како би оствариле свој циљ у плану разбијања Краљевине.
Ако је све то део неког "завереничког наума" тог времена у рушењу последњих европских монархија, онда си у праву.
Занимљиво...
Ти заиста мислиш да је ето тек тако ,,Црна рука,, послала у Сарајево Принципа да убије Фердинанда ? Или је сам Фердиданд или Монархија сметала некоме ?
Одговор ћемо наћи само ако погледамо ко је господарио ,,Црном руком,, од њеног настанка.
Није доказана веза између Црне руке и Младе Босне. Постоји претпоставка да су Принципу дали пиштољ док је био у Србији, али кажем таква тврдња из историјских извора, није доказана.
Александар I Карађорђевић је директан узрок Броза. Да почнемо од тога.
.
Не лапрдај.
Прибићевић је био најближи Александров човјек све док се нијесу разишли, и то не због Хрвата, него због њихови лични несугласица и људи око Александра који су били против Прибићевића и који су хтјели да се увале на његово мјесто. Њихови односи су били толико блиски да је Прибићевић очекивао да га Александар постави за намјесника. При томе је такође сматрао да је једини позван да разговара о питању Хрвата но и ту га је Александар смакнуо. Прошао је исто ко и Пашић и стотина други, који је Александар искористио и бацио.
Да би се осветио Александру ИЗ ЛИЧНИ РАЗЛОГА, Прибићевић је ушао у комбинацију са Хрватима, као највећим противницима Александра. Никаве везе са тијем нијесу имали "Срби са простора онога што ће се касније назвати Српска Крајина".
"Срби са простора онога што ће се касније назвати Српска Крајина" су јасно ставили до знања 1914-1918 "којем ће се опредијелити царству" а тако је било и све до 1941. године. Само што Београду није никад било битно шта кажу било који ЛОКАЛНИ СРБИ, Београд је имао своју политику и своје комбинације често пута на српску штету и у самој Србији а камоли ван ње.
Дакле РАДИ ИСТИНЕ - разлаз Прибићевића и Александра је ЛИЧНЕ ПРИРОДЕ, као и посљедице тог разлаза. Александар и Прибићевић су као два близанца по својим карактерима и поступцима. Зато је и њихова блискост била велика а и њихов разлаз посебно гадан и болан.
У србијанској литератури у задњи сто година нон-стоп се подмећу лажи о Прибићевићу. Прибићевић се приказује као српски издајник а србијански политичари који су га нападали због Хрвата као тобоже "прави Срби". Истина је да су ти исти чим су исјерали Прибићевића увалили се код Хрвата на његово мјесто и заједно са Мачеком као вођом Удружене опозиције ојачали хрватске позиције до дотад невиђене размјере.
Лепо писах крајишници много воле дукате. Ко да више.
Da atentat je bio nepotreban ali se i njegov značaj precenjuje.Zaboravlja se da je Ferdinand došao u posetu trupama koje su izvodile velike manevre na Drini,Od onolikog carstva manevri na grancii sa Srbijom.Beč bi iskoristio neki drugi povod ili napao bez ikakvog povoda i da nije bilo atentata.Verovali su da će lako da se ušetaju u Srbiju i da to nece izazvati reakcije drugih velikih sila odnsono da će druge sile biti stavljene pred svršen čin jer su verovali da će sve brzo da se završi.Zato taj atentat i nema praktično veći istorijski značaj.Da je bila trudna to je notorna glupost ali opet je taj atentat bio skroz nepotreban...pogledaj kako smo prosli posle toga i koliko nas je to kostalo...totalna demografska katastrofa gde izgubis 1/4 stanovnistva i izgubis i drzavnost stvaranjem one nakaradne tvorevine.Pa zatisje od 20 godina puno politickih previranja i onda opet demografska katastrofa i dalje rasparcavanje..
Da atentat je bio nepotreban ali se i njegov značaj precenjuje.Zaboravlja se da je Ferdinand došao u posetu trupama koje su izvodile velike manevre na Drini,Od onolikog carstva manevri na grancii sa Srbijom.Beč bi iskoristio neki drugi povod ili napao bez ikakvog povoda i da nije bilo atentata.Verovali su da će lako da se ušetaju u Srbiju i da to nece izazvati reakcije drugih velikih sila odnsono da će druge sile biti stavljene pred svršen čin jer su verovali da će sve brzo da se završi.Zato taj atentat i nema praktično veći istorijski značaj.
Da atentat je bio nepotreban ali se i njegov značaj precenjuje.Zaboravlja se da je Ferdinand došao u posetu trupama koje su izvodile velike manevre na Drini,Od onolikog carstva manevri na grancii sa Srbijom.Beč bi iskoristio neki drugi povod ili napao bez ikakvog povoda i da nije bilo atentata.Verovali su da će lako da se ušetaju u Srbiju i da to nece izazvati reakcije drugih velikih sila odnsono da će druge sile biti stavljene pred svršen čin jer su verovali da će sve brzo da se završi.Zato taj atentat i nema praktično veći istorijski značaj.
Ја сам акценат и бацио на то је атентат непотребан,намере АУ монархије су биле недвосмислене и напали би пре или касније...тероризам није у бити нашег народа,овим им је дато оправдање за шиканирање и терор над српским становништвом у ондашњој монархији. Атентат у Марсеју је последица Александрове мегаломанске политике,онда кад смо могли имати Србију у границама које желимо одбацио је зарад идеје југословенства...југословенство му је на крају и дошло главе...сарајевски атентат више има значај као одлично пропагандно средство против ондашње Краљевине Србије и српског народа у целини, мислим да су нам Принцип и Црнорукци само учинили медвеђу услугу.
Ево како су Срби из Крајине гласали:Срби са простора онога што ће се касније назвати Српска Крајина су имали трајни политички споразум са ХСС и радили директно са њима против Београда (Прибићевић и друштво).
Да нису доживели геноцид, ти исти Срби би врло радо пристали да постану (политички) Хрвати.
ali je atentat bio skroz nepotreban i prikazao nas ondasnjoj stampi kao teroriste...
Sa tom rečenicom napisao si dovoljno gluposti do kraja života.Ne moraš više da se trudiš.
Ево како су Срби из Крајине гласали:
Београд тада није (у потпуности) радио у интересу српског народа, баш као што не ради ни данас. Док су други градили своје националне државе, ми смо се делили и градили нову Југославију.
Београд је још 1918. престао да ради искључиво у интересу српског народа, а од 1945. године, радио је скоро искључиво на нашу штету. Распадом СФРЈ, ствари се донекле мењају, али ни данас, у обновљеној Србији у којој су Срби огромна већина, држава не ради у српском интересу. То је истина, ма колико болело.
Испољавање регионалног шовинизма је савршен начин да уништите сопствени народ. Ако не можете да савладате отров у себи, бар обуздајте језик.
Ко се згражава, побогу? Управо супротно. Надовезивао сам се на твој коментар.Што земљаку не реплицираш него се згржаваш на моје писање?
Занимљиво...
Ти заиста мислиш да је ето тек тако ,,Црна рука,, послала у Сарајево Принципа да убије Фердинанда ? Или је сам Фердиданд или Монархија сметала некоме ?
Одговор ћемо наћи само ако погледамо ко је господарио ,,Црном руком,, од њеног настанка.
Sa tom rečenicom napisao si dovoljno gluposti do kraja života.Ne moraš više da se trudiš.
Београд тада није (у потпуности) радио у интересу српског народа, баш као што не ради ни данас. Док су други градили своје националне државе, ми смо се делили и градили нову Југославију.
Ово је ординарна глупост и будалаштина.Срби са простора онога што ће се касније назвати Српска Крајина су имали трајни политички споразум са ХСС и радили директно са њима против Београда (Прибићевић и друштво).
Да нису доживели геноцид, ти исти Срби би врло радо пристали да постану (политички) Хрвати.
Ја сам акценат и бацио на то је атентат непотребан,намере АУ монархије су биле недвосмислене и напали би пре или касније...тероризам није у бити нашег народа,овим им је дато оправдање за шиканирање и терор над српским становништвом у ондашњој монархији. Атентат у Марсеју је последица Александрове мегаломанске политике,онда кад смо могли имати Србију у границама које желимо одбацио је зарад идеје југословенства...југословенство му је на крају и дошло главе...сарајевски атентат више има значај као одлично пропагандно средство против ондашње Краљевине Србије и српског народа у целини, мислим да су нам Принцип и Црнорукци само учинили медвеђу услугу.
Нажалост, с тим што ипак треба направити одређену разлику између периода пре и после 1941. године.Београд од 1918. и формирања ткз. Југославије до дана данашњег није ништа радио у српском интересу. Све што су радили, било је против Срба и против српских интереса. То је проверен историјски факт.
Нажалост, с тим што ипак треба направити одређену разлику између периода пре и после 1941. године.
Реч је о нијансама, разуме се. Регент Павле је имао довољно обзира да се бар извини представнику Цркве просле Крваве литије, па макар приватно. После 1941. слична недела нису била праћена истом рекцијом дрђавног врха.Уз све моје напоре, ја ту разлику не видим. Сем у државном уређењу (монархија-република), искрено, не ниједну више видим разлику. Нажалост.