malo sam proučio problematiku u vezi onog pitanja koje sam postavio
i zar je bilo teško napisat par rečenica
u jezgri ljudske ćelije ima 46 hromosoma, ili 23 para
nisu iste veličine, najveći je označen sa 1 pa redom do najmanjeg koji je označen sa 22, plus spolni hromosomi XY muški, XX zenski
ljudski genom ima 30.000 gena koji su takođe raspoređeni u tih 23 para hromsoma, a dio na DNK na kojem je gen zove se lokus
jedino mi je i dalje ostalo nejasno, da li je jedna DNK spakovana u jednu ćeliju u tih 46 hromosoma, ili svaki hromosom ima po jednu DNK pa bi onda bilo i 46 molekula DNK u svakom hromosomu po jedna
Kruško, evo kako sam ja sebi tu tematiku koja tebe muči, slikovito predstavio
DNK se može slikovito prikazati
kao USB stick
( pogotovo kad se nađe u muškoj spolnoj ćeliji – spermatozoidu koji traži da se «ušteka-pripoji» na žensku spolnu ćeliju - jajašce )
od 3 GB, koji dakle ima 3 milijarde bajta
(pararelno sa ljudskom DNK koja sadrži oko 3 milijarde parova baza-nukleotida) gdje bi znači jedan par baza bio jednak jedan bajt.
DNK je «spakovana» u 46 hromosoma koji se nalaze u jezgri ćelije. Tih 46 hromosoma nisu iste veličine i ne sadrže isti broj parova baza. Najveći ljudski hromosom se sastoji od 440 miliona nukleotida, odnosno 220 miliona parova. Isto tako na primjer Y hromosom ima 60 miliona naspram 153 miliona parova baza koliko ima X hromosom.
46 hromosoma se može prikazati kao 46 foldera na zamišljenom USB sticku. i oni dakle nisu iste veličine, pa bi se gore navedeni primjeri mogli prikazati tako što bi najveći hromosom bio zamišljeni najveći folder koji bi ima 220 MB, Y folder 60 MB a X folder 153 MB.
Ljudski genom ima oko 30.000 gena.
Geni se mogu zamisliti na zamišljenom USB sticku kao file-ovi, koji su raspoređeni u 46 foldera, s tim da je različit broj file-ova u različiitm folderima, isto kao što je i različit broj gena u različitim hromosomima.
evo još malo nekih osnovnih pojmova