7. juli 1941 NE PONOVILO SE !

kiseli, ti si bre nepismen, o kojim akademskim krugovima i ugledu govoris :hahaha::dash::rotf:

kiseli se upravo otkrio, od pomenute literature poznaje samo sadrzaje i imena pogavlja :rotf:

Koga zanima crveni ustasa Joza ...:eek::rumenko:...hrvat ko hrvat...al malo objektivniji kao...lol

Naravno ostala pomenuta literatura baca pravo svetlo na Drazu Mihailovica i njegov pokret i izvlaci ga iz decenijskog komunjarskog mraka...Sva ta literatura nije bila dostupna u vreme vladavine crvenog ustase...

David Martin, Roberts Walter, Lucien Krachmar (postavljao sam deo njegove knjige gde dokazuje falsifikat, navodne Drazine instrukcije Djurisicu), Michael Lees, Kristof Buson (Heroj koga su izdali saveznici), Gregory Freeman itd. itd, sve su to ''naslovi i sadrzaji'' za nepismenog akademika koji nije otisao dalje od domacih Titovih dupeliSaca, tvoraca komunjarskih bajki, tipa Djilasa i kada su u pitanju stranci, notornog alkosa i pedera, Titovog prijatelja i autora njegove biografije Ficroja Meklina...:mrgreen:

Poslednja izmena:
Ovako danas, kada smo daleko od ''komunjarskog doba'', izgleda literatura o Drazi Mihailovicu i njegovim cetnicima! :D

jos par fosila tipa kiseli, se migolji, vise iz kompleksa malog naroda ustasa, bez istorije i jezika, nego komunjarske ideologije....:hahaha:

gregori-friman.jpg

G.MILANOVAC,-Promovisana-knjiga,-21.7.09.B.jpg

Gregori Friman

Sinovi, unuci i praunuci seljaka iz Pranjana kod Čačka i okoline, koji su 1944. skrivali američke avijatičare, okupili su se večeras u knjižari "Akademija" na promociji dokumentarističkog romana američkog književnika, publiciste i novinara Gregorija Frimana "500 zaboravljenih".

Prilazeći da im autor potpiše primerak knjige koju je objavio "Evro-Djunti", predstavljali su se kao unuk Dragana Vidakovića, praunuk Manojle Jevtovića, sin Miodraga Stefanovića, a Friman prepoznaje da su to neki od "junaka" njegove priče.

Frimanova knjiga nosi podnaslov "neispričana priča o ljudima koji su sve rizikovali u najvećoj misiji spasavanja u Drugom svetskom ratu", a to je akcija izvlačenja sa okupirane teritorije američkih avijatičara koji su bili oboreni iznad teritorije Jugoslavije tokom 1944. godine.

Pripadnici i simpatizeri Jugoslovenske vojske u otadžbini (Ravnogorski pokret, četnici Draže Mihailovića) su ih okupili u Pranjanima (kod Cačka ) i okolini da bi tokom septembra i sporadično sve do decembra te godine bili evakuisani do savezničkih položaja u Italiji.

Operacija "Hajlard" koju su osmislili pripadnici američke obaveštajne službe OŠ (ratni preteča CIA) smatra se za najveće ikad preduzeto spasavanje oborenih američkih avijatičara i jednu od najvećih operacija te vrste u Drugom svetskom ratu i posle njega.

Ta operacija ne bi uspela da nije bilo svesrdne pomoći srpskih seljaka tog kraja koji su, stavljajući glavu u torbu i celih porodica, krili savezničke pilote i nekoliko meseci "pred nosom Nemaca".

Umesto da autor ili profesionalni promoteri predstavljaju knjigu koja je prošle godine bila bestseler u SAD, za koju se Holivud interesuje da je ekranizuje, o knjizi , tačnije o operaciji " Hajlard" o američkim gostima i njihoivm srpskim domaćinima moglo se više čuti od publike koja je došla da se sretne s piscem koji je ovekovečio njihove pretke.

Tako se moglo saznati da su američki veterani koji su spaseni 1944. održavali veze s pojedinim porodicama koje su ih skrivale dok je prva delegacija pilota okupljenih u udruženju koje su osnovali u SAD došala da obidje Pranjane tek 2003. godine. Tada se i rodila ideja da se oni koji su još živi medju avijatičarima i medju onima koji su ih čuvali u srpskoj zabiti organizuju i osnuju udruženje srpsko-američko i da se u Pranjanima sagradi spomen dom.

U tu priču o uspostavljanju novog prekookeanskog mosta uključuje se i Frimanova knjiga napisana, kako je autor izjavio Tanjugu, iz želje da se sačuva spomen na važan dogadjaj iz američke istorije o kome američka javnost ne zna skoro ništa.

Friman je ispričao da je vremenom dok je istraživao gradju u vojnim arhivima sve više postajao svestan da operacija " Hajlard" mora dobiti pisani spomenik.

"U vreme dok je svetu prezentovana jedna slika o ratovima u Bosni, samo je mali broj ljudi još bio živ koji je mogao da svedoči o ljudima u jednoj dalekoj zemlji koji su svojevremeno učinili veliku uslugu američkog narodu i mnogim uplaseenim i gladnim mladićima", kazao je Friman.

Preživeli avijaticari su čuvali tu priču i pričali su je svima koje su poznavali, ali je ona ipak polako nestajala s "500 zaboravljenih", rekao je pisac koji je postao u medjuvremenu miljenik srpske dijaspore u SAD. Njegov prvi dolazak u Srbiju pomogao je naš Generalni konzulat u Čikagu, gde je on više puta tokom prošle godine gostovao sa ovim svojim delom.

Friman je ugledni pisac koji se već 20 godina bavi temama vezanim za slavne epizode iz Drugog svetskog rata, medju koje je sada ušla i priča o srpskim seljacima koji su spasili 500 američkih avijatičara u jednoj ratnoj operaciji.

Сећања на Србију – „500 заборављених”

33.png

Писац Грегори Фриман у Прањанима одржао промоцију своје књиге о спасавању стотина савезничких пилота које су Немци оборили над нашом земљом
Један примерак даровао и Обами: Фриман са својом књигом Фото Б. Ломовић

Горњи Милановац – На Галовића брду у Прањанима, одакле је у августу 1944. године, безбедно одлетело више од 500 савезничких пилота које су Немци оборили над Србијом, представљена je књига „500 заборављених“. Аутор је Грегори Фриман, амерички новинар и писац, а идеја за ову промоцију је потекла од амбасаде САД у Београду, нашег Генералног конзулата у Чикагу и породице Јевтовић из Леушића, у чијој су кући скривани амерички пилоти.

– Књига је настала као мој одговор на несхватљиво и дуго ћутање о једној од највећих спасилачких операција у току Другог светског рата и улози јединица Драже Михаиловића и српског народа у спасавању 512 савезничких авијатичара.Књигаje и сведочанство о пожртвованости народа овога краја. Писао сам је на основу сећања преживелих пилота, а у разговору са њима само Србији стекао слику која је апсолутно другачија од уобичајених предрасуда. Будући да је интересовање за књигу велико, надам се да ће она допринети и да се промени и мишљење о Србима – каже Фриман, који је након што је завршио писање „500 заборављених”, пожелео да види место догађаја, да упозна још живе спасиоце америчких пилота и њихове потомке.

– Одушевљен сам лепотом крајолика, људима, вашом историјом. Иако сам, пишући књигу, све ове пределе већ једном доживео, али корачати Равном гором, Галовића брдом, Прањанима, улазити у куће у којима су некада чувани оборени пилоти, ипак је непроцењиво искуство – наглашава Фриман.

Пре промоције на Равној гори и Галовића брду, књига је представљена у Чикагу, у организацији Генералног конзулата Србије,.

– Фриманова књига је истинит осврт на догађаје од пре 65 година и улогу српског народа у операцији „Халијард“, најобимнијој спасилачкој мисији током Другог светског рата. Аутор је један примерак књиге послао и председнику Бараку Обами, а већ постоје и озбиљна размишљања да се, на основу ње, напише сценарио за филм – истакао је Деско Никитовић, генерални конзул Србије у Чикагу, који

је, заједно са аутором и Џоном Капелом, војним аташеом амбасаде САД у Београду, обишао Равну гору, Галовића брдо и домаћинство Јевтовића у селу Леушићи.

ma nema sanse da ih zaboravimo. svih 500 , po imenu i prezimenu. nema topika gde nisi ubacio tih 500. jedino sto nisi nikada ubacio nikakakav vojni dokumenat o tome. ali nema veze , poezija je poezija. draza je kao voleo francusku, a moderne cede naginju na americko-srpske bajke

ne, oni kazu da je bio kolaboratorski.imas i tomasevica i robertsa na internetu, pa pogledaj sadrzaj njihovih knjiga i naslov poglavlja.
"collaboration" se u njihovim knjigama odnosi na deo cetnickog pokreta a ne na ceo cetnicki pokret.oni tvrde da je drugi deo ovog pokreta tokom celog rata vrsio akcije protiv okupatora
ps roberts i tomasevic za nedica jasno kazu da je bio "kvisling" ali to ne tvrde i za mihailovica
nemacki dokumenti kazu da je kolaborator
nemacki dokumenti kazu isto sto i gorepomenuti istoricari
za mene ne znam. mozda imam.
da li si objavio naucan rad na ovu temu? :per:

1. ako je tvrdnja , da DM nije licno saradjivao sa nemcima ili talijanima, u smislu da nije sam potpisao nikakav formalan sporazum, ta tvrdnja stoji
2. ako je tvrdnja da su cetnici ne homogena skupina razlicitih oruzanih bandi , i ta tvrdnja stoji
3. ali, DM, je bio komandant barem jedne od tih grupacija, i sa njegovim znanjem i odobrenjem njegovi komandanti su potpisivali razlicite ugovore i sporazume, razlicitog trajanja sa okupatorom. po principu subordinacije, on je odgovoran za postupke svojih podredjenih
4. kao ministar rata i vojni komandant jedne drzave koja je na strani saveznika, on ne moze cak ni pod tackom "razno" da saradjuje sa okupatorom
5. on nije poslusao svog vrhovnog komandanta, kralja, da , 1944 godine, se stavi pod komandu marsala tita, konzekvenca je stipulirana u samom govoru kralja petra.
6. ako simic kao njegov inspektor trupa potpisuje sporazum sa nemcima, pa keserovic, pa kalebic, a o djurisicu , koji ga je potpisao sa nedicem i neubacherom, nema cak ni smisla razgovarati, onda je DM, hteo ili ne ,odgovoran za to, i postaje , ako hoces , u " drugoj ruci" saradnik okupatora

Poslednja izmena:
Пошто се овде има посла са најобичнијим пропагандистима и активистима,хајде мало да видимо шта они користе...
Као што сам рекао већ:

Имамо и овај пример(са ове теме):

Cetnik01copy-1.jpg

На слици је Коста Пећанац,кога су ликвидирали управо Дражинини Четници због колаборације са Немцима:

http://sr.wikipedia.org/wiki/Коста_Пећанац

http://en.wikipedia.org/wiki/Chetniks_of_Kosta_Pećanac

Такође имамо безброј опскурних фотографија,где неки људи носе елементе Немачке униформе као на овој слици:

cetncopy111.jpg

Носи горњи део Немачке униформе без ознака,а на ногама има беле сељачке вунене чарапе.
У Европи су припадници покрета отпора често носили заплењену Немачку опрему,што имамо на овом примеру:

ja sam pisao da se na slici vidi cetnik - to stoji, zato bi te zamolio da ovo ne vadis iz konteksta. da li se stvarno pecanac vidi na slici ili ne, to se jos mora pokazati. svaba je lepo napisao na fotografiji "unser kommandeur...und (?)Bischof von ???, mit ihm 14-jähriger sohn". jel pecanac imao dete od 14 godina tada?

cetnumajor.jpg

ja ne znam sta bi na ovoj drugoj slici trebalo biti "opskurno"!?!
na slici se vide tri cetnika i gebirgsjäger.

gebirgsjäger nosi:

a) bergmütze (gebirgsjäger)
b) heeresmantel
c) bergstiefel

da nosi vunene carape nije nista neobicno.

evo ti jos dve slike od iste ekipe. ovu drugu fotografiju nisam nikada "lepio" na forum posto mi bila dosta mutna.

Cetnici005.jpg

lastscancopy-1.jpg

p.s. sve slike je pravio svaba.

ja sam pisao da se na slici vidi cetnik - to stoji, zato bi te zamolio da ovo ne vadis iz konteksta. da li se stvarno pecanac vidi na slici ili ne, to se jos mora pokazati.

Напротив,ти вадиш ствари из контекста."Четник" није исто што и члан ЈВуО,јер "Четник" укључује јединице које немају везе са Михајловићем.
Уосталом,за разлику од Пећанчевог покрета,Дражина војска није имала званичан назив "Четници",нити је Михајловић био члан Четничке организације пре рата.
Пећанчев Четнички покрет је отворено сарађивао са Немцима и Љотићевцима (који гле чуда имају скоро исте Српске униформе као и Дражини ЈВуО),а због тога је Пећанац ликвидиран од Драже Михајловића.

Сада тврдиш да "треба доказати" да је ово Пећанац,али немаш проблема да све те људе приписујеш Михајловићу само зато што су Четници у питању.
Могу и ја да постављам слике про-Немачких Козака,да би денунцирао и оне који су били на страни Совјета,јер су имали исте одежде.
Нису сви Четници били под контролом Михајловића,а неки који јесу су се одметнули од њега.
На слици је Коста Пећанац,заповедник про-Немачких Четника:

Cetnik01copy-1.jpg

Ево ти још Пећанца:

46716.jpg

A German military officer converses with Kosta Pecanac (the pre-war president of the Chetniks) and Dazafer Deva (a collaborator from Kosovo) in Podvjevo.

Слика младог Пећанца,из 1917:

180px-Kosta_Milovanovic.jpg

ja ne znam sta bi na ovoj drugoj slici trebalo biti "opskurno"!?!
na slici se vide tri cetnika i gebirgsjäger.

gebirgsjäger nosi:

a) bergmütze (gebirgsjäger)
b) heeresmantel
c) bergstiefel

da nosi vunene carape nije nista neobicno.

Тај gebirgsjäger уопште нема никакве Немачке ознаке на униформи,из чега следи да може да буде борац у заплењеној Немачкој униформи,а не сам Немачки војник како имплицираш.

Питање...
Да ли је на слици припадник Waffen SS-a?
D04CD40B-E61B-4476-8ECC-10BC0A6A3E80

Не,на слици је Пољски партизан.:mrgreen:
Да нема ознаку Пољске заставе на рукаву,нико не би приметио разлику.
Да је сликан са друге стране,нико га не би разликовао од Немца.

evo ti jos dve slike od iste ekipe. ovu drugu fotografiju nisam nikada "lepio" na forum posto mi bila dosta mutna.

Cetnici005.jpg

На слици је Љотићевац (Српски добровољачки корпус),а ево пар слика Љотићеваца:
misulcwv1.jpg

jurisljcb3.jpg

n1132639616_22980_2621.jpg

333333333mp7.jpg

sdkkrozbeogradprolece1944sp5.jpg

jovaqp6.jpg

10V.jpg

rankowp0.jpg

kosta_musicki.jpg

Ево ти и Недићев пропагандни филм,види униформе:

Носе скоро идентичне униформе,као и људи Драже Михајловића.

Ево аналогија,коју морам да ти демонстрирам:

Де Гол,вођа Француске антифашистичке Француске армије:

degaulle__charles.jpg

Петен,вођа колаборационистичке Вишијевске Француске:

petain-hitler.jpg

Потпуно исте униформе,као и код Вишијевсих тако и слободних Француских снага.
Сад неко може да постави слике Вишијевских Француских војника са Немцима,да бих из разлога денунцијације оптужио да се у ствари раде о Де Головим војницима.

Дакле,Михајловићеви Четници,борци против окупатора са савезницима:

Plotting113893302-1.jpg

10V.jpg

44V.jpg

51V.jpg

ossgeorgemusulin2.jpg

10V.jpg

Пећанчеви,и други одметнути Четници,сарадници окупатора,са Немцима:

Chetniks_with_German_soldiers-1.jpg

chetniks01-1.jpg

А ево ти слична ситуација из Совјетског Савеза:

Про-Немачки Козаци:

MVC-031S_lg-1.jpg

Анти-Немачки Козаци:

nv13578b_web.jpg

Сада ја могу,ради денунцирања Козака да постављам слике само ових про-Немачких да би "доказао" да су сви Козаци сарађивали са Немцима,упркос постојању и ових других Козака.
Или да употребљавам про-Немачке Козаке да би денунцирао и про-Совјетске.

Исто тако ти постављаш слике про-Немачких Четника и Љотићеваца да би денунцирао Четнике Драже Михајловића.

Poslednja izmena:
Напротив,ти вадиш ствари из контекста."Четник" није исто што и члан ЈВуО,јер "Четник" укључује јединице које немају везе са Михајловићем.
Уосталом,за разлику од Пећанчевог покрета,Дражина војска није имала званичан назив "Четници",нити је Михајловић био члан Четничке организације пре рата.
Пећанчев Четнички покрет је отворено сарађивао са Немцима и Љотићевцима (који гле чуда имају скоро исте Српске униформе као и Дражини ЈВуО),а због тога је Пећанац ликвидиран од Драже Михајловића.

Сада тврдиш да "треба доказати" да је ово Пећанац,али немаш проблема да све те људе приписујеш Михајловићу само зато што су Четници у питању.
Могу и ја да постављам слике про-Немачких Козака,да би денунцирао и оне који су били на страни Совјета,јер су имали исте одежде.
Нису сви Четници били под контролом Михајловића,а неки који јесу су се одметнули од њега.

1. kada je mihailovic dosao do ravne gore , tamo je osnovao "cetnicku komandu jugoslovenske vojske", taj naziv je promenio u "cetnicke odrede jugoslovenske vojske" i 1942 godine, kada je postao ministar, promenio je u JVuO, da bi 1944 kada je prestao biti ministar, naziv promenio u cetnike (jer je JVuO prestao postojati naredbom kralja i nove vlade)
2. mihailovic je legalizovao svoje odrede kod nemaca, ali i kod pecanca. njegove jedinice nose oznaku "D", dok od pecanca "C", ali su legalizovani kao "cetnici"
3. kozaci imaju posve drugacije oznake, koji su bili u nemackim formacijama. vidis iz aviona na epoletama..

Povezivati kosovski problem sa pucnjom Španca je nemoguće.

Ma hajmo lijepo da krivimo Gavrila Principa za sve što je bilo - i gotovo? :eek:

Tim pucnjima nije započeo građanski rat, već narodnooslobodilačka borba.

Pa ne možeš to porediti sa svađom partizana i četnika, koja je izbila znatno kasnije od toga!

Žandarmi su htjeli razbiti antifašistički pokret, znači šta ćeš, našli su se na putu, da kao izvršitelji dnevno reda - ali i u službi Sila osovine, odnosno okupatora, kao i domaćih izdajnika.

Uzgred, znaju li se imena tih žandara?
Posle šezdeset i kusur godina ne treba da nas čudi što se povezuje sve i svašta, nije to samo naš problem, svuda je tako... Relativizuje se prošlost, i to radi ko stigne. Zna se koje se političke grupacije kod nas tim bave, samo glupi smo što to dopuštamo.

Такође треба додати да реч "Четник" у Српском језику значи исто што и "герилац",пре него што је та Шпанска реч постала доминирајућа код нас и у свету.
"Четничко ратовање" у термину старе Краљевске Српске и Југословенске војске је синоним за герилско ратовање.
"Четнички одреди" су исто што и "герилски одреди".
Циљ старих четничких организација је био вођење герилског рата у условима непостојања Српске и Југословенске регуларне војске и државе.
"Четници" као термин означаве све војне и паравојне покрете,који делују у условима окупације,док у другом светском рату означава војне и паравојне покрете који нису били комунистички.

Ово су,на пример Четнички борци пре и током 1 светског рата:

3V.jpg

2V.jpg

7V.jpg

И наравно Коста Пећанац,један од вођа Топличког устанка 1917,ратни херој 1 светског рата и каснији колаборант са нацистима:

8V.jpg

Он је био вођа покрета Четника између два рата.Он као и неки други припадници тог покрета су имали званичне Четничке одреде пре Априлског рата,и формирања ЈВуО.
Четници,као термин означавају широк спектар оружаних одреда,а не јединствен покрет или војску.Михајловићеве јединице су биле герилске,па су се стога звале "Четници" исто као и друге герилске групе које су се звале "Четници",а које нити су биле у ЈВуО,нити их је формирао Михајловић.
Са друге стране Партизане као покрет у Југославији је оформила Комунистичка партија,као хомогену организацију.Партизани су управо деловали као инструмент комунистичке партије,док су "Четници" били термин који је укључивао разнородне покрете,међу којима и Михајловићев.

Poslednja izmena:
tema nisam ja, a nije ni mihailovic, nego 7 juli, zar ne? nisam ja poceo tu temu , niti sam je garnirao sa mihailovicem. no kada si vec poceo sa cetnicima (odnosno nastavio ) , evo ti sta kaze "uput za cetnicko ratovanje" iz 1929. ti bi kao vatreni cetnik, i ljubitelj mihailovica trebao da to znas napamet;

l. — Појам о четничком ратовању
Под четничким ратовањем у опште треба разумети рад ситних
јединица, које избегавајући уређену, дуготрајну и унорну борбу,
теже да непријатељу нанесу што више незгода, губитака и у
опште омету намеравану радњу.
Четничко ратовање може бити извођено на широј или
ужој просторији, са већом или мањом снагом, уз трупе које
оперишу, или су стабилизирале фронт, као помоћ једној
операцији, као стални рој чета у непријатељској иозадини
или на боковима оперативне војске, као акција у пределима
пријатељски расположених делова непријатељске територије,
као репресалија и за спречавање рада непријатељске ахције
извођене по истом систему и т. д.
Као видови четничког ратовања постоје т. з. герила (мали
рат) и четовање уз оперативне трупе.
Под герилом подразумева се четовање свом сиагом једне
војске или целокупном снагом, која се на извесној просторији
бори, без учешћа организоване војске у операцијама. Тај вид
четничког ратовања употребл:>ава се већином при окугп ијама
извесне територије, било по завршеним операцијама и.^, и без
оиерација, кад је знатно мања војска нападнута много г.еиом, те
иема изглсда да би могла, иримајући отворено уређену борбу,
имати ма каквог успеха; када су земљиште и остале околности
погодне за ту врсту ратовања и омогућавају дуготрајну борбу.
Код свих ових, циљ је да се дуготрајном и по плану изведеном
акцијом што дуже омета рад непријатељу и у крајњој линији
осујети намеравана радња или бар временом створе прилике
под којима би се намера непријатељева потпуно или делимице
могла отклонити.Под четовањем треба разумети предузећа малих одељења
(чета) на крилима, боковима или у иозадини непријатељској,
у вези или независно од операција оперативних трупа, као што
су: узнемиравање непријатеља, задржавање његових покрета,
покушај или извођење побуна у његовој позадини, рушења
железничких нруга или построја, кварења телеграфских
и телефонских линија, ирепади на кантонмане, биваке,
слагалишга,заробљавањеилиуништавањепојединихстражара,
патрола или стража, ирепад или уништавање трупних колона,
комора или транспората и у опште предузимање свих радњи да
се непријатељска војска осећа стално утроженом са свих страна,
те тиме својој војсци створе повол>нији услови за успех.
Главни циљ свих ових предузећа је наношење непријатељу
што веће материјалне и моралне штете, са што мање жртава са
своје стране.
Овакком акцијом на крилима, боковима и у позадини
непријатељској, поред стварне материјалне штете, створиће
се несигурност код неиријатеља, што ће имати јаког утицаја
на његову одлучност и уредно снабдевање његове оперативне
војске. Због тога ће непријатељ бити принуђен да одваја јаке
снаге за осигурање својих бокова и позадине, чиме ће бити
умањена његова борбена моћ. Поред тога оваквом акцијом
утицаће се јако на морал неиријатељеве војске у опште,
а специјално на морал административних трупа и оних
распоређених у иозадини, као и подићи морал становништва,
ако је оно пријатељски наклоњено

topik "7 jul 1941" u kontekstu "ne ponovilo se", sasvim sigurno nije namenjen da bi slavio komunisticki dan ustanka u srbiji, nego da bi dao kritiku komunizma i njegovog negativnog /katastrofalnog efekta na srbiju u godinama koje je provela u okviru one jugoslavije
prvo diskusija je , naravno politicka, nije istorijska, pa prema tome , bila bi bolja na forumu politika. ali , da se napise nesto i istorijski,

1. dan(ovi) ustanka socijalistickih republika su odabrani posle rata , i trebalo je sa jedne strane srediti primate ( u smislu tko je prvi opalio) i dati tome neku alegorijsku poantu u duhu komunistickog rezima , baziranog na marksizmu. kao sto ( ne )znate, marksizam je baziran na dve klase ( proletere, koji rade , i kapitaliste koji su vlasnici sredstava za proizvodnju i sredstava za rad ) proleteri nastoje da skinu tu klasu i postanu vlasnici, i motivisani su proleterskim internacionalizmom (himna internacionala). nacija kod njih ne igra nikakvu ulogu.
2. srbija je odabrana da opali taj prvi metak zbog mnogo razloga;
- zato sto su srbi najbrojniji narod u jugoslaviji
- zato sto komunizam nije imao nikakvu podlogu u srbiji, i KP srbije, je tek osnovana posle rata, pa je trebalo pokazati da to nije tacno, i da je komunizam i partizani bili tamo aktivni
- zikica spanac (narodni heroj), je narodni heroj po federalnom kljucu. znalo se koliko narodnih heroja treba da bude u svakoj republici, pa se ispunila kvota. zasto bas taj dogadjaj? naravno moglo se odabrati i nesto drugo, ali onda datum ne bi bio najbolji, jer su prave akcije pocele tek u oktobru. zandari su bili simbol drzavne opresije u kraljevini jugoslaviji, pa smrt zandara ima simbolicno znacenje, kraja jednog opresivnog rezima ( naravno ne za srbe, nego za druge unutar kraljevine, ili barem za one koji su se tako osecali)

pitanje negativnosti/ pozitivnosti komunizma za srbiju, je relativno, jer se treba usporediti sa necim. po pitanju armije, oficirski kor je bio vecinsko srpski , kao i u kraljevini. isto vazi za policiju. po pitanju republika, u hrvatskoj vecina policajaca su bili srbi iz like (primer). po pitanju ekonomije, srbija je dobila rapidnu industrijalizaciju ( industrijalizacija, je bila u celoj jugoslaviji, opet po federalnom kljucu, pa ako je jedna republika imala zeljezaru, morale su imati i ostale). srbija nije imala radnicku klasu, nego sitnog i srednjeg seljaka, pa je trebalo stvoriti osnovu za komunisticku ideologiju, znaci proleterizacija). naravno to je stvorilo hibridnu klasu, koja je zivela na relaciji selo-grad, nije bila ni radnicka , ni seljacka
ako je kritika da je srbija izgubila teritorij , u usporedbi sa kraljevinom, sto je istina , ali opet relativno, jer su makedonci i crno-gorci , gledano sa njihove perspektive, dobili svoje nacionalne drzave, i jugoslavije je bila federativna. nije bilo problema sa granicama i svaki gradjanin je mogao ziveti gde je hteo
ako je kritika kosmeta, pitanje je bilo politicko , jer je bilo planirano da se stvori dunavska federacija, a ne jugoslavija, u kojoj bi bili albanci, bugari, trst ,julijska krajina, stajerska i jos neke geografske sitnice. kosmet je bio mamac za albaniju, da udje u federaciju. kosmet je srbija dobila nakon prvog svetskog rata, i bio je originalno namenjen albaniji.

Cetnik01copy-1.jpg

Ево ти још Пећанца:

46716.jpg

A German military officer converses with Kosta Pecanac (the pre-war president of the Chetniks) and Dazafer Deva (a collaborator from Kosovo) in Podvjevo.

Слика младог Пећанца,из 1917:

180px-Kosta_Milovanovic.jpg

Тај gebirgsjäger уопште нема никакве Немачке ознаке на униформи,из чега следи да може да буде борац у заплењеној Немачкој униформи,а не сам Немачки војник како имплицираш.

Питање...
Да ли је на слици припадник Waffen SS-a?
D04CD40B-E61B-4476-8ECC-10BC0A6A3E80

Не,на слици је Пољски партизан.:mrgreen:
Да нема ознаку Пољске заставе на рукаву,нико не би приметио разлику.
Да је сликан са друге стране,нико га не би разликовао од Немца.

Ево ти и Недићев пропагандни филм,види униформе:

Носе скоро идентичне униформе,као и људи Драже Михајловића.

Ево аналогија,коју морам да ти демонстрирам:

Де Гол,вођа Француске антифашистичке Француске армије:

Петен,вођа колаборационистичке Вишијевске Француске:

Потпуно исте униформе,као и код Вишијевсих тако и слободних Француских снага.
Сад неко може да постави слике Вишијевских Француских војника са Немцима,да бих из разлога денунцијације оптужио да се у ствари раде о Де Головим војницима.

Дакле,Михајловићеви Четници,борци против окупатора са савезницима:

Пећанчеви,и други одметнути Четници,сарадници окупатора,са Немцима:

А ево ти слична ситуација из Совјетског Савеза:

Про-Немачки Козаци:

Анти-Немачки Козаци:

Сада ја могу,ради денунцирања Козака да постављам слике само ових про-Немачких да би "доказао" да су сви Козаци сарађивали са Немцима,упркос постојању и ових других Козака.
Или да употребљавам про-Немачке Козаке да би денунцирао и про-Совјетске.

Исто тако ти постављаш слике про-Немачких Четника и Љотићеваца да би денунцирао Четнике Драже Михајловића.

ovo je vec patoloski, alo, o cemu ti uopste pricas? jel je na slici cetnik, da ili ne? ako jeste, sta imas jos da komentarises? samo ti i tvoja kompanija svirate celo vreme o mihailovicu. prema tome, prestani o necemu da pricas sto nisam ni spomenuo.

sta sam ja to pripisao mihailovicu...ae mi sada lepo reci sta i kada sam ja to nesto pripisao mihailovicu!?
naravno da se prvo mora dokazati da je pecanac na slici. ako jeste, odlicno, ako nije, opet dobro (barem za mene). ja sam samo pisao da se vidi CETNIK na slici, sto je pecanac i DEFINITIVNO bio!
ja nisam nikada tvrdio da su SVI cetnici bili pod kontrolom mihailovica. uporedjujes kruske sa jabukama - ovde tema nisu ni cetnici ni kozaci.

vidim da nemas pojma o nemackim uniformama i oznakama. na mantilu su se nosile oznake samo na ramenu - a na trecoj slici lepo vidis brustadler na uniformi. slike su iz privatnog albuma nemackog vojnika, znaci tvoja “opskurna” teza otpada.

znaci, ovaj jedan je “borac u zaplenjenoj nemackoj uniformi“ a ovaj drugi je ljoticevac. a sta je bradonja onda? i, jel to znaci da je ovaj ljoticevac antifasista...mislim...posto ovaj jedan nosi zaplenjenu nemacku uniformu a bradonja sigurno ne glumi svabu ili ljoticevca?!

p.s. molim te stavi jos 100 fotografije koje nemaju nikakve veze sa temom, nije dovoljno ako stavis jednu ili dve slike. :roll:

Poslednja izmena od moderatora:
3. ali, DM, je bio komandant barem jedne od tih grupacija, i sa njegovim znanjem i odobrenjem njegovi komandanti su potpisivali razlicite ugovore i sporazume, razlicitog trajanja sa okupatorom. po principu subordinacije, on je odgovoran za postupke svojih podredjenih
4. kao ministar rata i vojni komandant jedne drzave koja je na strani saveznika, on ne moze cak ni pod tackom "razno" da saradjuje sa okupatorom
5. on nije poslusao svog vrhovnog komandanta, kralja, da , 1944 godine, se stavi pod komandu marsala tita, konzekvenca je stipulirana u samom govoru kralja petra.
6. ako simic kao njegov inspektor trupa potpisuje sporazum sa nemcima, pa keserovic, pa kalebic, a o djurisicu , koji ga je potpisao sa nedicem i neubacherom, nema cak ni smisla razgovarati, onda je DM, hteo ili ne ,odgovoran za to, i postaje , ako hoces , u " drugoj ruci" saradnik okupatora
nijedan od istoricara koje spominje britannica ne tvrdi da je mihailovic bio kolaborator :kafa:
nisi odgovorio na pitanje:da li si objavio naucan rad na ovu temu? :per:

Poslednja izmena:
nijedan od istoricara koje spominje britannica ne tvrdi da je mihailovic bio kolaborator

Reports of Chetnik resistance in the early stages of occupation buoyed the Allies and made of Mihailović a heroic figure. Fearful, however, of brutal reprisals against Serbians, Mihailović came to favour a restrained policy of resistance until the Allies could provide more assistance; the Partisans supported a more aggressive policy against the Germans. Favouring the latter policy and confronted with reports of Chetnik collaboration (particularly in Italian-held areas) directed against the Partisans, the Allies switched their support from Mihailović to Tito in 1944.

ali izgleda da britanika upotrebljava taj izraz...
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/381916/Dragoljub-Mihailovic

objavljivanje radova , ne znaci nista. primer je samardzic ili nikolic

Tito je odabrao Srbiju za ustanak, jer je njemu bio cilj zavođenje građanskog rata među Srbe. Jer je znao ko će mu biti najveći protivnik za vlast. Srbi su najviše bili za Kraljevinu, i nisu bili za komunizam.
7. jul, je glupost. Ubistvo dva žandarma, proglasiti za ustanak!
Vidim koliko vam je ustanak bio uspešan. Koliko je stradalo naroda u Srbiji, gradovi koji su bili oslobođeni su brzo vraćeni u ruke Nemaca.
Dakle, taj ustanak je bio bespotreban!
Zatim, posle 7. jula, jedina aktivnost komunista je bila ubijanje žandarma, paljenje opštinskih arhiva. Išli su od sela do sela i držali govore u narodu, pričali o revoluciji.... Ali, više narode je stupilo u četnike. Prilikom napada na Kraljevo, komunisti povlače snage, i četnici ginu, ali uspešno oslobađaju grad. Prilikom napada na Kraljevo, poginuo je poručnik Simo Uzelac, koji je upravljao tenkom, i kapetan Jovan Deroko, koga su ubili partizani sa leđa.
Dovoljno govori o tome kakvi su komunisti.
A vi samo lažite komunjare odvratne.

ali izgleda da britanika upotrebljava taj izraz...
britannica u tom tekstu kaze da su saveznici dobijali izvestaje o cetnickoj kolaboraciji.medjutim britannica je jasna(pogledaj gore na tom linku):
Dragoljub Mihailović
Yugoslavian resistance leader
Mihailović also spelled Mihajlović, byname Draža
:D
objavljivanje radova , ne znaci nista. primer je samardzic ili nikolic
objavljivanje radova ne garantuje ugled u akademskim krugovima ali je neophodan uslov.dakle jos jednom te pitam:da li si objavio naucan rad na ovu temu? :kafa:

Dragoljub Mihailović
Yugoslavian resistance leader

tja, izgleda da nije bas resistance...
army officer and head of the royalist Yugoslav underground army, known as the Chetniks, during World War II.

mogu samo da ponovim citat

Reports of Chetnik resistance in the early stages of occupation buoyed the Allies and made of Mihailović a heroic figure. Fearful, however, of brutal reprisals against Serbians, Mihailović came to favour a restrained policy of resistance until the Allies could provide more assistance; the Partisans supported a more aggressive policy against the Germans. Favouring the latter policy and confronted with reports of Chetnik collaboration (particularly in Italian-held areas) directed against the Partisans, the Allies switched their support from Mihailović to Tito in 1944.

kolaboracija sa talijanima je kolaboracija...zelis da kazes da nije bilo kolaboracije izmedju talijana i cetnika od 1941 do kapitualcije italije 08.09.1943. ? . i talijani su bili saveznici koga? i koju drzavu su talijani okupirali? nije li to bila neka jugoslavija?

objavljivanje radova ne garantuje ugled u akademskim krugovima ali je neophodan uslov.dakle jos jednom te pitam:da li si objavio naucan rad na ovu temu?

nemas nikakva prava da me pitas licna pitanja. covek ne mora biti diplomirani kuvar da bi znao razliku izmedju dobrog i loseg jela .dajem argumentaciju za ono sto napisem. moze da ti se ne dopada , ali je argumentacija

Poslednja izmena:
Stgt0711,био сам написао одговор али сам га обрисао,јер немам жељу да се прегањам унедоглед,пре свега због Хрватских спамера и пропагандиста који се неуротично убацују у сваки дијалог о Четницима,што ствара тензију и онемогућава нормалан дијалог.
Ипак ћу поново одговорити,да разјаснимо неке ствари.

ovo je vec patoloski, opet izmisljas neke gluposti. alo, o cemu ti uopste pricas? jel je na slici cetnik, da ili ne? ako jeste, sta imas jos da komentarises? samo ti i tvoja kompanija svirate celo vreme o mihailovicu. prema tome, prestani o necemu da pricas sto nisam ni spomenuo.

Да ли су на овој слици Четници?
jurisljcb3.jpg

odrednx1.jpg

Нису,него Љотићевци.Неки су носили Шубаре са кокардама,као и неки Недићевци али их то не чини Четницима.

На твојој слици се вероватно ради о Четнику,али само мањи део Четника је сарађивао са Нацистима.Насупрот твоме постовању већ познатих фотографија,од којих неке уопште не приказују Четнике:
3. brbljas celo vreme o dm…ja sam pitao zasto je veci deo cetnika bio na strani nacista!?

Објавиш слике неких пронемачких Четника и Љотићеваца и из тога извлачиш закључак да је већина Четника сарађивала са окупатором.:mrgreen:

Разговор на овој теми,пре мог укључивања се водио углавном око Михајловића,тако да оптуживање мене за убацивање Михајловића у разговор нема смисла.

vidim da nemas pojma o nemackim uniformama i oznakama. na mantilu su se nosile oznake samo na ramenu - a na trecoj slici lepo vidis brustadler na uniformi. slike su iz privatnog albuma nemackog vojnika, znaci tvoja “opskurna” teza otpada.

cetncopy111.jpg

Шефе,на овој слици не видим никакве ознаке немачког војника,а о њој сам говорио.
Можда заиста и јесте у питању Немачки војник,а можда није.
Трећа слика је оштећена,зато је и нисам коментарисао.

znaci, ovaj jedan je “borac u zaplenjenoj nemackoj uniformi“ a ovaj drugi je ljoticevac. a sta je bradonja onda? i, jel to znaci da je ovaj ljoticevac antifasista...mislim...posto ovaj jedan nosi zaplenjenu nemacku uniformu a bradonja sigurno ne glumi svabu ili ljoticevca?!

Пази,бити "брадоња" није никакво посебно обележје Четника,што сам нажалост узалуд доказивао на овом форуму.

Ја сам циљао на то да не можеш извлачити никакве закључке из тих фотографија јер се могу тумачити вишезначно,нарочито не можеш из њих закључити да су већина Четника сарађивала са Немцима,како си тврдио.Одређен број заиста то јесте радио,и то нико не негира.
Проблем је што известан број људи овде намерно форсира одређене тезе и генерализације.

Да ли су ту на слици Четници колаборационисти,Љотићеве јединице,Четници који сликани приликом размене заробљеника са Немцима,људи који су ту сликани приликом преговора,Немачки командоси маскирани у Четнике ради инфилтрације и сл?
Ево,на овој слици су партизани са Немцима

7V.jpg

Како можемо тумачити ову слику?
Да су Партизани колаборирали са Немцима,или да је Немац на слици прешао на страну Партизана?
Партизански извори тврде ово друго,али неко може да то тумачи на други начин.

Имамо Немачке командосе,који су облачили одела непријатељских војника и цивила,попут "Бранденбург" дивизије:

Brandenburger%20Commandos.jpg

У овом случају маскирани као Пољаци,са кукастим крстовима ради распознавања.

Овде су маскирани као Совјети,заједно са трупама Вермахта:

Brandenburgers-02-1.jpg

Brandenburgers, disguised as Russian troops, before setting out on a mission. Ukraine, August 1941

Сад,на пример ова фотографију би могао неко да показује као доказ за Совјетску калобарацију са Немцима,иако се уопште не ради о Совјетима.

А на овој слици су Немачки командоси маскирани као Срби:

http://users.skynet.be/fa101291/eenheden/eli_dui/brandenburgtrainingenrecrutering.htm

bran3-1.jpg

Brandenburg troops disguised as civilian Serbs during the opening phases of the invasion of Yugoslavia. Brandenburg troops regularly used this tactic of disguise either in civilian clothes or in the uniform of the opposing army. The latter meant that if caught actually wearing uniforms, execution as spies would be almost certain

p.s. molim te stavi jos 100 fotografije koje nemaju nikakve veze sa temom, nije dovoljno ako stavis jednu ili dve slike.

Тема је 7 јули 1941(дан устанка),а ти си почео да објављујеш слике некаквих "Четника" са Немцима,пре него што сам се ја уопште укључио у расправу.
Имамо ову твоју слику на којој нема уопште Четника,него гомила људи (од којих пола носи Немачке војне капе) и Немаца са Шубарама(као да су само Четници носили Шубаре):

Cetnici006.jpg

Какве све то везе има са темом?
Ако нема,зашто си их постављао?

fotografije koje sam postavio su SVE iz privatnih albuma (bivsih) vermahtovih vojnika. znam da su autenticne i sigurno nisu fotomontaze ili slicno. na fotografijama se NE VIDE ljoticevci nego iskljucivo cetnici. da li su to cetnici dm, pecanca ili neke trece partije...e, to ne znam.
На некима се заиста виде Четници,а на некима не.
На основу чега је овај човек „Четник“?
Cetnici005.jpg

Што носи шајкачу и кокарду?

Ово су Љотићевци:

misulcwv1.jpg

На основу ког критеријума извлачиш закључак да је на твојој слици Четник,кад у много случајева је и сам народ Љотићевце (Српски Добровољачки Корпус) понекад називао "Четницима",због сличности униформа,иако са Четницима везе немају?
P.S

Молио бих извесне чланове да се не мешају и у ову расправу између мене и гореспоменутог члана око фотографија,и да неуротично не спамују своја своја мишљења и коментаре тамо где их нико није тражио.

Poslednja izmena:
Како можемо тумачити ову слику?
Да су Партизани колаборирали са Немцима,или да је Немац на слици прешао на страну Партизана?
Партизански извори тврде ово друго,али неко може да то тумачи на други начин.

slike imaju svoj broj, i kaze se tko se nalazi na slici, i gde je slika snimljena, i u kojoj arhivi.

Luctor:
P.S

Молио бих извесне чланове да се не мешају и у ову расправу између мене и гореспоменутог члана око фотографија,и да неуротично не спамују своја своја мишљења и коментаре тамо где их нико није тражио.

Back