....

Dzaba to. To je greska u vaspitanju,sad u tim godinama to ne moze da se ispravi.
Imalo je sve na tacni,nije nauceno da radi,nije nauceno da ima ambicije i tu se prica zavrsava. Sta znam,i to je ok ako je uspesno u necemu drugom.
Neces da ucis? Dobro,da vidim u cemu si ti to uspesan? Dobar si muzicar? Sportista? Frajer si? kriminalac si? Da vidim u cemu si dobar,prosek i biti cup moze svako,isterao bih ga iz kuce.
moras da budes u necemu bolji od mene,a sad ti odaberi u cemu ces biti.

Што значи да је проблем углавном у родитељу, јер ако га не научиш да ради и учи, како можеш онда очекивати нешто од њега и стављати ми своје планове. Чиста фантазија.

Moj pradeda je covek jadan preziveo svasta,bio u zarobljenistvu i kod Svaba i kod komunista,imao je dosta dece,odrastao bez roditelja,nije mu bilo lako,on nije mogao mnogo da uradi. Kazu da je bio opak svaler i da je bio odlican mesar.
Moj deda je kao klinac od 8 godina izdrzavao 4 sestre i majku dok je pradeda bio u zarobljenistvu. Napravio mi je kucu gde ja sad zivim,a pomogao je i sestrama dosta.
Moj cale je odlican masinac,drzao je jedno vreme dok je radio kao privatnik celu zapadnu Srbiju (bavio se popravkama masina i sl) i dan danas radi honorarno posle svog posla u fabrici privatno. znaci,covek je uspesan majstor,sve zna da uradi i sve pravi oko kuce.
Ja sam najdalje dogurao u skolovanju od svih mojih predaka,na meni je da napravim dobru osnovu za moju decu,da budu bolja od mene.
Kad bi dete sutra doslo i reklo mi da ce da bude poljoprivrednik ili konobar,ubio bih ga. 4 generacije se slomile da bi ti nazadovao.

Што значи да је проблем углавном у родитељу, јер ако га не научиш да ради и учи, како можеш онда очекивати нешто од њега и стављати ми своје планове. Чиста фантазија.

Ne moje planove,budi ti sta hoces,ali ima da budes najbolji u tome.
Imas da biras sta ces da budes: profesor,naucnik,sluzbenik,masinac,elektrnicar,inzenjer,umetnik,muzicar,sportista,starleta,budi i kriminalac,ali ima da budes neki faktor.
Ne smes da nazadujes i da budes gori od mene.

Ne moje planove,budi ti sta hoces,ali ima da budes najbolji u tome.
Imas da biras sta ces da budes: profesor,naucnik,sluzbenik,masinac,elektrnicar,inzenjer,umetnik,muzicar,sportista,starleta,budi i kriminalac,ali ima da budes neki faktor.
Ne smes da nazadujes i da budes gori od mene.

Мислим да мало претерујеш, поготово са 27 постом. Шта са тим ако заволи пољопривреду и ако ''назадује''?
Са овим конзервативним ставовима ме подсећаш на оног Аћима из Ћосићевих ''Корена''. Чему то? Прави си онај Јарац традиционални :lol:

najvaznije bi mi bilo da je moje dete srecno i ispunjeno poslom koji radi
moje dete nije bilo jogunasto verovatno zato sto nije ni imalo ogranicenja
uvek sam se prema njoj odnosila kao prema samostalnoj jedinki sa postovanjem...i kad je imala godinu dana i kad je imala 20 godina
voli da uci..sad je na postdiplomskim
bez obzira na to, usmerila sam je da zavrsi i dva kursa sa kojima je dobila zanate sa internacionalnim licencama..zlu ne trebalo
obe oblasti jako voli i nalazi se u njima
u jednom trenutku me je bilo malo strah da je na jednu od predlozene obe pristala samo zbog moje opsednutosti istom
pa i da je tako, sad ima vazece sertifikate, a da li ce ikad da ih upotrebi je nebitno..bitno je da ima znanje

imam i druga koji je profesor..vec sam pisala o njemu
otac mu je bio vojno lice i uopste se nije dovodilo u pitanje da li ce ili ne da studira
to se podrazumevalo
i od kako ga znam, on meni svaki put spomene koliko ne voli svoj posao i kako bi uzivao da je zivot proveo radeci kao automehanicar, posto bi se u garazu preselio da moze

Moj pradeda je covek jadan preziveo svasta,bio u zarobljenistvu i kod Svaba i kod komunista,imao je dosta dece,odrastao bez roditelja,nije mu bilo lako,on nije mogao mnogo da uradi. Kazu da je bio opak svaler i da je bio odlican mesar.
Moj deda je kao klinac od 8 godina izdrzavao 4 sestre i majku dok je pradeda bio u zarobljenistvu. Napravio mi je kucu gde ja sad zivim,a pomogao je i sestrama dosta.
Moj cale je odlican masinac,drzao je jedno vreme dok je radio kao privatnik celu zapadnu Srbiju (bavio se popravkama masina i sl) i dan danas radi honorarno posle svog posla u fabrici privatno. znaci,covek je uspesan majstor,sve zna da uradi i sve pravi oko kuce.
Ja sam najdalje dogurao u skolovanju od svih mojih predaka,na meni je da napravim dobru osnovu za moju decu,da budu bolja od mene.
Kad bi dete sutra doslo i reklo mi da ce da bude poljoprivrednik ili konobar,ubio bih ga. 4 generacije se slomile da bi ti nazadovao.

ko garantuje da ces ti u svom zivotu da napravis vise od svog oca sa obrazovanjem vise koje imas?
bilo bi lose kad bi bio rasipkuca, kad bi propio i prodrogirao(jel se tako kaze :lol: ) ono sto su cetiri generacije pre njega napravile
gde je problem ako bi se odlucio za poljoprivredu i time bavio uspesno, a uz to bio i srecan?

Poslednja izmena:

Ти ниси баш читав. Дете НЕ МОРА да буде боље од родитеља.

Коме се ти то доказујеш?

mozda bih pokusao da ga usmerim, samo me cudi da dete zavrsi srednju kod nas imaju 19 g. jel tako? a da roditelji pre toga ne znaju otprilike njegov plan sta ce i kako ce, znaci tu komunikacija i tako te stvari nisu funkcionisale
sto pre znas sve bolje mozes da ga usmeris

naravno da cu podrzati i nadam se da ce se opameteti ovde ne bi bilo problema i kasnije da ide na studije kad oseti kolko je tezak poso konobara

vidim neki to spominju nije lose, mnogo tezak i los posao jedino ako si u nekom renomiranom hotelu i restoranu a i verovatnoca je velika da pijes svaki dan

Poslednja izmena:
mozda bih pokusao da ga usmerim, samo me cudi da dete zavrsi osnovnu kod nas imaju 19 g. jel tako? a da roditelji pre toga ne znaju otprilike njegov plan sta ce i kako ce, znaci tu komunikacija i tako te stvari nisu funkcionisale
sto pre znas sve bolje mozes da ga usmeris

naravno da cu podrzati i nadam se da ce se opameteti ovde ne bi bilo problema i kasnije da ide na studije kad oseti kolko je tezak poso konobara

vidim neki to spominju nije lose, mnogo tezak i los posao jedino ako si u nekom renomiranom hotelu i restoranu a i verovatnoca je velika da pijes svaki dan

:eek: :sad2:

znaci jadna tvoja (nerodjena) deca. katastrofa od posta i od komentara u istom.

Imate dete, imate za njega planove i onda to dete dodje i kaze: necu na fax, necu nista da radim od svog zivota, zaposlicu se kao konobar i ziveti? Kako bi vi ovo podneli? Je l' bi pokusali da ga nagovorite da se mane corava posla i upise fax ili kako?

pa pizzdeo bi, al ****** mu mater moro bi da legnem na brašno jer njegova odluka je na kraju krajeva

Imate dete, imate za njega planove i onda to dete dodje i kaze: necu na fax, necu nista da radim od svog zivota, zaposlicu se kao konobar i ziveti? Kako bi vi ovo podneli? Je l' bi pokusali da ga nagovorite da se mane corava posla i upise fax ili kako?

Nema šta ja da ga nagovaram. Koji god pošten posao bi ga činio srećniim, meni ok.

Nadala bih se samo da je konobarisanje privremeno. Zapravo, sigurna sam da bi i bilo, jer kapiram da će naslediti roditeljske intelektualne kapacitete i nezadovoljavanje niskim društvenim pozicijama. :mrgreen::mrgreen:

U ovom slucaju bih ga poslao kod brata na razgovor ili bih otisao sa njim u kafanu dok traje smena da vidi o cemu se radi pre nego sto donese odluku.

U svim ostalim slucajevima bih se potrudio da mu to pokazem kako zaista izgleda ako mogu, da ne srlja vec da razmisli o odluci.

Ako i dalje to zeli neka radi kako misli da je najbolje, meni se moji nisu mesali oko izbora profesije pa necu ni ja njemu.

Pre nekoliko dana je bilo reci o tome..
Našeg veoma uspesnog i obrazovanog prijatelja sin je maturant.Upitan sta ce dete da upise, posto se sa pojavom sega-mega fakulteta ,podrazumeva da svi mora i treba da studiraju,rece da mali ne zeli nista i da mu je ideja da konobari se,jer to inace radi preko leta.
Zgranuto su ga upitali da li ce to dozvoliti, kao ozbiljno poslovno ostvaren covek,jer mali nije glup, nego lenj za skolu..rece da ce uciniti sve da mu objasni kako je fakultet ulaznica za neki koliko toliko finiji posao,ali da misli da mali ionako najverovatnije nece završiti faks i da ce ga pustiti da radi,ali ne da konobari se i zabavlja se, vec proizvodnja, u tri smene, sa nekom prosecnom platom, da sutra ima svoje parce hleba.

Kao neko ko je iz porodice gde se obrazovanje podrazumevalo,ali bez presije, neko koje bio najbolji djak, ko je ambiciozan..ostala sam zatecena...
I vec par dana razmišljam o tome...
I s jedne strane razumem,a sa druge, razmišljam da li je roditelj ipak duzan da to istera, jer je najbolje za dete..mada se u praksi pokazalo da tesko mozemo znati sta je zaista najbolje...

Bilo bi mi zao, narocito,ako smatram da dete nije glupo, nego lenjo...pokusala bih na sve nacine da objasnim, da makar proba...
Neki se tek na faksu osveste i krenu ozbiljno da rade,iako nikada nisu...
Ali sila i moras, moras..samo daju kontraefekat...

Uzgred,taj ostvareni tata iz price,celog zivota ponavlja kako bi,da nije to sto jeste,bio najsrecniji da je majstor.I zaista,sve po kuci popravlja,namesta,pravi...

Poslednja izmena:
Imam dete ali nemam za njega planove. Imam odgovornost da mu obezbedim sto normalniji zivot, strpljenje da ispratim i cujem njegove potrebe i ljubav da mu vidim osmeh.
Nije uvek ono sto zelimo najbolje po nas i nama bliske ljude, iako tako izgleda.
Nisam neko ko leci svoje komlekse i pokousava da nadomesti propuste preko deteta.
Niti ga potcenjujem niti ga precenjujem. Dok ga slusam trudim se da ga stvarno i cujem.
Kada padne mora sam i da ustane. Treba i da se celici. Ali isto tako kada zatreba moze da ocekuje vetar u ledja i podrsku.
Tesko bi mi palo da vidim da sam promasila sa vaspitanjem, da mi je dete zlobno, da zeli tudje, da se hrani tudjom nesrecom, da je agresivac i zavisnik, da je sklon povredjivanju drugih... A ostalo... dok ima prijatelje i ume da se raduje i smeje- i ja zadovoljna :)

ko da je bitno sta radi, samo nek je sretno.
evo ja bi mu dao 3 miliona maraka kredita za vocnjak, samo da se ne drogira po banjaluci!
a u vocnjaku staklenik i u njemu malo marihuana malo kokiska i decaci, pa da pravi biznis prodavajuci drugima sto se drogoraju po banjaluci! i naravno u supi iza kuce laboratorija :zper:

Pre nekoliko dana je bilo reci o tome..
Našeg veoma uspesnog i obrazovanog prijatelja sin je maturant.Upitan sta ce dete da upise, posto se sa pojavom sega-mega fakulteta ,podrazumeva da svi mora i treba da studiraju,rece da mali ne zeli nista i da mu je ideja da konobari se,jer to inace radi preko leta.
Zgranuto su ga upitali da li ce to dozvoliti, kao ozbiljno poslovno ostvaren covek,jer mali nije glup, nego lenj za skolu..rece da ce uciniti sve da mu objasni kako je fakultet ulaznica za neki koliko toliko finiji posao,ali da misli da mali ionako najverovatnije nece završiti faks i da ce ga pustiti da radi,ali ne da konobari se i zabavlja se, vec proizvodnja, u tri smene, sa nekom prosecnom platom, da sutra ima svoje parce hleba.

Kao neko ko je iz porodice gde se obrazovanje podrazumevalo,ali bez presije, neko koje bio najbolji djak, ko je ambiciozan..ostala sam zatecena...
I vec par dana razmišljam o tome...
I s jedne strane razumem,a sa druge, razmišljam da li je roditelj ipak duzan da to istera, jer je najbolje za dete..mada se u praksi pokazalo da tesko mozemo znati sta je zaista najbolje...

Bilo bi mi zao, narocito,ako smatram da dete nije glupo, nego lenjo...pokusala bih na sve nacine da objasnim, da makar proba...
Neki se tek na faksu osveste i krenu ozbiljno da rade,iako nikada nisu...
Ali sila i moras, moras..samo daju kontraefekat...

Uzgred,taj ostvareni tata iz price,celog zivota ponavlja kako bi,da nije to sto jeste,bio najsrecniji da je majstor.I zaista,sve po kuci popravlja,namesta,pravi...

За некога који каже да је био најбољи ђак, правиш превише правописних грешака.

Мислим, које дување без покрића...

Back