U maju će biti 16 godina od smrti mog oca. Umro je tačno mesec dana nakon što sam rodila drugog sina, i stigao da mi kaže koliko je srećan što je, eto, i drugog unuka doživeo.
Moji su se razveli kad sam imala 8, ali su ostali prijatelji. Tata je dolazio često, i aktivno učestvovao u mom odrastanju i vaspitavanju. Voleo je muziku i stalno pevušio, a umeo je i da svira gitaru. Kad sam bila mala, šetao me je po parku i voleo da mi priča fantastične priče o drveću, cveću, bubicama, pticama. Uopšte, bio je majstor pripovedanja. Takođe, voleo je životinje, i pamtim da je stalno udomljavao napuštene pse – ako ne kod nekog prijatelja, onda bi ih dovlačio u dvorište firme, gde su se svi starali o njima.
Imao je teško detinjstvo i tešku mladost. Kao politički protivnik brozovskog režima proveo je dosta godina na robiji, ali je zadržao životni optimizam. Njegov moto bila je čuvena izreka: svaki dan bez osmeha je izgubljen dan. Skoro nikada nisam videla svog oca ljutog ili neraspoloženog.
Tata je bio naočit: visok, pravilnih crta lica, plavih očiju, atletski građen (u mladosti je bio vaterpolista). I u poznim godinama ostavljao je utisak lepog čoveka. Povrh svega, posedovao je savršenu samokontrolu i odlučnost. Sećam se da je, dok su moji živeli zajedno, mnogo pušio – čak 3 kutije cigareta bez filtera. Bio je strastveni pušač još u mladosti. Onda se jednog jutra zakašljao i, zaključivši da je to zbog duvana, bacio sve zalihe cigareta, i nikada više nije zapalio nijednu. Na isti način je amputirao sve što je smatrao štetnim: kratkim, oštrim rezom, bez mnogo drame.
Oženio se ponovo kada sam imala 13, sjajnom ženom, koja nije imala dece, i koja me je volela kao da sam njena ćerka. Išli smo zajedno na letovanja, tako da sam, praktično, svake godine išla na more po dva puta: prvo sa mamom i sestrom (po majci), zatim sa tatom i maćehom (iako se taj izraz, onako kako je široko prihvaćen, nikako ne uklapa sa njenom ličnošću i našim odnosom).
Tata me je uvek bodrio i ponosio se svakim mojim uspehom. Bio je, takođe, zaštitnički nastrojen. Sećam se da je jedanput, ljut na učiteljicu zato što me je povukla za uvo, otišao u školu, pravo kod direktora, i sa njim razgovarao na takav način da je direktor posle došao u učionicu i pred svima rekao: "M, imaš oca kakav se samo poželeti može."
I zaista, svom ocu nemam šta da zamerim ... a nisam sklona idealizaciji.
Baš mi često nedostaje.
Moj tata i ja: