Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
3. dolaskom ledenog doba postojeća I haplogrupa se povlači južnije na obale Jadranskog mora
u UTOČIŠTE i tu mutira u I2 prije oko 17.000 godina

Bože, pa ti stvarno ništa neznaš. Kakav dolazak ledenog doba, pa poslednji glacijalni period počeo je pre 110 hiljada godinai završio pre 12 hiljada godina, od kada smo u interglacijalnom periodu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_glaciation

Ja pričam i o Srbima. Arsnije Čarnojević je na područje severne Bačke, i Mađarske odveo 35000 porodica, rekao bih najviše R1a, ali i Din S. Prostor je napunjen iz Crne Gore i Istočne Hercegovine Din S i E V -13.

Већ пар пута читам тезу о сеоби Срба ка подручју Бачке и Мађарске, за које се предпоставља да су били махом Р1а али и ДинС итд...да ли је ова теорија научно доказана у смислу тестираних појединаца за које се зна да су потомци тих Срба који су населили сјеверне крајеве, или је пак само предпоставка?

Poslednja izmena:
Већ пар путам читам тезу о сеоби Срба ка подручју Бачке и Мађарске, за које се предпоставља да су били махом Р1а али и ДинС итд...да ли је ова теорија научно доказана у смислу тестираних појединаца за које се зна да су потомци тих Срба који су населили сјеверне крајеве?
Zna se da su se porodice naselile na to podrujču. Što se tiče drugog dela napisao sam ekao sam "rekao bih", nisam rekao da imam neka pouzdanija saznanja.
Zašto to pretpostavljam. Kakva je danas genetska struktura kod Srba starosedelaca na području severne Bačke i Baranje(na žalost, ovde ih više nema)? 35000 porodica, a tada su porodice bile brojne, pre 3 veka je značajna cifra, i zasigurno ostavila je traga na današnju genetsku sliku u Mađarskoj. Kako nemamo previše Din S, zaključak je da su većina bili R1a.
Dalje kako je najveći deo Srba krenuo sa juga(a i jugozapada) današnje Srbij, to otvara mogućnost da bi i Dardanci mogli biti R1a. Ali ovo je jedna špekulacija, koja ja potanka.
Zaista Dardanci su mi najveća zagonetka u smislu dominantne HG.

Poslednja izmena:
PROSVIJETLI ME,
postavi mi te "nove" studije na uvid
ja koliko sam vidio na Eupediji i dalje stoje SAMO OVE DVIJE kao jedino relevantne, ali eto ti si možda kao kolumbo otkrio neke nove
nego hoće li neko postavit više kartu razvoja i grananja I2 da vidimo crno na bijelo to "srbiziranje" I2a1b

M. Regueiro et al., High levels of Paleolithic Y-chromosome lineages characterize Serbia, Gene 498 (2012) 59–67. doi:10.1016/j.gene.2012.01.030 (Elsevier)

S. Mirabal et al., Human Y-Chromosome Short Tandem Repeats: A Tale of Acculturation and Migrations as Mechanisms for the Diffusion of Agriculture in the Balkan Peninsula,
American Journal of Physical Anthropology 142 (2010) 380–390. doi:10.1002/ajpa.21235 (Wiley InterScience)

G. Mršić et al., Croatian national reference Y-STR haplotype database, Mol. Biol. Rep. 39 (2012) 7727–7741.
doi:10.1007/s11033-012-1610-3 (Springer)

V. Battaglia et al., Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe, European Journal of Human Genetics 17 (2009) 820 – 830. http://www.nature.com/ejhg/journal/v17/n6/pdf/ejhg2008249a.pdf (Macmillan Publishers)

A ako hoćeš da vidiš jedno baš detaljno odrađeno istraživanje, pogledaj rad ovih tvojih iz Saudijske Arabije

Kh. K Abu-Amero et al., Saudi Arabian Y-Chromosome diversity and its relationship with
nearby regions, BMC Genetics 2009, 10:59. doi:10.1186/1471-2156-10-59
http://www.biomedcentral.com/1471-2156/10/59 (BioMed Central Ltd.)

Ili, pogledaj ove baze

FAMILY TREE DNA - British Isles

FAMILY TREE DNA - Germany

Poslednja izmena:
malo sam proučio problematiku u vezi onog pitanja koje sam postavio
i zar je bilo teško napisat par rečenica
u jezgri ljudske ćelije ima 46 hromosoma, ili 23 para
nisu iste veličine, najveći je označen sa 1 pa redom do najmanjeg koji je označen sa 22, plus spolni hromosomi XY muški, XX zenski
ljudski genom ima 30.000 gena koji su takođe raspoređeni u tih 23 para hromsoma, a dio na DNK na kojem je gen zove se lokus
jedino mi je i dalje ostalo nejasno, da li je jedna DNK spakovana u jednu ćeliju u tih 46 hromosoma, ili svaki hromosom ima po jednu DNK pa bi onda bilo i 46 molekula DNK u svakom hromosomu po jedna

ma ja ba, najlakše je postavit nekih milion linkova,
ja tebi konkretno postavio DVIJE konkretne tabele iz studija
osim toga samo ti prvi link nešto znači, i tiče se konkretno srba, i zamisli demantuje tebe samog, pa stoga ja stvarno ne znam ko je od nas dvojice polupo lončiće, jer na tom linku je tabela koja samo potvrđuje ono što sam i rekao, na nivou je grananja M423 !!! i ne ide niže, baš kao što sam ti rekao i za oxforsku i marjanovićevu studiju, i čak šta više slični su i procenti po haplogrupama
jel ovdje lijepo piše M423 (stara oznaka I2a2a) = 29,1 %, i gdje su one "silne" podgrupe o kojima toliko razglabate cijelo vrijeme i tvrdite da imaju, izvoli POSTAVI mi konkretno TABELU kao ovu dole

1-s2.0-S037811191200073X-gr1.jpg

Poslednja izmena:
razmišljam da li da na takvo neznanje uopšte odgovorim
kad se već "obrazuješ" na wikipediji
http://sr.wikipedia.org/wiki/Ледено...B5.D0.BD.D0.B8.D1.85_.D0.B4.D0.BE.D0.B1.D0.B0

I šta ti ovim dokazuješ, piše samo da je poslednji glacijalni period završen pre 10000 godina. Ne piše kada je počeo. Evo, ovde ti piše i jedno i drugo

http://en.wikipedia.org/wiki/Last_glacial_period

Stvarno mi nije jasno šta hoćeš i šta radiš. Ne sviđa ti se ono do čega su naučnici došli pa izmišljaš toplu vodu. Pa nastavi, samo napred!

I šta ti ovim dokazuješ, piše samo da je poslednji glacijalni period završen pre 10000 godina. Ne piše kada je počeo. Evo, ovde ti piše i jedno i drugo

http://en.wikipedia.org/wiki/Last_glacial_period
dobro, samo ti nastavi čitat wikipediu, odnosno hajd što čitaš, nego ne razumiješ dobro ono što čitaš
Stvarno mi nije jasno šta hoćeš i šta radiš. Ne sviđa ti se ono do čega su naučnici došli pa izmišljaš toplu vodu. Pa nastavi, samo napred!
do čega su došli, budi precizan, i šta ima meni da se sviđa ili ne sviđa
kad vidiš da nisi u pravu onda nešto vrdaš, pitao sam te da mi pokažeš takvu tabelu gdje su prikazane niže grane od M423 o kojima toliko trubite sve ove stranice....IMAŠ li ili nemaš

malo sam proučio problematiku u vezi onog pitanja koje sam postavio
i zar je bilo teško napisat par rečenica
u jezgri ljudske ćelije ima 46 hromosoma, ili 23 para
nisu iste veličine, najveći je označen sa 1 pa redom do najmanjeg koji je označen sa 22, plus spolni hromosomi XY muški, XX zenski
ljudski genom ima 30.000 gena koji su takođe raspoređeni u tih 23 para hromsoma, a dio na DNK na kojem je gen zove se lokus
jedino mi je i dalje ostalo nejasno, da li je jedna DNK spakovana u jednu ćeliju u tih 46 hromosoma, ili svaki hromosom ima po jednu DNK pa bi onda bilo i 46 molekula DNK u svakom hromosomu po jedna

Kruško, evo kako sam ja sebi tu tematiku koja tebe muči, slikovito predstavio

DNK se može slikovito prikazati kao USB stick:) ( pogotovo kad se nađe u muškoj spolnoj ćeliji – spermatozoidu koji traži da se «ušteka-pripoji» na žensku spolnu ćeliju - jajašce ) od 3 GB, koji dakle ima 3 milijarde bajta
(pararelno sa ljudskom DNK koja sadrži oko 3 milijarde parova baza-nukleotida) gdje bi znači jedan par baza bio jednak jedan bajt.

DNK je «spakovana» u 46 hromosoma koji se nalaze u jezgri ćelije. Tih 46 hromosoma nisu iste veličine i ne sadrže isti broj parova baza. Najveći ljudski hromosom se sastoji od 440 miliona nukleotida, odnosno 220 miliona parova. Isto tako na primjer Y hromosom ima 60 miliona naspram 153 miliona parova baza koliko ima X hromosom.
46 hromosoma se može prikazati kao 46 foldera na zamišljenom USB sticku. i oni dakle nisu iste veličine, pa bi se gore navedeni primjeri mogli prikazati tako što bi najveći hromosom bio zamišljeni najveći folder koji bi ima 220 MB, Y folder 60 MB a X folder 153 MB.

Ljudski genom ima oko 30.000 gena.
Geni se mogu zamisliti na zamišljenom USB sticku kao file-ovi, koji su raspoređeni u 46 foldera, s tim da je različit broj file-ova u različiitm folderima, isto kao što je i različit broj gena u različitim hromosomima.

evo još malo nekih osnovnih pojmova
elija-i-dnk-1.gif

hromosomi-1.gif

spolni-hromosomi-1.png

ostalo upravo onoliko ORIGINALNIH srba i hrvata koliki je danas udio r1a u njihovoj nacionlanoj strukturi
sve ostalo su srbizirali i hrvatizirali

Slazem se sa tim i to se dogodilo jako davno, otkad su Hrvati i Srbi stigli na Balkan. Dakle radi se o starim narodima koji su bili slaveni R1 i koji su kada su se naselili izmjesali sa raznim starosjediocima (kojih je vjerojatno bilo ocito vise nego slavena) ali je prevladao slavenski jezik i kultura. Dakle to se desilo prije 1000 i vise godina. Isto tako svjedocimo u zadnjih 70-ak godina kako nacije na Balkanu i dalje nastaju. Eto nedavno muslimani iz BIH i Srbije postaju Bosnjaci a stanovnistvo dolje na jugu Crnogorcima. Neznam kad su Makedonci nastali, zna li tko?

Bossnjo, ništa ti ovo ne valaja. Pre 18000 godina u Poljskoj je bio led. Nema neolita u centralnoj i zapadnoj Evropi (znači stalnih naselja, veće gustine stanovništva) pre 6500 godina, na Britaniji i Baltiku još kasnije. Sve ovo vraćaj na Balkan, Južne Karpate i Panoniju. Izgleda da glavne migracije kreću sa dolaskom R1b, koji su uništili Vinču.

Bossnjo, ništa ti ovo ne valaja. Pre 18000 godina u Poljskoj je bio led. Nema neolita u centralnoj i zapadnoj Evropi (znači stalnih naselja, veće gustine stanovništva) pre 6500 godina, na Britaniji i Baltiku još kasnije. Sve ovo vraćaj na Balkan, Južne Karpate i Panoniju. Izgleda da glavne migracije kreću sa dolaskom R1b, koji su uništili Vinču.

pa gdje onda smještaš pre I čiji nastanak Eupedia postavlja prije 18.000, isitna na VRHUNCU ledenog doba
gdje je onda mogao mutirat, možda je ostalo neko ostrvo za preživit i na sjeveru

daj kartu "utočišta" i ko je je gdje zimovao
relevantan IZVOR na koji se pozivaš
Ma kakva karta utočišta. Kakvi relevantni izvori. Nauka ne može dati precizne odgovore, može samo da se nagađa, bar dok se ne urade DNK analize kostiju.
Što se R1a hg, njom se najviše bavio Anatolij Kljosov, izguglaj, sve je dostupno na internetu. R1a se od neolita se druži sa I2.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back