Istorija i porijeklo slave
Strana 1 od 9 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 216

Tema: Istorija i porijeklo slave

 1. #1
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.336
  Reputaciona moć
  573

  Podrazumevano Istorija i porijeklo slave

  Imali smo par tema o običaju slave, ali su one uglavnom odlazile u druge smjerove, koji se ni ne dotiču pitanja. Hajde da se još jednom osvrnemo na to pitanje i sistematički sakupimo svu literaturu i građu o proučavanju ovog najpoznatijeg srpskog narodnog običaja na jednoj temi (ovog puta pridržavajući se teme).  Postoji nekoliko teorija o porijeklu slave. Prvi zastupnik crkveno-pravoslavnog gledišta Radoslav Grujić, a počeću temu upravo sa njegovim istraživanjem.  Radoslav Grujić (1878-1955), pravnik i teolog, a u dobrom smislu i istoričar, bavio se istraživanjem istorije Srpske pravoslavne Crkve tokom prve polovine XX stoljeća. Jedan od za njega naravno vrlo interesantnih elemenata bio je i običaj slave, i u tom svjetlu je izvršio istraživanje izvorne građe i objavio u Skopskom naučnom društvu (u Skoplju je bio i profesor nacionalne istorije na Filozofskom fakultetu tamošnjega univerziteta) 1930. godine svoju studiju Црквени елементи крсне славе.

  U tom gradu Grujuć je izložio stav da je slava nastala kao izuzetno komplikovana kombinacija različitih kultova, reformom i objedinjavanjem na području Srpske arhiepiskopije, docnije patrijaršije. U svom istraživanju koristio je čitavi niz istorijskih izvora od XIII do XVII stoljeća, između ostalih i zbornik Jovana Zlatoustog. Prema Grujiću, do Sv. Save pamet svetome održavala se samo u crkvama, a gozbe ispred njih i uz učešće sveštenika. Svetosavskom reformom, Crkva je izbacila običaj prinošenja krvne žrtve u narodu priliko proslave svetitelja i davanja pomena umrlima s jedne strane, a s druge strane prebacivanjem gozbe u kuću došlo se do uslova za stvaranje jednog domaćinskog praznika, te na samom kraju do formiranja slavskog običaja kao opštenacionalnog domaćeg kulta koji Srbe razlikuje od ostalih pravoslavnih naroda. Isti rekviziti koji su se koristili stoljećima ranije - kao što su sveće, tamjan i vino - koriste se i danas, ističe Grujić.

  Zaključne tačke Grujićevog istraživanja su:

  1. Крсна слава је, у основи, комбинација прасловенског обичаја заветовања божанству и општег хришћанског култа нарочитог завета Богородици и разним светитељима.
  2. У прва времена она је, под званичним црквеним именом 'памет светом', обављана само у заветној цркви и око ње, са крвним и бескрвним жртвама, по обретима састављеним из разних прехришћанских елемената и хришћанских елемената грчко-византијског обележја.
  3. Назив Крсно име ова институција је добила врло рано у западним, нарочито приморским областима српског народа, пошто је тамо храмовни или заветни празник цркве називан Крсним именом; сем тога, у прва времена, многе заветне цркве посвећиване су биле на хришћанско или крштено име онога старешине породице, рода или племена који је цркву подигао.
  4. У источним и јужним областима српскога народа одржао се за исту институцију народни назив Светац или Светао, са изведеним од њих обликом свечарство, према прастаром црквеном називу 'памет светом'.
  5. Називи Служба и Слава постали су од глагола служити или славити Светог, Свеца, Сведен или Крсно име.
  6. Св. Сава, први самостални српски архиепископ, извео је реформу Крсне славе почетком XIII века – забранио је свечарске гозбе са крвним жртвама код цркава и одредио је да се у црквама може обављати само чисто хришћанско слављење Светог, са бескрвним евхаристичким жртвама и поменима; а гозбе је потиснуо у куће сваког оног, који се заветовао да ће нарочито славити помен своме и своје породице изабраном светитељу – заштитнику. Штавише, том приликом су и саме гозбе по приватним кућама стављене под контролу парохијског свештенства, које је дужно било да благосиља свечарске трпезе само онда ако је гозба спремљена у смислу црквених прописа о избегавању сваког трага ритуала ранијих крвних жртава.
  7. На тај начин пошло је за руком Светосавској српској цркви да од XIII до XVII века, у границама Жичке архиепископије и Пећке патријаршије, формира данашњу Крсну славу као специфично српско – православну и црквено – народну породичну свечаност.
  8. Слични појави по суседним областима Албаније, Бугарске и Румуније, као и по неким римокатоличким областима нашега народа (нарочито у Славонији и Далмацији), могли су се развијати или под директним утицајем српске јерархије из Пећке патријаршије, пошто су северни крајеви Албаније и неки западни делови данашње Бугарске дуже времена били под српском политичком, a још више под српском духовном влашћу; или индиректно, под утицајем многобројних српских православних емиграната, током турске превласти, из балканских области у Румунију, Славонију и Далмацију.
  9. Сем општег заветног храмовног празника, са институцијом Крсне славе стопили су се, током векова, многи појединачни завети разним изабраним светитељима — из захвалности ради спасења од каквих било личних, породичних или општинских беда и невоља; као нпр. од тешке болести и смрти, робљења и паљења, помора људи и стоке, пожара, великих поплава и других елементарних непогода.
  10. Ритуал Крсне славе je црквени и народни — Сви неопходни реквизити њени, као што су: cвeha, хлебови — просфора и колач, Пшеница или кољиво, вино, уље и тамјан, јесу уједно и црквени реквизити — са cвe-ноћног бденија, коje се обавља у цркви уочи храмовних и других великих празника, и са литургије, коja сеобавља ујутро на сам празник. Карактеристично je, уз то, да се икона Крсног имена не сматра као неопходан реквизит Славе, те je многи свечари и данас немају. Међутим, и главни обреди у кући, а нарочито ломљење или резање колача и благосиљање или дизање у славу, носе на себи јасна обележја црквеног порекла.

  P. S. Inspiracija je došla iz svih onih tvrdnji kolege forumaša FORMICE da je slava specifično narodno obilježje Crnogoraca, koja je srpska Crkva prisvojila i raširila kroz cijeli srpski narod sa ciljem posrbljavanja crnogorske nacije.
  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant. 2. #2
  Moderator Лекизан (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Рас
  Poruke
  11.736
  Reputaciona moć
  324

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Први спомен крсне славе је мислим из 1391 године.
  А спомен самог обичаја славе требало би да је забележен негде на Охриду још у време Самуила.
  "Рука која пише трули и нестаје као прах, а писање, ако су и груба слова, али Божија су, и заувек остају." Савина књига,XI век.

 3. #3
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Meni je najbliži i najargumentovaniji je ovakav stav:

  "Слава је, у ствари, помен предака и ништа више. Цео обред о слави врло је прост и своди
  се на ,"устајање у славу", на спомињање умрлих предака, и жртву (у хлебу или кољиву, и вину)
  која се тим прецима приноси."
  Veselin Čajkanović - "Studije iz srpske religije i folklora 1910-1924", Beograd, 1994.

  "Али кад анализујемо шта се све ради уз славу, шта се спрема и који се обичаји без поговора
  морају испунити, онда се неизбежно долази до резултата: да је крсно име празник обожавања
  својих предака
  , а овакав култ је развијен код свих примитивних народа, па чак и код Кинеза, и
  пошто су у овим обичајима жртве једини видљиви и јавни изрази захвлности и пијетета потомака
  према прецима, а остали свечани чинови, природно је, што се уз њих нижу у разним облицима."
  Sima Trojanović - "Glavni srpski žrtveni običaji", Beograd, 1983.

  "Нема никакве сумње да je "крсно име" или "слава" код Срба очуван као јединствен религијски обред,
  у тој форми незабележен код других словенских грана, као ни код других православних хришћана на
  Балкану, осим код једног дела влашког становништва, које многи аутори сматрају специфичним етничким
  супстратом. Иако je крсно име код Срба јединствени ритуал који егзистира у свим српским земљама,
  постоје извесне разлике у вршењу самог обреда."
  ...
  "Када констатујемо шта je у прослављању крсног имена најбитније, лако ћемо доћи до решења о његовм
  пореклу и значају. Пре свега, крсно име je спомен прецима."
  Sreten Petrović - "Antropologija srpskih običaja", Niš, 2000.


  Što se tiče ostalih, raznoraznih hipoteza, evo odlične zbirke :
  Ivan Kovačević - "O krsnom imenu - zbornik radova"
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 4. #4
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.636
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  150

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  То је крсно име а не крсна слава. Према таквом опису онда имамо две врсте слава.
  Спаситељу Спаси Слугу Свога

 5. #5
  Obećava Teodolit (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  71
  Reputaciona moć
  21

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Mogu samo da podržim ovakvo obrazloženje Srpske Slave, od strane Radoslava Grujića!

  Pouzdano znam da se zavetovanje Svetima, da će ih domaćin Proslavljati, obavljalo i mnogo pre 8. veka po Srpskim zemljama. Verovatno je kao što kaže Grujić, da je uzimanje zaštitnika ognjišta i zavetovanje, postojalo među Srbima i pre dugog procesa Hrišćanizacije, u vreme paganstva.

  Na kraju krajeva Iliri su davali žrtve i zavete svojim paganskim bogovima.
  Seže to još dalje u prošlost...

  Ali me čudi da smo mi Sloveni, došavši ovde sa Baltika, preuzimali običaje istrebljenih Ilira, Tračana idr?

 6. #6
  Aktivan član
  Učlanjen
  08.05.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.450
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio Teodolit Pogledaj poruku
  Ali me čudi da smo mi Sloveni, došavši ovde sa Baltika, preuzimali običaje istrebljenih Ilira, Tračana idr?
  Nisu istrebljeni, naši geni i fenotip (fizički izgled) tačno pokazuju ko smo: u manjem delu potomci Slovena i većim delom potomci balkanskih starosedelaca.

 7. #7
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.636
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  150

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio Bogun2 Pogledaj poruku
  Nisu istrebljeni, naši geni i fenotip (fizički izgled) tačno pokazuju ko smo: u manjem delu potomci Slovena i većim delom potomci balkanskih starosedelaca.
  То се не може тако одређивати нити има студија која то може дефинисати.
  Спаситељу Спаси Слугу Свога

 8. #8
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio Teodolit Pogledaj poruku
  Na kraju krajeva Iliri su davali žrtve i zavete svojim paganskim bogovima.
  A Sloveni nisu?
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 9. #9
  Aktivan član
  Učlanjen
  08.05.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.450
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  То се не може тако одређивати нити има студија која то може дефинисати.
  Postoje oči, poznavanje istorije i zdrav razum.

 10. #10
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.636
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  150

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio VoSlavu Pogledaj poruku
  A Sloveni nisu?

  А зашто се зове крсна слава? Мислим да је то и сама дефиниција празника.
  Спаситељу Спаси Слугу Свога

 11. #11
  Obećava Teodolit (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  71
  Reputaciona moć
  21

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave


  "Šala" uspela.
  Citat Original postavio Bogun2 Pogledaj poruku
  Nisu istrebljeni, naši geni i fenotip (fizički izgled) tačno pokazuju ko smo: u manjem delu potomci Slovena i većim delom potomci balkanskih starosedelaca.
  Opšte je to poznato u antropologiji i genetici, ali istoričari ovde to negiraju. Važan je isključivo Konstantin Porfirogenit, sa DAI spisom iz 16. veka, "Barski rodoslov" (prepisan DAI) iz 16. veka isl. Tih 2,3 spisa su znate važniji od antropologije, genetike, etnologije, arheologije,...
  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  То се не може тако одређивати нити има студија која то може дефинисати.
  Jeste, kao što i genetički dokaz da svi ljudi sa planete potiču od jednog muškarca i jedne žene, ne nalazi put do "naučnih" analiza.
  Citat Original postavio VoSlavu Pogledaj poruku
  A Sloveni nisu?
  Naravno da su i Sloveni. Jel je dokazano da su se Sloveni naselili sa Balkana u druge prostore gde i danas žive. Naravno da tamo nismo dominantan gen, već gen one većine kojom smo "zavladali". Ali baš religija i kultura tih Slovena svedoči da su oni odavde. Nešto ovdašnji naučnici ne vole recimo ni Nestora. Ipak stvari su i suviše jasne.
  Citat Original postavio Bogun2 Pogledaj poruku
  Postoje oči, poznavanje istorije i zdrav razum.
  Tako to ide sa bilo kojim tragom srpske religije, pamćenja, kulture, muzike, tradicije,...

  Od koje god činjenice pođeš, dođeš do toga da su Srbi starosedeoci Balkana. Pa čak i u slučaju Slave.
  Jedine stavke koje smetaju su DAI, LPD i tumačenja (u suštini samo DAI...). Pa se onda treba zapitati, odakle tolika upornost navodnim naučnim radnicima, da iz gomile sigurnog, vade i priznaju samo sporno?

  U svakom slučaju, važno je da postojanje Slave u Srba, ima veze sa Ilirskim politeizmom, a sve u skladu sa običajima bogova ognjišta kod Vinčanaca i ljudi iz Lepenskog vira. Zašto je taj običaj ovde tako manifestovan u Hrišćanstvu, a nije recimo u Bugarskoj? Zato jel je Hrišćanstvo ovde uvođeno slobodno, po Plemenima, Bratstvima i Zadrugama, dok je u Bugarskoj to bilo naglo, pa nije bilo mesta za porodičnu proslavu Svetitelja (već samo za kolektivnu). Eto i "malo" špekulacije za kraj.

  A naravno moguće je i da su Srbi otišli u Poljsku sa Balkana. Pa su onda Balkanski Srbi pobijeni. Pa su se onda Srbi vratili iz Poljske i naselili prazan Balkan. Eto mogućnosti i da je DAI iz 16. veka pouzdan! To onda objašnjava fenomen Slave potpuno. Ili, da ne koristimo pri tome naziv Srbi, već Sloveni, ili po trenutnim imenima Plemena.

 12. #12
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.636
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  150

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  [QUOTE=Bogun2;26060488]Postoje oči, poznavanje istorije i zdrav razum.[/QUOT
  Па баш се само каже крсна слава а не нешто друго.
  Спаситељу Спаси Слугу Свога

 13. #13
  Obećava Teodolit (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  71
  Reputaciona moć
  21

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  Па баш се само каже крсна слава а не нешто друго.
  Iskreno ne znam zašto se kaže Krsna Slava, ili Krsno Ime. To i mene zanima.

  Ranije su česte bile i proslave zavetovanim Svetiteljima (kojima se neko zavetovao da će ih Slaviti, ako mu Bog pomogne). Tako se dešavalo da jedna porodica Slavi i po tri Slave. Mada se retko održalo po porodicama pamćenje da su to zavetovane Slave i često dolazi do mešanja, gde se ne zna koja je Slava izvorna, a koje su zavetovane. Tek same zavete (razlog proslave Svetoga), pamti jako mali broj porodica.

 14. #14
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  А зашто се зове крсна слава? Мислим да је то и сама дефиниција празника.
  Koga briga šta je crkva nakalemila na izvorni obred. Mogli su mu dati ime kakvo god.
  Ne umanjuje činjenicu da je srž poštovanje predka, zašitnika, sada gotovo oboženog.
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 15. #15
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.336
  Reputaciona moć
  573

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio VoSlavu Pogledaj poruku
  Koga briga šta je crkva nakalemila na izvorni obred. Mogli su mu dati ime kakvo god.
  Ne umanjuje činjenicu da je srž poštovanje predka, zašitnika, sada gotovo oboženog.
  Pa i govorimo o kalemljenju.

  Nije sve u reći da sve avramovske religije imaju korijene u helenističkim uticajima na stariji judajizam od poznog IV stoljeća stare ere, već i ko je Isus Hrist, Muhamed, Konstantin Veliki, puritanci, krstaški pohodi, Sveti Sava, filetizam, hugenoti,...
  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.

 16. #16
  Elita Konstantin Veliki (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.881
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  328

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio Teodolit Pogledaj poruku
  Na kraju krajeva Iliri su davali žrtve i zavete svojim paganskim bogovima.
  Seže to još dalje u prošlost...


  Mi o religiji Ilira nemamo nikaku predstavu a od starih Slovena samo malo, pa svi mogu da izmisljaju svasta. To je problem kad pricamo o kulturama koji nisu ostvili pisanih tragova.
  Poslednji put ažurirao/la Konstantin Veliki : 28.08.2013. u 02:41

 17. #17
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.336
  Reputaciona moć
  573

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio Teodolit Pogledaj poruku
  Opšte je to poznato u antropologiji i genetici, ali istoričari ovde to negiraju. Važan je isključivo Konstantin Porfirogenit, sa DAI spisom iz 16. veka, "Barski rodoslov" (prepisan DAI) iz 16. veka isl. Tih 2,3 spisa su znate važniji od antropologije, genetike, etnologije, arheologije,...

  Jeste, kao što i genetički dokaz da svi ljudi sa planete potiču od jednog muškarca i jedne žene, ne nalazi put do "naučnih" analiza.

  Naravno da su i Sloveni. Jel je dokazano da su se Sloveni naselili sa Balkana u druge prostore gde i danas žive. Naravno da tamo nismo dominantan gen, već gen one većine kojom smo "zavladali". Ali baš religija i kultura tih Slovena svedoči da su oni odavde. Nešto ovdašnji naučnici ne vole recimo ni Nestora. Ipak stvari su i suviše jasne.

  Tako to ide sa bilo kojim tragom srpske religije, pamćenja, kulture, muzike, tradicije,...

  Od koje god činjenice pođeš, dođeš do toga da su Srbi starosedeoci Balkana. Pa čak i u slučaju Slave.
  Jedine stavke koje smetaju su DAI, LPD i tumačenja (u suštini samo DAI...). Pa se onda treba zapitati, odakle tolika upornost navodnim naučnim radnicima, da iz gomile sigurnog, vade i priznaju samo sporno?

  U svakom slučaju, važno je da postojanje Slave u Srba, ima veze sa Ilirskim politeizmom, a sve u skladu sa običajima bogova ognjišta kod Vinčanaca i ljudi iz Lepenskog vira. Zašto je taj običaj ovde tako manifestovan u Hrišćanstvu, a nije recimo u Bugarskoj? Zato jel je Hrišćanstvo ovde uvođeno slobodno, po Plemenima, Bratstvima i Zadrugama, dok je u Bugarskoj to bilo naglo, pa nije bilo mesta za porodičnu proslavu Svetitelja (već samo za kolektivnu). Eto i "malo" špekulacije za kraj.

  A naravno moguće je i da su Srbi otišli u Poljsku sa Balkana. Pa su onda Balkanski Srbi pobijeni. Pa su se onda Srbi vratili iz Poljske i naselili prazan Balkan. Eto mogućnosti i da je DAI iz 16. veka pouzdan! To onda objašnjava fenomen Slave potpuno. Ili, da ne koristimo pri tome naziv Srbi, već Sloveni, ili po trenutnim imenima Plemena.
  Dokle više jedne te iste neistine da se donose na forum???

  1. Nisu dva-tri izvora, već veliki korpus pisanih istorijskih izvora, vizantijskih i drugih; daleko više od 2-3 spisa

  2. Najstariji sačuvani prepis DAI je sa Peloponeza iz XI stoljeća. Mogu ti koji izmišljaju i zlonamjerno šire laž da pišu koliko god hoće da je najstariji prepis iz XVI stoljeća, preskačući starije, ali hiljadu puta ponovljena laž ne može i neće ipak postati istinom

  3. Seoba Srba i Slovena nije potvrđena samo strogo govoreći u pisanim izvorima, već interdisciplinarnim metodom, sa stanovišta arheologije, etnologije, antropologije, filoloških studija, itd...

  Nije niko dokazao da su se Sloveni selili sa Balkana. Sloveni su se doselili na Balkansko poluostrvo u VI i VII stoljeću.
  Poslednji put ažurirao/la Slaven777 : 28.08.2013. u 03:14
  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.

 18. #18
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Pa i govorimo o kalemljenju.
  A ja pomislih da govorimo o istoriji i poreklu slave.

  Evo i crkveno ugla, za moj ukus previše romantizovano:
  "Jedna od glavnih odlika srpskog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet, jeste krsna slava. Pre primanja hrišćanstva Srbi su bili mnogobožački narod. Pored vrhovnog boga Peruna, koga su svi poštovali, svaki dom je imao i svoje domaće božanstvo. Po prirodi sentimentalni i vezani za domaće navike i običaje, u susretu sa hrišćanstvom, Srbi su se najteže odricali tih domaćih božanstava. Mudri i praktični Nemanjin sin, Sveti Sava, mnogobožačke kumire i idole, zamenio je velikim svetiteljima Crkve Hristove, koji postadoše zaštitnici i pomoćnici srpskih domova, crkava i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala krsna slava."
  -Protođakon Ljubomir Ranković

  Ne bih se baš složio sa "domaćim božanstvima", odnosno jesu Sloveni imali kućnog zaštitnika, pre nego božanstvo, ali to je upravo bio taj oboženi predak. Otud kasnije priče o domovnicima i drugim kućnim duhovma sada degradiranim na nivo demona.
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 19. #19
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.636
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  150

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio VoSlavu Pogledaj poruku
  A ja pomislih da govorimo o istoriji i poreklu slave.

  Evo i crkveno ugla, za moj ukus previše romantizovano:
  "Jedna od glavnih odlika srpskog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet, jeste krsna slava. Pre primanja hrišćanstva Srbi su bili mnogobožački narod. Pored vrhovnog boga Peruna, koga su svi poštovali, svaki dom je imao i svoje domaće božanstvo. Po prirodi sentimentalni i vezani za domaće navike i običaje, u susretu sa hrišćanstvom, Srbi su se najteže odricali tih domaćih božanstava. Mudri i praktični Nemanjin sin, Sveti Sava, mnogobožačke kumire i idole, zamenio je velikim svetiteljima Crkve Hristove, koji postadoše zaštitnici i pomoćnici srpskih domova, crkava i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala krsna slava."
  -Protođakon Ljubomir Ranković

  Ne bih se baš složio sa "domaćim božanstvima", odnosno jesu Sloveni imali kućnog zaštitnika, pre nego božanstvo, ali to je upravo bio taj oboženi predak. Otud kasnije priče o domovnicima i drugim kućnim duhovma sada degradiranim na nivo demona.

  Па није баш тако систематски Свети Сава радио а ако су нека племена задржала свог идола то су морали добро сакривати од Светога Саве . Ја мислим да само име објашњава и порекло славе јер ако је крсна онда то сигурно има везе са крштењем у хришћане, и само то и ништа друго. Ипак могли су неки задржати и своје старе миљенике и придружити их крсној слави, али то је мало вероватно јер је тешко изводиво.ј
  е
  Спаситељу Спаси Слугу Свога

 20. #20
  Moderator Сребрена (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Сједињене српске државе
  Poruke
  6.297
  Reputaciona moć
  351

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Zaključne tačke Grujićevog istraživanja su:
  1. Крсна слава је, у основи, комбинација прасловенског обичаја заветовања божанству и општег хришћанског култа нарочитог завета Богородици и разним светитељима.
  Постоји у траговима и код муслиманског становништва Балкана, па ми је логичније да је слава пренешена као пагански древни обред, а не преко култа хришћанских светитеља.
  У том смислу, сматрам битним да је слава типична одредница искључиво Срба и оних који су код Срба потекли, па ми не звучи "прасловенски обред" исправно као што би звучало исправно стари српски обичај. Тачније је, по мени, следеће мишљење.

  Citat Original postavio VoSlavu Pogledaj poruku
  "Нема никакве сумње да je "крсно име" или "слава" код Срба очуван као јединствен религијски обред,у тој форми незабележен код других словенских грана, као ни код других православних хришћана на Балкану, осим код једног дела влашког становништва, које многи аутори сматрају специфичним етничким супстратом.Sreten Petrović - "Antropologija srpskih običaja", Niš, 2000.
  Тражећи паралеле у прошлости и код других народа везано за институцију и вишевековност српске славе, једино што сам успела да нађем слично постоји у описима ведистичких обичаја које је сачувала и записала друга раса- Индуси.
  Из ведских времена и обичаја, сачуван је обред зван СРАВА, мислим да се исправно данас чита ШРАВА, подразумева чин даривања (требе односно жртвеног давања), али не знам да ли је везана за одређени датум, као што су код нас славе, преславе, заветине и слично.

  Например, овај линк ( Слободан М. Филиповић, етнолог) :

  Стара српска вера je хенотеизам[2], једнобоштво које се темељи на знањима из несхватљиво далеког периода људске цивилизације, у коме је свет представљен као холограмска манифестација светлости. Суштина овог Једнобоштва идентична је аријској и ведској вери....

  Духовни појам славе семантички је истородан аријском срава (срāва), „слава“, што тече или струји (ток, текући, течење). Реч је од корена сру, тећи, струјати, инфинитив сравати, „славити“, истородно речи „сливати“, (арх. „ославити“, потећи)[5] или „словити“, говорити. Инфинитив „славити“ изведен је од речи „слава“, али, треба разликовати хомоним „слава“ у значењу „углед“, ариј. шрава, (по)хвала, уважавање, углед (шравана, славан), част, од корена шру, слушати, чути
  http://www.xn--80adjmo7aj8a.xn--90a3ac/predanje/duhovni-pojam-slave.php
  Poslednji put ažurirao/la Сребрена : 28.08.2013. u 16:04

 21. #21
  Obećava Teodolit (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  71
  Reputaciona moć
  21

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave


  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Pa i govorimo o kalemljenju.

  Nije sve u reći da sve avramovske religije imaju korijene u helenističkim uticajima na stariji judajizam od poznog IV stoljeća stare ere, već i ko je Isus Hrist, Muhamed, Konstantin Veliki, puritanci, krstaški pohodi, Sveti Sava, filetizam, hugenoti,...
  Ovo govori o vašem poznavanju života, sveta, nauke, religije, istorije, stvarnosti...
  Iskren da budem, ja bih dalje ćutao na vašem mestu, ali to je vaša odluka.

  I da, to mi jako liči na Profesora Doktora Jovana Deretića.
  Citat Original postavio Konstantin Veliki Pogledaj poruku
  Mi o religiji Ilira nemamo nikaku predstavu a od starih Slovena samo malo, pa svi mogu da izmisljaju svasta. To je problem kad pricamo o kulturama koji nisu ostvili pisanih tragova.
  Uopšte nije tako. Itekako se zna mnogo toga o religiji Ilira i Slovena. Baš ta dva slučajno zaboravljena imena istog naroda. Mislim da je besmisleno to i dokazivati.
  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Dokle više jedne te iste neistine da se donose na forum???

  1. Nisu dva-tri izvora, već veliki korpus pisanih istorijskih izvora, vizantijskih i drugih; daleko više od 2-3 spisa

  2. Najstariji sačuvani prepis DAI je sa Peloponeza iz XI stoljeća. Mogu ti koji izmišljaju i zlonamjerno šire laž da pišu koliko god hoće da je najstariji prepis iz XVI stoljeća, preskačući starije, ali hiljadu puta ponovljena laž ne može i neće ipak postati istinom

  3. Seoba Srba i Slovena nije potvrđena samo strogo govoreći u pisanim izvorima, već interdisciplinarnim metodom, sa stanovišta arheologije, etnologije, antropologije, filoloških studija, itd...

  Nije niko dokazao da su se Sloveni selili sa Balkana. Sloveni su se doselili na Balkansko poluostrvo u VI i VII stoljeću.
  1 - Pa imamo ovde čoveka koji je otkrio nove izvore za istoriju Srba pre 10. veka! Dalji komentar i više nego suvišan.
  Pre će biti da su 2-3 "izvora" nastala iz jednog u 16. veku. U poznatoj radionici falsifikata.

  2 - Kao što je najstariji pomen Slovena sa peloponeza iz 4. veka? Koji (DAI) nosi sobom sve one gluposti kao i onaj iz 16?

  3 - Spisak "vaših" želja. Baš suprotno od toga, seoba Slovena je oborena upravo zahvaljujući arheologiji (recimo Janković), etnološki? Znači vi tvrdite da etnološko bogatstvo Srba, koje nije moguće naći više nigde, sem u proizašlim narodima, koje se bez poteškoća može pratiti kroz svu istoriju, svedoči o tome da su Srbi došli ovde 600 i neke? Ovakva vaša tvrdnja zahteva i obrazloženje!
  Gde su interdisciplinarne metode to radile i dokazale, u vezi sa čim:
  - odeća, obuća, (nošnja)
  - muzika, istrumenti, kola, pesme, igre...
  - kuće, torovi
  - oružje, alati
  Znači hajde da pravimo od belog, crno?
  Upravo je "frapantna nezainteresovanost" nekih, za MULTIDISCIPLINARNOST i etnologiju uopšte, bila jasna odlika istoričara zaljubljenih u falsifikate. A zašto, zato što treba da jedu Narod koji ih hrani, a usput da ponižavaju taj isti Narod - Srpski!
  ...
  Antropološki je isto dokazano da je ovde stanovništvo autohtono već zadnjih (npr) 5000 godina.
  Genetika kaže isto! Na primer, vidno je da je "Balkanski gen" (Dinarski), najgušći na Balkanu (?!), a da mu tragovi vode odavde dalje na sever. I kako sad pričati nebuloze, da je ovde stanovništvo ne autohtono, ako je taj gen ovde DOMINANTAN!
  ...
  Ali, onaj ko može da jednog Jankovića izbaci sa posla, može da UMIŠLJA svašta! Pa i da su Šiptari ovde starosedeoci, a Srbi doseljenici!

  Da nije dokazano da su Rusi došli sa Balkana, to vi raspravite sa Nestorom, pa sa Lužičkim Srbima, pa sa genetikom, antropologijom, etnologijom.

  Sve u svemu, sa vernicima fanaticima nema dijaloga! Svoju veru će braniti po cenu negiranja osnovnih činjenica. Ako partija, kaže da je bilo seobe - bilo je!!!
  Zato bih ja ovde stao i utvrdio da Srbi i kroz svoju Slavu, svedoče svoju tapiju na Balkan!
  Citat Original postavio VoSlavu Pogledaj poruku
  A ja pomislih da govorimo o istoriji i poreklu slave.

  Evo i crkveno ugla, za moj ukus previše romantizovano:
  "Jedna od glavnih odlika srpskog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet, jeste krsna slava. Pre primanja hrišćanstva Srbi su bili mnogobožački narod. Pored vrhovnog boga Peruna, koga su svi poštovali, svaki dom je imao i svoje domaće božanstvo. Po prirodi sentimentalni i vezani za domaće navike i običaje, u susretu sa hrišćanstvom, Srbi su se najteže odricali tih domaćih božanstava. Mudri i praktični Nemanjin sin, Sveti Sava, mnogobožačke kumire i idole, zamenio je velikim svetiteljima Crkve Hristove, koji postadoše zaštitnici i pomoćnici srpskih domova, crkava i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala krsna slava."
  -Protođakon Ljubomir Ranković

  Ne bih se baš složio sa "domaćim božanstvima", odnosno jesu Sloveni imali kućnog zaštitnika, pre nego božanstvo, ali to je upravo bio taj oboženi predak. Otud kasnije priče o domovnicima i drugim kućnim duhovma sada degradiranim na nivo demona.
  Dal je romantizovano, nije ovde bitno. Crkva savršeno dobro zna sa kime je ratovala 2000 i više godina!
  Znači od Lepenskog vira, svaka kuća u Srbiji je imala božanstvo, a od Svetog Save ima domaćeg Svetoga.
  Što se tiče "degradiranja na nivo demona", to je stvar vere. Sveti Sava i Crkva pre njega, nisu ovde silom uvodili Hrišćanstvo. Potvrda toga je i samo postojanje Slave u Srba.

 22. #22
  Obećava Teodolit (avatar)
  Učlanjen
  10.08.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  71
  Reputaciona moć
  21

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio Srebrena Pogledaj poruku
  Постоји у траговима и код муслиманског становништва Балкана, па ми је логичније да је слава пренешена као пагански древни обред, а не преко култа хришћанских светитеља.
  У том смислу, смактрам битним да је слава типична одредница Срба и оних који су код Срба потекли, па ми не звучи "прасловенски обред" исправно. Тачније је, по мени, следеће мишљење.  Тражећи паралеле у прошлости и код других народа везано за институцију и вишевековност српске славе, једино што сам успела да нађем слично постоји у описима ведистичких обичаја које је сачувала и записала друга раса- Индуси.
  Из ведских времена и обичаја, сачуван је обред зван СРАВА, мислим да се испаравно данас чита ШРАВА, подразумева чин даривања (требе односно жртвеног давања), али не знам да ли је везана за одређени датум, као што су код нас славе, преславе, заветине и слично.

  Например, овај линк :

  Стара српска вера je хенотеизам[2], једнобоштво које се темељи на знањима из несхватљиво далеког периода људске цивилизације, у коме је свет представљен као холограмска манифестација светлости. Суштина овог Једнобоштва идентична је аријској и ведској вери....

  Духовни појам славе семантички је истородан аријском срава (срāва), „слава“, што тече или струји (ток, текући, течење). Реч је од корена сру, тећи, струјати, инфинитив сравати, „славити“, истородно речи „сливати“, (арх. „ославити“, потећи)[5] или „словити“, говорити. Инфинитив „славити“ изведен је од речи „слава“, али, треба разликовати хомоним „слава“ у значењу „углед“, ариј. шрава, (по)хвала, уважавање, углед (шравана, славан), част, од корена шру, слушати, чути

  http://www.xn--80adjmo7aj8a.xn--90a3ac/predanje/duhovni-pojam-slave.php

  Jako interesantno i lepo od vas što ste ovo postavili.

  Jedino da se ne složim sa time da Muslimani Balkana imaju ulogu u definisanju Slave iz paganstva.
  - Prvo zato što im je vera kasnije uopšte i došla na Balkan, kada pagana i nije bilo više (npr).
  - Drugo, zato što kod Balkanskih Muslimana ima još daleko više tragova Hrišćanstva koje su odbacili, pa i Slave.
  - Treće, zato što i ne Balkanski Muslimani (ne Turci, jel su i oni uglavnom pomuslimanjeni maloazijski grci), koji nemaju individualnu Slavu (već opštu), imaju mnogo tragova Hrišćanstva (svoje prethodne vere).

  Ovo sa Indijom, vraća stvar čak na Arijevce, nešto od čega će nekima da pocrvene beonjače. Toliko je sve to nebitno, ali zadatak partije je zadatak!

 23. #23
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.336
  Reputaciona moć
  573

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio Teodolit Pogledaj poruku


  Ovo govori o vašem poznavanju života, sveta, nauke, religije, istorije, stvarnosti...
  Iskren da budem, ja bih dalje ćutao na vašem mestu, ali to je vaša odluka.

  I da, to mi jako liči na Profesora Doktora Jovana Deretića.
  Šta liči na Deretića..?

  Citat Original postavio Teodolit Pogledaj poruku
  1 - Pa imamo ovde čoveka koji je otkrio nove izvore za istoriju Srba pre 10. veka! Dalji komentar i više nego suvišan.
  Pre će biti da su 2-3 "izvora" nastala iz jednog u 16. veku. U poznatoj radionici falsifikata.
  1) Nisam nisam napisao striktno Srba, već uopšteno govoreći Slovena.

  2) DAI je nastao sredinom X, a ne XVI stoljeća' (a s obzirom da je najstariji sačuvani prepis iz XI stoljeća, mora da su ti u XVI st. pronašli vremeplov i vratili se pola milenija unatrag da falsifikuju istoriju )

  3) Kao treće, nisam otkrio nikakve nove izvore; u pitanju su istorijski izvori o kojima se raspravlja već stoljećima u nauci; o njima najosnovnije detalje možeš pročitati i u školskom udbženiku iz istorije za V razred osnovnih škola

  4) Što se tiče dva-tri izvora, tu spadaju:  Ovo je spisak osamnaest savremenih pisanih izvora, nastalih u vrijeme naseljavanja Slovena na Balkansko područje, te koji se tiču istoga. Naravno, ovo je samo ako pričamo o onima koji su savremeni tom važnom istorijskom procesu; ako dodamo sve silne izvore koji su nastajali u idućim stoljećima, ta brojka daleko prevazilazi 20. Falsifikati nikakvi u pitanju nisu.

  Citat Original postavio Teodolit Pogledaj poruku
  2 - Kao što je najstariji pomen Slovena sa peloponeza iz 4. veka? Koji (DAI) nosi sobom sve one gluposti kao i onaj iz 16?
  Koji spomen Slovena iz IV stoljeća je to u pitanju?

  Da, najstariji taj dokument, nosi 'sve one gluposti' kao i onaj iz XVI stoljeća.

  Citat Original postavio Teodolit Pogledaj poruku
  3 - Spisak "vaših" želja. Baš suprotno od toga, seoba Slovena je oborena upravo zahvaljujući arheologiji (recimo Janković), etnološki? Znači vi tvrdite da etnološko bogatstvo Srba, koje nije moguće naći više nigde, sem u proizašlim narodima, koje se bez poteškoća može pratiti kroz svu istoriju, svedoči o tome da su Srbi došli ovde 600 i neke? Ovakva vaša tvrdnja zahteva i obrazloženje!
  Gde su interdisciplinarne metode to radile i dokazale, u vezi sa čim:
  - odeća, obuća, (nošnja)
  - muzika, istrumenti, kola, pesme, igre...
  - kuće, torovi
  - oružje, alati
  Znači hajde da pravimo od belog, crno?
  Upravo je "frapantna nezainteresovanost" nekih, za MULTIDISCIPLINARNOST i etnologiju uopšte, bila jasna odlika istoričara zaljubljenih u falsifikate. A zašto, zato što treba da jedu Narod koji ih hrani, a usput da ponižavaju taj isti Narod - Srpski!
  1. O svemu tome smo na onoj temi adekvatnoj toliko puta pričali; nije tačno da arheologija 'obara' seobu Slovena. Za početak uzmi i iščitaj jednog od svjetskih arheologa i eksperata za porijeklo Slovena, ruskoga akademiga Valentina Vasiljeviča Sedova:

  Citat Original postavio Kyrios Pogledaj poruku
  Ради се о књизи која се у оригиналу зове

  Она говори о раној историји пра-Словена и Словена, о етногенези Словена. Каснијим периодом велике миграције бави се друга књига

  из које сам недавно наводио неке занимљиве детаље. Наравно, Седов има још добрих књига, као

  и друге.
  Baci pogled na publikacije Arheološkog instituta i Srpskog arheološkog društva. Tu su ti sve autoriteti za arheologiju srpski, pa ti vidi da li se neko dijametralno razlikuje od Sedova; ako ne znaš ruski prošle godine je knjiga Sedova o porijeklu Slovena i prevedena na naš jezik.

  2. Vidim, pozivaš se na Jankovića. A da li ti zapravo znaš šta je on uopšte tvrdio u svojim radovima? Da li ti znaš da se on izuzetno mnogo koristi sa DAI, smatrajući Porfirogenita prvoklasnim izvorom? Ako se već tako često ističe Janković, hajde pročitati šta on tvrdi zapravo (Ђ. Јанковић, Српске громиле, Београд 1998):

  Citat Original postavio Đorđe Janković
  Очигледно је да домовину Срба римског доба треба тражити у неким планинским пределима, односно у пределима погоднијим за сточарење него за земљорадњу, укључујући и степе. За сада не располажемо подацима о громилама у римском Норику, одакле се тражи ширење грнчарије рађене на витлима, а украшене чешљем,која је препозната међу Србима од Полабља до Солаве и у Неготинској крајини. Сточарски предели су и у Карпатском венцу, па и у крају где данас живе Бојки. Они и данас држе планинске превоје на висинама преко 900 м, између руских, пољских и панонских равница. Нема никаквог разлога да баш у земљи Бојка не тражимо простор одакле су Срби кренули упоследњој четвртини IV столећа. О томе сведочи сачувано предање у делу цара Константина VI I Порфирогенита, где је сеоба Срба приписана нешто млађем добу.
  Следи да су Срби, као и други народи изложени хунским нападима, тежили дасе измакну ван њиховог дохвата, укључујући међусобно раздвајање. То је значило да напусте пределе отворене према Црном мору, сиђу са Карпата на другу страну и тако се одмакну од Хуна који су загосподарили источним равницама. Ако је земља Бојка била она одакле су се Срби доселили, онда су они могли изабрати три правца. Јужни правац повлачења био би низ Потисје до римске границе између ушћа Драве и Саве. Чини се да су Срби крајем касне антике стигли у Далмацију преко данашње Војводине. Западни правац повлачења био би до Дунава између Будимпеште и Беча, те прелазак римске границе. Део Срба се могао населити у римском Норику, најкасније почетком V столећа, с обзиром на поменути Присков податак о Боискима уПодунављу. Ти Срби се касније деле, у другој половини VI столећа.
  Srpske gromile Jankovićeve možeš pročitati i na Scribd cijele, ako te zanima. Tu možeš pročitati da Janković sa arheološkog stanovišta tvrdi da se slovensko pleme Srba doselilo na ove prostore iz Zakarpatja u IV stoljeću, na poziv cara Valensa (364-378), Gracijana (375-383) ili Teodosija Velikoga (379-395), kao federati, između ostaloga potisnuti prodorima Huna. A tradiciju koju prenosi DAI po njegovom mišljenju Porfirogenit 'preslikava' na nešto ranije vrijeme, odnosno na cara Iraklija (610-641). On ne 'obara' ni seobu Slovena; štoviše on je u mnogo čemu potvrđuje, a u svom istraživanju se naširoko koristi i Porfirogenitom i svim silnim izvorima koje ti otpisuješ kao nekakve 'falsifikate' tobože, i kažeš uporno našim (je li i Janković to pripada nama?).

  Nema smisla pričati o nečemu ako se nema predstave šta je...
  You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.

 24. #24
  Veoma poznat hogarius (avatar)
  Učlanjen
  12.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd - Dorcol
  Poruke
  14.449
  Reputaciona moć
  333

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio VoSlavu Pogledaj poruku
  A ja pomislih da govorimo o istoriji i poreklu slave.

  Evo i crkveno ugla, za moj ukus previše romantizovano:
  "Jedna od glavnih odlika srpskog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet, jeste krsna slava. Pre primanja hrišćanstva Srbi su bili mnogobožački narod. Pored vrhovnog boga Peruna, koga su svi poštovali, svaki dom je imao i svoje domaće božanstvo. Po prirodi sentimentalni i vezani za domaće navike i običaje, u susretu sa hrišćanstvom, Srbi su se najteže odricali tih domaćih božanstava. Mudri i praktični Nemanjin sin, Sveti Sava, mnogobožačke kumire i idole, zamenio je velikim svetiteljima Crkve Hristove, koji postadoše zaštitnici i pomoćnici srpskih domova, crkava i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala krsna slava."
  -Protođakon Ljubomir Ranković

  Ne bih se baš složio sa "domaćim božanstvima", odnosno jesu Sloveni imali kućnog zaštitnika, pre nego božanstvo, ali to je upravo bio taj oboženi predak. Otud kasnije priče o domovnicima i drugim kućnim duhovma sada degradiranim na nivo demona.
  Mozda i nije po tvom ukusu, ali sasvim izvesno da ta teza o poreklu slave je manje ili vise opste prihvacena. Naime, pokrstavanje Srba je islo veoma tesko i trajalo je gotova dva puna veka. Narocito je bilo tesko porodici da se odrekne svog zastitnika, kucnog boga.Naravno, kucni bog je i dalje ostao samo mu se promenilo ime, otuda i krsna slava, a ritual je gotovo u potpunosti paganski. Cudi me i tvrdnja da je isotalo prinosenje krvne zrtve. Nema slave u svetosavskom pravoslavlju bez cele pecenice, bilo na raznju bilo u plehu.

  Uzgred, ovo je tema pre za pdf Relgija, nego Istorija. Ona je tamo u par navratga i tretirana.
  Tako mi Odina, religija je opijum za mase!

 25. #25
  Elita Konstantin Veliki (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.881
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  328

  Podrazumevano Re: Istorija i porijeklo slave

  Citat Original postavio Teodolit Pogledaj poruku
  Uopšte nije tako. Itekako se zna mnogo toga o religiji Ilira i Slovena. Baš ta dva slučajno zaboravljena imena istog naroda. Mislim da je besmisleno to i dokazivati.

  Naravno da treba da se dokaze, posebno sto je seoba Slovena zvanicna verzija za koju ima mnogo dobrih argumenata. A ja za autohtonost Slovena na Balkanu nisam cuo nijedan dobar argumenat.

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio hogarius Pogledaj poruku

  Uzgred, ovo je tema pre za pdf Relgija, nego Istorija. Ona je tamo u par navratga i tretirana.
  PDF Religija je totalna katastrofa po nivou bolje da je tema ovde. Inace svece, zito, vino, secanje na pretke itetekako ima i hrscansku konotaciju.

Strana 1 od 9 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. POST, POSNE SLAVE; POSNA JELA
  Autor Biba u forumu Kulinarstvo
  Odgovora: 439
  Poslednja poruka: 30.10.2018., 09:46
 2. Odgovora: 17
  Poslednja poruka: 01.03.2004., 23:50
 3. (pra)Istorija Srba
  Autor Insider u forumu Jezik
  Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 23.02.2004., 09:33
 4. Dobro došli u forum "Istorija"!
  Autor Administrator u forumu Istorija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 30.04.2003., 19:47

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •