Posao u Australiji

Pozdrav svima!

Novi sam ovdje ali necu smarati sa "standardnim" pitanja jer sam procitao kompletan ovaj forum i www.immi.gov.au i nasao sve potrebne informacije.

I ja uskoro planiram da se ukljucim u svu ovu proceduru (Skilled – Independent Visa 175). Trenutno me interesuje ima li neko (ili poznaje nekog) sa srednjom skolom, a ko je radio assessment od ACS (Australian Computer Society), pa da razmjenimo iskustva.

Profesionalno sam u informatici vec nekoliko godina (najjaca referenca mi je velika firma u kojoj radim preko 8 godina) ponajvise kao database designer/manager/administrator uz jos mnoge manje i vece "usputne" projekte. Najveci problem mi je sto nemam nikakvu skolu vezanu za zanimanje (srednja elektrotehnicka) :dash: . ACS nudi kao mogucnost opciju RPL (Recognition of Prior Learning) gdje ako dokazem da sam "mnogo naucio" na poslu mogu dobiti assestment kao professional. Naravno, ovo objasnjenje je pojednostavljeno s obzirom kakvi su njihovi uslovi... :worth:

Drugo pitanje je kolike su sanse za mogucu odbijenicu vize ako su svi papiri ured (sve dostavljeno sto traze i tako to). Desi li se kad da tek tako odbiju iako ispunjavam sve potrebne uslove? Znam da je ovo pitanje tesko odgovoriti, ali mozda se i pojavi neko sa konkretnim slucajem...

@acom, zasto ste vi dobili odbijenicu 2008.?

@shifo
Moj suprug je radio assessment u ACS, medjutim on ima zavrsen faks.
Tom koraku je vrlo ozbiljno prisao i to tek tada kada je imao pune 4 godine PRIJAVLJENOG radnog iskustva!
Dakle, iako je njegovo radno iskustvo tada bilo 9 godina, ceko je da ispuni minimum sa prijavljenim iskustvom, da mu se kojim slucajem ne bi desilo da ga zbog toga odbiju.
Dokumentaciju je pripremio do sitnih crevaca - izvodi iz banke za svo vreme radnog staza (prijavljenog), fotokopija radne knjizice, rezime od poslodavca, diploma, potvrda o polozenim ispitima, ma cak je preveo i stotinjak stranica plana i programa fakulteta i to poslao...
Svaku tvrdnju dokazi nekim dokumentom, budi temeljan i sve ce biti ok.
Suprugov assessment je bio gotov posle malo vise od tri nedelje, ali ne bi ovo bila Srbija da rezultat assessmenta nije izgubljen negde na putu od Australije, pa je morao da trazi da mu posalju kopiju. Sirot postar :think: ...savladala ga radoznalost :zcepanje: :rotf: :dash: :sad2:

Drugo pitanje nisam razumela..ko da te odbije ACS ili DIAC?

@acom
Cestitam :klap:

@shifo
Moj suprug je radio assessment u ACS, medjutim on ima zavrsen faks.
Tom koraku je vrlo ozbiljno prisao i to tek tada kada je imao pune 4 godine PRIJAVLJENOG radnog iskustva!
Dakle, iako je njegovo radno iskustvo tada bilo 9 godina, ceko je da ispuni minimum sa prijavljenim iskustvom, da mu se kojim slucajem ne bi desilo da ga zbog toga odbiju.
Dokumentaciju je pripremio do sitnih crevaca - izvodi iz banke za svo vreme radnog staza (prijavljenog), fotokopija radne knjizice, rezime od poslodavca, diploma, potvrda o polozenim ispitima, ma cak je preveo i stotinjak stranica plana i programa fakulteta i to poslao...
Svaku tvrdnju dokazi nekim dokumentom, budi temeljan i sve ce biti ok.
Suprugov assessment je bio gotov posle malo vise od tri nedelje, ali ne bi ovo bila Srbija da rezultat assessmenta nije izgubljen negde na putu od Australije, pa je morao da trazi da mu posalju kopiju. Sirot postar :think: ...savladala ga radoznalost :zcepanje: :rotf: :dash: :sad2:

Drugo pitanje nisam razumela..ko da te odbije ACS ili DIAC?

@acom
Cestitam :klap:

Mislim da sam procitao za tvog muza na 30 i nekoj strani :klap:
Meni ce jedini nedostatak biti platne liste i radna knjizica za veci period jer nisam bio prijavljen (6 godina), ali zato to mogu pokriti izvjestajima iz banke preko koje sam stvarno primao platu u tom periodu. Zvuci smijesno ali je moguce...
Najkomplokovanija stvar u mom slucaju ce biti pisanje 2 Project Report-a koja moram napisati na njihov (ACS) nacin razmisljanja i na osnovu stvarnih stvari koje sam radio na poslu. Kad bih samo znao sta misle... :confused:

U vezi odbijanja sam mislio na DIAC...

inace hvala svima na cestitkama, nadam se da cu i ja vama svima uskoro cestitati , ali na dobijenim vizama
vidite kako smo mi skroman narod mi smo sretni cak i kad samo dobijemo C.O. a tek sta ce biti kad svi dobijemo vize
:)

@shifo

Inzenjeri nesto slicno rade za svoj assessment, tako da bi mogao da pitas nekog od njih...
Sledeca stvar koju ti mogu predloziti je da se raspitas na nekom stranom forumu...
Srecno u svakom slucaju. :super:

Sto se DIAC-a tice mislim da ne bi smeli da odbijaju aplikante ako su svi uslovi zadovoljeni i ako su svi dokumenti u redu.

Poslednja izmena:
Uh, mislim da sam zavrsila detaljan cv. Ipak je na kraju ispao na 5 strana, font Book Antiqua 11, ili da stavim ipak na 12 pa da bude 6 strana?!... :))
Prvi je bio 4 strane, ali su trazili detaljniji.......

Sutra saljem, pa cemo videti ...

Geice, meni se muti malo kad gledam u tvoj avatar.

Mogu i ja da čestitam svima, koji su nešto uradili lepo... Jer izgleda da će i kriza da jenjava polako:

Australian employers unexpectedly added 32,200 workers in July, bucking expectations that the jobless rate would continue to rise.

In positive news for both Australian residents and skilled workers looking to emigrate to Australia, the country’s unemployment rate remained at 5.8 per cent for July, despite economists predicting that the seasonally adjusted rate would reach at least 6 per cent.

Part-time employment increased 48,200 to 3.203 million, while full-time jobs dropped by 16,000 to 7.590 million, apparently a reflection of employers cutting hours rather than positions.

The Australian Bureau of Statistics data showed that total employment rose by 32,200 to 10.794 million; a sign that new Australian visa arrivals could expect a good chance of finding employment soon after entering the country.

Deputy Prime Minister Julia Gillard said that the static figure was an example of how the government’s stimulus spending was helping support jobs, and praised employers for holding onto employees in preparation for an economic recovery:

“The figures indicate that Australian companies have taken sensible steps to retain skilled workers where possible and in some cases offering for workers the option of converting to part-time employment,” she sais. “It’s far better for a working person to be kept in a job than to be unemployed.”

Analysts hope the July result means the jobless rate may not deteriorate to the 8.5 percent peak in 2010 forecast by the federal government.

Đe ste društvo, što činite? Vidim ima mnogo lijepih vijesti i da ne bih ponaosob čestitala , evo od mene jedne VEEEELIIIKE čestitke za sve one koji su probili barijeru!

:vatromet:

Ja ću izgleda još jednu zimu da prezimim ovđe :sanke: , a ko zna možda i još mnogo, mnogo :mazi:

... Jer izgleda da će i kriza da jenjava polako:
Polako, polako...hehehe..
Ma odosmo ja i ti odole ( odavde) u penziju.... dok oni polako to srede. Mi se nećemo omrčit od te Australije kako smo krenuli.
A viđi ovo: http://www.australianmigrations.com.au/Important_News.htm

• Group 1 - employer sponsorship (this is where a company will sponsor you for permanent residency)
  • Group 2 - State or Territory Sponsorship – a form of general skilled migration where your occupation is on a state list
  • Group 3 - Occupation on the Critical Skills List (this list changes regularly in line with job demand)
  • Group 4 - Occupations on the Migration Occupations in Demand List
  • Group 5 - all other applications in order of date of lodgement.
In March 2009, we advised you that DIAC had removed a number of the trade occupations (as well as some others) from the CSL and as a result we had to find an alternative visa options. Many of our clients have now applied for State Sponsorship as a result.
The most recent update:
The 2010 Australian financial year started 1 July 2009 and DIAC has announced a number of changes to Australia's migration rules - covering General Skilled Migration as well as many of the other visa streams. These changes will continue to influence the processing times for General Skilled Migration.
a) DIAC has announced that the order of priority processing implemented on January 1st (see the groups above) will remain in place for the year ending 30 June 2010.
b) DIAC has also advised that based on current application rates, it is unlikely that applications which fall in Groups 1 to 3 will be exhausted in the 2009/10 year (i.e. It will take up until 30 June 2010 to approve all applications in Groups 1 to 3 currently submitted with DIAC).
What this means is that applications that fall under Groups 4 and 5 above will be delayed until applications in Groups 1 to 3 have been finalised.

Sve se razmišljam oću li tražiti sponzorstvo Zapadne Australije jer tamo je moje zanimanje na listi,a ako bih konkurisala za njihovo sponzorstvo važi li mi i dalje moj IELTS ili bih morala ponovo polagati za šestice, jer su od prvog jula pooštrili kriterijum? A to stvarno ne bih radila pa se Australija nikad ne viđela!

Baš lepo što rekoh nešto, pa da se i s Palmom čujem...
Gea, ja ozbiljno za taj avatar, može biti problematičan ako ga neko gleda a ima recimo epilepsiju ili slično, mada ja ću preživeti, to stoji ;)
Palmice, to sve stoji odavno, što se tiče dobiti vizu, nego i da su mi je dali, ne bih napuštao posao i išao tamo da tražim drugi dok nezaposlenost raste, tj radnici se više otpuštaju nego zapošljavaju...

I moram pitati, a sighurno ima ko da mi kaže, da napravim aplikaciju za WA sponsorship, moram li to sve odjednom, u roku od tri sata, ili mogu kasnije da podignem fajlove s dokumentima, jer niti znam šta mi sve treba niti gde mi šta stoji... A najlakše bih znao kad bih započeo tu online aplikaciju, samo koliko se sećam, treba opet da spreemim neke govorancije, motivaciona pisma štali?

Na ova pitanja treba da odgovoris za WA SS i to do 1000 karaktera ili ako imas vise od toga onda da posaljes kao poseban dokument na kraju u prilogu.
SETLLEMENT
1. Why do you choose those regions?
2. How have you researched your preferred locations? Give details.
3. Do you have any evidence that your skills is in long-term demand in your region of preference?
FINANCIAL
1. Where will these funds come from?
2. Provide details of how you researched cost of living in WA.
3. Estimate the costs of living in WA. Give details.
4. Do you believe that you are able to sustain yourself adequately if your application is successful?

POzz

Na ova pitanja treba da odgovoris za WA SS i to do 1000 karaktera ili ako imas vise od toga onda da posaljes kao poseban dokument na kraju u prilogu.
SETLLEMENT
1. Why do you choose those regions?
2. How have you researched your preferred locations? Give details.
3. Do you have any evidence that your skills is in long-term demand in your region of preference?
FINANCIAL
1. Where will these funds come from?
2. Provide details of how you researched cost of living in WA.
3. Estimate the costs of living in WA. Give details.
4. Do you believe that you are able to sustain yourself adequately if your application is successful?

POzz

Baš to sam pito, hvala.

Sad još samo treba da im napišem:
I choose your freakin' region because your stupid government system wont let me to be independent, so now I must after all previously answered questions, to answer more stupid questions, and stupidest of all is that I have my trade on every state's list, but no more on BIG list, no, sory, the most stupid is that I would any way migrate to WA, with my never to be 175 independent, and what, now I must sign where I'm going to live for how much time.... and f.ck you and your cost of living (come here and see how much living cost) and specially with your concern about my "funds" and "assets" for first two years, is there really somebody that stupid to beleive that I would go there, and wait two years to realize that I can't find the job?
... i tako ima tu još šta da se kaže...
Nego ozbiljno, mogu li da napišem da dolazim sa 5000 dolara u džepu, i ako se ne zaposlim dok to traje idem kući? Ili da napišem da imam 30000, koje ustvari baš i nemam , a i da imam, odakle mi? A i da znam odakle, što bi ih pa njima dao, kad je moje.

Eto vidite da je bolje bilo kad ništa nisam pisao :bye:

Samo ti nama nastavi da pises :)))

Ma, ja mislim da u WA i ne traze neki dokaz o tome koliko novca mislis da doneses, pa tako da mozes da napises sta ti se svidja. Cifra koju sam ja stavila je zadovoljavajuca, ali ja svakako ne planiram da prodam stan kad krenem; tako da nista od tih para.

Dragi ljudi ovoga foruma,
ja sam dane i dane provodio na ovom forumu dok nisu konacno stigli ti famozni papiri i ta viza skilled independent subclass 136 odnosno po novom 175. A sad sam evo ovde vec dva i po meseca i evo kakva je situacija:
zivim u melburnu lepo je kao sa razglednice svi ti se javljaju na ulici, uctivo smeskaju iako te neznaju...
stan sam jedva naso, zato sto je neka pomama za manjim stanovima a moje sanse su ravne nuli jer nemam history of living here and also no job... pa sam morao da platim tri meseca unapred ( zadnja tri meseca mi se racunaju ) + bond 5000 aud u startu... sve uz osmeh i posteno.... smeju se oni smejem se ja....stan lep ko slika nov cist al nista ne radi.....a agentica Judith se samo smeska it will be fixed don't worry...a upravo je crko i bojler pa nemam toplu vodu...al bitno pored mora, ovde zima, sibaju vetrovi iz kuce ne mozes da izadjes...nema zime....
kuce sve kartonske na drvene klocne a moz da budu i betonske klocne, pa oblozene kao ciglom, a unutra samo drvo pa knauf....nema malterisanja..a cusnes li zid malo jace eto te kod komsije u sobu...jos ako pogodis spavacu moz ima vajde...
centrelink odmah zaboravite jer od tog nema nista..i oni se veselo smeskaju i uctivo ti kazu da nemas nikakvu pomoc dve godine i da si trebao da poneses dovoljno para da prezivis dve godine na ovu skupocu,nek nam zivi home brand..znacete sta je kad dodjete( moja viza ), a krize nema pa nema...znam kako je vama tamo ali neznate kako je ovde...
a kad trazite poso sve je isto lepo saljem rezime, cover letter, a oni ti ljubazno odgovore da je tvoja aplikacija unsuccsesfull, pa vi nemate local expirience oh sorry mate, a kako pa da ga steknem kad sam juce sleteo....i to vam je australija iz prve ruke ima tu i jos po nesto ali za danas je dosta,
ne kajem se sto sam doso, mada nisam ni tamo ni ovde :::)))) bice bolje svi kazu pocetak je tezak, tako smo i mi, a sad se zajebavaju kupuju kuce, besna kola i odmaraju na fiji, bali, putuju oko sveta i te fore...nije nista strasno, vremenom ce te se navici, valjda cu i ja ali ovo ostaje za sva vremena..
ako imate neka pitanja slobodno pitajte imate informacije iz prve ruke koje ja nisam imao ili pak nisam hteo da ih cujem jer mi u tom momentu nisu odgovarale::::))))
Sorry Mate ::))) Verujem da ce te svi vi koji cekate vizu sigurno doci.
Puno pozdrava iz Melburna ::)))

ja sam dane i dane provodio na ovom forumu dok nisu konacno stigli ti famozni papiri i ta viza skilled independent subclass 136 odnosno po novom 175. A sad sam evo ovde vec dva i po meseca i evo kakva je situacija:
zivim u melburnu lepo je kao sa razglednice svi ti se javljaju na ulici, uctivo smeskaju iako te neznaju...
stan sam jedva naso, zato sto je neka pomama za manjim stanovima a moje sanse su ravne nuli jer nemam history of living here and also no job... pa sam morao da platim tri meseca unapred ( zadnja tri meseca mi se racunaju ) + bond 5000 aud u startu... sve uz osmeh i posteno.... smeju se oni smejem se ja....stan lep ko slika nov cist al nista ne radi.....a agentica Judith se samo smeska it will be fixed don't worry...a upravo je crko i bojler pa nemam toplu vodu...al bitno pored mora, ovde zima, sibaju vetrovi iz kuce ne mozes da izadjes...nema zime....
kuce sve kartonske na drvene klocne a moz da budu i betonske klocne, pa oblozene kao ciglom, a unutra samo drvo pa knauf....nema malterisanja..a cusnes li zid malo jace eto te kod komsije u sobu...jos ako pogodis spavacu moz ima vajde...
centrelink odmah zaboravite jer od tog nema nista..i oni se veselo smeskaju i uctivo ti kazu da nemas nikakvu pomoc dve godine i da si trebao da poneses dovoljno para da prezivis dve godine na ovu skupocu,nek nam zivi home brand..znacete sta je kad dodjete( moja viza ), a krize nema pa nema...znam kako je vama tamo ali neznate kako je ovde...
a kad trazite poso sve je isto lepo saljem rezime, cover letter, a oni ti ljubazno odgovore da je tvoja aplikacija unsuccsesfull, pa vi nemate local expirience oh sorry mate, a kako pa da ga steknem kad sam juce sleteo....i to vam je australija iz prve ruke ima tu i jos po nesto ali za danas je dosta,
ne kajem se sto sam doso, mada nisam ni tamo ni ovde :::)))) bice bolje svi kazu pocetak je tezak, tako smo i mi, a sad se zajebavaju kupuju kuce, besna kola i odmaraju na fiji, bali, putuju oko sveta i te fore...nije nista strasno, vremenom ce te se navici, valjda cu i ja ali ovo ostaje za sva vremena..
ako imate neka pitanja slobodno pitajte imate informacije iz prve ruke koje ja nisam imao ili pak nisam hteo da ih cujem jer mi u tom momentu nisu odgovarale::::))))

POzdrav druze, uglavnom smo svi prosli taj stres pocetni osim onih na radnoj vizzi koji su opet u nekom drugom stresnom stanju.
1. Imas pravo na newstart alowance - oko 400 /na dve nedelje.
Imas pravo na PVS- da ti traze posao- u ovoj krizi istrpi par meseci uzmi sve sta ti nude.
3. Kazi im da Bill Gejtz nema Aussie exp a ipak koriste njegove izume.... odmah podvuku rep,
4. Ne idi po agencijama gubis vreme.
5.' Od vrata do vrata - trazi nase ljude

Pozdrav Bias, nisam ni znao da ste sleteli tamo, šta da vam kažem osim moralne podrške...
Zdravo i Topaze, Bias dobri su ti njegovi saveti, Topaz je jedan od najčvršćih momaka koje znam da je odleteo južno, kod njega nema trte-mrte, samo trte. Ekstra snalažljiv.

Inače i ja sam neki dan tražio po netu gajbe, da sračunam koliko mi to para treba za tu zajebanciju zvanu "vesela emigracija", i osetio sam se kao u ono doba pre više godina kad sam po BGu tražio gajbu. Treba nam, kao i onda, što jeftinije, ne smeta nam ako je mali prostor, ali hoćemo da je pristojno... a za male pare (koje su iz naše perspektive velike) samo rupe, ono što je samo pristojno, ne dobro, nego samo pristojno, već skupo... Iz takih razloga se i vozim svakog dana već godinama Pa-Bg, jer dvadesetak km je dvadesetak km, a 200 ura je 200 ura...Tako da za 250 nedeljno po Pertu gajbe na K ne liče, moraćemo ići bar na 400, ako dodje do toga. Ili da se stiskamo za prvo vreme...

Nego, moram opet na more na par dana (dobro ne moram, ali hoću).
Vratiću se od nedelje da vas zapitkujem opet, pa ću onda i da završavam to sponzorstvo i tu vizu, koliko košta da košta, a kasnije isplativost preseljenja ćemo posebno da izračunavamo...

Izvini Bias pitao bih te nesto za posao...
Kad kazes nema posla da li to znaci da im ne trebaju gradjevinci,raznosaci novina ,moleri,pomocni radnici u kuhinjama,fizikalci za utovar itd...
Ili si trazio posao iskljucivo u tvojoj struci..?
Naravno ne zelim da se pravim odavde pametan,ali jednostavno mislim
..da covek kad ode tamo, makar u pocetku treba da radi bilo sta..
Pozz..:bye:

Back