30 % plate moraju trošiti u Boksitu

Robna kuća je prilično mala i uglavnom slabo ko ulazi u istu.

Mislim da to nije sama srz problema.

Imas svoj pare(koje si zaradio) i postavlja se pitanje imali neko pravo da mi odreduje gde cu ih potrositi? Mislim moje pare i moje pravo da radim s njima sta hocu.
Sta j sledece? Gde cu izlaziti, kuda cu se kretati, koliko puta na dan da idem u WC, s kim da pricam a s kim ne itd...

ludilo

Kako su mladi Milića nasamarili Dukića

Grupa tinejdžera iz Milića grubo se poigrala sa Rajkom Dukićem (73), koji je povjerovao da se dopisuje sa J. M. (16), kojoj je prethodno u kafiću na ceduljici dao svoj broj telefona uz dvosmislenu poruku: "Ako imaš potrebe, nazovi me."

1.jpg

predsjednik Kompanije "Boksit", ubijeđen da se dopisuje sa maloljetnicom kojoj je ostavio poruku sa svojim telefonskim brojem, u stvari, otkriva šta se krije iza uspješnog privrednika, roditelja i djeda.

"Ako imaš potrebe nazovi me. 066/707-837", glasila je rukom ispisana poruka na komadiću papira i, uz 100 maraka i 25 eura, uručena pred više svjedoka u milićkom kafiću "Itinero" djevojci koja je petog februara puštala muziku.

Veliki poštovalac dobre muzike, ali i izgleda J.M., bio je predsjednik Kompanije "Boksit" Rajko Dukić, koji je kafić posjetio u sasluženju četiri svoja tjelohranitelja.

J. M. je uzela novac, ali je igrom slučaja poruka sa najtraženijim brojem telefona u Milićima ostala i sasvim slučajno dospjela u ruke gostiju lokala koji su posmatrali cijeli događaj. Nakon povrijeđene sujete, ljubomore ili nečeg drugog, društvo iz kafića odlučilo je da se poigra sa Dukićem.

ddea1e639d8753fdb3ee4b7863f9bf55.jpg

Najprije ga je ženska osoba pozvala, da utvrde da li je broj njegov. Odgovor je bio potvrdan. Dukić je pitao koliko ima godina i kada mu je rečeno da je navršila 22, sa druge strane slušalice čuo se zagonetan smijeh.

"Dogovorili su se da se čuju predveče, kako bi se mogli vidjeti u Motelu", pričaju za "Faktor" tinejdžeri.

"Tokom večeri ponovo su pozvali Dukića, koji im je odgovorio da je izašao u šetnju i da će neki naredni put on pozvati broj sa koga je dobio poziv", prepričavaju "Faktoru" to osobe koje su kasnije krenule u prepisku sa njim.

Moram da Vam kažem da sam se malo zbunila tokom razgovora iako mi se to ne dešava. Ali, eto, desilo se. Vaš glas mi je djelovao kao da nisam razgovarala sa gospodinom Rajkom. I dalje nisam sigurna da li je to Vaš broj.

"Ja treperim cijelo veče", glasila je poruka upućena Dukiću 15. februara u 21:26. Samo minut kasnije, stiže odgovor: "Da nisi pogriješila, ali mislim da nisi o sebi rekla istinu", aludirano je s druge strane na razgovor vođen tokom dana, kada je rečeno da J. M., umjesto 16, ima 22 godine.

S obzirom na to da je Dukić prihvatio prepisku, nekoliko minuta poslije uslijedio je odgovor:

"Sve je ovo meni neubičajeno. Ne vjerujem svakom. Jedva sam odlučila da se javim. Moje godine su vjerovatno Vama problem. Vi ste izuzetan muškarac. Čast je poznavati Vas", napisano je u poruci kojom su, kako kažu tinejdžeri, pokušali da skrenu pažnju na maloljetništvo i da je dalja prepiska izlišna.

Ipak, Dukić nastavlja: "Ja nemam problem godina, ali uvijek imam u vidu i poštujem godine sagovornika ili partnera. Hvala na komplimentu pogotovo što mi ga je uputila mlada i zgodna dama."

Nakon ovih poruka, tinejdžeri su pokušali da vide do koje mjere je sedamdesettrogodišnjak spreman da ide, pa su napisali poruku sljedećeg sadržaja: "Vi ste izuzetan i poželjan muškarac ali takvi, nažalost, nikad nisu sami. Hvala i Vama na komplimentu".

Dukić nastavlja: "Nisam shvatio konstataciju da nikada nisam sam. Primjera radi cijelo veče, pa i sada, dok sa tobom razmjenjujem poruke, sam sam, a voleo bih da nisam", piše u poruci upućenoj u 22 sata i 23 minuta.

"Htjela sam reći da ste Vi zauzet muškarac u smislu kao partner. Oko Vas su uvijek lijepe žene", nastavljena je prepiska između Dukića i kako misli, šesnaestogodišnjakinje.

7b44068f7f9bd93dc9089aad75db4135.jpg

Dukić odgovara: "Velika je razlika da li su oko mene ili sa mnom. Šta ti misliš?" Uslijedio je odgovor: "Vi sigurno imate koju poželite i kad god želite. Takav muškarac teško može biti bez ljubavi i pažnje."

"Tvoja konstatacija je prilično netačna. Iskreno, šta ti misliš šta bih sada i koga poželeo dok sam u apartmanu ležim u krevetu?", pitao je Dukić.

S obzirom da su svi iz Milića, te da se u posljednje vrijeme spekuliše da je Dukić u vezi sa daleko mlađom Jelenom P., prepiska ide dalje:

"Jelena je srećna žena. Svi mi poželimo pored sebe muškarca poput Vas", glasio je odgovor kojim se Dukiću skreće pažnja da se u malom mjestu naglas priča da je u vezi sa njom.

Ipak, on to negira: "U velikoj si zabludi ako misliš da sa Jelenom imam bilo šta. To su osmišljene intrige. Pitao sam te šta misliš koga sad i šta sad želim", zapitao je Dukić, dok je na poruku "Voljela bih da mi Vi to kažete" posumnjao da je upao u zamku, te u veoma kratkom roku napisao dvije poruke: "Mislim da nisi sama dok razmjenjujemo poruke". I "Nije fer da ja govorim u tvoje ime".

"Sama sam u sobi i malo mi je neprijatno i ne znam zašto se ovako osjećam", glasio je odgovor koji je pokrenuo nova pitanja: "Da li sam u pravu ako kažem da želiš ono što i ja?", pitao je Dukić i nakon odgovora "Strah me da kažem", napisao je prilično dug odgovor: "Nemoj da radiš ništa u životu što te dovodi u stanje straha. Iskrena i jaka želja potiskuje strah, pa i u konkretnom slučaju. Ako ti više odgovara možemo se sresti u večernjim satima", bio je uporan Dukić.

"Dogovorićemo se sutra u toku dana. Nadam se da ću biti u prilici naveče", glasio je brzoplet odgovor, te kada su shvatili da su dogovarali viđanje a da o tome J. M. ništa ne zna, pokušali su da se izvade drugom porukom: "Ako mislite na posao o kojem sam danas govorila, meni posao ne treba. Ja se jednostavno Vama divim i voljela bih Vas bolje upoznati."

Kada je shvatio da je susret sa djevojkom koju je vidio u kafiću dogovoren, Dukić utvrđuje i vrijeme i mjesto sastanka:

"Ako imaš vremena i želje dođi sutra u 10 časova u Motel u salu prema terasi. Možemo uz kafu da popričamo da se bolje upoznamo i tako dalje i više od toga. Ako ti više odgovara možemo se sresti u večernjim časovima", napisao je Dukić i prepisku zaključio riječima: "Laku noć i sanjaj lijepe snove."

Sutradan se u Motelu, u zakazano vrijeme, nije pojavio niko, dok je broj sa koga su se tinejdžeri dopisivali uništen. Ipak, sve poruke su uslikane i dostavljene na adresu "Faktora".

Pokušali smo da pozovemo i broj sa koga je pisao Rajko Dukić, međutim i on nije bio u funkciji. Kako smo saznali, on je već 17. februara od M:tela tražio da se broj ugasi, te je postupljeno po njegovom pismenom zahtjevu. Broj se, inače, vodio na Kompaniji "Boksit".

Izvor: Magazin Faktor

Poligrafsko isitivanje radnika???? Zar je tako nešto uopšte legalno???
"Da li mislite da u kompaniji ima mobinga? ...(duža stanka) .. -Ne." -- haha pa baš samo ovo ispitavanje je akt mobinga! Ovde treba poslati u ludnicu i direktora i ovog ispitivača! I to sa labrnjom na ustima! Ovo su psihopate gore od Hanibala Lektora!
I to da neko u vukoje6ini od par hiljada stanovnika ima tjelohranitelje, i nekakvu "industrijsku policiju", šta da kažem, otišli smo u tri p.m.

Poligrafsko isitivanje radnika???? Zar je tako nešto uopšte legalno???
"Da li mislite da u kompaniji ima mobinga? ...(duža stanka) .. -Ne." -- haha pa baš samo ovo ispitavanje je akt mobinga! Ovde treba poslati u ludnicu i direktora i ovog ispitivača! I to sa labrnjom na ustima! Ovo su psihopate gore od Hanibala Lektora!
I to da neko u vukoje6ini od par hiljada stanovnika ima tjelohranitelje, i nekakvu "industrijsku policiju", šta da kažem, otišli smo u tri p.m.

Pa to i jeste ludilo. Iskreno, to mesto je zesca nedodija. I kad u takvoj zabiti imas ovakve likove onda mozes misliti sta se radi na "visem nivou". Meni je cudno da Srbi imaju takav podanicki mentalitet. Dozvoljavamo da se neke psihopate izivljavaju nad nama.

Lik izvodi radnike na poligraf, ima neku svoju policiju koja prati sta ko radi, Odreduje ko ce gde i koliko potrositi SVOJE pare.

Mene je naprosto sramota za ovo sto se desava

Predsjednik Boksita iz Milića tužio i Ombudsmene: Radnike vodi na poligraf, u autobus ne da svakome

Rajko Dukić, u svoje ime kao predsjednik ”Boksita”, ali i u ime firme kao pravnog lica podnio je tužbu protiv institucije Ombudsmena BiH, te protiv sva tri državna ombudsmena za ljudska prava pojedinačno Jasminke Džumhur, Nives Jukić i Ljubinka Mitrovića. Njihov ”grijeh” je, prema Dukiću, to što su javno objavili nalaze u vezi sa kršenjem ljudskih i radnih prava uposlenika firme ”Boksit”.

Postupajući po službenoj dužnosti, ombudsmeni su izvršili provjere navoda da se radnici ”Boksita” podvrgavaju testiranju na poligrafu. Potvrdu ove informacije našli su u odluci o otkazu radnici Jeleni Simić, koja je otpuštena jer je pala prilikom odgovaranja na određena pitanja na detektoru laži.

Korištenje poligrafa

Ime Jelene Simić je u javnost došlo krajem oktobra prošle godine, kada je za medije ispričala kakvu je torturu doživjela od Dukića, nakon provedenog poligrafskog ispitivanja. Tada je kazala da ju je Dukić pretukao, čupao za kosu i davio, a sve je bilo praćeno salvom uvreda i psovki. Kako je Simić kazala, predsjednik ove kompanije je poligraf koristio kako bi saznao ko iz ”Boksita” odaje informacije izvjesnom Slobodanu Vasiljeviću, koji na svom blogu objavljuje tekstove o Dukićevim ”biserima”.

– Ombudsmeni ukazuju na činjenicu da poligraf nije predviđen kao dokazno sredstvo u bilo kojem zakonu, i na rezultatima takvog testiranja ne mogu se zasnivati odluke o tome da li je počinjena određena radnja koja povlači nečiju odgovornost. Poligraf služi u operativnom radu policije, najviše ako postoje indicije da je neko nešto uradio, jer da jeste dokazno sredstvo, koristio bi se u krivičnom postupku – navodi se, između ostalog, u izvještaju ombudsmena.

Istovremeno Dukić ne vidi ništa loše u tome što je 25 radnika ”Boksita” podvrgnuto ispitivanju na poligrafu.

– U dokumentu koji su uputili Kompaniji “Boksit” , koji je javno objavljen, bez ikakvih argumenata, navode da je veći broj zaposlenih u kompaniji, od strane predsjednika kompanije Dukića, izložen mobingu time što su dobrovoljno pristali i bili na poligrafskom ispitivanju, iznoseći pritom svoj stav da je poligrafsko ispitivanje zabranjeno, a što apsolutno nije tačno – stoji u saopćenju postavljenom na internet stranici ”Boksita”, a kojeg je potpisao Dukić.

Drugi problem na koji su se osvrnuli ombudsmeni je i zabrana korištenja javnih prostora, poput autobuske stanice, Doma rudara, ugostiteljskih objekata, pa čak i korištenje autobusa za 11 osoba, čija su imena, također, navedena na internet stranici ”Boksita”. Argument za ovu zabranu, kojeg koristi Dukić, je da su spomenuti javni prostori i usluge privatno vlasništvo, odnosno u vlasništvu su akcionara.

Preporuke ombudsmena

Spomenutih 13 osoba su Duško Vagurić, Slobodan Vasiljević, Zoran Šarenac, Zoran Mijatović, Željko Matić, Miron Čampara, Ljubiša Pantić, Mirjana Mićić, Saša Sušić, Siniša Pantić, kao privatno lice i Avdić Murat. Oni su, kako je navedeno u Dukićevoj instrukciji, svojim javnim istupima štetili ugledu kompanije, bili su skloni nasilju, narušavanju javnog reda i mira, ugrožavanju imovine i prekomjernom uživanju alkohola.

U svom izvještaju ombudsmeni podsjećaju Dukića da se u ovom slučaju radi o zastrašivanju ljudi, kojima nije utvrđena zakonska odgovornost za bilo koje od djela zbog kojih je zabrana uvedena. Osim toga, navedeno je u izvještaju, javni prostori moraju biti dostupni svim ljudima, bez obzira na vlasničku strukturu.

Zbog svega toga su ombudsmeni Dukiću uputili dvije jasne preporuke u smislu otklanjanja radnji, koje je do sada praktikovao te da obavijesti Instituciju ombudsmena o tome.

Dukić zamjera ombudsmenima i to što su mu dostavili izvještaj napisan latinicom i koristeći tuđice, a ne na ćirilici i srpskom jeziku, čime su, kako navodi, narušili njegovo ustavno pravo.

Plaću trošiti u Boksitu

Testiranje na poligrafu nije jedini ”biser” Rajka Dukića. Poznato je da je prošle godine naredio radnicima da kupe knjige čiji je on autor, a zatim je organizovao testiranje da bi provjerio da li su ih pročitali. Posljednja u nizu njegovih ”maštovitih” ideja je obaveza da radnici trećinu svoje plaće moraju trošiti u ”Boksitu”, ili u kompanijama sa kojima ova firma ima poslovnu saradnju. Ova instrukcija je navedena i na internet stranici ”Boksita” 26. februara, a njena primjena je počela 1. marta ove godine.

Sistem koji imamo na raspolaganju omogućit će da se na adekvatan način prati i evidentira promet za svakog pojedinca bilo preko Robne kuće, Motela, usluge prevoza, uzimanje goriva, kroz Poslovne centre, usluge iz oblasti građevinarstva i transporta itd. – stoji u navedenoj instrukciji.

Dukić protiv Pandurević

U saopćenju o tužbi protiv ombudsmena BiH, Dukić navodi i kako su optužbe protiv njega neistinite, te da se radi o manipulacijama koje su potpomognute liderima SDS-a Mladenom Bosićem i Aleksandrom Pandurević. Zbog toga je, kako se kaže u saopćenju, pokrenuta i tužba za klevetu i mobing protiv zastupnice u državnom Parlamentu.

– Koliko ja znam, pravno lice ne može podnositi tužbu za klevetu. A što se tiče optužbi za mobing, nikada se nisam ni srela sa Dukićem, niti sam ikada imala poslovne odnose sa njim, tako da ne znam o kakvom se mobingu može raditi. Mogu dodati još i da sam ja vlasnik firme u kojoj radi, dala bih mu otkaz – kazala je Pandurević.

http://faktor.ba/predsjednik-boksit...ike-vodi-na-poligraf-u-autobus-ne-da-svakome/

Gospodar Milića Rajko Dukić prijeti radnicima koji se usude pomisliti na raskidanje radnog odnosa

Rajko Dukić, predsjednik Boksita i apsolutni gospodar života i smrti u općini Milići, danas je na svom Facebook profilu objavio upozorenje radnicima koji se usude dati otkaz u ovoj kompaniji. U tom upozorenju nesuptilno je zaprijećeno onima koji planiraju napustiti kompaniju, a ucjena je došla u vidu prijetnje otkazima i članovima porodica onih koji se usude napustiti Dukićevu fabriku.

Dukić je i ranije bio poznat po diktatorskim potezima, pa je svojevremeno radnicima odbijao od plate ako su pušaći. Poznat je i po teškom fizičkom nasilju nad radnicom Jelenom Simić koju je poslije otpustio, ali je ona dobila sudski spor te je vraćena na posao. Među najbizarnije Dukićeve mobing-poduhvate spada i slanje radnika na poligraf.

3540313.jpg

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti...-pomisliti-na-raskidanje-radnog-odnosa-446862

Back