Jovan Prezviter
Iskusan
- Poruka
- 5.532
Luka, Matej i Marko su prepisivali jedan od drugog, ali opet iznose bitne razlike u pogledu na Isusa i njegovu misiju.
Ne znam samo koje..dobro ali zar misliš da ako ne piše onako kako smatraš da bi trebalo da je to kontradiktornost? Jer Biblija nije pisana na način da mi ne bismo ništa pitali..sa druge strane zaista nepostoje razlike u shvatanju već opis događaja koje možda drugi jevanđelist nije zapisao..evo recimo Luka dodaje jednu važnu rečenicu u opisu Isusove priče o ženi koja je imala 7 muževa... jako bitnu rečnicu koja dopunjava suštinu onoga što je Hristos mislio kada je govorio da "na nebu neće biti ženidbe i udadbe"..Luka pojašnjava neke detalje da bismo pravilno razumeli šta je zapravo Hristos tu hteo reći...ali Luka time nije kontradiktoran sa Matejem i Markom već samo dopunjuje misao i sad bi neko došao i rekao..aha..evo kontradiktornost...pa nije to

Sa druge strane, opis Pavlavih putavanja se cinjenicno razlikuje u Pavlovim poslanicama i Lukinim Delima Apostolskim. Treba puno maste da se to ispravi.
Ista priča kao i sa ovim tekstovima...ako Luka nešto nije napisao a Pavle pominje u svojim poslanicama to nije kontradiktornost već samo dodatan opis...nema šta tu da se brani jer je lako za razumeti..ne treba nikakva mentalna akrobatika već samo čista namera da se sagleda onako kako jeste.
Biblijski literalizam je besmislen. Sam nacin ocuvanja teksta (prepisivanje) kroz vekove je doveo do toga da postoji vise hiljada dokumenata sa manjim ili vecim razlikama.
Biblijski literarizam je najbolji mogući od svih staroistočnih i starovekovnih dokumenata..ne postoji dokument koji je tako precizan kao Biblija. To potvrđuju i svi naučnici koji se bave ovom tematikom onako nepristrasno.
Pozdrav.