Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Htela sam da kupim Rat i mir na Sajmu prošle godine, ali mi je bila preskupa. Jednom ću je kupiti. Jedino, ja za te veoma obimne knjige moram da imam dosta slobodnog vremena (zapravo dana) jer mi se čitanje onda razvuče u nedogled, izgubim nekad nit i utisak ne bude (možda) odgovarajući. Takav mi je slučaj bio sa Jadnicima i Sagom o Forsajtima (počela pa ostavila), a želim da ih pročitam. I Američka tragedija me čeka na polici, i to bih volela.

Završavam Lolitu, još malo imam do kraja. Dobra je knjiga.

Išla sam sa Elefteriom danas u bioskop, gledale smo Lepoticu i zver. Dopao mi se film (volim bajke), a projekcija je bila 3D, i moram priznati da mi je ona obična 2D varijanta bolja. Prirodnije mi je. A bile smo i u knjižari i bile smo dobre i ništa nismo pazarile:D

Odličan izbor.:ok: Karmila spada među prve književne obrade vampirske tematike, a Ukleta kuća na brdu je definitivno jedan od najboljih horor romana 20. veka, to je horor baš onakav kakav treba da bude, pun jeze i neverovatno atmosferičan. On je sve ono što većina današnjih horor dela nisu.:)

Prelepe su u svakom smislu, ne mogu da ih se nagledam a suzdrzavam se da ne citam do sutra:D

Ja verovatno necu procitati Arzamas pre nego sto se pojavi u bibliotekama.
Sad sam bila na Laguninom sajtu. Pojavile se neke nove knjige. Nil Gejmen, sad sam zaboravila nsziv romana, ali sam citala njegove romane pre par godina.
Stvarno se ubedacim koliko ima knjiga koje bi me mogle uzdrmati, necim novim nauciti da shvatim zivot koji je za mene bar ne bas tako dobar i razdarušan. Uvek sam morala da se borim, retki su bili trenuci istinske srece.
Ali, to je valjda tako kod svih, osim ako nisi dete srece, sto ja definitivno nisam.
Eto, kasni je cas, zavrsavam Ptice i mogu reci da mi se svidja Vesos.
Nadam se da cu naleteti na Ledeni dvorac.

Poslednja izmena:
U našoj biblioteci je Arzamas bio raspadnut kad sam uzimala Republiku Ćopić, videla sam i baš prokomentarisala. No, verovatno smo dobili neki primerak kad je Ivana gostovala u Nišu, s obzirom da su promocije u biblioteci. Da li je toliko čitana ili je Laguna ponovo zatajila s kvalitetom kao sa Pećinom i Judom, ne znam... :think: Moja se, doduše, nije raspala, čitale smo samo mama i ja...

Нисам читао Арзамас али, по неким критикама, његов наслов доводим у везу са поетиком коју има, ако могу тако да кажем, тј.пишчевог основног приступа књижевности. Петроградско песничко удружење „Арзамас“ је основано као реакција на тадашње литерарно удружење „Беседа“ које је заступало академски стил писања тј. било је против новог стила који се окретао разговорном језику, новим темама и схватањима, па стога удружење и има шаљив и подругљив карактер.

--------------------------------------------------------------------------------------
„Имају тако много деце. Бог им дао још више!“

Ja verovatno necu procitati Arzamas pre nego sto se pojavi u bibliotekama.
Sad sam bila na Laguninom sajtu. Pojavile se neke nove knjige. Nil Gejmen, sad sam zaboravila nsziv romana, ali sam citala njegove romane pre par godina.
Stvarno se ubedacim koliko ima knjiga koje bi me mogle uzdrmati, necim novim nauciti da shvatim zivot koji je za mene bar ne bas tako dobar i razdarušan. Uvek sam morala da se borim, retki su bili trenuci istinske srece.
Ali, to je valjda tako kod svih, osim ako nisi dete srece, sto ja definitivno nisam.
Eto, kasni je cas, zavrsavam Ptice i mogu reci da mi se svidja Vesos.
Nadam se da cu naleteti na Ledeni dvorac.

Deca srece ne postoje, a ja i ne bih tacno znala sta je sreca. U jednom momentu imas neki osecaj srece ( eto , mene jutros bas uFatio taj momenat,
jer su na krovu od jedne zgrade bile divlje guske , i to citavo jato koje su gakale, nesto se svadjale, a tek su doletele iz neke africke PM, a onda
pored potoka detlici koji uprono kuckaju i traze crvice, drvece se rascvetalo, osecas miris tih latica i sta je veca sreca od takvih momenata?), a onda vec
nekoliko minuta kasnije cini ti se da te niko ne voli, da ti sreca nikako nije usud.
Zivot ne moze da se shvati, a sto se manje trudis da ga shvatis, to si srecnija:)

E upravo o tome pise Vesos u Pticama.
Valjda sam zato u takvom raspolozenju.
I mnogo me boli glava, jos od cetvrtka ujutru.
Ne pomaze ni kafetin.
Ako nije prehlada, onda sigurno zbog ovog ludog vremena.
Meteoropata sam.
Citam Odvratnu srecu, Giljerma Martineza, izabrane price i bas su dobre.

Poodavno sam se nameracila da citam neki roman od Meksikanca Carlosa Fuentesa i nikako da stignem da pogledam sta bi mi se dopalo.
Slucajno videh da ljudi mnogo hvale njegov roman Smrt Antonija Kruza ( neke podseca i na Skolice , a to je za mene vec carobna formula)
i tako upravo ga kupih. Ja nisam velika obozavetljka latinskoamerickih autora, ali nije da sam bas mnogo tu i iskljuciva.

Meni se Ledeni dvorac nije nešto naručito dopao a koliko se sećam Wild se baš dopao. A Školice su meni super knjiga, u dahu sam je pročitala pre par godina. Planiram nešto od Markesa da pročitam uskoro (možda O ljubavi i drugim demonima??)

Završila sam Lolitu. Dobra knjiga. Videću da još nešto njegovo pročitam kad mi se ukaže prilika. Sledeću ću čitati Ćutanje (Tišina), Šjusako Endo, ali to tamo od nedelje. Vuče me ovo lepo vreme da idem napolje, tako da knjiga može malo da sačeka. :)

Deca srece ne postoje, a ja i ne bih tacno znala sta je sreca. U jednom momentu imas neki osecaj srece ( eto , mene jutros bas uFatio taj momenat,
jer su na krovu od jedne zgrade bile divlje guske , i to citavo jato koje su gakale, nesto se svadjale, a tek su doletele iz neke africke PM, a onda
pored potoka detlici koji uprono kuckaju i traze crvice, drvece se rascvetalo, osecas miris tih latica i sta je veca sreca od takvih momenata?), a onda vec
nekoliko minuta kasnije cini ti se da te niko ne voli, da ti sreca nikako nije usud.
Zivot ne moze da se shvati, a sto se manje trudis da ga shvatis, to si srecnija:)

Gde ti to živiš? Priroda, ptice, drveće... divno

Gde ti to živiš? Priroda, ptice, drveće... divno

Jedan grad, pored je Frankfurt;)
Zivim u jednoj banji pored Frankfurta, al ima 60-70.000 stanovnika, ( ovde se gradovi nisu spajali, svako drzi do neke svoje istorije pa je svakome
vazno da ostane kao grad),Grad je sav u parkovima, a ja stanujem izmedju tog glavnog parka i obronka planine Taunus pa ima i potok i golf
igraliste, i ergela konja, ma mnogo fajn.A tu je i neki rezervat za ptice pa i njih vidjam.
U glavnom je parku cuveni kazino, tu se kockao i Dostojevski, kazu da je tu napisao i svog Kockara, a i kuca jos uvek postoji u kojoj je proveo godinu dana.
Bilo je ruske aristokratije na stotine pa su cak sebi napravili i crkvu u tom parku. Odmah pored kazina:D
Crkvica je pravi dragulj,
28771848uo.jpg

A bile smo i u knjižari i bile smo dobre i ništa nismo pazarile:D

'Ajde da priznamo da je to zbog toga što smo žurile na film.

Hvala vam na pojašnjenju za Arzamas, baš mi je pre neki dan palo na pamet kako nemam pojma šta ta reč znači (knjigu nisam čitala), a ne setim se da guglam kad sam pri internetu.

Čitam ovih dana Pre nego što zaspim (Stiven Votson, Vulkan). Uželela sam se trilera, pa je ova knjiga uletela preko reda. Po mom mišljenju, triler treba da bude napet, uzbudljiv, da jedva čekaš da smandrljaš dnevne obaveze i vratiš se knjizi. Ovaj roman to nije. Prvo poglavlje je obećavalo, a sad se maltene dosađujem, razvukla sam čitanje. Kakav je triler koji ne možeš da pročitaš za 2-3 dana? Film ću možda pogledati, glumačka ekipa deluje solidno.

Rayela, pa ako je tu nastao Kockar, onda je to mnogo značajno mesto. :zper: Deluje krajnje prijatno i lepo.
Pa nisam htela mnogo da "tupim", ali je taj Bad Homburg grad sa najvise milionera u Nemackoj jer svi oni bankari iz Frankfurta tu stanuju,
a i grad kao grad ima tradiciju, star je 700 godina, imao je i grofa ( sopstvenog) pa ima i dvorac, bio je letnjikovac nemackim zadnjim carevima.
Ova kockarnica prvo je ovde napravljena, a onda je isti arhitekta identicnu napravio u Monte Karlu.
Ovde ( nedaljeko od mene) stanuje i najbogatija nemacka porodica ( vecinski valsnici BMW-a i jos kojecega) i oni recimo daju kao dobrovoljni
prilog oko 20 miliona godisnje za parkove, ali je i opstina jako bogata jer tamo gde stanujes tu placas i porez.
Inace izmedju Frankfurta i ovog mog grada kuce ne prestaju, ne znas gde pocinje jedan grad, a gde drugi. Ima metro, 20 minuta je do centra
Frankfurta. Meni je ovo najbolji deo Nemacke jer je i do aerodroma metroom 30 minuta, a i nekako je sam centar Evrope pa do svakog velikog
grada imas 600 km ( Pariz, Berlin, Bec, Brisel, Milano, Cirih, Prag je blize i tako). Kao mi ranije Beograd - Ljubljana;)

Čitam ovih dana Pre nego što zaspim (Stiven Votson, Vulkan). Uželela sam se trilera, pa je ova knjiga uletela preko reda. Po mom mišljenju, triler treba da bude napet, uzbudljiv, da jedva čekaš da smandrljaš dnevne obaveze i vratiš se knjizi. Ovaj roman to nije. Prvo poglavlje je obećavalo, a sad se maltene dosađujem, razvukla sam čitanje. Kakav je triler koji ne možeš da pročitaš za 2-3 dana? Film ću možda pogledati, glumačka ekipa deluje solidno.
Meni je ova knjiga na spisku od kada imam spisak. I nikad nisam naletela na nju, a valjda je nisam posebno ni tražila. Uvek ima nešto aktuelnije ili interesantnije. Znači, nisam ništa propustila. Mogu i da je izostavim sa spiska.

Poslednja izmena:
Postoji i roman Pre nego sto zaspis.
E sada koji je od ta dva romana bolji, ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim.
Oba sam procitala, ali nisu nista narocito.
Izvinjavam se, ali to je moje misljenje.
Upravo sam procitala Odvratnu srecu (a bas ovih dana razmisljam o sreci), argentinskog knjizevnika Giljerma Martineza i dopale su mi se njegove price.
Krasuljak, i on je matematicar, kao i ti i cesto se ta cinjenica provlaci kroz njegovo pisanje.
Da podsetim, on je napisao za mene veoma znacajne romane: Spora smrt Lusijane B. i Neprimetne zlocine.
Procitala sam da i dalje pise, tek mu je 54-ta godina.
Postoji jos jedna knjiga koja jos nije prevedena kod nas, pa ako ovo cita neko oz Lagune ili Agore, koje su mu izdavale knjige kod nas, neka reaguju...

Iznenadila sam sebe.
Sad se vracam sa glasanja.
I u busu citam neki skandinavski triler, misteriju Ples u tami.
Naziv bas ne asocira na triler, vise na neki eroCki, ali eto, pruzila sam sansu meni nepoznatom Stejnaru Bragjiu.
Pa cu videti...

Mi idemo na glasanje posle ručka. Taman ću odneti i čepove za onu akciju "Čep za hendikep" jer u toj istoj školi primaju.

Podržavam Rayelin stav.

Pročitala sam onaj triler. Nije mi ništa posebno, zaista. Kupila sam ga jer sam mislila da čitamo i ja i mm, ali pošto je glavni lik sredovečna žena i nema mnogo akcije, ne verujem da će mu se dopasti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back