101 Biblijska Kontradiktornost

• Začetnik teme Začetnik teme Mord
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kao kada bih ja rekla da je sajt SPC moj sajt :D
Tvoje je samo ono što si ti lično kreirao napisao stvorio sve ostalo je tudje što si ti pozajmio.
E sad neko to navede a neko predstavi kao svoje reči :D
Добро, ако ће мо да цепидлачимо онда си у праву. Цитирање извора без кредита јесте узурпирање интелектуалне својине. Но, ја сам своју квоту од три поста за новајлије испунио те не морам да се даље уплићем ;)

Poslednja izmena od moderatora:
Добро, ако ће мо да цепидлачимо онда си у праву. Цитирање извора без кредита јесте узурпирање интелектуалне својине. Но, ја сам своју квоту од три поста за новајлије испунио те не морам да се даље уплићем ;)
Sad je dovoljan jedan :D

Onda prvo pročitaj sajt pa uporedi.
Можемо да цепидлачимо ако си баш заинтересован.
Она јесте објаснила. Небитно је одакле је информацију узела или украла или позајмила. То би био предмет друге расправе. Врло је мало оригиналних мислиоца и сви ми свакодневно објашњавамо другима користећи нечију умотворину и без да дајемо кредит.

Hoćeš da kažeš da ne trošimo svoj mozak :D
Ми га трошимо па трошимо. Највећи број закључака долази од сортирања свих информација које смо прикупили. Значи и кад крадеш, мораш да користиш мозак да се сетиш где има то што хоћеш да украдеш и да после одрадиш крађу. Мали број закључака долази по интуицији где ни нама самима није јасно одакле нам то.

Ne važi to za svakog, neko ima sve na/u kompu, a za to ne treba puno goriva.
U svakom slučaju kada skupiš neke informacije i konstruišeš stav i izneseš javno to je tvoj tekst. Ukoliko kopiraš tuđe reči to je plagijat a još gore kada tvrdiš da je tvoj tekst a najgore je kad neko drugi to i dokaže i naj najgore i pored provale, igrom reči pokušavaš da objasniš da je ipak to tvoje.
Ranije ovde je bilo obavezno da se objavi izvor, sada ne i neki to zloupotrebljavaju .

Šta je tačno knjiga Postanak ili knjiga Mojsijeva?
Šta je prvo stvoreno čovek ili životinje?
Da li je prva žena stvorena kad i prvi čovek ili je prvo stvoren Adam pa od njegovog rebra Eva?

Postanak 2,18I reče Jahve, Bog: "Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.
Postanak 2,19Tada Jahve, Bog, načini od zemlje sve životinje u polju i sve ptice u zraku i predvede ih čovjeku da vidi kako će koju nazvati, pa kako koje stvorenje čovjek prozove, da mu tako bude ime.
Postanak 2,21Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom.
Postanak 2,22Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku.

1. Mojsijeva 1,25I stvori Bog zvijeri zemaljske po vrstama njihovijem, i stoku po vrstama njezinijem, i sve sitne životinje na zemlji po vrstama njihovijem. I vidje Bog da je dobro.
1. Mojsijeva 1,26Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.
1. Mojsijeva 1,27I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.

Šta je tačno knjiga Postanak ili knjiga Mojsijeva?
Šta je prvo stvoreno čovek ili životinje?
Da li je prva žena stvorena kad i prvi čovek ili je prvo stvoren Adam pa od njegovog rebra Eva?

Postanak 2,18I reče Jahve, Bog: "Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.
Postanak 2,19Tada Jahve, Bog, načini od zemlje sve životinje u polju i sve ptice u zraku i predvede ih čovjeku da vidi kako će koju nazvati, pa kako koje stvorenje čovjek prozove, da mu tako bude ime.
Postanak 2,21Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom.
Postanak 2,22Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku.

1. Mojsijeva 1,25I stvori Bog zvijeri zemaljske po vrstama njihovijem, i stoku po vrstama njezinijem, i sve sitne životinje na zemlji po vrstama njihovijem. I vidje Bog da je dobro.
1. Mojsijeva 1,26Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.
1. Mojsijeva 1,27I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.
И шта те ту буни? Обе приче кажу да је Бог створио и човека и жену. У књизи Постанка се образлаже детаљњије.

И шта те ту буни? Обе приче кажу да је Бог створио и човека и жену. У књизи Постанка се образлаже детаљњије.
hronologija nije ista...
u jednoj ih stvara istovremeno, u drugoj stvara čoveka pa kad vidi da je usamljen stvara i ženu (od njegovog rebra)
u jednoj su stvorene prvo životinje pa ljudi, a u drugoj prvo čovek pa pošto je on bio usamljen stvorene su i životinje

hronologija nije ista...
u jednoj ih stvara istovremeno, u drugoj stvara čoveka pa kad vidi da je usamljen stvara i ženu (od njegovog rebra)
u jednoj su stvorene prvo životinje pa ljudi, a u drugoj prvo čovek pa pošto je on bio usamljen stvorene su i životinje
Биће ти лакше да схватиш цео концепт Библије када укапираш да је то колекција прича из различитих времена раздвојених стотинама па и хиљадама година. Те су приче препричаване па се, по принципу покварених телефона, налазе различити детаљи или хронологије за исте догађаје у различитим записима. Принципијално, важна је суштина. У твом наведеном примеру суштина је да је Бог све створио. И то све за 6 дана.
Библија (Свето Писмо, Стари Завет) НИЈЕ реч божија него реч човечија о Богу. Онако како је неко то схватио или како му је требало још онда кад је ту причу састављао и писао.

Биће ти лакше да схватиш цео концепт Библије када укапираш да је то колекција прича из различитих времена раздвојених стотинама па и хиљадама година. Те су приче препричаване па се, по принципу покварених телефона, налазе различити детаљи или хронологије за исте догађаје у различитим записима. Принципијално, важна је суштина. У твом наведеном примеру суштина је да је Бог све створио. И то све за 6 дана.
Библија (Свето Писмо, Стари Завет) НИЈЕ реч божија него реч човечија о Богу. Онако како је неко то схватио или како му је требало још онда кад је ту причу састављао и писао.
Biblija je rec Bozja.
Dokazano.

Из искуства знам да је многим људима тешко да читају Библију јер јер штампана по стубцима као новине а сваки пасус почиње са бројем и неретко са додатним референцама за оне који се позивају на библијску реч.
Из тог разлога сам прочистио једну од библијских прича и оставио само текст, без фуснота.

Уништење Содома. Лотово спасење. Гријех кћери Лотових.

А увече дођоше два анђела у Содом; а Лот сјеђаше на вратима Содомским; и кад их угледа, устаде те их срете, и поклони се лицем до земље,
И рече: ходите, господо, у кућу слуге својега, и преноћите и оперите ноге своје; па сјутра рано кад устанете пођите својим путем. А они рекоше: не, него ћемо преноћити на улици.
Али он навали на њих, те се увратише к њему и уђоше у кућу његову, и он их угости, и испече хљебова пријеснијех, и једоше.
И још не бјеху легли, а грађани Содомљани слегоше се око куће, старо и младо, сав народ са свијех крајева,
И викаху Лота и говораху му: гдје су људи што дођоше синоћ к теби? изведи их к нама да их познамо*.
А Лот изиде к њима пред врата затворив врата за собом,
И рече им: немојте, браћо, чинити зла.
Ево имам двије кћери, које још не познаше човјека; њих ћу вам извијести, па чините с њима што вам је воља; само не дирајте у оне људе, јер су зато ушли под мој кров.
А они му рекоше: ходи амо. Па онда рекоше: овај је сам дошао амо да живи као дошљак, па још хоће да нам суди; сад ћемо теби учинити горе него њима. Па навалише јако на човјека, на Лота, и стадоше истављати врата.
А она два човјека дигоше руке, и увукоше Лота к себи у кућу, и затворише врата.
А људи што бијаху пред вратима кућним уједанпут ослијепише од најмањега до највећега, те не могаху наћи врата.

Тада она два човјека рекоше Лоту: ако имаш овдје још кога свога, или зета или сина или кћер, или кога год свога у овом граду, гледај нек иду одавде;
Јер хоћемо да затремо мјесто ово, јер је вика њихова велика пред Господом, па нас посла Господ да га затремо.
И изиде Лот, и каза зетовима својим, за које шћаше дати кћери своје, и рече им: устајте, идите из мјеста овога, јер ће сада затрти Господ град овај. Али се зетовима његовијем учини да се шали.

А кад зора забијеље, навалише анђели на Лота говорећи: устани, узми жену своју и двије кћери своје које су ту, да не погинеш у безакоњу града тога.
А он се стаде шчињати, те људи узеше за руку њега и жену његову и двије кћери његове, јер га бјеше жао Господу, и изведоше га и пустише иза града.
И кад их изведоше напоље, рече један: избави душу своју и не обзири се натраг, и у цијелој овој равни да нијеси стао; бјежи на оно брдо да не погинеш.

А Лот им рече: немој, Господе!
Гле, слуга твој нађе милости пред тобом, и милост је твоја превелика коју ми учини сачувавши ми живот; али не могу утећи на брдо да ме не стигне зло и не погинем.
Ено град близу; онамо се може утећи, а мали је; да бјежимо онамо; та мали је, те ћу остати жив.
А он му рече: ето послушаћу те и зато, и нећу затрти града, за који рече.
Брже бјежи онамо; јер не могу чинити ништа док не стигнеш онамо. Зато се прозва онај град Сигор.
И кад сунце ограну по земљи, Лот дође у Сигор.

Тада пусти Господ на Содом и на Гомор од Господа с неба дажд од сумпора и огња,
И затр оне градове и сву ону раван, и све људе у градовима и род земаљски.

Али жена Лотова бјеше се обазрела идући за њим, и поста слан камен.

А сјутрадан рано уставши Аврам, отиде на мјесто гдје је стајао пред Господом;
И погледа на Содом и Гомор и сву околину по оној равни, и угледа, а то се дизаше дим од земље као дим из пећи.
Али кад Бог затираше градове у оној равни, опомену се Бог Аврама, и изведе Лота из пропасти кад затр градове гдје живљаше Лот.
А Лот отиде из Сигора и стани се на оном брду с двије кћери своје, јер се бојаше остати у Сигору; и живљаше у пећини с двије кћери своје.
А старија рече млађој: наш је отац стар, а нема никога на земљи да дође к нама као што је обичај по свој земљи.

Хајде да дамо оцу вина нека се опије, па да легнемо с њим, еда бисмо сачувале сјеме оцу својему.

И дадоше оцу вина ону ноћ; и дошавши старија лијеже с оцем својим, и он не осјети ни кад она лијеже ни кад устаде.
А сјутрадан рече старија млађој: гле, ноћас спавах с оцем својим. Да му дамо вина и довече, па иди ти и лези с њим, еда бисмо сачувале сјеме оцу својему.
Па и то вече дадоше оцу вина и уставши млађа лијеже с њим, и он не осјети ни кад она лијеже ни кад устаде.
И обје кћери Лотове затрудњеше од оца својега.
И старија роди сина, и надједе му име Моав; од њега су Моавци до данашњега дана.
Па и млађа роди сина, и надједе му име Вен-Амије; од њега су Амонци до данашњега дана.

*познамо је ондашњи израз за интимни однос

Poslednja izmena:
Ову Библију (званична за СПЦ)?
http://sloven.org.rs/biblija/index1.html

и слажеш се са порукама и моралом, рецимо из ове приче о Лоту (Содома и Гомора)?
http://sloven.org.rs/biblija/01019.html
ako milis na pederastiju, moralna pouka je sam lot, ali
ti mislis na lotove kceri i pijanog lota, ali tu nema moralne pouke, samo se kaze da su od njih nastali amonci i moavci

moralne pouke kod lotove zene ima
Али жена Лотова бјеше се обазрела идући за њим, и поста слан камен.
ne upita te koji je tvoj motiv ovde
da se osudjeni osude
ili da se spaseni spasu,
u koja od ta dva bi da se uveris?

Ову Библију (званична за СПЦ)?
http://sloven.org.rs/biblija/index1.html

и слажеш се са порукама и моралом, рецимо из ове приче о Лоту (Содома и Гомора)?
http://sloven.org.rs/biblija/01019.html
23-24. I ti, Kapernaume, koji si se do neba podigao, do pakla ćeš sići; jer da su u Sodomu bila čudesa što su se u tebi dogodila, ostao bi do današnjeg dana. Ali vam kažem da će zemlji Sodomskoj[13] lakše biti u dan Suda nego tebi.
25. U to vrijeme odgovori Isus, i reče: Hvalim te, Oče, Gospode neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i razumnih, a otkrio si bezazlenima.
Ja sam vec trazio, sad zaboravih od koga, da otvorimo temu, ovde konkretno, odakle Hristu ideja da su se ovi mogli obratiti, ali tesko sa mudrima bez mudrosti i razumnima, bez razuma. Stvar je prosta, oni koji su naumili da pokore citav svet drugima nude da pokoravaju muskarce, umesto da im se 1 zena pokori, idu redom i pokoravaju; a zasto to rade? pokoravaju jer misle da ce ih drugi suditi, kao Lot, jer ko izgubi - ne sudi. Jedino cudo sodomitima je
А људи што бијаху пред вратима кућним уједанпут ослијепише од најмањега до највећега, те не могаху наћи врата.

ako milis na pederastiju, moralna pouka je sam lot, ali
ti mislis na lotove kceri i pijanog lota, ali tu nema moralne pouke, samo se kaze da su od njih nastali amonci i moavci

Педерастија је предлог приче и зато је Бог решио да сатре Содом и Гомор. Нема поуке у опису педерастије.

Лот је доказао Богу да је исправан човек јер је заштитио младе мушкарце нудећи у замену мање вредне жене, па све нек су му и невине ћерке. Није дао да се гостима нешто деси јер су му ушли у кућу. Поука је да је позван гост светиња (што је обичај и међу правим Србима, само не знам до које мере).

Не знам шта је порука у вези инцеста јер недостаје Божија казна, а сви коју су читали Библију знају да је тај Бог тада био врло прек и брз на казну.

moralne pouke kod lotove zene ima

Поука је да слушаш шта ти је речено јер је у противном казна страшна. Жена, као и увек, слабо слуша мушкарца па јој је следила и казна.

ne upita te koji je tvoj motiv ovde
da se osudjeni osude
ili da se spaseni spasu,
u koja od ta dva bi da se uveris?

Не разумем питање? Та два иду у пакету. Неваљали да се казне а поштени да се спасу. Чему двојба?

Педерастија је предлог приче и зато је Бог решио да сатре Содом и Гомор. Нема поуке у опису педерастије.

Лот је доказао Богу да је исправан човек јер је заштитио младе мушкарце нудећи у замену мање вредне жене, па све нек су му и невине ћерке. Није дао да се гостима нешто деси јер су му ушли у кућу. Поука је да је позван гост светиња (што је обичај и међу правим Србима, само не знам до које мере).

Не знам шта је порука у вези инцеста јер недостаје Божија казна, а сви коју су читали Библију знају да је тај Бог тада био врло прек и брз на казну.

Поука је да слушаш шта ти је речено јер је у противном казна страшна. Жена, као и увек, слабо слуша мушкарца па јој је следила и казна.

Не разумем питање? Та два иду у пакету. Неваљали да се казне а поштени да се спасу. Чему двојба?
pa, idu u paketu jer dolaze vecna vremena, ali inace ne bi i isla, ali to je vec napredno znanje koje ne mogu da prime oni koji ni ne veruju da idu vecna vremena [ap. Pavle dokazuje vecne muke, vecni zivot]

hehe, pa ja znam da zena slabo slusa, i kuce i deca, i diskutanti, ma svi slabo slusaju

lot spasava dva andjela, a sodomiti kazu vidi ga ovaj bi da nam sudi, daj njega cemo sad da...
ne redi se o tome da su zene manje vredne, vec da su prirodni i logicni interseksualni, a ne homoseksualni odnosi za koje rekoh da su proizvod dominacije i potcinjavanja... isto ne mislim da je zbog toga sto su gosti ta dvojica andjela...

sve u svemu, ja mislim, da ti to nisi dobro shvatio

Back