83. годишњица атентата у Марсеју...

И не причам причу о теби, већ о опасној појави регионал шовинизма код Срба данас. И са једне и са друге сттране. Та се прича увек појави на оваквим темама и онда се не може озбиљно расправљати о томе, већ се све претвори у препуцавање. Да ли је то само код Срба или је случај и код другфих. Има и код других, али није толико узело маха ко код Срба. Нажалост.

Не слажем се,повест је полигон за такву расправку.
Стојим на становишту да су и Фердинанда и Александра(и Обреновића и Карађорђевића) убили исти Господари.
Они постоје и данас...

То је конзервативистичко схватање и полази од претпоставке да:

- су младобосанци били српски и југословенски националистички покрет (што се по њиховим оновременим уверењима није косило у настојањима да ослободе Босну и Херцеговину) револуционарног типа, крилатице "брат је мио ма које вере био".

- Унутрашња македонска револуционарна организација (ВМРО) је била основана на републиканским и револуционарним начелима. Противили су се сваком монархистичком уређењу свих монархија на Балкану.

- Усташки покрет који је био клеронационалистички и имао је за циљ да се терористичким методама обрачуна са "великосрпством" такође оличеном у српској династији.
Занимљиво је и то да је био ретки покрет који није имао никакву идеолошку кохерентност ни принцип осим "чежње да успоставе хрватску државу уз обрачун са Србима".
И усташе и вмро су сарађивале са предратним комунистима како би оствариле свој циљ у плану разбијања Краљевине.

Ако је све то део неког "завереничког наума" тог времена у рушењу последњих европских монархија, онда си у праву.

Poslednja izmena:
То је конзервативистичко схватање и полази од претпоставке да:

- су младобосанци били српски и југословенски националистички покрет (што се по њиховим оновременим уверењима није косило у настојањима да ослободе Босну и Херцеговину) револуционарног типа, крилатице "брат је мио ма које вере био".

- Унутрашња македонска револуционарна организација (ВМРО) је била основана на републиканским и револуционарним начелима. Противили су се сваком монархистичком уређењу свих монархија на Балкану.

- Усташки покрет који је био клеронационалистички и имао је за циљ да се терористичким методама обрачуна са "великосрпством" такође оличеном у српској династији.
Занимљиво је и то да је био ретки покрет који није имао никакву идеолошку кохерентност ни принцип осим "чежње да успоставе хрватску државу уз обрачун са Србима".
И усташе и вмро су сарађивале са предратним комунистима како би оствариле свој циљ у плану разбијања Краљевине.

Ако је све то део неког "завереничког наума" тог времена у рушењу последњих европских монархија, онда си у праву.

Занимљиво...

Ти заиста мислиш да је ето тек тако ,,Црна рука,, послала у Сарајево Принципа да убије Фердинанда ? Или је сам Фердиданд или Монархија сметала некоме ?
Одговор ћемо наћи само ако погледамо ко је господарио ,,Црном руком,, од њеног настанка.

Занимљиво...

Ти заиста мислиш да је ето тек тако ,,Црна рука,, послала у Сарајево Принципа да убије Фердинанда ? Или је сам Фердиданд или Монархија сметала некоме ?
Одговор ћемо наћи само ако погледамо ко је господарио ,,Црном руком,, од њеног настанка.

Није доказана веза између Црне руке и Младе Босне. Постоји претпоставка да су Принципу дали пиштољ док је био у Србији, али кажем таква тврдња из историјских извора, није доказана.

Не лапрдај.
Прибићевић је био најближи Александров човјек све док се нијесу разишли, и то не због Хрвата, него због њихови лични несугласица и људи око Александра који су били против Прибићевића и који су хтјели да се увале на његово мјесто. Њихови односи су били толико блиски да је Прибићевић очекивао да га Александар постави за намјесника. При томе је такође сматрао да је једини позван да разговара о питању Хрвата но и ту га је Александар смакнуо. Прошао је исто ко и Пашић и стотина други, који је Александар искористио и бацио.
Да би се осветио Александру ИЗ ЛИЧНИ РАЗЛОГА, Прибићевић је ушао у комбинацију са Хрватима, као највећим противницима Александра. Никаве везе са тијем нијесу имали "Срби са простора онога што ће се касније назвати Српска Крајина".

"Срби са простора онога што ће се касније назвати Српска Крајина" су јасно ставили до знања 1914-1918 "којем ће се опредијелити царству" а тако је било и све до 1941. године. Само што Београду није никад било битно шта кажу било који ЛОКАЛНИ СРБИ, Београд је имао своју политику и своје комбинације често пута на српску штету и у самој Србији а камоли ван ње.

Дакле РАДИ ИСТИНЕ - разлаз Прибићевића и Александра је ЛИЧНЕ ПРИРОДЕ, као и посљедице тог разлаза. Александар и Прибићевић су као два близанца по својим карактерима и поступцима. Зато је и њихова блискост била велика а и њихов разлаз посебно гадан и болан.

У србијанској литератури у задњи сто година нон-стоп се подмећу лажи о Прибићевићу. Прибићевић се приказује као српски издајник а србијански политичари који су га нападали због Хрвата као тобоже "прави Срби". Истина је да су ти исти чим су исјерали Прибићевића увалили се код Хрвата на његово мјесто и заједно са Мачеком као вођом Удружене опозиције ојачали хрватске позиције до дотад невиђене размјере.

Лепо писах крајишници много воле дукате. Ко да више.

Лепо писах крајишници много воле дукате. Ко да више.

Крајишници су добри Срби одувек били. Врло пожртвовани и предани задатку који им се повери, што се ценило у војсци.
Дисциплиновани на задатку и бекрије ван њега.

Da je bila trudna to je notorna glupost ali opet je taj atentat bio skroz nepotreban...pogledaj kako smo prosli posle toga i koliko nas je to kostalo...totalna demografska katastrofa gde izgubis 1/4 stanovnistva i izgubis i drzavnost stvaranjem one nakaradne tvorevine.Pa zatisje od 20 godina puno politickih previranja i onda opet demografska katastrofa i dalje rasparcavanje..
Da atentat je bio nepotreban ali se i njegov značaj precenjuje.Zaboravlja se da je Ferdinand došao u posetu trupama koje su izvodile velike manevre na Drini,Od onolikog carstva manevri na grancii sa Srbijom.Beč bi iskoristio neki drugi povod ili napao bez ikakvog povoda i da nije bilo atentata.Verovali su da će lako da se ušetaju u Srbiju i da to nece izazvati reakcije drugih velikih sila odnsono da će druge sile biti stavljene pred svršen čin jer su verovali da će sve brzo da se završi.Zato taj atentat i nema praktično veći istorijski značaj.

Da atentat je bio nepotreban ali se i njegov značaj precenjuje.Zaboravlja se da je Ferdinand došao u posetu trupama koje su izvodile velike manevre na Drini,Od onolikog carstva manevri na grancii sa Srbijom.Beč bi iskoristio neki drugi povod ili napao bez ikakvog povoda i da nije bilo atentata.Verovali su da će lako da se ušetaju u Srbiju i da to nece izazvati reakcije drugih velikih sila odnsono da će druge sile biti stavljene pred svršen čin jer su verovali da će sve brzo da se završi.Zato taj atentat i nema praktično veći istorijski značaj.

Ма наравно, па сваком је јасно да је после Царинског рата 1906-1911 само било питање времена кад ће Аустроугарска објавити рат Србији.
Не треба заборавити ни ултиматум који је иста поставила Србији и Црној Гори у Балканским ратовима кад су условљене да повуку трупе из Драча и Скадра под претњом рата.

Цела та прича у вези са површним схватањем узрока 1. св. р. неодољиво подсећа на басну о Вуку и Јагњету у односу Аустроугарске и Срба, па заборављени "Велеиздајнички процес".

Могло је избити било где у свету нарушене равнотеже сила, у Мароку, Конгу или негде у источној Азији око расподеле колонија Централних сила и Сила Антанте.

Ја сам акценат и бацио на то је атентат непотребан,намере АУ монархије су биле недвосмислене и напали би пре или касније...тероризам није у бити нашег народа,овим им је дато оправдање за шиканирање и терор над српским становништвом у ондашњој монархији. Атентат у Марсеју је последица Александрове мегаломанске политике,онда кад смо могли имати Србију у границама које желимо одбацио је зарад идеје југословенства...југословенство му је на крају и дошло главе...сарајевски атентат више има значај као одлично пропагандно средство против ондашње Краљевине Србије и српског народа у целини, мислим да су нам Принцип и Црнорукци само учинили медвеђу услугу.

Ја сам акценат и бацио на то је атентат непотребан,намере АУ монархије су биле недвосмислене и напали би пре или касније...тероризам није у бити нашег народа,овим им је дато оправдање за шиканирање и терор над српским становништвом у ондашњој монархији. Атентат у Марсеју је последица Александрове мегаломанске политике,онда кад смо могли имати Србију у границама које желимо одбацио је зарад идеје југословенства...југословенство му је на крају и дошло главе...сарајевски атентат више има значај као одлично пропагандно средство против ондашње Краљевине Србије и српског народа у целини, мислим да су нам Принцип и Црнорукци само учинили медвеђу услугу.

Pa sad koliko se ubistvo Ferdinanda može uopšte nazvati terorizmom u punom smislu reči jeste pod znakom pitanja.Zaposedanje i aneksija tog područja gde je u to vreme bilo oko 50 % srpskog stanovništva,.izvršena je od strane AU jednostrano i nasilno.To je praktično neko stranje neobjavljenog rata protiv lokalnih Srba i Srbije a nadvojvoda je i vojno lice,u poseti okuapcionim trupama.Sasvim je druga stvar koliko taj događaj treba i da li treba glorifikovati ne zbog etičkih nego zbog čisto političkih razloga.

Срби са простора онога што ће се касније назвати Српска Крајина су имали трајни политички споразум са ХСС и радили директно са њима против Београда (Прибићевић и друштво).
Да нису доживели геноцид, ти исти Срби би врло радо пристали да постану (политички) Хрвати.
Ево како су Срби из Крајине гласали:
1p7bqo.jpg

Јесте, јесте ми смо сами себи криви и вазда смо Вама тако паметнима и државотворнима сметали да се размашете. Ето сад нас више нема, па можете по старом, нас да презирете да црногорце доводите да вам буду власт и да се братимите са хрватима. У Београду на власти су константно магарци или злонамјерни типови који никаквог осјећаја немају шта они као централна власт (и неко ко стратешки треба размишљати) треба да ураде за општи Српски интерес и да се то слаже са интересом локалних Срба, без обзира дали је ријеч о интересима Срба у нпр.Младеновцу или у Гламочу и Сјеници.
И Софија није била трудна, она се ко млада љечила од стерилитета, безуспјешно. То да је била трудна је само додато да распири мржњу према Србима и да маса лакше крене у рат. Гаврило је рекао да њу није хтио упуцати већ Поћорека или Саркотића (ух да је успио!). А Неђо Чабриновић је кад су га питали "да ли ти и остали знате да за аустријски престо има још најмање 30 насљедника?" рекао " ау, па за то би нам требао митраљез!".

Poslednja izmena:
Београд тада није (у потпуности) радио у интересу српског народа, баш као што не ради ни данас. Док су други градили своје националне државе, ми смо се делили и градили нову Југославију.

Београд је још 1918. престао да ради искључиво у интересу српског народа, а од 1945. године, радио је скоро искључиво на нашу штету. Распадом СФРЈ, ствари се донекле мењају, али ни данас, у обновљеној Србији у којој су Срби огромна већина, држава не ради у српском интересу. То је истина, ма колико болело.

Испољавање регионалног шовинизма је савршен начин да уништите сопствени народ. Ако не можете да савладате отров у себи, бар обуздајте језик.

Poslednja izmena:
ali je atentat bio skroz nepotreban i prikazao nas ondasnjoj stampi kao teroriste...

Србљи ваљда треба коначно да престану да се понашају као невољена деца и да одрасту.
Не воли нас запад ? Пих, и шта онда ? Сад ћемо да плачемо.? Ма јок боли нас уво шта ће они да мисле и шта ће да пишу о нама, то је њихова ствар.

Они који су побили на милионе индијанаца, црнаца, кинеза, индуса и кога све још не укључујући и Словене, имају најмање права да моралишу.

Sa tom rečenicom napisao si dovoljno gluposti do kraja života.Ne moraš više da se trudiš.

Одлика сваког примитивца и политиканта је да користи argumentum ad hominem уместо контрааргумента, ништа мање нисам ни очекивао.

Ево како су Срби из Крајине гласали:

Мапа ти је из 1938 и тиче се Влатка Мачека. Овде смо говорили о Прибићевићу који је умро 1936 и сељачко-демократској коалицији која је постојала пре тога.

Мада реч и није о самом Прибићевићу него о Александру Карађорђевићу и његовој политици. Прибићевић је ту само да илуструје политичка кретања СХС/Југославије између два светска рата

Београд тада није (у потпуности) радио у интересу српског народа, баш као што не ради ни данас. Док су други градили своје националне државе, ми смо се делили и градили нову Југославију.

Београд је још 1918. престао да ради искључиво у интересу српског народа, а од 1945. године, радио је скоро искључиво на нашу штету. Распадом СФРЈ, ствари се донекле мењају, али ни данас, у обновљеној Србији у којој су Срби огромна већина, држава не ради у српском интересу. То је истина, ма колико болело.

Испољавање регионалног шовинизма је савршен начин да уништите сопствени народ. Ако не можете да савладате отров у себи, бар обуздајте језик.

Што земљаку не реплицираш него се згржаваш на моје писање?

Што земљаку не реплицираш него се згржаваш на моје писање?
Ко се згражава, побогу? Управо супротно. Надовезивао сам се на твој коментар.

Избегавам да цитирам кад за тим нема претеране потребе. Пошто је мој коментар у суштини није био одговор на твој, сматрао сам да није било потребе за тим.

Poslednja izmena:
Занимљиво...

Не постоје докази да је Црна Рука послала Принципа да убије Фердинанда. Чак постоје индиције које тврде баш супротно.

И да, молио бих те, да нам откријеш ту тајну- ко је то ,,господарио" Црном Руком, ето баш сам рад да сазнам?

Sa tom rečenicom napisao si dovoljno gluposti do kraja života.Ne moraš više da se trudiš.

Хм, па није баш глупост. Броз се у много чему дивио Александру и многе елементе његове владавине је усвојио. Рецимо, чувена ,,Титова штафета" је у ствари оригиниалан Александров изум.

Београд од 1918. и формирања ткз. Југославије до дана данашњег није ништа радио у српском интересу. Све што су радили, било је против Срба и против српских интереса. То је проверен историјски факт. А ово:
Срби са простора онога што ће се касније назвати Српска Крајина су имали трајни политички споразум са ХСС и радили директно са њима против Београда (Прибићевић и друштво).
Да нису доживели геноцид, ти исти Срби би врло радо пристали да постану (политички) Хрвати.
Ово је ординарна глупост и будалаштина.

Зависи шта ти подразумеваш под тим појмо ,,тероризам". То прво, а друго, ако и сам кажеш да би нас Аустрија кад тад напала (што јесте факт, јер је Србија итекако сметала Аустрији у то време, Србија као држава коа тежи да ослободи свој народ под аустријском влашћу косила се са аустријским интересима), онда је бесмислено да се Гаврилови пуцњи узимају као разлог за почетак рата.

Такође, Аустрија је и пре тога почела да заоштрава односе према Србима, рецимо, забрањивали су гусле и на сваки други начин хтели да сузбију српску националну свест, јер су Срби у Србији почели да виде ,,пијемонт" свог ослобођења.

Тако да, тај атентат, шта год ја мислио о њему, како лепо рече Грубан се веома прецењује и дају му се значаји које он и нема. ,,Велики рат" је пре свега почео због решености великих сила да мењају границе Европе и да успостављају ,,нови поредак". У ваздуху се то осећало, и то би се десило са или без Гаврила.

Београд од 1918. и формирања ткз. Југославије до дана данашњег није ништа радио у српском интересу. Све што су радили, било је против Срба и против српских интереса. То је проверен историјски факт.
Нажалост, с тим што ипак треба направити одређену разлику између периода пре и после 1941. године.

Нажалост, с тим што ипак треба направити одређену разлику између периода пре и после 1941. године.

Уз све моје напоре, ја ту разлику не видим. Сем у државном уређењу (монархија-република), искрено, не ниједну више видим разлику. Нажалост.

Уз све моје напоре, ја ту разлику не видим. Сем у државном уређењу (монархија-република), искрено, не ниједну више видим разлику. Нажалост.
Реч је о нијансама, разуме се. Регент Павле је имао довољно обзира да се бар извини представнику Цркве просле Крваве литије, па макар приватно. После 1941. слична недела нису била праћена истом рекцијом дрђавног врха.

Back