Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Jevdjo pominjao si Boerboela ,kako su u Rusiji jako kvalitetni,ne znam da li si pratio ali u Africi,u njihovim odgajivačnicama se mogu naći podaci kako su im psi 75% 80% itd čisti Boerboeli a u Rsiji majci to se pitanje i ne postavlja.I kod rusa se pojavljuju Američki buldozi od 60-70 kg ali standard govori da su toliki psi retkost a u Rusiji kod pojedinih odgajivača to je sasvim normalno.Toliko o tome.

Sto se tice buldoga neznam,nemogu da sudim jer me ti psi neinteresuju i nepratim desavanja vezana za njih.
Sto se tice beorbela,oni su jedino sem JUAR priznati u Rusiji i po standardu koji je odredio Kinoloski savez JUAR. Ova dva kinoloska saveza tesno saradjuju i zajedno rade na priznanju Beorbela od strane FCI. Ako poznejes ovu rasu,znas da svaki Beorbel sa navrsenih 9 meseci prolazi ocenu,a ocenu vrse kinoloski strucnjaci iz JUAR,upravo da bi se ocuvao identitet Beorbela. Navedi mi jos neku zemlju koja ima tesnju saradnju sa Kinoloskim savezom JUAR kao Rusija.

Tako da ti ovo sto se tice beorbela Staki vodu nepije,a sa druge strane kakve veze ima kakvi su beorbeli ili buldozi u Rusiji

Kada sam to pomenuo,govorio sam o "čistoći" rase.A Rusiju sam naveo baš zato što sam upućen šta Rusi rade i onda je to sasvim uredu! ?
Nemoj me pogrešno shvatiti ja jesam Rusofil i znam da rade kvalitetno ali takodje znam da gospodin Nenad takođe, sve što je radio i radi, radi kako treba i ko su svi oni pametnjakovići da komentarišu nečiji dugogodišnji rad i trud,Zar to nije licemerno?
Zašto držite Sopove, ako ne poštujete čoveka koji je svoj život uložio da bi napravio ovu predivnu rasu?
Da je gospodin Nenad Gavrilović ovu rasu napravio bilo gde u svetu,a ne u ovoj našoj Srbiji,drugi bi ga bi ga u zvezde kovali.
U Srbiji se nikada nije praštao uspeh,dokaz za to je Nikola Tesla,Nenad Gavrilović i ko zna, koliko još velikih umova.
Da li znate da je Napuljski mastif posle drugog svetskog rata ostao samo na jednocifrenom broju jedinki? I da se današnja populacja napuljaca bazira na tom malom broju. Sigurno nisu parili incestno do iznemoglosti.

To sto rade pojedini u Rusiji sa beorbelom,a ovde u Srbiji to pokusava da prati Goran Vukovic isto rade i sa sopom ljudi kojima je kantar osnovno merilo kvaliteta psa (71 cm i 73 kg)
Inace pravi beorbel je visok (naj pozeljnija visina) 66 cm i tezina otprilike ista.Mada i sami odgajivaci govore da poneki primerak ode i preko 70 kgal one price o 80-90-120 kg nisu neralne nego su smesnejer takav pas nije pas vec nepokretna svinja
Kao ljude i moje zemljake ja vas sve postujem,pogotovo starije ljudeal kao odgajivace mogu da postujem samo one koji rade kako treba.
Sto se tice incesta,tu se slazem sa tobom,al ako je potrebno ubaciti svezu krv to se zna kako se radi,ubacuje se krv neke rase koja je ucestvovala u stvaranju,,a ne sarce,bordoske doge,spanske mastife,dobermane,bulmastife i da ne nabrajam sve..
A ako je vec ubaceno,pa brate slatki trebalo je onda uraditi strogu selekciju i ostaviti samo pse koji zadovoljavaju standard sopa,a ne ostavljati sve i prodavati kao sopove.
Sam vidis,imas oci i mislim da ces se sloziti samnom da one rugobe sa prethodne stranice nemogu nikako biti sopovi,a prodati su kao cistokrvni sopovi

ponos i dika
http://www.srpskipasbak.com/sop- bak.html

7d7d46d4bc5f.jpg

dscn1070k.jpg

dscf1410r.jpg

dscf1407f.jpg

48854da6e63e.jpg

http://www.srpskiodbrambenipas.org/index.php/vesti/4-novosti/23-laz-nece-proci

za stakija

СОП и његов стандард су за нас далеко битнији од вас и од ваших фантазија, а саопштења убудуће шаљите искључиво вашим идолопоклоницима који реч Бог пишу малим словом а реч „творац“, мислећи на вас, великим.

OVO JE ČISTA KLEVETA.

Ja imam svoje mišljenje koje se razlikuje od vašeg i po vašim rečima ja sam automatski idolopoklonik(što je apsolutna neistina) kao što je i neistina da Bog pišem malim slovom.Boga ne bih ni sada pominjao(jer sam nedostojan),da Ga vi niste pomenuli.
Greh je uludo uzimati ime Božije.

To sto rade pojedini u Rusiji sa beorbelom,a ovde u Srbiji to pokusava da prati Goran Vukovic isto rade i sa sopom ljudi kojima je kantar osnovno merilo kvaliteta psa (71 cm i 73 kg)
Inace pravi beorbel je visok (naj pozeljnija visina) 66 cm i tezina otprilike ista.Mada i sami odgajivaci govore da poneki primerak ode i preko 70 kgal one price o 80-90-120 kg nisu neralne nego su smesnejer takav pas nije pas vec nepokretna svinja
Kao ljude i moje zemljake ja vas sve postujem,pogotovo starije ljudeal kao odgajivace mogu da postujem samo one koji rade kako treba.
Sto se tice incesta,tu se slazem sa tobom,al ako je potrebno ubaciti svezu krv to se zna kako se radi,ubacuje se krv neke rase koja je ucestvovala u stvaranju,,a ne sarce,bordoske doge,spanske mastife,dobermane,bulmastife i da ne nabrajam sve..
A ako je vec ubaceno,pa brate slatki trebalo je onda uraditi strogu selekciju i ostaviti samo pse koji zadovoljavaju standard sopa,a ne ostavljati sve i prodavati kao sopove
.
Sam vidis,imas oci i mislim da ces se sloziti samnom da one rugobe sa prethodne stranice nemogu nikako biti sopovi,a prodati su kao cistokrvni sopovi

Sa ovim se slazem 100%, i smatram da bi, ako je vec covek zacrtao redosled i procentualnu zastupljenost odredjenih rasa, to trebalo i postovati, i za "osvezavanje krvi" koristiti nove... sorabe, tako se zovu? a ne stalno iste jedinke (a mislim da nisam neskromna kad napisem da o genetici uopsteno ipak znam maaalo vise od vecine vas koji postujete na temi).

Ja ni za jednog psa ne bih rekao da je rugoba.

Verovatno je rugoba malo preterano ali vecina tih pasa na slikama su nadgradjeni, sedlasti, rahiticni, neki i sa ociglednom displazijom kukova (ne treba ni rtg snimak, vidi se golim okom) a dlaku vec da i ne komentarisem! Samo smatram da je ruzno pozivati se na neciji autoritet a raditi sve suprotno od onoga sto je taj neko sa autoritetom zacrtao za rasu. Tako psi izlaze na los glas a i odgajivaci sa njima. Sa drugm rasama je lakse, nema dovoljno pasa-uveze se par novih priplodnjaka i problem resen! (Kao sto Andrijana radi za malinoe dovodeci i Golijata sa sobom na letovanje.) Za sopa bi bilo najbolje da vi, odgajivaci medju sobom napravite selekciju i da se slozite sta cete i kako dalje.

Pa dobro staki majka mu stara zar je ovo ceo tvoj komentar na ove pse?
Nemogu da verujem da ste toliko fanaticni,da kad vam ljudi i argumentovano (slikama) objasne svoje misljenje,vi i dalje pricate istu pricu ko pokvaren gramofon.

Aj svega ti nadji 5 dodirnih tacaka kod ovih pasa,ako je to uopste moguce.
Jevdjo....dzaba habas tastaturu. Okrenimo se nasim psima, pusti ova nadmudrivanja.

pozdrav Bata brdo............

Nisam upoznata sa rasom, samo neku predstavu imam o njima, ali ono sto mogu da tvrdim, a u sustini ispada da se u tome slazem sa Jevdjom, je da treba uvesti "svezu krv", kad god otvorim temu i vidim novo leglo, otac je Medo Romanijski. Neka je on savrsen primerak, tako se smanjuje genetska varijabilnost i povecava mogucnost razvoja genetski uslovljenih bolesti, sto ne ide na ruku ni odgajivacima ni samim psima, vec samo nama iz veterinarske struke, finansijski. Toliko od mene ovaj put.

ako ima osnova za zdravu pricu a cinimi se da ima i da i drugi posetioci foruma mogu nesto da korisno procitaju ja bi samo u kratkim crtama posto si se predstavila iz branse..................
Mi ovaj poso radimo desetak godina.........iskljucivo po iskustvima koje smi stekli od tvorca rase Nenada Gavrilovica i svaku nasu radnju / parenje/ prijavljujemo
isskljucivo njemu i vise puta sam napomenuo da se pari po redosledu i kljucu sa Romanije........
U svetu zivotina a i pasa sto i rade svi veci odgajivaci pravilo ucvrscivanja rase ukoliko imate maticno leglo je sledeci...................
Radi se sa minimum 2 muzjaka koji nisu u srodstvu i jednom zenkom......gde parite zenku C sa muzjakom A i sve cerke AC parite sa maticnim muzjakom B...
Ti potomci su u zargonu prepareni dva puta sa maticnim muzjakom i stabilniji su u daljem parenju i duze zadrzavaju karakteristike maticnog legla............
To se ponovi obrnuto ........................pari se zenka C sa muzjakom B i sve zenke CB prepare sa maticnim muzjakom A...............................................
Nije pozeljno da se iz jedne linije i druge linije mesaju jedinke te se to dalje pari sa drugim jedinkama pazeci da se ne dodiruju po krvnim linijama......
Mi ovo radimo desetak godina i stvarno nam netreba onakve insinuacije o parenju u srodstvu jer su rekla kazala - imamo dovoljno pasa da parimo ................................................................
O ovome gore sto pises vodi se racuna .........................najvise sam tvorac rase i iz razloga postovanja pravila i ja nemogu da ubedim ko nezeli da veruje u nase iskrene namere i nas rad..........................................nama su muzjaci razlicitih krvnih linija ....kao i devojke..............................................................
Ja uvek napominjem da ima losih pasa samo ih treba selektovati................i na tome radimo a svako lose stene menjamo jer stvarno nemozemo da u uzrastu 50 dana odselektujemo u najstrizem standardu/ ne moze/ .......................................................
Sa dva muzjaka i sedam-osam kuja /maticne jedinke/ trudimo se da sa dva parenja sa odlicnim muzjacima ucvrstimo -ustabilimo osnovu za kasnije parenje sa ostalim muzjacima kojih ima -samo se treba povesti racuna kad koji pari........
Nemamo nista protiv da nas lose razumeju-moze da se pita...............mogu da izvlace slike i recenice iz konteksta ali rade to godinama a mi opstajemo i po kadru smo sve jaci i jaci.....................Nasi su psi takvi i pare se tako zato sto tako treba ne zato sto mi hocemo tako ......................
Ne favorizujemo nase pse omalovazavajuci druge odgajivace,druge pse,izvlaceci iz konteksta recenice,postavljajuci slike sa vec ispricanim pricama i davajuci etikete drugim psima i dijagnoze.....................................
Moram da se prekinem.....................stenimo Zutu........................slede slike i nastavak price ukoliko ima osnova za normalnu argumentovanu pricu......
Bice i ovde losuh pasa samo ih treba odstraniti.....

pozdrav

pozdrav Bata brdo............

Nisam upoznata sa rasom, samo neku predstavu imam o njima, ali ono sto mogu da tvrdim, a u sustini ispada da se u tome slazem sa Jevdjom, je da treba uvesti "svezu krv", kad god otvorim temu i vidim novo leglo, otac je Medo Romanijski. Neka je on savrsen primerak, tako se smanjuje genetska varijabilnost i povecava mogucnost razvoja genetski uslovljenih bolesti, sto ne ide na ruku ni odgajivacima ni samim psima, vec samo nama iz veterinarske struke, finansijski. Toliko od mene ovaj put.

ako ima osnova za zdravu pricu a cinimi se da ima i da i drugi posetioci foruma mogu nesto da korisno procitaju ja bi samo u kratkim crtama posto si se predstavila iz branse..................
Mi ovaj poso radimo desetak godina.........iskljucivo po iskustvima koje smi stekli od tvorca rase Nenada Gavrilovica i svaku nasu radnju / parenje/ prijavljujemo
isskljucivo njemu i vise puta sam napomenuo da se pari po redosledu i kljucu sa Romanije........
U svetu zivotina a i pasa sto i rade svi veci odgajivaci pravilo ucvrscivanja rase ukoliko imate maticno leglo je sledeci...................
Radi se sa minimum 2 muzjaka koji nisu u srodstvu i jednom zenkom......gde parite zenku C sa muzjakom A i sve cerke AC parite sa maticnim muzjakom B...
Ti potomci su u zargonu prepareni dva puta sa maticnim muzjakom i stabilniji su u daljem parenju i duze zadrzavaju karakteristike maticnog legla............
To se ponovi obrnuto ........................pari se zenka C sa muzjakom B i sve zenke CB prepare sa maticnim muzjakom A...............................................
Nije pozeljno da se iz jedne linije i druge linije mesaju jedinke te se to dalje pari sa drugim jedinkama pazeci da se ne dodiruju po krvnim linijama......
Mi ovo radimo desetak godina i stvarno nam netreba onakve insinuacije o parenju u srodstvu jer su rekla kazala - imamo dovoljno pasa da parimo ................................................................
O ovome gore sto pises vodi se racuna .........................najvise sam tvorac rase i iz razloga postovanja pravila i ja nemogu da ubedim ko nezeli da veruje u nase iskrene namere i nas rad..........................................nama su muzjaci razlicitih krvnih linija ....kao i devojke..............................................................
Ja uvek napominjem da ima losih pasa samo ih treba selektovati................i na tome radimo a svako lose stene menjamo jer stvarno nemozemo da u uzrastu 50 dana odselektujemo u najstrizem standardu/ ne moze/ .......................................................
Sa dva muzjaka i sedam-osam kuja /maticne jedinke/ trudimo se da sa dva parenja sa odlicnim muzjacima ucvrstimo -ustabilimo osnovu za kasnije parenje sa ostalim muzjacima kojih ima -samo se treba povesti racuna kad koji pari........
Nemamo nista protiv da nas lose razumeju-moze da se pita...............mogu da izvlace slike i recenice iz konteksta ali rade to godinama a mi opstajemo i po kadru smo sve jaci i jaci.....................Nasi su psi takvi i pare se tako zato sto tako treba ne zato sto mi hocemo tako ......................
Ne favorizujemo nase pse omalovazavajuci druge odgajivace,druge pse,izvlaceci iz konteksta recenice,postavljajuci slike sa vec ispricanim pricama i davajuci etikete drugim psima i dijagnoze.....................................
Moram da se prekinem.....................stenimo Zutu........................slede slike i nastavak price ukoliko ima osnova za normalnu argumentovanu pricu......
Bice i ovde losuh pasa samo ih treba odstraniti.....

pozdrav

lepa priča nema šta
nego kako se od ovog

nenad-gavrilovic-srpski-odbranbeni-pas.jpg

dobija se ovo

48854da6e63e.jpg

da se razumemo unapred
ovaj drugi pas nije sop ma šta ti pričao

napadam te ovde pred svima samo zato što pokušavaš da ljude ubediš da je ovaj pas sop
evo pozivam i stalaca da da komentar ovog psa
da kaže koji je od ova dva psa sop ?

*** zahebao te gavrilović još u startu verujem da ti i sam to znaš kao i tvoj zet čini mi se, ne mogu da mu se setim nika
batalio je po njegovoj priči ovde na krsti , priču oko sopa iako je najvljivao odgajivačnicu

stvarno ne mogu da shvatim dokle ćeš prvo sebe lagati pa i nas

kad god budeš postavio sliku nekog psa kojeg nazoveš sop
ja ću postavljati ovog

verujem da ti je meda najbolji kućni ljubimac kojeg imaš i kroz par slika
se to i vidi
kao i ovaj drugi pas njihovim vlasnicima

al ne zanosi se nisu sopovi , menjaj te mužjake pa onda pravi selekciju

lepa priča nema šta
nego kako se od ovog

nenad-gavrilovic-srpski-odbranbeni-pas.jpg

dobija se ovo

48854da6e63e.jpg

da se razumemo unapred
ovaj drugi pas nije sop ma šta ti pričao

*** zahebao te gavrilović još u startu verujem da ti i sam to znaš kao i tvoj zet čini mi se, ne mogu da mu se setim nika
batalio je po njegovoj priči ovde na krsti , priču oko sopa iako je najvljivao odgajivačnicu

ako ne grešim, njegov zet je upisan na forumu kao Zoran69 i ima vrlo dobrog SOP-a po imenu Don.

pozdrav Bata brdo..................

Da se nebi ponavljao u kratkim crtama......................................mislim da se pas zove Lena......i pre par meseci je pisano onjemu a takvih prica je puno jer je mnogo pasa udomljeno.........

pas je udomljen-poklonjen i vlasnik pasa je zadovoljan i uneo je radost u neciji dom
ja sam psa prokomentarisao i kao kod svih sa godinu dana je ocena dali pas moze da se pari sto je receno.....
ako je slika tog psa cak je i Pedja Balanac napomenuo da se u strogoj selekciji moze pariti........../jedan od iskusnijih odgajivaca/
nije problem oko pasa ................problem je nacin parenja i selekcija...
losih pasa ce uvek biti......................................................
slike nasih pasa koji su u priplodu i nacin parenja su prezentovani i slede nove slike.........psi su sa Romanije selektovani od strane Nenada Gavrilovica

pozdrav Bata brdo..................

Da se nebi ponavljao u kratkim crtama......................................mislim da se pas zove Lena......i pre par meseci je pisano onjemu a takvih prica je puno jer je mnogo pasa udomljeno.........

pas je udomljen-poklonjen i vlasnik pasa je zadovoljan i uneo je radost u neciji dom
ja sam psa prokomentarisao i kao kod svih sa godinu dana je ocena dali pas moze da se pari sto je receno.....
ako je slika tog psa cak je i Pedja Balanac napomenuo da se u strogoj selekciji moze pariti........../jedan od iskusnijih odgajivaca/
nije problem oko pasa ................problem je nacin parenja i selekcija...
losih pasa ce uvek biti......................................................
slike nasih pasa koji su u priplodu i nacin parenja su prezentovani i slede nove slike.........psi su sa Romanije selektovani od strane Nenada Gavrilovica

Upravo to,mi o tome celo vreme i pricamo i zbog takvih parenja se i pojavljuju psi kao ovaj sa slike.
A sto se tice ovog psa i recenog od strane pedje,tj. ako je to stvarno rekao,mnogo mu zavidim na iskustvu.

pozdrav Bata brdo...................................

Mi nismo u mogucnosti da odgajimo 200 stenadi u strogom standardu i da ih poklonimo ..................................ali sve pse i lose i dobre udomimo.......
Nadam se da ljudi prave razliku jer ima onih koji oce da razumeju sta mi radimo 6-7 godina ..................i o tome je pisano...........uvek ce imati pasa koji iskacu iz okvira i naravno treba ih odstranjivati .Mi takve pse udomljavamo jer ima ljudi koji zele da cuvaju psa ................i ti psi nastavljaju svoje zivote.....................

Ja nemogu da objasnim nekome ko nezeli da razume ali ima ovde i drugih ............................i zbog njih cemo nastaviti sa komunikacijom..............................
Nasi psi su poznati.............poreklo poznato..............nacin parenja zacrtan naredne dve godine.................imamo podrsku tvorca rase ...............................
i kome to nesto znaci saradjivace i imace nase pse......................,ko sumnja u rad ,verodostojnost,ne svidjaju mu se psi /sto je njegovo pravo/ uzece drugog psa
Mi odpocetka svako stene koje ima bilo kakvu manu ili ima vlasnik primedbu menjamo sto samo potvrdjuje da nam je iskrena zelja da svaki vlasnik ima psa u okvirima dozvoljenog a sve vracene pse udomljavamo.............
Parenje pasa nam je po redosledu koji je propisan i gledamo da sto veci broj kuja vratimo kod nas da bi ucvrstili leglo i sve kuje uparili sa maticnim odlicnim muzjakom................,zenke koje ne zadovoljavaju kriterijume ne parimo i ne izdajemo rodovnike
Nikada nismo vredjali ,omalovazavali nikoga a kamoli pse i uvek smo za konstruktivnu pricu................................................tako cemo nastaviti i na dalje..

Nadamo se da Siva krajem sledeceg meseca bude spremna za parenje.........................pari Vuk Romanijski.............................i ocekujemo da se Abba osteni.

Prica o Sorabu je takodje ispricana i to sto se karikiraju stvari ili odgovara da se nerazumeju...........
Vecinu Soraba koji su ostali kod nas ja sam pronasao i pario najbolju kuju tri puta kako bi sacuvao poreklo SOP-a...................Lakse je bilo da uparim Lunu sa Donom koji je dobar muzjak i da prodajem stenad................................ovo je moralo da se uradi da se psi sacuvaju ...kakvi oni bili ,a nekom ko se razume vazni su i bice cuvani zlu netrebalo. Niko nikada nije rekao da je to ekstra pas ,najbolji........to je ono sto je ostalo od soraba i moralo se spasavati.......................
Nenad Gavrilovic je tvorac rase i predpostavljam da je najmerodavniji oko poznavanja iste i vrednovanja pasa i toplo svima preporucujemo da prosire svoje vidike
i znanje konsultovajuci ga....................kao i da pogledaju sve ostale pse drugih ljudi ,kontaktiraju pa donesu odluku.
Meni samo nije jasno odakle tolika mrznja i toliko ruznih reci i radnji..........................pa svako moze da predstavi svoje pse ,svako ko se malo razume napravice razliku,ko nezna pitace...............................
Uvek ce biti losih pasa..............samo ih treba selektovati pravilno.........

Verovatno je rugoba malo preterano ali vecina tih pasa na slikama su nadgradjeni, sedlasti, rahiticni, neki i sa ociglednom displazijom kukova (ne treba ni rtg snimak, vidi se golim okom) a dlaku vec da i ne komentarisem!

Vi morate da imate rentgenski vid.
Promatrajuci Americke buldoge( koji su skloni displaziji) gledao sam vrhunske priplodnjake ,istaknute u radu koji su izuzetnih fizickih predispozicija ,na kojima se ne moze ni pretpostaviti da imaju bilo kakvih smetnji,uspostavilo se da imaju displaziju.
Ljudi da se ne zavaravamo,displazija ima u razlicitim stepenima tako da su i snimci razlicitim slovima okarakterisani A,B,C koji su prihvatljivi i dalje koji nisu.
Kod mladih pasa od jedne godine(snimak kukova se ne radi pre prve godine starosti psa) kukovi su u najboljem stanju,kako godine prolaze tako se i kosti ostecuju.Zato i postoji kategorizacija,ona koju sam malo pre naveo.Naravno da je displazija urodjena ali nikako ne moze da se vidi golim okom jedino ako niste supermen.

Koliko razumem pročitano g Gavrilović ne želi da SOP a prizna FCI.

Ko ima problem sa time, može slobodno da počne sa uzgojem rase koju će bazirati na Gavrilovićevom SOP -u i nazvati je kako želi.
Na primer, Standard SOP.

U standardu te nove rase koji budu usvojili na osnivačkoj skupštini nek navedu razloge koji su ih nagnali na ovaj potez i put priznanja od FCI .

SOP je Gavrilovićev kao što je AB Džonsonov ili Skotov ili bandog Swinfordov što ne ograničava pravo nekome da pravi kratkodlaku varijantu i nazove je tako.

Koga bude zanimala Gavrilovićeva verzija, kontaktiraće njega za savete u vezi nabavke i parenja, a koga bude zanimala FCI standardizovana verzija potražiće odgajivače te varijante.

Ovo otimanje o prava na ekskluzivnost osim što deluje jako ružno i nedostojno pravog srpskog morala, govori o tome koje karakterne vrline ljudi zapuste kad se novac uplete u priču.

Niti Gavrilović može da zabrani kupcima pasa sa rodovnicima koje je on potpisao,da ih uzgajaju na način kako oni to vide, niti grupa vlasnika pasa može da oduzima pravo čoveku koji je ideju stvaranja rase osmislio i radio na njoj, da istu koriguje u skladu sa svojim viđenjem .

Desilo se šta se desilo, imamo dva SOP -a , pa kom je koji miliji neka odabere i pusti ostale da žive u svojoj viziji.

Imamo kratkodlake i dugodlake bernardince,što ne bi i SOPa?

Imamo dobermane sa crnim i braon nosnim pečurkama,što ne bi i SOPa?

Znam da meni lično ne bi bio problem da uzmem mešanca ovih dveju varijanti ukoliko ispunjava jedan uslov - uslov radni pas, psihički stabilan.

E taj bi uslov za parenje po mom dubokom uverenju mnogog farmera odbio od farmske hiperprodukcije i snova o lovi iz zadnjeg dvorišta .

U uzgoj samo psi sa položenim radnim ispitom. Radi objektivnosti , pred vojnom ili policijskom komisijom u Srbiji ,RS . Crnoj Gori i eventualno Rusiji.
Ostale zemlje imale bi obavezu da ispitivanje i licenciranje SOP-a obavljaju kod jedne od ovih službi.
Pri tom akcenat na poslušnost i to da pas bavezno na komandu vodiča pušta markiranta.

Eto to su neka moja viđenja .Srećno svima na svojim putevima.

Poslednja izmena:
СРПСКИ БАНДОГ!!!

ЗВЕР ЈЕ РОЂЕНА!

НАЈЈАЧИ МИКС!

СНАГА СРПСКОГ ОДБРАМБЕНОГ ПСА И УПОРНОСТ БУЛДОГА!!!

Отац Аргос (Капо) СРПСКИ ОДБРАМБЕНИ ПАС.
Мајка Беа АМЕРИЧКИ БУЛДОГ.
Оштењени су 14.1.2011.
Ова комбинација је настала уз благослов господина Ненада Гавриловића.
У току је резервација штенади. Мужјаци 500 еура. Женке 150 еура.
Господин Ненад Гавриловић жели да да допринос светској кинологији,јер већина паса су потпуни дегенерици који не служе својој сврси.По његовим речима, свим службеним и борбеним пасминама треба додавати СРПСКОГ ОДБРАМБЕНОГ ПСА,као најјачег и најздравијег пса на свету,да би им се продужио животни век,побољшала снага,упорност,свеукупан карактер и обезбедила здравија будућност.
27120111-1.jpg

27120112-1.jpg

27120114-1.jpg

27120115-1.jpg

27120116-1.jpg

27120117-1.jpg

27120118-1.jpg

Kod nas je sve trnsparentno tako da nema lazi nema prevare.

Back