Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Insajder, moja priča, Brankica Stanković, Samizdat B92. Ovo nije književnost, niti je imalo ambicija da bude. Brankica je ostavila još jedno svedočanstvo o tome kako se živelo, radilo, pljačkalo, otimalo, kakve su vrednosti bile na ceni (to i dalje traje, možda je čak i gore), a to svakako nisu istina, poštenje i moral. Da ne pišem sad, svuda može da se nadje da je ona zbog tema kojima se bavila u emisiji Insajder i ljudi koje je raskrinkrala i time im se zamerila, dobila stalno policijsko obezbeđenje i u to vreme koje opisuje u knjizi (2009. -2013.godina) bila najugroženija osoba u zemlji. Ova knjiga je o tome kako je živeti pod stalnim policijskim obezbeđem, kako je raditi, družiti se, kad nikad nisi sam niti slobodan.

jel objasnila u knjizi, posto je otvarala dusu vec, ko je finansirao sve to i po cijem nalogu su obradjivane teme?

te su informacije tačne 1/1 u to nema sumnje, ali je licemerno da sebe predstavljas kao zrtvu a placaju te oni koji su gori od ovih koje raskrinkava. Ovde se sve radi iz interesa, pa tako i te istrazivacke emisije.
sto je najgore ona je samo iskoriscena kao izvrsni instrument nekih vecih igara, jer apsolutno nicemu nisu doprineli dokazi koje je nasla, nit je kn procesuiran, nit kriv, nit je ista promenjeno... pojeo vuk magarca!

te su informacije tačne 1/1 u to nema sumnje, ali je licemerno da sebe predstavljas kao zrtvu a placaju te oni koji su gori od ovih koje raskrinkava. Ovde se sve radi iz interesa, pa tako i te istrazivacke emisije.
sto je najgore ona je samo iskoriscena kao izvrsni instrument nekih vecih igara, jer apsolutno nicemu nisu doprineli dokazi koje je nasla, nit je kn procesuiran, nit kriv, nit je ista promenjeno... pojeo vuk magarca!
Stvarno je licemerno da se covek/ zena pravi zrtvom, narocito kada navijaci po stadionima klicu
Otrovna si kao zmija, proci ces kao Curuvija

Navijač, kome se sudi u u postupku za paljenje beogradske džamije 2005. godine, u pritvoru je proveo ukupno sedam meseci, što mu se uračunava u kaznu.

On se tereti optužnicom da je za vreme utakmice Partizan - Šahtjor koja je direktno prenošena na TV, gumenu lutku koja je simbolizovala Stankovićevu "nabijao na metalnu šipku".

Nakon toga, gumenu lutku je bacio drugim navijačima, koji su pevali pesmu "Otrovna si kao zmija proći ćeš kao Churuvija", upućenu Stankovićevoj.

I da , na kraju su zrtve sport, fudbal, patriote.

I?
Ko drzi te navijace aka vodje kriminalnih klanova, narko kartela itd.? Pod cijim su patronatom? Ko ih placa? Ko ih stiti i kako su svi na slobodi sa dosijeima debelim ko Rat i mir?
Svi ti koji su glavni tamo, imaju db legitimacije, i slobodu da nasamaraju policiju ako im zatreba.
Takvi posle po potrebi vrha drzave sruse pola grada, da bi ispalo kako su demonstracije bile nasilne. Ili pak, navuku fantomke i poruse celo naselje, za par sati tokom noci...
Nemojte da se zanosite, isti ljudi vuku konce po kojima se krecu marionete i Brankica i ti navijaci. Nekome je u datom trenutku potrebno da se odredjena licnost oblati, da se skloni sa rukovodece pozicije, da se sroza cena nekretnina, firmi... tu je Brankica pogodna, obezbede joj finansije, daju papire koji su satro tajni... tako stvari u ovoj zemlji funkcionisu, u suprotnom ne bi razni Karici, Dinkici, Subotici, Cede, Miskovici... bili na slobodi.

Nego nebitno... ovo veze sa vezom nema sa temom

Poslednja izmena:
Ja nocas u gluvo doba zavrsih drugi deo Genijalne prijateljice.. 600 strana ( kod mene sve knjige imaju barem stotina stranica vise:D)
za tri-cetri dana. Ko je ne bude citao ima da prestanem da ga volim:)
U prvoj je knjizi jasno ko je jedna, a ko druga, ali u ovoj glavnoj citalac i ne zna ko je od njih dve genijalan. Jedna sa 16 godina stupa u brak,
druga ( pretpostavlja se da je rec o samoj autorki) ide u skolu, sama shvata da mora mnogo da uci, da nije tako beskrajno inteligentna kao
prijetaljica, a nije ni lepa, atraktivna ( malo je debeljuskasta, nosi neke bezvezne naocari, muski svet je lud za prijateljicom, nju niko i ne registruje).
Muski svet je u knjizi opisan i analiziran onakav kako ga i mi poznajemo., ali bez neko narocitog klishea, a i odnosi se na vreme sezdesetih godina
iz predgradja Napulja. S jedne strane su macho likovi, sitni mafijashi koji svoju muskost pokazuju tako sto tuku svoje zene, cerke, obavezno imaju
i neke ljubavnice, koje takodje ubijaju od batina, a opet pa imamo i studentsku varijantu knjiskog moljca koji je drag, pametan, ali cim se prvi problem
pojavi bega glavom bez obzira. Ferante je genijalna jer neki sporedni likovi iz prve knjige u drugoj postaju heroji. Enzo je piljar koji vuce kolica
i prodaje povrce od vrata do vrata, skoro je i nem, nikada nista ne govori, ali kada je dosla maca na vratanca ( za prijateljicu) Enzo postaje heroj.
Kod Ferante zapravo i nema heroja, dobrih i losih ljudi, svi su samo ljudi, a bas onakvi kakve svako od nas poznaje i iz svoje okoline, ulice,
ali i skole, kolega, pa i roditelja. U tome je verovatno i velicina i genijalnost njenog pisanja, slicno kao i kod Knausgarda.

Lila ( to je briljantna prijateljica) na pitanje sta se njoj dopalo kod Dzojsa i zasto cita Uliksa , ona sa svojih dvadeset godina i bez skole, objasnjava
da Dzojs pise o zivotu ljudi danas i kakav je zivot, da nam je glava puna besmislenih i besplodnih stvari, da je svako od nas samo stvorenje od
krvi , mesa i koski, da su svi ljudi isti, podjednako vredni, da svaki covek zeli da dobro jede, pije i da se yebe. Na kraju kaze da je i ona ista kao i sav
ostali svet. Citaju njih dve i Beketa, Lilina "analiza" pomaze mnogo na prijemnom ispitu prijateljici ( Ferante) da je prime na fakultet.

Hronike Šanare
vilovnjacko kamenje sanare
prigrli svoju sudbinu

Hrvatske reci u srpskom prevodu su skandal epskih razmera.Sramota bre!!!Dolinar.Malu milijardu puta napisano.

Uzeto je dosta toga iz Gospodara Prstenova sto mi se uopste ne dopada.

Izmenjena imena likova i mesta katastrofa.

Dobra ideja ali gore nabrojano ju je unistilo.Zaista,zaista jaka sustina.
Drugo i da istolerisem recimo ali prvo i trece nikako.

Kako to da su Kralja Vilovnjaka predstavili kao lika koji zanemaruje ociglednu mogucu opasnost?Ja sam je videla istog trena procitavsi.On u delu kao da je nabedjivao sebe da gresi.To Kraljevi ne rade.Nikako.Predstavise ga kao naivca.Nije shvatio ko krade infomacije - kakva glupost.

Alanon je isto nestao u originalnom delu.Zasto ga Vil nije pre polaska pitao sve?Ceo zivot prica sa svojima o mistiku i sta sad,predstavljen je kao glupa osoba?Normalno bi bilo da je sve pitao.Nije glup,naravno izvukao je pouke.Ali kako je predstavljen,neverovatno.

Fan sam originalne triologije Maca od Sanare.Ovo je katastrofa.Ali sam dala sansu zbog originala.Dobra sustina.

Poslednja izmena:
Volela bih da ponovim iskustvo sa EF.
Procitala sam sve delove najcuvenijeg serijala majstora Martina i volela bih da citam nesto slicnog senzibiliteta.
Ali ne znam sta bih mogla da uzmem, a da je tako dobro napisano iz tog zanra.
Pronasla sam Ptice Tajrosa Vesosa, pa sad to citam.
Naletela sam i na Odvratnu srecu pisca koji je napisao Sporu smrt Lusijane B. i Neprimetne zlocine.
Mislila sam da je roman. Zbirka prica je u pitanju.
Pa cu videti.
One kupljene jos ne diram. :)

Volim ovo naše zajedničko i inspirativno čitanje. A u vezi s onom pričom od pre neki dan kako volimo da čitamo knjige kad su aktuelne, ova je baš primer. Sad je stvarno malo zastarela, tri i po godine posle izlaska. Ali nije je bilo lako naći u to vreme, a bila je skupa da se kupi. I jedna je od onih koje se ne čitaju više puta.

- - - - - - - - - -

Ja se malo politički informišem jer sam uspela da ceo dan bez kompjutera, uopšte ne vidim naslovne strane današnjih novina. U prolazu sam videla jedne na kiosku, ali sam mislila da su to samo jedne.

Juče sam s jednom koleginicom šetala pored Save i pila kafu na splavu, danas s drugaricom šetala i pila kafu pored Dunava. Život je nekad baš lep.

Bogami ja sam politicki progledala.
Mozda se i uclanim u neku stranku.
Jednostavno sam morala da reagujem na ovo sta nam se desava.
Insajdera cu procitati. Ne verujem da je imalo zastarela...
Blago tebi, Bi, sto se druzis.
Ja samo virtuelno.
Ovde gde sam sada, na Banjici, nikog ne znam.
Samo pricam sa veterinarkom... bibliotekarkom.
I to je to.
Da nemam vas, poludela bih.

To oko tih krpelja je ovih zadnjih par godina, toliko izdignuto "u nebo" da su napravili citavu nauku od toga. A u stvari je vrlo jednostavno, stavis malo zejtina i on sam izadje u roku od pola sata... :) toliko smo ih svi imali tokom detinjstva i na takav nacin se resavali njih, da mi je sad smesno kad cujem razne Nade Vučiće ovaj, Macure, na televizijama sa kilometarskim savetima sta da se radi.
To je ogromna zabluda, krpelji su mnogooo opasni i prenose strahovite bolesti, a niko ne zna nekog, ko zna nekog, da zna nekog ko je nekad na.ebao od krpelja :D
Postadose krpelji mitska bica, koji su po stopi smrtnosti, rame uz rame sa promajom i kupanjem sa ukljucenim bojlerom! :D

Знам да је спојловање теме, али крпељи стварно могу да изазову различите болести (чак и са одложеним трајањем). Постоје студије које повезују бактерије које они преносе са појединим психичким обољењима. Тако да, ипак, боље извадити (обичном пинцетом, без стављања било каквих уља/алкохола и сл.).

Jeste li pokusali nekada da slusate audio knjige?
Ja pokusala upravo pre par dana (podstaknuta ovom temom naravno) Insajder, a pre nekoliko meseci par nekih drugih (secam se Proklete avlije).
I meni to ne ide. Smeta mi taj glas koji govori. Treba mi tisina za knjigu.

Ja nisam, ali sećam se da je Dana pričala da jeste i da joj je to baš zgodno jer može da sluša dok radi nešto drugo. Npr. kuvaš ručak, usisavaš, pereš prozore, šetaš. Deluje praktično, ali stvarno mora da ti prija taj glas, ne sme da bude neki iritirajući.

- - - - - - - - - -

Ima Insajder audio knjiga? Pa ja bih to podnela jedino da Brankica čita, tj. priča, a ne verujem da je ona imala vremena za to. Jedva je i knjigu napisala, nekoliko puta je htela da odustane.

Ne, ne govori ona vec neka zena sa, sto se mene tice potpuno neodgovarajucim glasom.
Ne samo za ovu vec za bilo koju drugu knjigu.

Sigurna sam da su vrlo retki glasovi koji bi mi prijali.
Mozda Lausevic, Serbedzija...
Ne mogu da se setim ni jednog zenskog :think:

- - - - - - - - - -

Da, ima ta knjiga kao i mnoge druge na YouTube.

Gde ste?
Falite mi veceras.

I vi meni falite, ali ne stižem...
Nabavila sam besplatne karte za bioskop, pa sam išla danas s drugaricom. Nisam shvatila kojim povodom, ali u Bg-u i Nišu su juče, danas i sutra besplatne projekcije filma o Petru Kočiću, Slepi putnik na brodu ludaka.
Ćerkin dečko je ovde, pa im spremam tako nešto svako veče. Danas joj je konačno stigla viza, u utorak lete zajedno za Bristol, ako Bog da...

Nije mi nikad palo na pamet da potražim to. Tek sam u glavi prihvatila elektronske knjige, sad i ove. Doduše, ove su u stvari mnogo starije. Ja sam kao mala imala knige sa pločama Salonske mačke i ....i.. :think:..i još jednu:sad2:. Mnogo sam ih volela i slušala nebrojeno puta.

Salonske-macke-Volt-Dizni-sa-plocom_slika_O_6667849.jpg

Jeste li pokusali nekada da slusate audio knjige?
Ja pokusala upravo pre par dana (podstaknuta ovom temom naravno) Insajder, a pre nekoliko meseci par nekih drugih (secam se Proklete avlije).
I meni to ne ide. Smeta mi taj glas koji govori. Treba mi tisina za knjigu.

Ne bih ja to mogla da ispratim. Više sam vizuelni tip...

- - - - - - - - - -

Kad mi se rodio sin, bile su audio kasete s bajkama. Ja sam mu ih kupovala, Zijah Sokolović je čitao i bilo je divno.

Nije mi nikad palo na pamet da potražim to. Tek sam u glavi prihvatila elektronske knjige, sad i ove. Doduše, ove su u stvari mnogo starije. Ja sam kao mala imala knige sa pločama Salonske mačke i ....i.. :think:..i još jednu:sad2:. Mnogo sam ih volela i slušala nebrojeno puta.

Pogledajte prilog 434883

Jao Bi, iz te edicije sam kao mala imala Knjigu o dzungli sa plocom.
A tu tvoju imam kao obicnu slikovnicu i zove se Macke iz visokog drustva.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back