10 najvećih srpskih zabluda (po meni)

Не знам како да ти одговорим на твоје бриљантне аргументе.:zcepanje:
Сатерао си ме уза зид. Предајем се.
:gace:
Шта, неки су побегли из Крајине па је то теби разлог да не браниш Крајину?
Ако се неки ликови баве криминалом треба онда и ти треба да се бавиш?
Мислим, такве квази-изговоре можеш да пронађеш за буквално све.

Оуу.. онда поправи утисак и наведи оне историјске чињенице које наводно познајеш.
Неке су ти већ овде наведене.

А да ли знаш да је Вук Бранковић, у ствари најдуже пружао отпор Турцима?

Него, мене друго више занима: зашто мислиш да би изношење историјске истине ио томе да ВБ није издао на Косову било штетно по српске интересе? :think:

Кажем: треба разликовати разумну и оправдану борбу против исмевања митова од форсирања националне митоманије.

Прво је потребно, друго шкоди.

И, уопште у вези с тиме што називамо Косовским митом, још једна ствар коју би требало знати:

Срби нису доживели пораз у Косовској бици.

Историјска је чињеница да је битка завршена, најмање - нерешено.

Стварно немам никаквих предубеђења у вези тока битке.
Могуће да је и тако било.
Али већ се користиш са неколико несигурних претпоставки.

Мени је сумњив Вуков положај после битке. Турци освајају све земље около, кидишу и на Босну, а Вука остављају "на миру" у свом феуду. И такво стање траје неколико година после Косовске битке. Чак не траже од њега ни да учествује у ратним походима.

Свеукупан утисак, на основу расположиве грађе: Вук је сумњив.

Али ме нервирају ови што хоће по сваку цену да докажу како је Вук Бранковић био узоран Србин, а све да би показали да је српски народ глуп и припрост и да нема појма о историји.
Глуматају интелектуалце који важно врте палце.

Не знам да ли ме свртаваш у категорију тих које сам навела и болдовала, али ја свакако не желим да доказујем узорност или неузорност Вука Стефана Бранковића, већ на основу оскудних података и историјских чињеница долазим до закључка да се не може тврдити да је он на косовском боју издао.

И зато и износим податке које имам, а које видим ти не оспораваш.

У вези са косовском битком подаци су заиста оскудни и минорни, али релеватнији су ми они забележени два месеца по том догађају, него сви остали, сакупљени после 100. тину година.

Читав догађај који је претворен у мит и легенду иако у хиљадама текстова образлаган и анализиран и даље остаје неразјашњен.

Имајући у виду да је турско царство основано 1289. год и да је Мурат славном победом на Косову и одабиром по Србе веома осетљивог датума за бој - Видовдан , у ствари желео да обележи годишњицу оснивања царства како би најавио Европи свој даљи освајачки поход.

Међутим , баш култ Светог Вида је давао посебну снагу српским витезовима и коначну победу, над Турцима.Овај податак подкрепљујем чиљеницама.

Српска војска је битку на Косову са Турцима спремила око 5ооо коњаника, од којих већи број оклопника. и то већ искусних у борбама са Турцима. Од Млетака је купила 6 топова, што је у то време, аналогно војној снази из другог.св.рата, значило исто што и оклопне јединице.

Српска војска је на Косово поље дошла раније од турске јер је ближа месту битке, а оног момента када су Турци од Пловдива скренули ка Скопљу.Војску је предводио сам Кнез Лазар, а главни војсковођа био је чувени војвода Димитрије Војиновић.

Дакле сматрам да се српска војска веома добро и тактички одлично спремила за тај бој.То доказују и подаци који постоје да је према плану заиста и продрла у сам центар турских снага, односно до места где се налазио сам Цар Мурат и где је убијен.

Да српска војска није имала толико велике губитке о којима се говори, показује и податак да се велики део српских витезова јавио за борбе код Никопоља - 1396. год и Ангоре и то управо оклопника под вођством деспота Стефана Лазаревића.

Познато је и да су звона Нотрдамске цркве и многих других по Европи објавиле победу српске војске, а то такође потврчују и писам из Трогира млечана краљу босанском Твртку, о чему сам раније писала.

Али неколико месеци после косовског боја, Угари краља Жигмунда нападају Србију и кнегиња Милица тада тражи вазални однос према Турској , који је по неким аналитичарима управо захтевао и наметање косовских догађаја по верзији Турака.

Збох тога у српској, али турској историји, недостају подаци о самом току косовске битке, јер вероватно дошло до некакве погодбе.

Е сад, како довести Вука Бранковића и мит о њему са губитком српске Крајине, остаје да ти докажеш.

Poslednja izmena:
Не знам да ли ме свртаваш у категорију тих које сам навела и болдовала, али ја свакако не желим да доказујем узорност или неузорност Вука Стефана Бранковића, већ на основу оскудних података и историјских чињеница долазим до закључка да се не може тврдити да је он на косовском боју издао.

И зато и износим податке које имам, а које видим ти не оспораваш.

У вези са косовском битком подаци су заиста оскудни и минорни, али релеватнији су ми они забележени два месеца по том догађају, него сви остали, сакупљени после 100. тину година.

Читав догађај који је претворен у мит и легенду иако у хиљадама текстова образлаган и анализиран и даље остаје неразјашњен.

Имајући у виду да је турско царство основано 1289. год и да је Мурат славном победом на Косову и одабиром по Србе веома осетљивог датума за бој - Видовдан , у ствари желео да обележи годишњицу оснивања царства како би најавио Европи свој даљи освајачки поход.

Међутим , баш култ Светог Вида је давао посебну снагу српским витезовима и коначну победу, над Турцима.Овај податак подкрепљујем чиљеницама.

Српска војска је битку на Косову са Турцима спремила око 5ооо коњаника, од којих већи број оклопника. и то већ искусних у борбама са Турцима. Од Млетака је купила 6 топова, што је у то време, аналогно војној снази из другог.св.рата, значило исто што и оклопне јединице.

Српска војска је на Косово поље дошла раније од турске јер је ближа месту битке, а оног момента када су Турци од Пловдива скренули ка Скопљу.Војску је предводио сам Кнез Лазар, а главни војсковођа био је чувени војвода Димитрије Бојиновић.

Дакле сматрам да се српска војска веома добро и тактички одлично спремила за тај бој.То доказују и подаци који постоје да је према плану заиста и продрла у сам центар турских снага, односно до места где се налазио сам Цар Мурат и где је убијен.

Да српска војска није имала толико велике губитке о којима се говори, показује и податак да се велики део српских витезова јавио за борбе код Никопоља - 1396. год и Ангоре и то управо оклопника под вођством деспота Стефана Лазаревића.

Познато је и да су звона Нотрдамске цркве и многих других по Европи објавиле победу српске војске, а то такође потврчују и писам из Трогира млечана краљу босанском Твртку, о чему сам раније писала.

Али неколико месеци после косовског боја, Угари краља Жигмунда нападају Србију и кнегиња Милица тада тражи вазални однос према Турској , који је по неким аналитичарима управо захтевао и наметање косовских догађаја по верзији Турака.

Збох тога у српској, али турској историји, недостају подаци о самом току косовске битке, јер вероватно дошло до некакве погодбе.

Е сад, како довести Вука Бранковића и мит о њему са губитком српске Крајине, остаје да ти докажеш.
:klap: :klap:
Хвала на посту. :hvala:

Неке су ти већ овде наведене.

А да ли знаш да је Вук Бранковић, у ствари најдуже пружао отпор Турцима?

Не знам.
Наведи једну његову борбу са Турцима.

То што је Биљана Плавшић ухапшена и затворена не значи да је као председница РС пружала отпор. Сасвим супротно, била је врло кооперативна, да се благо изразим.

Него, мене друго више занима: зашто мислиш да би изношење историјске истине ио томе да ВБ није издао на Косову било штетно по српске интересе? :think:

Кажем: треба разликовати разумну и оправдану борбу против исмевања митова од форсирања националне митоманије.

Прво је потребно, друго шкоди.

Зато што мислим да то није изношење историјске истине него онанисање квази-интелектуалаца који желе да се представе ученим тако што кобајаги исправљају народне заблуде. А није циљ исправљање заблуда него баш интелектуално онанисање.

Не знам.
Наведи једну његову борбу са Турцима.
А ово, као оно, кад се помињу акције Покрета ДМ у 2. св. рату, па одмах салете с тим чувеним, "наведите..." :roll:

То што је Биљана Плавшић ухапшена и затворена не значи да је као председница РС пружала отпор. Сасвим супротно, била је врло кооперативна, да се благо изразим.
А БП баш има везе с причом о ВБ...

Опет, бркаш лончиће. Повезујеш ствари на погрешан начин.

Зато што мислим да то није изношење историјске истине него онанисање квази-интелектуалаца који желе да се представе ученим тако што кобајаги исправљају народне заблуде. А није циљ исправљање заблуда него баш интелектуално онанисање.
Опет ниси одговорио на питање, него упао у сопствену таутологију.

Дај, разбистри мало те реченице, и коначно уочи РАЗЛИКУ између поменуте националне митоманије и народних митова па да озбиљно дискутујемо.

А ово, као оно, кад се помињу акције Покрета ДМ у 2. св. рату, па одмах салете с тим чувеним, "наведите..." :roll:

Да ме пробуде у глуво доба ноћи сетио бих се неких акција покрета Д.М.
На пример, ослобађање Лознице у августу 1941.

А БП баш има везе с причом о ВБ...

Опет, бркаш лончиће. Повезујеш ствари на погрешан начин.

Има везе.
Јер се и Биљана Плавшић медијски представља као добра хришћанка и мученица.
Слично као и Вук Бранковић у овој дискусији.

Опет ниси одговорио на питање, него упао у сопствену таутологију.

Дај, разбистри мало те реченице, и коначно уочи РАЗЛИКУ између поменуте националне митоманије и народних митова па да озбиљно дискутујемо.

У националном миту, ни Вук, ни Лазар, нису потпуни позитивци. Једини прави позитивац је Милош Обилић, он добија вербални дуел и са Лазаром и са Вуком. И зар је национална митоманија величати Милошев подвиг, а осуђивати Лазара због сумњичавости према Милошу и Вука због могуће издаје?

Затим, нико ми до сада није објаснио положај Вука Бранковића у периоду 1389-1395 када Турци нападају Босну и Бугарску, а Вука на равном Косову не дирају? Зар би га поштедели да је он заиста био такав херој у Косовској бици како се нагађа на основу покушаја реконструкције битке? Мени та верзија није убедљива.

У националном миту, ни Вук, ни Лазар, нису потпуни позитивци. Једини прави позитивац је Милош Обилић, он добија вербални дуел и са Лазаром и са Вуком. И зар је национална митоманија величати Милошев подвиг, а осуђивати Лазара због сумњичавости према Милошу и Вука због могуће издаје?

Затим, нико ми до сада није објаснио положај Вука Бранковића у периоду 1389-1395 када Турци нападају Босну и Бугарску, а Вука на равном Косову не дирају? Зар би га поштедели да је он заиста био такав херој у Косовској бици како се нагађа на основу покушаја реконструкције битке? Мени та верзија није убедљива.[/QUOTE]

Nemoj se voditi mitovima ..rekonstrukcija bitke je takodje "samo "nagadjenje ,niko ti ne moze zasigurno reci sta se zapravo desilo na Kosovu tada..zato je suludo raspravljati o tome...hoces da ti neko dokazuje...pa nemoguce je..Sve istorijske cinjenice koje su zapisane su relatyivne,nisu zasigurne..jer su ih belezili istoricari mnoogo kasnije od same Kosovske bitke i tog vremena...Prema tome svako ima prava da gradi svoju varijantru dogadjaja...
Sto se Krajne tice ,iz nje su pobegli svi oni"Srbi"koji se i dan danas busaju u grudi kao veliki Srbi,velike patriote.(a u stvari su kukavice)Znam licoi puio njih,ziveli su u kuci moje bake jer su prebegli u Srbiju,a umesto njih zdravih i jakih otisli su da se bore za njih moj otac i brat,moji drugovi,neki se nikad nisu vratili....A da iz Srbije nije otislo toliko ljudi koliko je otislo,mnogo bi bolje bilo.....mnogi bi ostali zivi..A Krajna bi pala..pa bi pala...to svi znamo:bye:

Да ме пробуде у глуво доба ноћи сетио бих се неких акција покрета Д.М.
На пример, ослобађање Лознице у августу 1941.
:D

Има везе.
Јер се и Биљана Плавшић медијски представља као добра хришћанка и мученица.
Слично као и Вук Бранковић у овој дискусији
.
Паралеле су у овом случају неодрживе и у најфигуративнијем смислу.

Народна песма је једна врста уметничког дела. У таквим делима постоје параболе, идеје, теме и мотиви, карактеризација ликова...

Затим, нико ми до сада није објаснио положај Вука Бранковића у периоду 1389-1395 када Турци нападају Босну и Бугарску, а Вука на равном Косову не дирају? Зар би га поштедели да је он заиста био такав херој у Косовској бици како се нагађа на основу покушаја реконструкције битке? Мени та верзија није убедљива.
А зашто је овде (и не само овде) толико распрострањен мит да само ако те непријатељи нису одмах убили, и ако си жив из неке битке изишао ти мора да си некакв издајник? :think:

Уз све то, једну изузетно важну ствар неки овде превиђају:

Не могу се појмови, односи и прилике из средњег века механички преносити на нови век и наше доба.

Тако ни појмови државе, ни издаје

E sad , zamislite da neko pokusa da , tako kriticki secira , kritikuje i banalizuje Kalevalu , iili Ramajanu i Mahabharatu , ili , sto je naj- naj Ilijadu i Odiseju , Eneidu , i tako dalje .

Zbog tih mitova , koje imamo , smo bogatiji i veci narod . \To nas cini vecma .

Nas deseterac ,nije nista manje vazan od grckog dvanaesterca.

Po ,mei , cela nasa mitologija ima samo i iskljucivo pozitivnu ulogu i ne moza se zloupotrebiti .

E sad , zamislite da neko pokusa da , tako kriticki secira , kritikuje i banalizuje Kalevalu , iili Ramajanu i Mahabharatu , ili , sto je naj- naj Ilijadu i Odiseju , Eneidu , i tako dalje .

Po ,mei , cela nasa mitologija ima samo i iskljucivo pozitivnu ulogu i ne moza se zloupotrebiti .

Jooj pa gde si tii..ocekivala te ja ovde...:bye::super:

А зашто је овде (и не само овде) толико распрострањен мит да само ако те непријатељи нису одмах убили, и ако си жив из неке битке изишао ти мора да си некакв издајник? :think:

Подметање.
Навео сам историјске изворе (Пролог из 14. века, Орбини из 16. века) који говоре о Вуковој издаји.

Подметање.
Навео сам историјске изворе (Пролог из 14. века, Орбини из 16. века) који говоре о Вуковој издаји.
Оно што теби не одговара одмах квалификујеш као "подметање".

А у ствари избегаваш одговор на моје јасно питање.

Ма нека сецирају, али нека сецирају експерти! Историчари, етнолози, археолози...

Код нас свако приучен одмах полети са ставом, "Вук није издајник"

A ни то није став тог неког већ највероватније став осредњег наставника који му је предавао историју у основној школи.

Моја наставница историје у основној обожавала је каже нешто типа:

""Знате ли ви децо зашто ми Срби нисмо плави?"

"То вам је децо због Турака и права прве брачне ноћи"

И тако, неки је тренд међу тим осредњим наставницима да доносе спектакуларне закључке и глуме велике зналце.

И ти бркаш лончиће. :roll:

Нико (озбиљан и добронамеран) не доводи у питање митове, у смислу њихове вредности - самих по себи.

Само се, на другој страни, разматрају - историјске чињенице, које се у неким стварима, разликују од митова.

Битно: схватити правилно појам РАЗЛИЧИТОСТИ.

Лажни је читав тај сукоб историје и националних митова, овако постављен.

И једно и друго постоји, у оквиру своје категорије.

Или, да поједноставим, пошто овде треба некима цртати:

Добар си Србин и патриота и ако истовремено прихваташ и поштујеш историјске чињенице о Вуку Бранковићу, које кажу једно, и народну песму "Кнежева вечера", која каже друго, као део српске традиције, мита, баштине...

1. Vuk Branković je izdao na Kosovu.
NETAČNO, Vuk Branković je bio hrabar hrišćanski vitez za koga ne postoje nikakvi dokazi da je izvršio izdaju

2. Vidovdan je dobio ime po srpskom poganskom "bogu" Vidu, a krsne slave su sećanje na "bogove" kućne zaštitnike,
NETAČNO, Sveti Vit je hrišćanski svetac iz Južne Italije, a krsne slave imaju i katolici samo što ih zovu imendani.

3. Srpska pravoslavna crkva je generator nacionalizma u Srbiji
NETAČNO, etnofiletizam je jeres koju crkva osudjuje, a izuzev pojedinačnih incidenata, crkva na čelu sa Njegovom Svetosti Pavlom, je uvek pozivala na toleranciju i dijalog sa svetom.

4. Samo centralizovana Srbija je sigurna od separatizma
NETAČNO, pogledati Nemačku koja je iako ima u sastavu federalne jedinice jedna od najstabilnijih drzava sveta

5. Bez Kosova nema Srbije
NETAČNO, od 1815 do 1912, Srbija je funkcionisala bez Kosova kao država i Srbi su opstajali kao narod iako je Otomanska imperija bila mnogo manja sila od Amerike.

6. Ne treba biti blizak sa državama koje priznaju Kosovo
NETAČNO, Sveti Sava je bio cenjen kao diplomata u svim državama koje su imale pretenzije na srpsku zemlju, od Vizantije do Bugarske.

7. Rusija je planetarna sila
NETAČNO. Jeste sila, ali regionalna sila, jako daleko od globalne sile.

8. Svet mrzi Srbe
NETAČNO, eto najviše puta smo u istoriji ratovali sa Vizantijom, pa smo ipak prihvatali civilizacijske tekovine iz Vizantije i danas su nam Grci odlični prijatelji

9. Evropa je antinacionalna i antihrišćanska
NETAČNO, u EU države zadržavaju suverenost, a u dobrom delu Evrope na vlasti su demohrišćani, a u nekim državama EU (Irska, Poljska) zabranjen je abortus jer je protivan verskim ubedjenjima gradjana

10. Sva srpska mudrost se nalazi u srpskom seljaku i u epskim pesmama
NETAČNO, srpska mudrost se nalazi i u delima Svetog Save, Dositeja Obradovića, Nikolaja Velimirovića, Radomira Konstantinovića, Borislava Pekica.,.. i mnogih drugih koji su ukazivali i na slabosti srpskog nacionalnog karaktera

11.Postavljac teme nije clan zutaca .....:manikir:

Back