Ja sam primetila, sto bi moj vet rekao. pre vremena, nije ni imala simptome (naravno osim za mene). Primetila sam bledje desni, s obzirom da znam kakve desni imaju moji psi. Uglavnom, radjen joj je razmaz krvi ne bi li se proverilo d ali sam ja hipohondar ili je Ena zarazena. Ispalo je da sam u pravu, ali je bolest otkrivena bez nekih jakih pokazatelja, tek je krenula da unistava eritrocite. Dat joj je imizol koji je inace jedini lek za piroplazmozu, uz koktel antibiotika i vitamina. Imizol je citostatik, tako da je Ena tek po prijemu terapije bila bolesna. Lezala je dva dana, ustajala jedva a tada sam je nosila da piski i pije vodu. Kukala na svaki dodir, a ja nisam spavala 2 noci. Treci dan posto se jos nije pridigla odvela sam je na infuziju. Tek posle je krenuo lagani oporavak.
Medjutim, mesto ujeda je po svemu sudeci bilo zarazeno i nekom od bakterija koji krpelji unose, tako da joj se na grudima stvorila ogromna krasta nekih 5cm u precniku, Zagnojilo je, koza je pukla, pa sada na grudima imamo "posekotine" koje zjape duzine tih 5cm. Izaslo je gnoja da je curilo za njom, a kako te rane izgledaju ne bih vam vise opisivala. Ena izgleda kao odrani pas.
Ovo vam samo napisah da krpelje ne shvatate olako, jako su opasni, bolest jako brzo napreduje, a ni lek nije naivan. Simptomi piroplazmoze su: malaksalost, odbijanje hrane, bledilo desni, pozutele beonjace, i na kraju jako tamna mokraca.(Dosta toga je dostupno na netu-informisite se, zlu ne trebalo)
Ameba-parazit, napada eritrocite, jako brzo se razmnozava i pas jako brzo postaje anemican
Mi smo na antibioticima zbog te rane, a 1. maja opet moramo primiti imizol (14-tog dana), cime se zavrsava terapija. Ja ne znam kako cu to opet
pregrmeti a ni Ena...
Da napomenem jos nesto, neki psi ne reaguju tako, kao ona, ovo je izgleda redak slucaj. Neki sve pregrme, naravno, ako je bolest otkrivena na vreme, za dan. Brzo im postaje bolje. Ali eto, mi smo bili te "srece".
Ako nista drugo, imate ovo... moje iskustvo.