Maltezer

Mi se vratili.:vatromet:
Bilo nam je divno,Munja je jurcao kao ,,munja" po nepreglednim Radanskim planinama i livadama.
Čak poceo i da laje na nepoznate (na odusevljenje moga muza) :mazipsa:. Uz put (u kolima) je povracao i povracao...:dash: Ali i to prodje.
Iako smo se tretirali Fronline Combo-m, u jednom danu mu nadjoh cak 12 krpelja. Ali smo ih sve uništili :mafijas: .Sinoc smo došli , okupali se i sad smo kao novi i divno mirišimo :cvet:. Kod kuće je ipak najlepše.:bye:

A sad cetvore oci otvorite! Mi smo Eni dva krpelja skinuli od koga je jedan bio zarazen. Evo vec drugu nedelju mucimo s malom, nikako sve posledice piroplazmoze da izlecimo. Bolest je jako opasna, kao i terapija koja se primenjuje.
Zato, pazljivo posmatraj svoga psa, i ako ti se malo nesto ucini da nije kako si navikla da je, odmah konsultacije s vetom.

Ja sam primetila, sto bi moj vet rekao. pre vremena, nije ni imala simptome (naravno osim za mene). Primetila sam bledje desni, s obzirom da znam kakve desni imaju moji psi. Uglavnom, radjen joj je razmaz krvi ne bi li se proverilo d ali sam ja hipohondar ili je Ena zarazena. Ispalo je da sam u pravu, ali je bolest otkrivena bez nekih jakih pokazatelja, tek je krenula da unistava eritrocite. Dat joj je imizol koji je inace jedini lek za piroplazmozu, uz koktel antibiotika i vitamina. Imizol je citostatik, tako da je Ena tek po prijemu terapije bila bolesna. Lezala je dva dana, ustajala jedva a tada sam je nosila da piski i pije vodu. Kukala na svaki dodir, a ja nisam spavala 2 noci. Treci dan posto se jos nije pridigla odvela sam je na infuziju. Tek posle je krenuo lagani oporavak.
Medjutim, mesto ujeda je po svemu sudeci bilo zarazeno i nekom od bakterija koji krpelji unose, tako da joj se na grudima stvorila ogromna krasta nekih 5cm u precniku, Zagnojilo je, koza je pukla, pa sada na grudima imamo "posekotine" koje zjape duzine tih 5cm. Izaslo je gnoja da je curilo za njom, a kako te rane izgledaju ne bih vam vise opisivala. Ena izgleda kao odrani pas.
Ovo vam samo napisah da krpelje ne shvatate olako, jako su opasni, bolest jako brzo napreduje, a ni lek nije naivan. Simptomi piroplazmoze su: malaksalost, odbijanje hrane, bledilo desni, pozutele beonjace, i na kraju jako tamna mokraca.(Dosta toga je dostupno na netu-informisite se, zlu ne trebalo)
Ameba-parazit, napada eritrocite, jako brzo se razmnozava i pas jako brzo postaje anemican
Mi smo na antibioticima zbog te rane, a 1. maja opet moramo primiti imizol (14-tog dana), cime se zavrsava terapija. Ja ne znam kako cu to opet
pregrmeti a ni Ena...
Da napomenem jos nesto, neki psi ne reaguju tako, kao ona, ovo je izgleda redak slucaj. Neki sve pregrme, naravno, ako je bolest otkrivena na vreme, za dan. Brzo im postaje bolje. Ali eto, mi smo bili te "srece".
Ako nista drugo, imate ovo... moje iskustvo.

Poslednja izmena:
@Gagasf
Posle koliko ste izvadili krpelja?
Meni je Šica jednom primila imizol zato što joj je bilo vrlo loše, a nismo znali razlog. Pošto se nekada u razmazu krvi ne vidi babezija, a može da se desi da je pas ipak zakačio piroplazmozu. I ponašala se kao da ga nije ni primila. Nije bilo nikakvih promena u ponašanju.
Ja sam shvatila da promene u ponašanju posle imizola imaju samo oni psi koji su zaraženi babezijiom.
Nadam se da će Enici brzo sve to proći!!

@Bomida, nadam se da ćete vi proći bez zaraze.

Pominjete i desni.
Htedoh da vas pitam - da li vam se dešava da su crvene desni vaših pasa?
Šica se u zadnje vreme često desi da su joj crvene desni. E sada, kako ona za čas dobije upalu krjnika, ili se makar uvećaju, logično je da se nadražena sluzokoža prenese i do desni.
Da li se to vama dešava i kako vi rešavate problem desni? I da li vaši psi počinju da imaju kamenac ili ste ga već skidali?
Šica je na očnjacima dobila malo kamenca, pa joj je veterinarka skinula ručno (bez ultrazvuka) pre neki dan. Skinulo se sve u komadu. Šicka ne jede ni ne glođe kosti, dobija samo one štapiće za glodanje i presovanu teleću kožu. Zube peremo jednom u 2 - 3 nedelje, ali imam utisak da oni samo još više iritiraju desni. Obavezno joj pođe malo krvi tokom pranja zuba. Mada sam kupila četkicu u Nemačkoj, specijalno za male pse.. Tako da pranje zuba umam utisak da je i kontraindikovano..
Kakva su vaša iskustva?

Krofnice, imizol je lek samo za piroplazmozu, ne znam zasto je dat a da nije utvrdjeno ima li je ili ne. Na razmazu krvi se vidi samo kolicina unistenih eritrocita pa na osnovu toga se konstatuje da li je pas zarazen, ili ne.
Kao sto rekoh, Ena nije imala nikakav poseban simptom, mada je moguce da je bolest nastupila kao i lecenje u isto vreme, pa da je ona zbog toga imala takvu reakciju. Imizol je lek koji takodje razara crvena krvna zrnca, tako da samo valjda od kondicije psa zavisi da li ce "pasti" kao Endza, ili ce to mnogo lakse podneti. Ena je majusna, jedva 3kg ima, pa je valjda njoj sve to tako tesko palo. Izmedju ostalog, krenula je i da se besomucno cheshe posle imizola, pa je moguce i da je ona i alergicna na njega.
Ja i napomenuh na kraju, da dosta pasa mnogo bolje sve to podnosi i da ne mora scenario da bude ovakav.

DSC04547-1.jpg

Poslednja izmena:
Imas sprej, za pranje zuba, koji se samo naprska, nema potrebe za fizckim pranjem sto bi tebi savrseno odgovaralo.
I kamenac imamo, skidali smo ga i Eni sa ocnjaka, ali onako usput, nije ga bilo toliko da je bila potrebna neka ozbiljnija intervencija. Leo ga ima naravno, vise, pa ce mo u nekoj buducnosti na ozbiljnije skidanje.

Neka Ena što pre ozdravi. Mogu da pretpostavim kroz šta ste sve prošle. Molilm te , reci mi samo koliko je prošlo od trenutka kada si izvadila krpelj do tvoje sumnje.U ponedeljkak sam mu iyvadila tih 12 komada, mada su se samo 4 zabola u kožu, ,u sredu sam mu izvaila 4, a juče jednog.Svaki put po povratku iz šetnje sam mu ih skidala.Pošto znam sa kojih mesta sam ih skinula , pratim i ta mesta i postoje male kvrgice.Takve je imao često i moj muž ( koga krpelji baš vole), ali se na tome i završavalo.

Imas sprej, za pranje zuba, koji se samo naprska, nema potrebe za fizckim pranjem sto bi tebi savrseno odgovaralo.
I kamenac imamo, skidali smo ga i Eni sa ocnjaka, ali onako usput, nije ga bilo toliko da je bila potrebna neka ozbiljnija intervencija. Leo ga ima naravno, vise, pa ce mo u nekoj buducnosti na ozbiljnije skidanje.

Znam da je imizol lek samo za piroplazmozu, ali smo i sumnjali na nju, pa je zato primila. Na razmazu se ne vidi uvek, baš iz razloga koji si objasnila (koji sam ja inače zaboravila). Ispostavilo se da ipak nije bilo to u pitanju. Više se ni ne sećam šta je bilo iskreno..
Dosta vremena je prošlo od kako je Endži fasovala krpelja do vađenja..
Bomida, postoje priča da ako izvadiš krpelja do 24h (ili 12h) od kako se zakači da nema vremena da zarazi psa.. Ali da li je to zaista tako, ne znam..

mi ogiju nosimo bajerovu kiltix ogrlicu protiv buva i krpelja i prezadovoljni smo. svakodnevno je satima u travi i nikada ni jedan krpelj niti buva. jeste neprivlacnog izgleda, ali nezamenljiva. pre ogija smo imali pekinezera koji je godinama nosio tu ogrlicu(naravno na svakih 7-9meseci novu) i ista prica je bila, ni buve ni krpelja, cak se sa njom i kupao u reci. kada smo ogija kupili htela sam da probam frontline preparate da ne stavljamo ruznu ogrlicu, i oba meseca je na 25-28 dan dobio buvice, bila je zima pa krpelja jos nije bilo. posle ta dva meseca je dobio ogrlicu. vec 5 meseci je nosi i stvarno je odlicna....

Krofnice, rekla sam da inkubacija traje toliko, od vadjenja do pocetka bolesti, a krpelja smo izvadili verovatno istog dana, jer je bio velik, a nema sansi da joj ja to nisam primetila tog dana, jer mi je ona jako cesto po rukama, a i ja imam fobiju od te gamadi poodavno, pa ih pipam stalno.
Danas smo opet isli kod veta pa joj je odstranjena sva nrtva koza po sredini a ostatak zasiven, Imamo ranu od 10cm bukvalno.

Užas,ja sam mislila da je gotovo onog dana kad se Ena povratila i počela da jede,ali ovo da je zadesi :dontunderstand:,ne mogu doći sebi,mrvica draga :sad2:,ovo je strašno.:cry:
Bomida,izgleda da mu ta zaštita koju sada ima ne radi posao,posavetuj se sa vetom da mu staviš nešto drugo,dok nije nagrabusio.

Poslednja izmena:
Imizol u izvesnom broju slučajeva može i da ubije psa, ako nije dovoljno jak. Meni je jedan štenac uginuo na rukama, budite oprezni, redovno štitite i pregledajte svoje pse ako znate da u kraju ima zaraženih krpelja a BG ih je pun, od Košutnjaka do blokova i dalje, po Zemunu. Uopšte svi agresivni lekovi protiv parazita tog tipa mogu da imaju dosta propratnih efekata, pre nekog vremena, kad sam lunjarici koji mi se nastanio kod radnje dala lek protiv demodikoze, mislila sam da sam ga ubila, kako je burno reagovao.

Jel koristite taj sprej protiv kamenca? Meni je veterinarka Šicina to preporučila.. ali mi je nekako delovalo kao suviše hemije.. Ne znam.
Moja komšinica svom pudlanu daje komade žive juneće koske na nedelju dana i on ima vrlo vrlo malo kamenca, a stariji je godinu dana od Šici. Tako da ćemo to sigurno probati, a možda i taj sprej. Mada ručno skidanje kamenca mi isto deluje sasvim ok.

Bomida,izgleda da mu ta zaštita koju sada ima ne radi posao,posavetuj se sa vetom da mu staviš nešto drugo,dok nije nagrabusio.

Izgleda da Frontline Combo i nije kako su mi mnogi rekli -da je najbolji, i ja razmisljam da mu stavim ogrlicu.Mada mi je vet rekao da skoro ne postoji sredstvo sa kojim sam potpuno sigurna i opuštena.Komšinica ima loša iskustva sa Advantix-om,moja zaova je ogorčena na Virbac-jer joj je kuca burno reagovala ,i nisam pametna šta da kupim.Sad molim boga da ni jedan krpelj nije bio zaražen. A i ,,neće vala" mrdati iz dvorišta, koje je dovoljno veliko za njega i uvek uredno .Ni tamo po putevima i dvorištu ih nije bilo , ali smo ih pokupili po livadi. Mnogo sam zabrinuta.

Nije do preparata Bomida,svakoj kuci odgovara drugačija zaštita,svi koji dugo imaju više pasa, kažu da im neki psi burno reaguju na neke preparate a neki ne,na nekima je neki preparat super na drugima kao da ništa nisu stavili,kao i da neke pse prosto krpelji i buve više vole, kao što se komarci na neke ljude lepe a na neke ne.
Sa više strana sam čula da se mora isprobati više vrsta zaštite da bi se pronašla ona koja na tvom psu ima najbolji efekat.
I ja razmišljam o ogrlici:think:,pa makar moralo i radikalno šišanje,ipak mi je njeno zdravlje bitnije od izgleda.:bye:

Nego, da vas pitam, imate lli preopruku za nekog veta stomatologa? Jedan forumas ima problema, ustvari, njegova mesankica iz azila, veterinarka u njegovom gradu bi da joj skida parce vilice.

Gago kako je Ena? Je li dobila imizol?

Jeste jutros. Nije povracala i nije se cheshala kao prvi put. Spava, ali se i dize i reaguje na okolinu. Videcemo kako ce biti veceras, nocas... Za sada je moj vet bio u pravu da ne b trebalo da ima neke jake reakcije na lek, ali videcemo....

mimi`s moji vetovi imaju bukvalno kliniku i koliko znam bave se i stomatologijom. Ako hoces, poslacu ti broj, pa neka se konsultuju.
Inace veterinarski fax, verovatno ima i taj deo, a tel se moze naci na netu.

Jeste jutros. Nije povracala i nije se cheshala kao prvi put. Spava, ali se i dize i reaguje na okolinu. Videcemo kako ce biti veceras, nocas... Za sada je moj vet bio u pravu da ne b trebalo da ima neke jake reakcije na lek, ali videcemo....

mimi`s moji vetovi imaju bukvalno kliniku i koliko znam bave se i stomatologijom. Ako hoces, poslacu ti broj, pa neka se konsultuju.

Hvala, Gago, posalji mi pp pa cu mu proslediti. Drzim palceve Eni da se oporavi, a je li primila Vitoligam ili neki slican preparat?

Nadam se da će Endži sve lepo proći.

Ja sam pitala, ali hajde opet, kod kog veterinara vodiš Lea i Enu?
Ako ne sme javno da se piše, pošalji mi pp.

Back