....

gost 358859

Poznat
Poruka
7.403
Imate dete, imate za njega planove i onda to dete dodje i kaze: necu na fax, necu nista da radim od svog zivota, zaposlicu se kao konobar i ziveti? Kako bi vi ovo podneli? Je l' bi pokusali da ga nagovorite da se mane corava posla i upise fax ili kako?

moj burazer ko konobar ima soma e i jos kolko oces.kuca,kola promenio 10,letovanja zimovanja garderobe,alkohol zene,iha
inace ja bi reko znas de su vrata pisi kad stignes

imam takvo dete.
radi kao kuvar doduse.
poceo je da radi cim je zavrsio srednju skolu.
nista od mojih ubedjivganja nije pomoglo..i pustila sam ga
bio je ocajan jedno vreme
pa onda besan
pa ocajan i depresivan
pa opet besan
u poslednjih sest meseci na poslu je uvek sa sluskama na usima, slusa knjige..od psihologije, preko mikromenadzmenta, do teorije muzike
i objasnio mi je koji mu je kratkoricni plan..i dugorocni
jbg, u nekoj tacki moras da imas poverenja da ono sto si radio 20 godina nije bilo uzalud.
dete nadje svoj put.
sinoc mi kaze, jbt ko bi rekao da ucenje moze da bude zabavno

Imate dete, imate za njega planove i onda to dete dodje i kaze: necu na fax, necu nista da radim od svog zivota, zaposlicu se kao konobar i ziveti? Kako bi vi ovo podneli? Je l' bi pokusali da ga nagovorite da se mane corava posla i upise fax ili kako?

U nasim uslovima fakultet cesto ne znaci nista, ali cesto je i mnogo toga.

pogodilo bi me to.
i ucinila bih sve da ga privolim na studije.kapiram da ima neku strast,pa mu za to ne treba skola,zeli da se time bavi citav zivot,pa ok.ali da konobarise ,a nije glup,ima uslove za studiranje...bas bi mi bilo krivo

Болео би ме туки, ако је то његов избор који је донео после много година мог васпитања, онда нека иде ђе и ради шта хоће.

Трудим се да не очекујем ни од кога ништа. И каква је то бесмислица имати планове за њега? Ваљда он треба да има планове за себе, ја сам ту само да га подигнем и научим да хода, а он нека иде путевима којима хоће.

A ne znam bas da li bilo ko na ovom svetu moze da zna sta je za nekoga dobro i put za srecan i dobar zivot. Prvo je bitno da procenis svoje dete. Da li je dete budala, zanesenjak, da li tako cesto menja misljenje, hoce jedno, pa drugo. Ako je takvo, onda sto veci pritisak jer samo na taj nacin mozes da ga poguras i preguras mozda neku glupu fazu koja je dosla. Onda opravdavam pritisak, jer svakome dodje neka zuta minuta pa tera neku glupost i ako to ne prepoznas, onda ce dete da srlja i pravi glupe izbore koji nemaju veze sa mozgom, a ti ga podrzavas.

Problem nastaje kad se ne radi o fazi i onda treba imati meru kao roditelj bez ozbira na to sta ti mislio o tom izboru. Po pitanju bilo cega. Ako nesto traje, i pored pritisaka i ucena ne prolazi, to je momenat koji svaki roitelj mora da prepozna i ma koliko se ne slagao sa izborom svog deteta treba da ga podrzi. Jer na kraju krajeva, svako od nas zna sta ga vodi, cini srecnim a roditelji koliko god bili dobronamerni nisu u tvojoj kozi a i uz svo znanje i mudrost ovog sveta, opet ne mogu da predvide srecan kraj. Zato treba pustiti osobi da je vodi sopstveni osecaj i intuicija pa kud puklo. Koliko ima takvih "rizicnih" poteza koji su ispali super i sigurnih puteva koji su na kraju ispali skroz bez veze. Ali ljudi uvek misle da znaju sta je najbolje za nekog a to je najcesce skroz pogresno.

a što baš konobar (konobari su ok) ne bih se ni bunila
ali ...oko teme:
ne vredi ...ostaviti da prođe
ništa na silu ne ide
p.s. obično se držim onoga -Ako budalu ne možeš da ubediš da nije u pravu, pusti ga da radi po svome
ko zna gde mu je sreća ako je snalažljiv možda i uspe u svojim željama

Болео би ме туки, ако је то његов избор који је донео после много година мог васпитања, онда нека иде ђе и ради шта хоће.

Трудим се да не очекујем ни од кога ништа. И каква је то бесмислица имати планове за њега? Ваљда он треба да има планове за себе, ја сам ту само да га подигнем и научим да хода, а он нека иде путевима којима хоће.

Ti si tu da ga usmeris. U suprotnom moze lako da zaluta tj. da krene pogresnim putevima (pa bi pitanje da li hoce da studira ili ne postalo totalno nebitno u tom slucaju).

meni je bolje da zavrsi faks,ako mu vec ne ide tesko,pa ako mu se posle konobarise,nek konobarise,sta ima veze.al ako ne zavrsi skole,tesko da ce posle kad mu dodje iz dupeta u glavu da tek tako menja zanimanja i da ide na bolje
mada...danas ima tih privatnih fakulteta,ocas posla zavrsis za nesto...

Ti si tu da ga usmeris. U suprotnom moze lako da zaluta tj. da krene pogresnim putevima (pa bi pitanje da li hoce da studira ili ne postalo totalno nebitno u tom slucaju).

А зашто мислиш да је студирање прави пут?

Да, ти треба да га усмериш, да не оде у какав криминал, да не оде у наркомане, у будале и пробисвете и то је читав твој задатак који имаш да оствариш током његових ајд 20 година.

meni je bolje da zavrsi faks,ako mu vec ne ide tesko,pa ako mu se posle konobarise,nek konobarise,sta ima veze.al ako ne zavrsi skole,tesko da ce posle kad mu dodje iz dupeta u glavu da tek tako menja zanimanja i da ide na bolje
mada...danas ima tih privatnih fakulteta,ocas posla zavrsis za nesto...

А зашто сви мислите да факс има неко значење?

А зашто мислиш да је студирање прави пут?

Да, ти треба да га усмериш, да не оде у какав криминал, да не оде у наркомане, у будале и пробисвете и то је читав твој задатак који имаш да оствариш током његових ајд 20 година.

Gde si ti to procitao da ja mislim da je studiranje pravi put?
Usput, moj stav i moje iskustvo pokazuje da to nije uvek slucaj. I zadnji sam koji bi dramio kada moji klinci ne bi hteli da studiraju. ;)

A za drugi pasus: ma da, samo to, cista sitnica...nista vise. :lol:
Ti nemas decu verovatno.

ne znam, ako je dete talentovano za nesto ili ima neke sklonosti za koje ne treba fakultet ne mislim da je to najvaznija stvar u zivotu. bolje da se fokusira na ono sto mu ide nego da istera fakultet makar i na misice i da posle ne zna sta ce sa sobom.

Gde si ti to procitao da ja mislim da je studiranje pravi put?
Usput, moj stav i moje iskustvo pokazuje da to nije uvek slucaj. I zadnji sam koji bi dramio kada moji klinci ne bi hteli da studiraju. ;)

A za drugi pasus: ma da, samo to, cista sitnica...nista vise. :lol:
Ti nemas decu verovatno.

Па видим конобарство сматрате погрешним путем, па ми је онда логично да у студирању видите прави пут.

Немам децу, али бих да имам тако поступио, налик мом ћалету. Ако нећеш да учиш, идеш са мном на грађевину - увек је тако говорио.

zato sto je lakse raditi nesto sto je dobro placeno i na toplom,nego stajati na nekoj skeli i zidati za male pare.recimo.
na stranu sto dobijas i obrazovanje,elokventnost,sire vidike

Е то је проблем српске незапослености, што би сви у канцеларије на топлом и добро плаћеном месту, а нико неће на скелу. А како сви не могу у канцеларију, ебему мора неко канцеларије да прави и зида, онда се кука како нема посла, како је држава у куррцу, како нас је уништио Запад, а није то могло тако код Тите, ови наши политичари лопови све упропастише.

Образовање можеш добити и ван факултета. Ево ја се интересујем за психологију иако је не студирам и читам неке психолошке књиге и научне чланке.Многи светски генији нису ни завршавали школе ни факултете.
Ево шта је дечко објаснио око тог вашег ''образовања'':

Ako si ga odgajila da ceni intelekt,
a izrastao je u nekog ko to ne ceni - na tebi je da shvatis gde je poslo krivo.

Mada mislim da se ovo retko dogadja.

Nikad se ne zna zasto je nesto dobro...
Kad mu to bude smetalo, uvek moze da uradi nesto po tom pitanju.

Па видим конобарство сматрате погрешним путем, па ми је онда логично да у студирању видите прави пут.

Немам децу, али бих да имам тако поступио, налик мом ћалету. Ако нећеш да учиш, идеш са мном на грађевину - увек је тако говорио.

Koji mi? Ja to nigde nisam napisao.

Postoji i nesto izmedju akademika i baustelca tj. postoji mnogo toga izmedju. Svasta...

Uspesan, srecan i ispunjen mozes biti u raznim profesijama. Isto kao sto u svakoj profesiji mozes biti nesrecan, neuspesan, neispunjen.... nema to veze sa tim da li si studirao ili nisi.

Vidis kako sam pogodio da nemas decu. Da imas ne bi napisao onako nesto. Biti roditelj znaci mnogo vise i velika je odgovornost. ;)

Koji mi? Ja to nigde nisam napisao.

Postoji i nesto izmedju akademika i baustelca tj. postoji mnogo toga izmedju. Svasta...

Uspesan, srecan i ispunjen mozes biti u raznim profesijama. Isto kao sto u svakoj profesiji mozes biti nesrecan, neuspesan, neispunjen.... nema to veze sa tim da li si studirao ili nisi.

Vidis kako sam pogodio da nemas decu. Da imas ne bi napisao onako nesto. Biti roditelj znaci mnogo vise i velika je odgovornost. ;)

Онда извини.

Верујем да је бити родитељ велика одговорност, али верујем да бити родитељ не значи кројити планове за њега, па када крене другим путем кукати што вас је дете разочарало. То су они што кажу:''Мој син ће бити фудбалер'' или ''Моја кћерка ће бити певачица'' па онда дете упишу у да тренира фудбал и да пева, али онда када одрасту, син оде у куваре, јер га то одувек интересовало, а кћерка оде да студира философију, па се ови родитељи хватају за главе, а често и за гушу своје деце беснећи како га је дете разочарало.

Dzaba to. To je greska u vaspitanju,sad u tim godinama to ne moze da se ispravi.
Imalo je sve na tacni,nije nauceno da radi,nije nauceno da ima ambicije i tu se prica zavrsava. Sta znam,i to je ok ako je uspesno u necemu drugom.
Neces da ucis? Dobro,da vidim u cemu si ti to uspesan? Dobar si muzicar? Sportista? Frajer si? kriminalac si? Da vidim u cemu si dobar,prosek i biti cup moze svako,isterao bih ga iz kuce.
moras da budes u necemu bolji od mene,a sad ti odaberi u cemu ces biti.

Back