Ja nocas u gluvo doba zavrsih drugi deo Genijalne prijateljice.. 600 strana ( kod mene sve knjige imaju barem stotina stranica vise

)
za tri-cetri dana. Ko je ne bude citao ima da prestanem da ga volim

U prvoj je knjizi jasno ko je jedna, a ko druga, ali u ovoj glavnoj citalac i ne zna ko je od njih dve genijalan. Jedna sa 16 godina stupa u brak,
druga ( pretpostavlja se da je rec o samoj autorki) ide u skolu, sama shvata da mora mnogo da uci, da nije tako beskrajno inteligentna kao
prijetaljica, a nije ni lepa, atraktivna ( malo je debeljuskasta, nosi neke bezvezne naocari, muski svet je lud za prijateljicom, nju niko i ne registruje).
Muski svet je u knjizi opisan i analiziran onakav kako ga i mi poznajemo., ali bez neko narocitog klishea, a i odnosi se na vreme sezdesetih godina
iz predgradja Napulja. S jedne strane su macho likovi, sitni mafijashi koji svoju muskost pokazuju tako sto tuku svoje zene, cerke, obavezno imaju
i neke ljubavnice, koje takodje ubijaju od batina, a opet pa imamo i studentsku varijantu knjiskog moljca koji je drag, pametan, ali cim se prvi problem
pojavi bega glavom bez obzira. Ferante je genijalna jer neki sporedni likovi iz prve knjige u drugoj postaju heroji. Enzo je piljar koji vuce kolica
i prodaje povrce od vrata do vrata, skoro je i nem, nikada nista ne govori, ali kada je dosla maca na vratanca ( za prijateljicu) Enzo postaje heroj.
Kod Ferante zapravo i nema heroja, dobrih i losih ljudi, svi su samo ljudi, a bas onakvi kakve svako od nas poznaje i iz svoje okoline, ulice,
ali i skole, kolega, pa i roditelja. U tome je verovatno i velicina i genijalnost njenog pisanja, slicno kao i kod Knausgarda.
Lila ( to je briljantna prijateljica) na pitanje sta se njoj dopalo kod Dzojsa i zasto cita Uliksa , ona sa svojih dvadeset godina i bez skole, objasnjava
da Dzojs pise o zivotu ljudi danas i kakav je zivot, da nam je glava puna besmislenih i besplodnih stvari, da je svako od nas samo stvorenje od
krvi , mesa i koski, da su svi ljudi isti, podjednako vredni, da svaki covek zeli da dobro jede, pije i da se yebe. Na kraju kaze da je i ona ista kao i sav
ostali svet. Citaju njih dve i Beketa, Lilina "analiza" pomaze mnogo na prijemnom ispitu prijateljici ( Ferante) da je prime na fakultet.