101 Biblijska Kontradiktornost

• Začetnik teme Začetnik teme Mord
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne to , vec kakvo je znacenje same zavese hramovne u tom trenutku i odakle se ona "pojavila" , u kom kontekstu i znacenju ...?

Da na tren ne elaboriramo momenat pojavljivanja , da li je "pre ili nakon" , jer nije to jedino mesto u Evandjeliju koje nije "kopi / paste" sa opisima drugih Apostola iz cesto nama nedovoljno poznatih i prepoznatoh razloga ...
Da je kopi paste bilo bi jedno jevanđelje i ne bi bilo prostora za manipulaciju.
Svako je pisao iz svog ugla

Mesija je Jedini, koji je vaskrsao, koji je od Boga bio odabran za propovedanje radosne vesti, a zavesa je samo to i potvrdila.

Neki kazu da je zavesa simbolican prikaz "Spiska ljudskih sagresenija" i da se "njenim cepanjem na pola" prakticno ponistilo to sto je bilo na "Spisku" i da je sa "Novom tvari" , Hristovom zrtvom , novi covek mogao , na neki nacin , da pocne "zivot iz pocetka i bez greha" , samo ako to zaista i pozeli ...

Postavimo nekoliko razlicitih predmeta pred grupu ljudi i zatrazimo da svako od njih opise sta vidi , tesko da cemo dobiti "istu pricu" , jer ce svako iz svoga ugla da opisuje vidjeno ili dozivljeno ...
To je ono što pokušavam, suštinu da prikažem. Kako su pisci doživljavali, čuli ili videli tako su i pisali. To bi isto bilo kada bi ja tvoju veru u boga osporavao.

Morde sve sto si izneo ima svoje zasto , a za to treba dobro razmisljati i citati otacku literaturu.
........................................................................................................................................................
Tu knjigu (101) koja nema mudrost mozs da bacis jer su je pisali ljudi koji su slepi pored ociju , cisto takve lakoverne da zavedu.

Covek je lepo postavio i to mnogo kontradiktornosti, u celom bibl. tekstu,a to je samo dokaz da je neko manipulisao tekstom.

Je li Isus umro pre nego što su se pocepale zavese u Hramu?
Da (Mateja 27:50-51, Marko 15:37-38) 37 A Isus povika glasno, i izdahnu.38 I zavesa crkvena razdre se na dvoje s vrha do na dno.
Ne (Luka 23:45-46) 45 I pomrča sunce, i zaves crkveni razdre se napola.46 I povikavši Isus glasno reče: Oče! U ruke Tvoje predajem duh svoj. I rekavši ovo izdahnu.

Da li vidis , ovde kontradiktornost, kada je Mesija izdahnuo, kada se crkvena zavesa razdra na dvoje ili pre
:?:

Ovde si nesto malo drugacije "intonirao" , al` ok je ...da "ne cepamo dlaku na tri - cetri dela"...:)

Naravno da su to "kontradiktornosti" samo na tom papiru :). Jer ko hoće iole da se udubi u tekst bilo koje od tih tzv. kontradikornosti uvideće zapravo da se radi o njegovom nepoznavanju teme i njegovom površnom pristupu temi. Uglavnom tako neznabošci prilaze religiji..samo ono pto se vidi spolja to ih privlači ali ono unutra i ono što se "ne vidi" na prvi pogled to je njima bezvredno pa im zato ostaje "skriveno"

"Jer misli moje nisu vaše misli, niti su vaši putevi moji putevi, veli Gospod" Isaija 55,8.

U ovim navedenim stihovima oko crkvenog zavesa Luka govori samo o događajima koji su se zbili u kratkom vremenu...crkveni zaves se pocepao i Isus je umro...nikakve kontradiktornosti jer Luka nema za cilj da opiše redosled događaja već ističe koji su se sve događaji odigrali u tom kreatkom vremenskom periodu..kao kada neko govori o nekim važnim događajima sa ushićenjem pa nekada pomene neki detalj koje se desio nakon određenog drugog detalja pa se vrati na taj drugi detalj. kao kada bih ja rekao..."poče rat i zapucaše" ili "zapucaše..poče rat".

Dakle, banalno je navoditi ovakve i slične primere kao "dokaz kontradiktornosti"...dokaz više koliko je plitak izvor ovakvih informacija.

Postavimo nekoliko razlicitih predmeta pred grupu ljudi i zatrazimo da svako od njih opise sta vidi , tesko da cemo dobiti "istu pricu" , jer ce svako iz svoga ugla da opisuje vidjeno ili dozivljeno ...
4 jevandjelja se razlikuju ne samo zato sto su pisana iz razlicitih uglova, vec i zato sto su namenjena za razlicitu publiku, one koji su bili u judaizmu i tzv. neznabosce, na razlicitim jezicima cak, na aramejskom koji im je bio maternji i grckom koji je bio onovremeni svetski jezik
p.s znaci neko pise o 1, a neko o 2 razlicita dodogadjaja koji se na prvi pogled ne cine kao 2, vec kao 1
p.p.s. negde su se moguce potkrale greske u prepisivanju, negde su se moguce listovi preslozili... pa i ja sam pogresio kopirajuci, jna jedniom mestu sam svuda pisao jovan, ali u 1 od 3 citata je bio matej u pitanju - svi ljudi grese, ali to su greske koje mogu da se isprave
p.s. to samo glupi antihrist preti u svojoj bljuvotini lazno otkrivenje za dodavanje i oduzimanje, mnogi ne paze, vec u prevodjenju i tumacenju ga prepravljaju, neki cak dopisuju vlastita lazna prorocanstva naslanjujuci ih na lazno otkrivenje i sve se vise zagluibljuju u lazi, dok nam njegova pretnja dobro dodje, jer se niko nije usudio da mu doktrinarana brljavljenja ispravi, tako da uopste nije problem da se raskrinka, ali od prvih hriscan koji su podneli smrtne muke, do danas nazovi hriscana koji glumataju, je nebo i zemlja razlika

Poslednja izmena:
Kako posmatras ovaj deo :

"Pojaviće se mnogi lažni proroci i mnoge će zavesti.
Zbog velikog bezakonja ohladneće ljubav mnogih.
Ali ko istraje do kraja biće spašen.

A ovo evanđelje o carstvu propovedaće se po celom svetu kao svedočanstvo svim NARODIMA i TADA ĆE DOĆI KRAJ.(Mt 24:11-14).

Naravno da su to "kontradiktornosti" samo na tom papiru :). Jer ko hoće iole da se udubi u tekst bilo koje od tih tzv. kontradikornosti uvideće zapravo da se radi o njegovom nepoznavanju teme i njegovom površnom pristupu temi. Uglavnom tako neznabošci prilaze religiji..samo ono pto se vidi spolja to ih privlači ali ono unutra i ono što se "ne vidi" na prvi pogled to je njima bezvredno pa im zato ostaje "skriveno"

"Jer misli moje nisu vaše misli, niti su vaši putevi moji putevi, veli Gospod" Isaija 55,8.

U ovim navedenim stihovima oko crkvenog zavesa Luka govori samo o događajima koji su se zbili u kratkom vremenu...crkveni zaves se pocepao i Isus je umro...nikakve kontradiktornosti jer Luka nema za cilj da opiše redosled događaja već ističe koji su se sve događaji odigrali u tom kreatkom vremenskom periodu..kao kada neko govori o nekim važnim događajima sa ushićenjem pa nekada pomene neki detalj koje se desio nakon određenog drugog detalja pa se vrati na taj drugi detalj. kao kada bih ja rekao..."poče rat i zapucaše" ili "zapucaše..poče rat".

Dakle, banalno je navoditi ovakve i slične primere kao "dokaz kontradiktornosti"...dokaz više koliko je plitak izvor ovakvih informacija.
Pavle kaze da je u Jerusalimu bio 3 godine nakon Isusovog obracanja, a potom tek posle 14 godina. Izricito naglasava da je tako bilo.
Luka kaze da je vise puta boravio u Jerusalimu.

Jasno je da moras uci u misao o misli o misli i sve postaje jasno.

Kako posmatras ovaj deo :

"Pojaviće se mnogi lažni proroci i mnoge će zavesti.
Zbog velikog bezakonja ohladneće ljubav mnogih.
Ali ko istraje do kraja biće spašen.

A ovo evanđelje o carstvu propovedaće se po celom svetu kao svedočanstvo svim NARODIMA i TADA ĆE DOĆI KRAJ.(Mt 24:11-14).
Ako mene pitas, da li ce moja ljubav ohladneti, zbog mnostva laznih proroka kojima je antihrist i lazno otkrovenje utabalo put, ... i da li je jevendljelje doprelo do svih naroda...NIJE, ili da li treba da dozvolim da lazno otkrivenje upozorava samo na 1, a Hristos na mnoge lazne proroke...

Odgovornost i sabiranje

Generalno, odgovornost se u lažnom otkrivenju očekuje od andjela [7 crkava, otk. 2 i 3] ili se individualizuje upravo preko žiga 666, i to njegovim odbijanjem. Ljudi su prevarani od strane 1 lažnog proroka, para zverova i aždaje - djavola - satane - zmije [otk. 19,20; 20,3 i 8 i 10].

U jevandjelju, Hristos odgovornost očekuje od ljudi da se ne daju prevariti lažnim prorocima i individualizujući je govoreći svakom da stražari, ili u priči o talantima tražeći rezultate takodje od ljudi, ili pak u priči o domaćinu, upravitelju i slugi tražeći i to pojedinačno koliko je kome povereno, tj. Koliko je ko znao (luka 12,35-48 i matej 24,42-51). Dakle, najopštije gledano, jevandjelje traži jedinstvo vere i duha, a individualizuje odgovornost i na samom strašnom sudu po isključivo ljudskim delima čovek čoveku je li bio čovek (matej 25,35-46), dok lažno otkrivenje razgradjuje jedinstvo vere jedanput predate svetima, jedinstvo duha gradi na devičanstvu i otporu žigu, a odgovornost ili prebacuje na andjele [7 crkava] ili kolektivizuje do samog strašnog suda. Uvidite ove krajnosti: po jevandjelju jednom jedinom paru koji se zajedno bilo nadje na njivi, bilo mlevenju na žrvnjevima (matej 24,40-41), bilo jednoj postelji (luka 17,34), neće biti isto, jer će se jedan uzeti, a drugi ostaviti, dok po lažnom otkrivenju imamo cifranje [12x12x1000=144000; 42x30=1260] i razlomke [otk. 6,8...I Dade mu se vlast nad 1/4 zemlje da ubija...; Otk 8,12...I Bi udarena 1/3 sunca i 1/3 meseca i 1/3 zvezda...; Otk. 9,15...DA Pobiju 1/3 ljudi; otk. 12,4...1/3 zvezda nebeskih i baci ih na zemlju].

Poslednja izmena:
Pavle kaze da je u Jerusalimu bio 3 godine nakon Isusovog obracanja, a potom tek posle 14 godina. Izricito naglasava da je tako bilo.
Luka kaze da je vise puta boravio u Jerusalimu.

Jasno je da moras uci u misao o misli o misli i sve postaje jasno.

Mora se malo potruditi više da bi se razueo kontekst opisanih događaja..kada bi se uložilo samo pola energije koja se ulaže u pronalaženje "kontradiktornosti" da se svaki slučaj pojedinačno pokuša razumeti u pravom svetlu ne bi imao te sumnje. No, dobro...

Mora se malo potruditi više da bi se razueo kontekst opisanih događaja..kada bi se uložilo samo pola energije koja se ulaže u pronalaženje "kontradiktornosti" da se svaki slučaj pojedinačno pokuša razumeti u pravom svetlu ne bi imao te sumnje. No, dobro...
Konkretnu kontradiktornost iznose ljudi koji su proveli zivot proucavajuci bibliju i neki su jos uvek verujuci, samo kontaju da je doslo do greske, svesne ili nesvesne.

Konkretnu kontradiktornost iznose ljudi koji su proveli zivot proucavajuci bibliju i neki su jos uvek verujuci, samo kontaju da je doslo do greske, svesne ili nesvesne.

Kako ko :). Na sve ove "kontradiktornosti" ima jedan jasan i precizan odgvor..nepoznavanje materije. Svaka je samo privid..kada se malo zađe u temu. Pokušaj i iznenadićeš se i sam koliko je ovo jednostavno.

Da je kopi paste bilo bi jedno jevanđelje i ne bi bilo prostora za manipulaciju.
Svako je pisao iz svog ugla

Primetno je da su Luka, Matej i Marko pripadali jednoj školi dok je Jovan pripadao sasvim drugoj školi.
Učenje je isto, ali su interpretacije tog učenja različita.
Mislim da je Jovan pripadao sirijskoj školi, istoj onoj koju je vodio Pavle, ali to su samo moja nagađanja.

:think:

Zasto li je samo "pomenuta ta zavesa" , da mi je samo znati i kakvog li ima znacenja , ako ga ima ...?

U cemu je njen znacaj ?

Da nije rec o "nekoj menici i dugu" ...?

Ovo je dobro pitanje i moguće je da je je reč o nekakvom dugu, ali mene su razmišljanja odvela u drugom pravcu.

Prvo sam se zapitao otkud zsvesa u crkvi, ja je nisam nikada video.
Onda sam se setio da crkva simboliše telo Hristovo. U tom slučaju zavesa treba da skriva od pogleda nešto u tom telu.

Cepanje zavese, dakle, treba nešto da nam otkrije, oslobodi.
Šta bi to moglo biti što je skriveno u Hristu, a što se njegovim raspećem oslobađa?

Mislim da je to naš pravi gospodar, snaga koja treba da nas odvede do cilja - oslobađa se Volja.

Ako mene pitas, da li ce moja ljubav ohladneti, zbog mnostva laznih proroka kojima je antihrist i lazno otkrovenje utabalo put, ... i da li je jevendljelje doprelo do svih naroda...NIJE, ili da li treba da dozvolim da lazno otkrivenje upozorava samo na 1, a Hristos na mnoge lazne proroke...

...

Ne , pitanje , ako je to u opste i bilo pitanje , je uopsteno mesto koje moze i na konkretan nacin da se primeni ...
Ali i ne mora .

Ovo je dobro pitanje i moguće je da je je reč o nekakvom dugu, ali mene su razmišljanja odvela u drugom pravcu.

Prvo sam se zapitao otkud zsvesa u crkvi, ja je nisam nikada video.
Onda sam se setio da crkva simboliše telo Hristovo. U tom slučaju zavesa treba da skriva od pogleda nešto u tom telu.

Cepanje zavese, dakle, treba nešto da nam otkrije, oslobodi.
Šta bi to moglo biti što je skriveno u Hristu, a što se njegovim raspećem oslobađa?

Mislim da je to naš pravi gospodar, snaga koja treba da nas odvede do cilja - oslobađa se Volja.

Carske dveri u pravoslavnim hramovima , simbolizuju "onaj kamen na Hristovom grobu" , a neposredno iza njih je "zavesa" koja se takodje "cepa/razdvaja " prilikom otvaranja Carskih dveri , a na to je u svojoj Propovedi pred kraj jedne nedeljne Liturgije ukazao jedan od svestenika koji je sluzbovao u Crkvi Sv. Apostola Marka na Tasmajdanu ...

Carske dveri u pravoslavnim hramovima , simbolizuju "onaj kamen na Hristovom grobu" , a neposredno iza njih je "zavesa" koja se takodje "cepa/razdvaja " prilikom otvaranja Carskih dveri , a na to je u svojoj Propovedi pred kraj jedne nedeljne Liturgije ukazao jedan od svestenika koji je sluzbovao u Crkvi Sv. Apostola Marka na Tasmajdanu ...
Nije tačno, pogrešno je shvatio to taj popo, Carske Dveri u hramu Gospodnjem simboliziraju Dveri ulaska u Carstvo Nebesko, a zavesa simbolizuje onaj zastor između svetilišta i svetinje nad svetinjama u jevrejskoj skiniji ...

I iznalaženje kontradikcija je šablon. Jednostavno kada se posmatra tekst samo iz perspektive onoga kako mi maslimo da treba da bude...

Nema mašte već pokazno kako se Luka s jedne strane i Matej i Marko sa druge ne kontradiciraju..
Luka, Matej i Marko su prepisivali jedan od drugog, ali opet iznose bitne razlike u pogledu na Isusa i njegovu misiju.

Sa druge strane, opis Pavlavih putavanja se cinjenicno razlikuje u Pavlovim poslanicama i Lukinim Delima Apostolskim. Treba puno maste da se to ispravi.

Biblijski literalizam je besmislen. Sam nacin ocuvanja teksta (prepisivanje) kroz vekove je doveo do toga da postoji vise hiljada dokumenata sa manjim ili vecim razlikama.

Back