Preliminarni rezultati popisa U CG

Питање за дежурне познаваоце романтизма

- Који је још романтичарски песник спевао стихове толико лепоте а да се уз то представљао као припадник неког другог народа ?

Ne čini se naivan. Njegoš nije mario za povijestne činjenice, pisa je onako kako mu se uklapalo u koncept, sirova stvarnost nije mu bila dovoljo ni dramatična ni dinamična.
Likove je ili izmišlja ili je stvarne osobe "oslikava" po svojemu ukusu, ne mareći ni za obšte poznate stvari. Događaje je također prilagođava svojijem pjesničkijem potrebama ili ih je naprosto izmišlja.
Samo neupućeni "Njegoša" pozivaju za śedoka o ljudima i događajima.

A kakve veze imaju istorijske činjenice sa Njegošem ili ja sa tim što ti pričaš? :think:

:dontunderstand:

Pričam o tome da uzimaš pisanije jednog Njegoša kao validne istorijske izvore, što ja nikad ne bih uradio.

A gdje sam ja to uradio? :lol:

Obožavam to što većina naših forumaša klikne po automatizmu na 'Odgovorite sa citatom' i onda da ispot odgovor na osnovu onoga što oni misle da je napisano, jer to što tobože citiraju, uopšte nisu ni pročitali... :mrgreen:

:bye:

Iskreno rečeno, ni ja ga vrlo često ne razumijem, a o gramatici da ne govorim :sad2:
Gramatika jest dosljedno crnogorska, tačnopis možda i nije dosljedan jer jezik crnogorski tek sad je dobio svoja pravila pisanja, leksika je također crnogorska mada koristim i riječi koje se danas rjeđe daju čut, ali kako gođ obrneš sramota je sebe smatrat Crnogorcem, a ne znat jezik Crnogoraca. Također, smiješno mi je pročitat kako nijesi pronaša po riječnika neke riječi koje ja koristim kad i mala đeca znaju da još nema temeljitijih crnogorskijeh riječnika. Jedina šansa ti je da pogledaš Karadžićev Rječnik, samo on nije patio od kompleksa inferiornosti, naprotiv - svoj jezik je smatra najboljijem na svijet... dok nije razumio da je važnije što drugi (jači) misle.

A kakve veze imaju istorijske činjenice sa Njegošem ili ja sa tim što ti pričaš? ....
"Pozva" li ti Njegoša da pośedoči kako su Bošnjaci srbskoga roda? Ili mi se učinjelo? I nijesi se nigda poziva na Njegoša kad si zborio o "srbstvu" Crnogoraca? A, tačno je - Njegoš (pjesnik) i fakti ne bijahu u ljubavi. Izmislio je "iztragu poturica" što i danas stvara probleme u međuvjerskijem/međunacionalnijem odnošajima, izmislio je "srbstvo Crnogoraca" što i danas dijeli Crnu Goru i otežava joj napredak.

"Pozva" li ti Njegoša da pośedoči kako su Bošnjaci srbskoga roda? Ili mi se učinjelo? I nijesi se nigda poziva na Njegoša kad si zborio o "srbstvu" Crnogoraca? A, tačno je - Njegoš (pjesnik) i fakti ne bijahu u ljubavi. Izmislio je "iztragu poturica" što i danas stvara probleme u međuvjerskijem/međunacionalnijem odnošajima, izmislio je "srbstvo Crnogoraca" što i danas dijeli Crnu Goru i otežava joj napredak.

Da, odgovorio sam na argumentaciju po kojoj su Bošnjaci kao priznata etnička grupa postojali u Crnoj Gori još u prvoj polovini XIX stoljeća, što je bila tvrdnja mog sagovornika, Mrdaywalkera.

Ne samo što je potpuno neadekvatno jedan književni istorijski izvor, epski, koristiti u takvu svrhu, nego se iz čitavog opusa književnog to uopšte ni ne da zaključiti. S ciljem obaranja te neodržive teze sam tako isto selektivno odabrao jedan djelić iz jednog drugog Njegoševog djela, po kojem su Bošnjaci Srbi islamske vjere.

O čemu sada ovdje raspravljamo? Da li je teza vas, Vas i zike-a, da se ustvari Ogledalo srpsko može koristiti kao neporecivi dokaz o tome da su ondašnji ljudi priznavali domaće muslimane u Crnoj Gori - za Bošnjake? :think:

Što se tiče teze da je Njegoš izmislio sve što je srpsko u Crnogoraca...to nije tačno. Takođe, ne mogu da razumijem tako rasističku izjavu o tome da jedan čitav etnikum koči cijelu državu!

Gramatika jest dosljedno crnogorska, tačnopis možda i nije dosljedan jer jezik crnogorski tek sad je dobio svoja pravila pisanja, leksika je također crnogorska mada koristim i riječi koje se danas rjeđe daju čut, ali kako gođ obrneš sramota je sebe smatrat Crnogorcem, a ne znat jezik Crnogoraca. Također, smiješno mi je pročitat kako nijesi pronaša po riječnika neke riječi koje ja koristim kad i mala đeca znaju da još nema temeljitijih crnogorskijeh riječnika. Jedina šansa ti je da pogledaš Karadžićev Rječnik, samo on nije patio od kompleksa inferiornosti, naprotiv - svoj jezik je smatra najboljijem na svijet... dok nije razumio da je važnije što drugi (jači) misle.

Tačnopis? Šta je 'tačnopis'? :D

Nikada ne odgovori, zašto koristiš riječ 'povijest'?

da jedan čitav etnikum koči cijelu državu!
To po tebi nije moguće?

dukljaxivijektz5.gif

Poslednja izmena:
..Što se tiče teze da je Njegoš izmislio sve što je srpsko u Crnogoraca...to nije tačno. Takođe, ne mogu da razumijem tako rasističku izjavu o tome da jedan čitav etnikum koči cijelu državu!
Ono jest. Kako kad zatreba, jest izvor, nije izvor.
Ali, jest tačno: Od Njegoša počinje srbizacija Crne Gore. I to mnogo više kroz njegovo pjesništvo no kroz politički angažman.
A, sad mi reči đe sam ja to reka da "jedan čitav etnikum koči"? Ja sam samo spomenuo podijele, ostalo je tvoja podsvijest.

Pešo, da li tvrdiš da je zaista tvoja majka tako pričala (i priča, ako je živa još uvijek) i zove svoj jezik crnogorskim? :mrgreen:
Pomalo si zločest, momak! Olako šalješ ljude na oni svijet, ka da si sam Bog.
Razumije se da ne zbori dosljedno ovako, najprije što ona zna više crnogorskijeh riječi i fraza od mene, a i teme kojijema se ona zanima ne traže ovakav vokabular, ali najvećijem dijelom DA.
Ne, jezik do skora nije zvala crnogorskijem već ili naškijem ili srbskijem, i nju su u školu tako učili, a za razliku od mene društveno je disciplinovanija. S toga je, čim je društveno bilo poželjno svoj jezik radosno počela nazivat crnogorskijem.

Back