....

Мислим да мало претерујеш, поготово са 27 постом. Шта са тим ако заволи пољопривреду и ако ''назадује''?
Са овим конзервативним ставовима ме подсећаш на оног Аћима из Ћосићевих ''Корена''. Чему то? Прави си онај Јарац традиционални :lol:

Moze i poljoprivreda,moze i konobarstvo,ali bih ga prvo pitao kako on sebe vidi za 10 godina?
Ako vidim da mu je plan da radi,da nauci posao,da se poveze sa ljudima i da otpocne svoj posao,e onda ima moj blagoslov. Ako mu je glavni cilj u zivotu da konobarise po nekim rupcagama od kafana ili ako je cerka da joj pijanci zadizu suknju,bolje onda da decu nisam ni radjao. Onda su izvadili ***** i popisali se po svom mom trudu.
Pre ili kasnije sve sto su drugi uradili on ce upropastiti i raskuciti.Bolje da usvojim nesto sto ce biti korisno nogo da hranim debila.

ko garantuje da ces ti u svom zivotu da napravis vise od svog oca sa obrazovanjem vise koje imas?
bilo bi lose kad bi bio rasipkuca, kad bi propio i prodrogirao(jel se tako kaze :lol: ) ono sto su cetiri generacije pre njega napravile
gde je problem ako bi se odlucio za poljoprivredu i time bavio uspesno, a uz to bio i srecan?
Dogodine ja sam master/magistar i to na drzavnom fakultetu, vec sam faktor. Covek se mucio i ja sam opravdao za sada njegovu investiciju. Godina za godinu.
Ти ниси баш читав. Дете НЕ МОРА да буде боље од родитеља.

Коме се ти то доказујеш?
Mora!!! Ako sam ja pametan i sutra moja zena pametna kako moze dete da bude debil? Ja da sam imao para i konekcija kao sto su neki ljudi oko mene imali,znas gde bih ja sad bio? Ovako se mucim i jebavam da bih sutra buducim pokolenjima stvorio bolje uslove i sanse, i sad neko da mi se upisa u zivot i da me vrati nazad u sirotinjski stalez.
Pa to treba ubiti.
znaci jadna tvoja (nerodjena) deca. katastrofa od posta i od komentara u istom.

Blago njima. Rodice se da sve imaju,samo treba da budu pametni i da to iskoriste.

Nedavno sam pisao da bih podržao svaki detetov izbor. Naravno, ukoliko imam bolju ideju za detetov život pokušao bih da je obrazložim.

Baš sam sinoć pričao sa ćerkom, pa joj u jednom trenutku kažem kako mi je drago što hoće da upiše japanski i da ću se radovati ako ode u Japan. Jeste da je neću viđati, ali Bože moj.
Kaže ona meni ''jeste, super bi bilo, ako odem mogla bih da radim kao konobarica''. Ja je gledam, pa jel te zato podržavam i školujem, za Japan da odeš da radiš kao konobarica? Pa jel ti ne pada na pamet da bi mogla nešto drugo da radiš sa znanjem jezika? Jaoooo daaaaa, odgovara ona.

Odmah sam joj rekao da bi mogla da radi kao prevodilac ili nešto slično, pre nego što joj padne na pamet neka ideja još gluplja od konobarisanja.

Ali hoće da radi kao konobarica pa to ti je. Svako malo mi priča o tome. Ispituje me kako je bilo dok sam bio ugostitelj. Traži da je zaposlim kod nekog od poznanika preko raspusta.
Uopšte ne znam koji joj je to trip. Valjda joj je najkul da konobariše u ovim godinama.

Moze i poljoprivreda,moze i konobarstvo,ali bih ga prvo pitao kako on sebe vidi za 10 godina?
Ako vidim da mu je plan da radi,da nauci posao,da se poveze sa ljudima i da otpocne svoj posao,e onda ima moj blagoslov. Ako mu je glavni cilj u zivotu da konobarise po nekim rupcagama od kafana ili ako je cerka da joj pijanci zadizu suknju,bolje onda da decu nisam ni radjao. Onda su izvadili ***** i popisali se po svom mom trudu.
Pre ili kasnije sve sto su drugi uradili on ce upropastiti i raskuciti.Bolje da usvojim nesto sto ce biti korisno nogo da hranim debila.

Dogodine ja sam master/magistar i to na drzavnom fakultetu, vec sam faktor. Covek se mucio i ja sam opravdao za sada njegovu investiciju. Godina za godinu.

Mora!!! Ako sam ja pametan i sutra moja zena pametna kako moze dete da bude debil? Ja da sam imao para i konekcija kao sto su neki ljudi oko mene imali,znas gde bih ja sad bio? Ovako se mucim i jebavam da bih sutra buducim pokolenjima stvorio bolje uslove i sanse, i sad neko da mi se upisa u zivot i da me vrati nazad u sirotinjski stalez.
Pa to treba ubiti.

Blago njima. Rodice se da sve imaju,samo treba da budu pametni i da to iskoriste.

Ти си опасан манијак.

Ти си опасан манијак.

Ja sam fin,ali i strog i disciplinovan. Kako prema sebi,tako i prema drugima.
Moje je da ti pruzim sve,da ti olaksam,da te podrzim i razumem,ali nemoj da me *****. Kakvo ***** konobarisanje bez nekog plana?
Prvo bih mu rekao da ako vec voli ugostiteljstvo,da upise barem neku visu skolu iz te oblasti ili da upise fakultet za ugostitelje,da stekne vise znanja,pa posle nek odluci cime ce se baviti.
Nek bude konobar,neko vreme,neka ispece zanat i neka vidi kako je to raditi i voditi i onda neka pokrece svoj posao. Ako ces ti da cekas da ti neko da milostinju u tudjoj firmi,da ti da nekih 300 evra mesecno,onda si ti prijatelju debil. Ja necu da pomazem i izdrzavam sutra moju decu kad se ozene ili udaju. Kvit,hocu i ja da zivim.

Ja sam fin,ali i strog i disciplinovan. Kako prema sebi,tako i prema drugima.
Moje je da ti pruzim sve,da ti olaksam,da te podrzim i razumem,ali nemoj da me *****. Kakvo ***** konobarisanje bez nekog plana?
Prvo bih mu rekao da ako vec voli ugostiteljstvo,da upise barem neku visu skolu iz te oblasti ili da upise fakultet za ugostitelje,da stekne vise znanja,pa posle nek odluci cime ce se baviti.
Nek bude konobar,neko vreme,neka ispece zanat i neka vidi kako je to raditi i voditi i onda neka pokrece svoj posao. Ako ces ti da cekas da ti neko da milostinju u tudjoj firmi,da ti da nekih 300 evra mesecno,onda si ti prijatelju debil. Ja necu da pomazem i izdrzavam sutra moju decu kad se ozene ili udaju. Kvit,hocu i ja da zivim.

Није у питању само конобарисање.

За тебе ће твоје дете бити дебил чак и ако заврши угоститељску и постане добар кувар.

Такав си и гледај шта ћеш. Можда ћеш имати амбициозно дете које ће оправдати твоја висока очекивања, ко зна.

Ne moje planove,budi ti sta hoces,ali ima da budes najbolji u tome.
Imas da biras sta ces da budes: profesor,naucnik,sluzbenik,masinac,elektrnicar,inzenjer,umetnik,muzicar,sportista,starleta,budi i kriminalac,ali ima da budes neki faktor.
Ne smes da nazadujes i da budes gori od mene.

Pa sad, ne znam da li imaš decu, pretpostavljam da ne. Zato što nije baš zdravo takmičiti se sa sopstvenom decom.
Sa druge strane, ako dete odgajaš sa idejom da treba da bude najbolje, ali ne bolje od Pere, Mike, Laze, mame i tata, nego najbolje što ono može, onda je potpuno u redu da bude frizer, pekar ili mesar, hirurg, pilot... Najbolji frizer, najbolji pekar, najbolji mesar, najbolji hirurg ili najbolji pilot....
Ja ne mislim da je logično praviti planove za svoje dete i pre svega želim im da im bude prijatno u sopstvenoj koži, da odrastu u dobre ljude....
Pa ipak, ne mislim da roditelj može biti ravnodušan kada neko ko je od malena pokazivao talente i sklonosti za raznorazne oblasti i imao adekvatnu podršku da svoje talente razvija, odluči da sve to odbaci, zarad nečega što bilo ko može da radi....
Na kraju krajeva, roditelj tu ne može da uradi ništa naročito efikasno, sem da bude dovoljno strpljiv da svojim neslaganjem ne naruši odnos sa detetom kako bi ostavio mogućnost da se dete predomisli i "vrati" u neke tokove koje roditelj priželjkuje znajući da će naići na podršku, umesto na zvocanje.

Није у питању само конобарисање.

За тебе ће твоје дете бити дебил чак и ако заврши угоститељску и постане добар кувар.

Такав си и гледај шта ћеш. Можда ћеш имати амбициозно дете које ће оправдати твоја висока очекивања, ко зна.

Nisu to nikakva visoka ocekivanja.
Danas dosta ljudi zavrsava fakultete,to vise nije tako prestizna stvar kao pre. Cak i oni sa osnovnom skolom imaju kafane,prodavnice,pekare,male firmice,msm ako ne mozes da pobedis i budes bolji od takvih ljudi onda jbga.
Ja ne znam stvarno kakav zivot to dete sto hoce da bude konobar ocekuje da ce imati? Sta ono moze sutra da pruzi svojoj deci? Imas ti svadbe i vasare,radis ti i u restoranu,ali ti kad imas 2je dece,jos ako hoce da studiraju,pa ti si gori slepac od onog prosjaka na ulici. Pasteta svaki dan.

- - - - - - - - - -

Ja takav zivot ne bih mogao da zivim niti bih mogao sa time da se pomirim.

Pa to treba ubiti.

ti apsolutno ne mozes da znas sta ce kombinacija gena tebe i tvoje zene napraviti, na koga ce da se da to dete i kako ce ono da reaguje na tvoju rigidnu"disciplinu". na kraju i da imas dvoje ili vise dece, pod istim uslovima ta deca mogu potpuno drugacije da se razvijaju. ne radjamo se svi isti tako da ni ne reagujemo isto u identicnim uslovima. ne bih pozelela najgorem neprijatelju da se rodi ko tvoje dete, jasno je ko dan da neces biti dobar roditelj ako budes i dalje insistirao na toj prici:confused:

Онда извини.

Верујем да је бити родитељ велика одговорност, али верујем да бити родитељ не значи кројити планове за њега, па када крене другим путем кукати што вас је дете разочарало. То су они што кажу:''Мој син ће бити фудбалер'' или ''Моја кћерка ће бити певачица'' па онда дете упишу у да тренира фудбал и да пева, али онда када одрасту, син оде у куваре, јер га то одувек интересовало, а кћерка оде да студира философију, па се ови родитељи хватају за главе, а често и за гушу своје деце беснећи како га је дете разочарало.

To su pacijenti...ima toga koliko hoces.

Moja cerkica je isla da trenira tenis. Sinoc mi saopstila da sad hoce na karate. :lol: Sta sam trebao? Da dramim uz reci "Joj, cero...pa kako, zasto? A ja ti kupio ful opremu za tenis i stedim vec godinama da bih te poslao kod Nika Bolitijerija...i ti mi tako vracas" :sad2: :rotf:
Naprotiv, srecan sam sto je zanimaju mnoge stvari. Probace jos razne sportove i ostale hobije. Mozda joj se nesto od toga posebno svidi, a mozda i nista. Nemam zamisao u glavi cime ce se na kraju baviti, a po najmanje imam neke konkretne planove u vezi toga. Uostalom, to ce biti njena odluka. Isto kao sto ce i sinovi sami da odluce kada za to dodje vreme. Ni njima nisam zacrtao karijeru fudbalera, samo zato sto sam ja ono0mad svoju propustio jer su mi izlasci i zenske bili bitniji.

Moje je da ih sve troje izvedem na "pravi put", sto se kaze. Podrzacu ih koliko god budem mogao, bez obzira cime god budu zeleti da se bave.

Kao roditelj smatrala bih sebe neuspešnom ako bi moj potomak bio letargičan, pasivan, jedan iz grupice blejača sa pivom u ruci ispred lokalne radnje. Što ne znači da bih ga volela manje samo bih prosto bila razočarana u sebe kao vaspitača.

Što se izbora zanimanja tiče, neka bude šta mu je srcu drago. Dokle god ne očekuje od mene da ga izdržavam jer on pronalazi sebe i luta od posla do posla i ponaša se kao "hoću piškim, neću piškim" razmaženo derle. Mislim da ni jedan (normalan) roditelj nema problem sa izborom životnog poziva svog deteta ukoliko je "dete" odgovoran i dobar čovek. Može raditi ne znam šta, i zarađivati ne znam ni ja koliko ali ukoliko je bitanga retko kom roditelju bi bilo toplo oko srca.

Pa to...neka ne budu probisveti i zlikovci.
A profesija neka bude koju god oni zele (iako moram da priznam da prema 3-4 profesije imam gadnu odbojnost i ne bih bio preterano srecan kada bi deca izabrala jednu od tih...ali i u tom slucaju bi ih podrzao, svakako).

Pa to treba ubiti.

Iznenadim se kada procitam ovako nesto. Odmah mi vuce na agresiju kojoj je paravan ambicija. Ne kazem da je nuzno tako kod tebe, velike su sanse da ti se stav i promeni kada dobijes dete. Ja vazim za vrlo strogu mamu, u odnosu na roditelje dece sa kojima se moje druzi. A neko poput tebe, sa takvim predubedjenjem moze postati vrlo popustljiv ;)

Moj deda je zavrsio dva fakulteta. Tetka jedan, mama od svog na pola odustala, Mi, unuke, sve odugovlacimo, neke sticajem okolnosti neke jer si se ulenjile. Znaci, kod nas sa novim generacijama ispada da nazadujemo. Pa niko nikoga zbog toga nije otpisao. Moze on da mase sa svoje dve diplome ali opet mu praunuk izvuce najsiri kez. Hocu reci da postoje mnogo znacajnije stvari u zovotu od uspeha i reputacije u drustvu.

Jedna od boljih drugarica, jos iz osnovne skole nosi traume i bukvalno bezi od muskaraca u kojima prepozna karakteristike svoga oca. Bio je u politici, sada na visokoj funkciji, ima doktorat (doduse za vreme bombardovanja ga stekao :lol:). Ona u Londonu zavrsila fakultet, tamo se zaposlila, karijera joj je smisao zivota, ali... U Novi Sad gleda da dodje kada je tata na putu, da se ne sretnu. Jeste on njoj priustio mogucnost a ona svojim trudom dosla do udobnog zivota, medjutim, nikada mu nece oprostiti detinjstvo samo za knjigom i klavirom.

За некога који каже да је био најбољи ђак, правиш превише правописних грешака.

Мислим, које дување без покрића...

Pretpostavljam da je trebalo da dokumentujem diplomom.
Komp sam spaja i razdvaja neke reči,a ja se ne vraćam uvek na to.
Uostalom, ko si ti da svima deliš packe na forumu?
Koliko sam primetila, samo ideš s teme na temu i prozivaš...

Ima jedno nepisano pravilo. Ovde kod mene kazu "cetiri generacije stvaraju, peta unisti sve".
U mom slucaju to bi znacilo: keva je postavila temelj, ja sam nadogradio, moji klinci i njihova deca ce ziveti jos bolje...a onda ce moji praunuci da razbucaju sve. :confused: :lol:

Nedavno sam pisao da bih podržao svaki detetov izbor. Naravno, ukoliko imam bolju ideju za detetov život pokušao bih da je obrazložim.

Baš sam sinoć pričao sa ćerkom, pa joj u jednom trenutku kažem kako mi je drago što hoće da upiše japanski i da ću se radovati ako ode u Japan. Jeste da je neću viđati, ali Bože moj.
Kaže ona meni ''jeste, super bi bilo, ako odem mogla bih da radim kao konobarica''. Ja je gledam, pa jel te zato podržavam i školujem, za Japan da odeš da radiš kao konobarica? Pa jel ti ne pada na pamet da bi mogla nešto drugo da radiš sa znanjem jezika? Jaoooo daaaaa, odgovara ona.

Odmah sam joj rekao da bi mogla da radi kao prevodilac ili nešto slično, pre nego što joj padne na pamet neka ideja još gluplja od konobarisanja.

Ali hoće da radi kao konobarica pa to ti je. Svako malo mi priča o tome. Ispituje me kako je bilo dok sam bio ugostitelj. Traži da je zaposlim kod nekog od poznanika preko raspusta.
Uopšte ne znam koji joj je to trip. Valjda joj je najkul da konobariše u ovim godinama.
Doci ce u Japan sa znanjem japanskog. I sta, tamo svi znaju japanski? Moze jedino na srpski ili ukoliko zna jos neki jezik da prevodi. Uglavnom ti sto odu sa zavrsenim jezikom negde i rade kao konobari.

Pa ne bas. Jezik je najbitnija stvar ako nameravas da zivis i radis u inostranstvu. Daleko najbitnija stvar.
Najsmesniji su mi likovi koji pitaju "Ja znam engleski, jel mogu ja ista sa tim u Nemackoj, Austriji?". Ne, ne mozes nista sa tim - ovde se prica nemacki.

Pa ne bas. Jezik je najbitnija stvar ako nameravas da zivis i radis u inostranstvu. Daleko najbitnija stvar.
Najsmesniji su mi likovi koji pitaju "Ja znam engleski, jel mogu ja ista sa tim u Nemackoj, Austriji?". Ne, ne mozes nista sa tim - ovde se prica nemacki.

Nije rec o jeziku kao nacinu snalazenja vec zanimanju. Ne kazem ja da jezici nisu bitni, ali meni stvarno studiranje jezika nije jasno.

Zasto ti studiranje jezika nije jasno?
Svaki jezik je bogatstvo.

Zato sto jezik mozes nauciti i na druge nacine bez ikakvih problema, cak i da znanje bude u rangu sa ljudima koji su ga studirali. Ali kad treba da se zaposlis jezik nije nesto preterano perspektivno zanimanje. Jezike treba znati, samo ne znam koliko ih treba studirati.

Zato sto jezik mozes nauciti i na druge nacine bez ikakvih problema, cak i da znanje bude u rangu sa ljudima koji su ga studirali. Ali kad treba da se zaposlis jezik nije nesto preterano perspektivno zanimanje. Jezike treba znati, samo ne znam koliko ih treba studirati.

Како није потребно студирати језике? Ко ће да подучава децу, преводи, лекторише?

U principu sada jako puno stvari možeš da naučiš, a da ne studiraš, samim tim ovaj post se može primeniti na dosta toga... I skidam kapu svima koji su bilo šta, pa i jezike naučili samostalno... A i sama ih znam nekoliko (ljudi, ne govorim o jezicima)

Back