23. српска дивизија НОВЈ

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.854
Двадесет трећа српска дивизија НОВЈ формирана је 6. јуна 1944. године у Топлици.
При оснивању у њен састав су ушле Седма и Девета српска бригада НОВЈ. Првобитно је носила назив Трећа српска дивизија. После неколико дана, добила је назив ударна.
У њен састав ушла је 17. јуна Четрнаеста српска бригада НОВЈ, од 9. октобра до 10. новембра 1944. Прва југословенска бригада, а јануара 1945. и Артиљеријска бригада.
Јуна 1944, дивизија је имала око 2000, у октобру 5929, 15. марта 1945. имала је 8854, а почетком априла око 14000 бораца.
До 6. септембра 1944, дивизија је била под командом Главног штаба НОВ и ПО Србије, потом до 6. децембра у саставу Четрнаестог српског корпуса, па под командом Штаба Јужне оперативне групе дивизија и од јануара 1945. у саставу Друге југословенске армије.

Борбени пут дивизије

У селима Мозгову, Црном Калу и у Рујишту разбила је ноћу 21./22. јуна Крајински корпус ЈВуО, 22. јуна на Буковику напала Крајински, Тимочки и Делиградски корпус ЈВуО (око 3000 четника), 28. јуна напала и заузела рудник Добра срећа, а 30. јуна потпуно разбила Трећи батаљон бугарског 63. пука на Варничком врху код Књажевца. Затим је 12. августа ослободила Бољевац, 4. септембра Књажевац, а 6. септембра ушла у састав Четрнаестог корпуса НОВЈ и учествовала у борбама за ослобођење источне Србије. У продору ка Дунаву ослободила је 7. септембра Зајечар у борбама против јаке групације немачких снага, недићеваца и четника (око 5000 њих), запленила 20 митраљеза, 20 пушкомитраљеза, 500 пушака и остало.

До 22. септембра водила је борбе углавном против немачке Прве брдске дивизије у простору Зајечара, Неготина и Прахова, а од 22. септембра и у садејству са 113. стрељачком дивизијом Црвене армије у простору Кладова, Брзе Паланке, Бора и осталих места. Дана 3. октобра ослободила је Бор и Брестовачку Бању. По наређењу Врховног штаба НОВ и ПОЈ упућена је 13. октобра у простор села Врчина и Рипња где је обезбеђивала десни бок Прве армијске групе и Четвртог механизованог корпуса Црвене армије за време Београдске операције.
априла, према Самобору 7. маја, све до краја завршних операција.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/23._српска_дивизија_НОВЈ

Посебно истичем ову војну јединицу јер сам у 9-тој бригади у саставу 23-ће дивизије у послератном периоду био у резервном саставу. По завршетку ШРО одмах сам распоређен у ову јединицу, а на распореду био сам све 2000-те године.
У кругу касарне у Зајечару, постоји Војни музеј са фотографијама и документима од формирања бригаде, потом дивизије, документа о борбеном путу, документа и слике са војних вежби и показних вежби и учешћу у ратовима 90-тих.
Част ми је била да учествујем у свим активностима ове војне формације и да као добровољац у два маха да помогнем у борбеним задацима 90-тих.

Јеси смео да носиш петокраку и 90их за време Слобе ?
Глупо ти је питање, али ајде....!
До Слобиног времена носио сам петокраку а у време Слобе и надаље, амблем прописан ПС-ом.
А ти, је си ли носио уопште неки амблем?

Част ми је била да учествујем у свим активностима ове војне формације и да као добровољац у два маха да помогнем у борбеним задацима 90-тих.

Помогао си у чему тачно?
Да лакше побегну пред усташама са праћкама ?Или пред певачким друштвом из Ајдовшчине?:hahaha:

:think: ''Србија није у рату'' рекао слобо,где ли си ти онда био...?

Јеси смео да носиш петокраку и 90их за време Слобе ?

слобо и јес'био комуњара,што не би носили петокраку...?

Иначе та ''војска'' тзв.ЈНА је била једна распојасана руља,многи нису имали ни опасаче а ни капе...кукавице неопеване,ја 'наки кукавичлук и незнање нисам видео нигде,једном капетану сам спасио главу јер је та његова ''војска'' хтела да га линчује...послао их човек мртав 'ладан кроз минско поље...

Помогао си у чему тачно?
Да лакше побегну пред усташама са праћкама ?Или пред певачким друштвом из Ајдовшчине?:hahaha:

:think: ''Србија није у рату'' рекао слобо,где ли си ти онда био...?
слобо и јес'био комуњара,што не би носили петокраку...?

Иначе та ''војска'' тзв.ЈНА је била једна распојасана руља,многи нису имали ни опасаче а ни капе...кукавице неопеване,ја 'наки кукавичлук и незнање нисам видео нигде,једном капетану сам спасио главу јер је та његова ''војска'' хтела да га линчује...послао их човек мртав 'ладан кроз минско поље...
Не измишљај и не лупетај.
Капетана јеси спасио а ,,војску'' јеси ли спасио? Па сигурно ниси јер се ниси ни одазвао на Војни позив и описани догађај си измислио. Дезертери углавном измишљају овакве догађаје.

Не измишљај и не лупетај.
Капетана јеси спасио а ,,војску'' јеси ли спасио? Па сигурно ниси јер се ниси ни одазвао на Војни позив и описани догађај си измислио. Дезертери углавном измишљају овакве догађаје.

Kakav crni dezerter?

Za ''slavnu i nepobedivu'' JNA :hahaha: ja sam tada bio previše previše star da bi me pozvali...a i šta bih ja radio u propaloj vojsci propale države koju će isprašiti ustaše sa praćkama ?

Па да спасаваш старешине од усташких праћки!

Spasio sam prvo tu ''vojsku'' minskog polja gde bi izginuli kao snoplje a oni kad su shvatili gde su i ko ih je tu poslao umalo da ga umlate golim rukama pa sam spasavao i njega...

(...nije možda mučenik ni bio kriv.''rezervrni kapetan'' kome su naredili oni koji su džabalebarili godinama i tupili priču o ''spoljnjem i unutrašnjem neprijatelju'' a neprijatelja videli nisu...šta moš',bio im ''vrhovni komandant'' cugsfirer austrougarske vojske koja je isprašena iz Srbije 1914-e,...)

Има ли шта конкретно да се каже о учешћу ове јединице у другом светском рату, препуцавањима о томе што се дешавало далеко после тог рата није место овде.Хвала на разумевању.

Back