"ISTINA ce vas osloboditi.... "

ovo nije tema o dokazivanju verodostojnosti Biblije

rdeki ako tebe zanima ta tema otvori o tome

hvala svima :)))))
Ovo ako sam razumeo nije tema ni o duhovima, ni o nečinjenju zla, niti o još nekim drugim stvarima.
Što se tiče verodostojnosti Biblije, to je itekako povezano sa Istinom za koju tvrdiš da je poznaješ i da je zapisana u Bibliji. Opet, sama si pokrenula priču o dokazivanju verodostojnosti pojedinih Biblijskih tekstova, i o tome smo nastavili raspravu.
Možeš i kolegi vorkiju da ukažeš na to da ti ne zatrpava temu besmislenim i veoma obimnim copy-paste tekstovima.

Pisac: Danijel
Mjesto pisanja: Babilon
Pisanje završeno: otprilike 536. pr. n. e.
Obuhvaćeno vremensko razdoblje: 618 – otprilike 536. pr. n. e.
Delo: Rat i mir
Pisac: Lav Tolstoj
Obuhvaćeno vremensko razdoblje: 1805 - 1813
Pisanje završeno: otprilike 1813
Zaključak: POGREŠNO

Lav Tolstoj je rođen 1828, a starost dela se ne može odrediti na osnovu vremenskog perioda koji opisuje.

pa dobro zamolila bi sve da mi temu ne zatrpavaju tekstovima koja ne odgovaraju temi:)))

a predlazem da neko od vas otvori temu o verodostojnosti Biblije pa tamo o tome komentarisite

jeste povezano sa istinom to, al o tome ne bi na ovoj temi

hvala
Naravno, na ovoj temi (kao i na svakoj drugoj koju otvorite) vi biste da iznosite vaše viđenje istine bez ostavljanja mogućnosti drugima da vam postavlja pitanja i to viđenje ospori.
To se onda ne bi zvao forum, nego propaganda.

Naravno, na ovoj temi (kao i na svakoj drugoj koju otvorite) vi biste da iznosite vaše viđenje istine bez ostavljanja mogućnosti drugima da vam postavlja pitanja i to viđenje ospori.
To se onda ne bi zvao forum, nego propaganda.

pitaj sta zelis u vezi teme
tema nije verodostrojnost Biblije

Biblija jeste verodostojna i jeste Bozja rec

a ti ako ne verujes u to sta dalje pricati o kakvoj istini?

onda ovo nije tema za tebe

lepo ti kazem otvoti svoju temu pa cemo tamo o tome

hvala

pitaj sta zelis u vezi teme
tema nije verodostrojnost Biblije
Ni sam ne znam koliko sam pitanja postavio, i sva su ostala bez odgovora. Opet kažem, kilometarske copy-paste tekstove ne smatram odgovorima.

Biblija jeste verodostojna i jeste Bozja rec
Ako ovu temu zasnivaš na ovoj konstataciji, onda ja uopšte nisam promašio temu tražeći dokaze da Biblija sadrži apsolutnu Istinu.

a ti ako ne verujes u to sta dalje pricati o kakvoj istini?

onda ovo nije tema za tebe
Ja verujem da Božija Istina nije u celosti data ljudima, niti će ikada biti data, kao što verujem da ste mnogo dalje od Istine vi koji tvrdite da je poznajete od onih koji se time ne hvale.
Ovo što pišem je moje iskreno verovanje i sasvim je u skladu sa naslovom "Istina će vas osloboditi", jer to što je napisano nije laž, nego istina.

lepo ti kazem otvoti svoju temu pa cemo tamo o tome
Tema ima koliko voliš. Nego, nešto vas ne vidim tamo.

zato sto je meni besmisleno da se bavim time

odavno sam uverena da je Bozja rec Istina
Valjda je tvoj cilj da i druge u to uveriš?
Znaš, uveren sam da bi spoznajom Istine čovek postao savršen. U svakom trenutku bi za svako pitanje imao spreman jasan i svima razumljiv odgovor, oko sebe bi širio samo pozitivnu energiju, ništa i niko ne bi mogli da ga naljute....

bavim se istinom sa tog stanovista
I sve što ne podržava tvoj stav nije vredno spomena?

i ovim sam zavrsila diskusiju o tome
Predlažeš li, onda, ključ na temu?

Biblija je knjiga nadahnuta od Boga

Znaci Bozja rec..

a Bozja rec je ISTINA

Moze se proveriti tacnost svih istorijskih izvestaja u Bibliji

jer je ISTORIJSKI TACNA

Zatim sva prorocanstva su se ispunila do tancina...

time je ona isto verodostojna...

Naucno je tacna....

Takodje je skladna

.........................

Tema Biblije je opravdanje Bozjeg suvereniteta posredstvom Bozje vladavine, Bozjeg Kraljevstva...

Biblija je knjiga nadahnuta od Boga

Znaci Bozja rec..

a Bozja rec je ISTINA

Moze se proveriti tacnost svih istorijskih izvestaja u Bibliji

jer je ISTORIJSKI TACNA

Zatim sva prorocanstva su se ispunila do tancina...

time je ona isto verodostojna...

Naucno je tacna....

Takodje je skladna

.........................

Tema Biblije je opravdanje Bozjeg suvereniteta posredstvom Bozje vladavine, Bozjeg Kraljevstva...
I sada očekuješ da ti ja ne odgovorim na ovo????

S obzirom da sam većinu ovih tvojih navoda već osporio, a ti ih nisi odbranila, završiću diskusiju o ovome.

P.S.
Deset strana raspravljamo o ovome, onda ona uz tvrdnju da to nije tema zahteva da se rasprava prekine, nakon čega ponovo kači citat koji je pokrenuo raspravu. Neverovatno!!!

Poslednja izmena:
"Uskoro ce nestati svaki trag zla"

Danas je za ljude postalo zlo normalno, al iza nas hriscane nije, jer mi znamo da je Zlo imalo pocetak i da ce imati svoj kraj.

Isus je u 1 veku identifikovao uzrocnika zla kada je rekao

Jovan 8 :44 42 A Isus im reče: Kad bi Bog bio vaš Otac, ljubili biste mene, jer ja od Boga iziđoh i dođoh; jer ne dođoh sam od sebe, nego me On posla.
43 Zašto ne razumete govora moga? Jer ne možete riječi mojih da slušate!
Jovan 8:44 Vaš je otac DJAVO, i zelite da postupate po zeljama svog oca.. On bio UBICA ljudi od kada se pobunio I nije ostao postojan u ISTINI, jer u njemu nema istine . Kad govori laž, svoje govori, jer je lažov i otac laži.

Znaci Isus je identifikovao Djavola ili Satanu kao uzrocnika zla...
On je bio Andjeo ali je prvi zgresio protiv Boga i time je postao Bozji protivnik - Sotona, a Djavo znaci Klevetnik... jer je izgovorio prvu laz.. I znamo da je naveo prve ljude na greh...

Posto je Djavo - OTAC LAZI
Znaci da je postojalo VREME pre rodjenja LAZI, kada u svemiru nije postojala LAZ

Takodje postoji VREME pre POBUNE u svemiru…
Djavo nije ostao POSTOJAN u ISTINI…
Sotona Djavo je htteo da bude prvi u svemiru, da bi to ostvario morao je da skine sa polozaja onoga koji je prvi u svemiru - Jehovu Boga.
Znao je da to nije lako, zato je izumeo LAZ i sirio je klevetu o njemu… I uspeo je o tome…
Mnogi danas veruju Djavolu i njegovim LAZIMA… o pravom Bogu…

Al dobar je i ohrabrujuc stih

Psalam 92:7 “kad zli nicu kao trava i cvetaju koji zlo cine, to je zato da bi zauvek bili unisteni “
ili prevod Karadzic Psalam 92:7Kad bezbožnici nicu kao trava i cvjetaju svi koji čine bezakonje, to biva zato da bi se uništili dovijeka.

Danas dok zlo postoji potrebna nam je istrajnost…
Jevrejima 10:36 36 Jer vam je potrebno istrajnost da biste, pošto Božju volju izvršite, primili ono što vam je obećano.

Kako ljudi reaguju nakon sto svasta dozive u ovom svetu, kao zrtve zla? Postaju ozlojedjeni, ogorceni…
Kako izaci na kraj sa zlom , a da ne budemo ogorceni…
Na primer smrt voljene osobe , mnogi postaju ozlojedjeni i to duze vreme…
Isus Hrist dok je bio na zemlji to je doziveo..
Smrt Jovana Krstitelja zapisana u Mateju 14 : 11-13
Isus je cuo o tome i camcem je otisao na pusto mesto da bude sam… osamio se..
Isus je znao sta je zapisano u Propovedniku “ postoji vreme kada se place i kada se raduje”
Apostol Pavle je o tome pisao Hriscanima 1 veka
1.Solunjanima 4:13 “ da ne tugujete kao drugi koji nemaju nadu.”
Isus je znao za nadu uskrsenja ali je tugovao…
To je normalno, iako imamo nadu, ali apostol Pavle je rekao, sto i jeste tako,
Da hriscani koji imaju nadu ne tuguju isto, kao oni koji nemaju nadu..
Kad neko nema nadu taj bol je prosto neidrziv …. Oni postaju ozlojedjeni….

Nada u uskrsenje pomaze vernicima da izadju na kraj sa tim osecanjima….

I sta je Isus odmah nakon toga uradio
U Mateju 14 :14:kad je izasao video je silan narod, pa se sazalio na njih i izlecio njihove bolesnike.”
Znaci odmah nakon vesti o smrti Jovana Krstitelja, iako je bio u zalosti zbog toga… pomogao je drugima…
On nije mogao a da ne pomogne narodu.. sazalio sa na njih i lecio ih je…

Isus se sazalio na druge umesto da se koncentrise na sopstvenu zalost.
Takodje i mi umesto da se izgubimo u zalosti, treba da cinimo nesto dobro za druge..

Treba da ostanemo postojani i nepokolebljivi u veri…
1.Korincanima 15:58 Zato, braćo moja ljubljena, budite čvrsti i nepokolebljivi, napredujući jednako u delu Gospodnjemu,znajući da trud vaš neće biti uzaludan u Gospodu
.

Ponekad neki kazu Jehovinim Svedocima, znajuci za visok nivo morala i aktivnosti… zasto se vise ne angazujemo u drustvu…
To je tacno da je uvek bilo pojedinaca koji su se trudili da se bore protiv zla,
za ljudska prava, za ekologiju itd…a`l nazalost ti rezultati su jako ograniceni…
Jer “ covek vlada nad covekom na nesrecu njegovu” Propovednik 8:9
To je zapisao Solomon pre 3000 god., i to je cinjenica jer ljudske Vladavine nisu pravedne i jedino Bozja Vladavina moze otkloniti to zlo.’
Bozji nacin uklanjanja zla je pomocu Bozje Vladavine – Bozjeg Kraljevstva
To je proreceno u Danilu 2:44 U vrijeme tih kraljeva Bog će nebeski podignuti kraljevstvo koje se neće nikad uništiti i koje neće dolaziti pod vlast drugoga naroda; ono će razbiti i uništiti sva ta kraljevstva, a postojat će vječno.

Prema stavku vidimo da ce Bozje Kraljevstvo unistiti sve ljudeke vladavine, a da ce ono VECNO postojati…
I potrebna je ta velika promena da bi zlo bilo unisteno…
Moramo imati poverenje da ce Bozje Kraljevstvo doci, jer se svaka Biblijska izjava pokazala kao ISTINA.
Sta cemo mi raditi ?
Da li postoji nicija zemlja..tj neutralna zona … u kojoj mozemo biti…
Evo sta kaze Biblija 2.Solunjanima 1:8,9
6Jer je pravedno u Boga da vrati muke onima koji vas muče,
7 a vama, koje muče, da dade pokoj s nama, kad se pokaže Gospod Isus s neba s anđelima sile svoje,
8 u ognju plamenome, da kazni one koji ne poznaju Boga i ne pokoravaju se jevanđelju Gospoda našega Isusa Krista.
9 Oni će primiti kaznu večne propasti, daleko od lica Gospodnjega i od slave njegove,

Znaci da ce Bog unistiti one koji ne poznaju Boga i one koji se ne pokoravaju dobroj vesti tj Biblijskim moralnim nacelima..…
Znaci da je bitno da upoznamo Boga preko Biblije i da se pridrzavamo Bozjeg zakona u svom zivotu… da bi smo dobili vecni zivot od Boga, i da ne bi smo bili unisteni… u sudu koji dolazi….
Mozda se neki pitaju, zasto je Biblija toliko stroga?
U piatnju su VELIKE stvari i velika je odgovornost…
Isaija 65:17 kaze :”Jer evo ja stvaram nova nebesa i novu zemlju .”
Ono sto je pre bilo nece se u secanje vracati niti ce se u srcu javljati.”

Novo nebo je nova Bozja Vladavina – ocekivano Bozje Kraljevstvo, a nova zemlja – je novo pravedno ljudsko drustvo.
Ono sto je pre bilo - odnosi se na zlo , na potuni nestanak zla sa planete zemlje…
To je velika stvar i Bog ocekuje od nas da se opredelimo da li smo za njegovu vladavinu.
Jer Bog ce unistit zlo …
docice vreme kada zlo nece vise nece postojati…...
I Pitanje nije da li ce doci to sto je Bog obecao , nego da li cemo mi istrajati do tada….

trepp-1.gif

......................................................................................................................

DUSA ,DUH…. Sta se desava nakon smrti…

Postoje samo dva koncepta u vezi sa tim sta se desava sa dusom kad covek umre…

Biblijski i Platonski koncept o besmrtnosti duse… njega su usvojile vecine istocnjackih religija… kao i reinkarnaciju…

A Biblija govori suprotno tome… i to je u stvari ISTINA u vezi duse…

( al treba verovati da je Biblija Bozja rec i da je Bozja rec ISTINA)
a sad je to potpuno drugatema… u 20 veku je dokazano nadahnuce Biblije tj da je ona nadahnuta od Boga, da je ona Bozja rec…

Sad o tome sta je DUSA najpre…

Biblija ovako kaze… :
Postanje ili 1. Mojsijeva 2:7 Jehova Bog, stvori coveka od praha zemaljskoga i udahnu mu u nos dah zivota;

i covek posta dusa ziva . "

Znaci pise da je covek POSTAO DUSA…. A ne da ima dusu kao neki zasebni deo … kao sto neki veruju…

CEO COVEK je DUSA ….

A postoji i DUH, to je zivotna snaga …

Tako da bi se moglo reci da je COVEK = DUSA + DUH

i Rec dusa u Bibliji ukazuje na ljude, zivotinje ili zivot...

I kad covek umre, onda dusa umire takodje... Jezekilj 18:4 "dusa koja zgresi, ona ce umreti..."

isto vazi i za zivotinje... sa razlikom sto su zivotnije i stvorene da budu smrtne...

A DUH se vraca Bogu kao sto kaze stih:

Propovednik 12:9 prije nego što se prah vrati u zemlju, što je i prije bio; i duh se
vrati Bogu, koji ga je dao.

Znaci Bogu se vraca samo DUH, tj zivotna snaga a ne dusa kako mnogi veruju…

A DUH je zivotna snaga ,je ono sto se vraca Bogu, u simbolicnom smilsu, tako da se moze reci da buduci zivot coveka zavisi od Boga, tj da je covek koji umre u memoriji Boga, njegov dnk...;
dal ce ga se setiti i vaskrsnuti ga kada bude vreme vaskrsavanja na zemlji...

Znaci da kad covek umre nema nicega, kao sto i kaze Propovednik (Solomon) u knjizi Propovednika ( gde govori o stanju mrtvih)

Propovednik 3:20 Sve na jedno mjesto ide. Sve je od praha stvoreno, i sve se u prah vraća.

Propovednik 9:5 Jer živi znaju da će umrijeti, ali mrtvi ništa ne znaju; njima nema više ni plaće, jer se na uspomenu njihovu zaboravlja.

Prop 9:6 I ljubav njihova, i mržnja njihova, i zavist njihova već su propale; oni neće više imati nikakva udjela ni u čemu što pod suncem biva.

Prop 9:10 Sve što tvoja ruka svojom snagom može učiniti, učini; jer nema ni djela, ni misli, ni znanja, ni mudrosti u predjelu smrti u koji ideš.

ovi stihovi govore o stanju mrtvih, znaci kad covek umre nema nicega, jer on kao dusa umire...

Jedina nada za umrle je vakrsenje ljudi na zemlji , a to ce Bog uraditi u buducnosti...

A to je pokazao da je moguce kad je Isus u 1 veku vaskrsavao mrve na zemlji... kao i njegovi ucenici ...

Time je Bog pokazao sta da je sposoban to uraditi i da to zeli uraditi..

Znaci prema Bibliskom ucenju dusa tj covek je je smrtan/na i samo Bog moze ponovo vaskrsenjem vratiti u zivot coveka.. ..

Jer ako je dusa besmrtna onda ne bi bilo potrebno vaskrsenje tj vracanje u zivot … a vaskrsenje je temeljna Biblijska nauka…

S tim sto postoje dve vrste vaskrsenja prema Bibliji

Prvo vaskrsenje je vaskrsenje na nebu .. I to je samo za odredjen broj ljudi njih 144 000, koji vaskrsavaju na nebo, dobijaju duhovna tela i besmrtnost…
Njih Bog bira direktno….

A ostale ljude ceka uskrsenje na zemlji… Jovan 5 :28,29
I taj broj je neogranicen…
Otkrivenje 7 :9-14 opisuje to veliko mnostvo ljudi koje prezivljava veliku nevolju iI dobija vecni zivot na zemlji….

Psalam 37:11 krotki ce naslediti zemlju i uzivace u izoblju mira…”
Psalam 37 :29 “Pravednici ce posedovati zemlju I zauvek ce na njoj ziveti “.

…………………………………………………………………………………

”Duša“ i ”duh“

Mnogi vjeruju da se te reci odnose na nešto nevidljivo i besmrtno što postoji u nama. Oni misle da prilikom smrti taj nevidljivi deo coveka napušta telo i nastavlja živeti. Buduci da je to vjerovanje toliko rašireno, mnogi se iznenade kad saznaju da Biblija takvo nesto uopste ne uci. Sta su onda prema Božjoj Reci duša i duh?

KAKO SE U BIBLIJI KORISTI IZRAZ ”DUŠA“

Najpre razmotrimo izraz ”duša“.Biblija jeizvorno napisana uglavnom na hebrejskom i grckom. Kad su pisali o duši, biblijski pisci koristili su hebrejsku rec nefeš ili grcku rec psykhé. Te se reci u Bibliji pojavljuju više od 800 puta, a u osnovi se odnose na: (1) ljude, (2) životinje ili (3) život covjeka ili životinje. Osvrnimo se na neke biblijske stihove sa ta tri razlicita znacenja.

Ljudi.
1. Mojsijeva 2:7 “Jehova Bog je stvorio coveka od zemaljskog praha i udahnuo mu u nozdrve dah zivota i covek je postao ziva dusa.”
Znaci da je covek postao DUSHA, COVEK je DUSHA .
A duh ili dah … kasnije se objasnjva sta su…
’U danima Nojinim svega se nekoliko ljudi, to jest osam duša, spasilo prošavši kroz vodu‘ (1. Petrova 3:20). U ovom stihu rec ’duše‘ ocito se odnosi na ljude — Nou, njegovu ženu, njegova tri sina i njihove žene. U 2. Mojsijevoj 16:16 navedena su uputstva koje su Izraelci dobili u vezi sa sakupljanjem mane. Receno im je: ”Nakupite toga (...) svaki prema broju duša koje su mu u šatoru!“ Dakle, kolicina mane koju su trebali sakupiti zavisila je o broju clanova porodice. Još neke biblijske primjere koji potvrdjuju da se rec ”duša“ odnosi na osobu nalazimo u 1. Mojsijevoj 46:18, Isusu Navinu 11:11, Delima apostolskim 27:37 i Rimljanima 13:1.

Životinje. U biblijskom izvještaju o stvaranju citamo: ’Bog je rekao: ”Neka vodama provrvi mnoštvo živih duša i neka leteca stvorenja lete nad zemljom, svodom nebeskim!“ Bog je takodje rekao: ”Neka zemlja pusti iz sebe žive duše po vrstama njihovim, stoku, druge životinje što se micu i divlje životinje zemaljske po vrstama njihovim!“ I bilo je tako‘ (1. Mojsijeva 1:20, 24). U ovim se recima za ribe, stoku i divlje životinje koristi ista rec— ”duše“. Ptice i druge životinje naziva se dušama u 1. Mojsijevoj 9:10, 3. Mojsijevoj 11:46 i 4. Mojsijevoj 31:28.

Život osobe. Ponekad se rec ”duša“ odnosi na ljudski život. Jehova je rekao Mojsiju: ’Pomrli su svi koji su progonili dušu tvoju!‘ (2. Mojsijeva 4:19). Šta su progonili Mojsijevi neprijatelji? Htjeli su mu oduzeti život. Pre toga, Rahela je radjala svog sina Benjamina ”dok je duša njezina izlazila jer je umirala“ (1. Mojsijeva 35:16-19; vidi 18. stih). Rahela je tada izgubila život. Zapazi takodje što je Jovan rekao o Isusu: ”Po ovom smo upoznali ljubav: po tome što je on dušu svoju položio za nas“ (1. Jovanova 3:16). Isus je dao svoju dušu, odnosno život, za ljude. Ocito je da se u ovim biblijskim stihovima rec “duša“ odnosi na život osobe. Još neke primere o tome naci cemo u Mateju 10:39, Jovanu 15:13 i Delima apostolskim 20:10.

U citavoj Bibliji izrazi ”besmrtan“ ili ”vecan“ nigde ne koriste u povezanosti s rrecju ”duša“. Umesto toga, Biblija kaže da je duša smrtna, što znaci da umire (Jezekilj 18:4, 20) Jezekilj 18:4 “…Dusa koja zgresi, ona ce UMRETI “.
Zato Biblija za onoga ko je umro jednostavno kaže da je ’mrtva duša‘ (3. Mojsijeva 21:11).

“DUH”

Sta Biblija kaze o duhu…
. Neki ljudi misle da je ”duh“ samo druga rec za ”dušu“. Medjutim, to nije tacno. Biblija jasno pokazuje da ”duh“ i ”duša“ nisu isto. Po cemu se oni medjusobno razlikuju?

Biblijski pisci koristili su hebrejsku rec ruah ili grcku rec pneúma kad su pisali o ”duhu“. Sama Biblija otkriva znacenje tih reci.
Na primer, u Psalmu 104:29 piše: ’Uzmeš li, Jehova, duh [ruah] njihov, umiru i u prah se svoj vracaju.‘
A u Jakovu 2:26 stoji da je ”telo bez duha [pneúma] mrtvo“.
Dakle, u ovim recima ”duh“ oznacava ono što telu daje život. Telo bez duha je mrtvo. Stoga u Bibliji rec ruah nije prevedena samo s ”duh“ nego i s ”dah“, odnosno životna sila. Na primer, u vezi s potopom Nojevih dana Bog je rekao: ’Ja cu pustiti vode potopa na zemlju da unište svako stvorenje pod nebom u kojem je dah [ruah] života‘ (1. Mojsijeva 6:17; vidi i 1. Mojsijevu 7:15, 22). Prema tome, ”duh“ se odnosi na životni dah, nevidljivu silu, koja sva živa bica održava na životu. Znaci DUH ( kao iI dah ) je zivotna snaga.

Duša i duh nisu isto. Telo treba duh iz istog razloga iz kojeg radio treba struju — da bi funkcionisalo. Kad u radio staviš baterije i ukljuciš ga, struja pohranjena u baterijama ga, takoreci, oživi. Ali bez baterija radio je ”mrtav“. Isto se dogadja i kad se radio koji je prikljucen na struju iskopca iz uticnice. Slicno tome, duh je sila koja našem tijelu omogucava da živi. Osim toga, duh, poput struje, nema osecanja i ne može razmišljati. To je neosobna sila. No bez tog duha, odnosno životne sile, naša bi tela ’umrla i vratila se u svoj prah‘, kao što je rekao psalmista.

Govoreci o smrti coveka, Propovjednik 12:7 kaže: ”Tada se prah [koji ostane od njegovog tijela] vrati u zemlju, gdje je i bio, a duh se vrati pravome Bogu, koji ga je dao.“ Kad duh, odnosno životna sila, napusti telo, telo umire i vraca se tamo odakle je došlo — u zemlju. Tako se i životna sila vraca tamo odakle je došla — Bogu (Job 34:14, 15; Psalam 36:9). To ne znaci da ona doslovno putuje na nebo. Umjesto toga, to znaci da za umrlu osobu svaka nada u buduci život zavisi od Jehove Boga. Moglo bi se reci da je njen život u Božjim rukama. Samo joj Bog može ponovno dati duh, odnosno životnu silu, i tako je vratiti u život.
Bog ce to uciniti za sve one koji su umrli! (Jovan 5:28, 29). Kad bude uskrsenje, Jehova ce umrloj osobi naciniti novo telo i vratiti je u život tako što ce u njega udahnuti duh, odnosno životnu silu.

Znaci DUSHA je covek ili zivot.
Nije zasebni deo coveka…
A DUH je zivotna sila ili snaga koja podrzava zivot coveka i nema svojstva coveka….

:heart:

pa tako je covek tj dusha umire.... tako je preme Bibliji...

ili si hinduista pa verujes da je dusha besmrtna :D

al procitaj ceo post :evil:

nego sta je flogiston :think:

kakve bre jezike ..:confused:

Ja sam elektroničar. Verujem da je duša elektrohemijska šema. :D

A flogiston je toplotni izraz tog tvog duha. Kad se telo oladi, flogiston napušta telo.
Tako je glasila teorija o flogistonu pre nego što je otkrivena termodinamika.

I ja kažem... kakvi bre jezici. Nikakvi ste prevodioci. :mrgreen:

SAVRSENSTVO

U opstem smislu podrazumeva:

Kvalitet ili stanje savrsenstva ili potpunosti, kome nista ne nedostaje; potpuni razvoj, vestina, moralna odlicnost -vrsnoca, najvisi moguci nivo vrsnoce, zrelost, savrsenstvo u umetnosti, nauci…

Stanje bez mane i defekta, idealno stanje.

Dostici odredjeni ili postavljeni cilj ili nameru;

Savrsenstvo znaci dostici potpunost ; biti odrastao ili zreo...

Da bi ispravno razumeli savrsenstvo ne treba da mislimo da sve sto se naziva savrsenim je u apsolutnom smislu, to jest bez ikakvih ogranicenja.
Savrsenstvo u apsolutnom smislu se jedino odnosi na Stvoritelja. Bog Stvoritelj kao Apsolut jedini nema ogranicenja i egzistira u vecnosti…

Dok sve ostalo ima ogranicenja ali moze biti savrseno u odnosu na svrhu za koju je stvreno.Taj termin podrazumeva i da postoji neko ko odlucuje kada je neko dostigao potpunost, tj standarde vrsnoce, i koje zahteve treba ispuniti...

Na ovom nivou svesti, mi mozemo samo stremiti ka savrsenstvu i time se priblizavamo onome koji je jedino apsolutno savrsen, a to je Bog Jehova kao Stvoritelj svega.

SAVRSENSTVO Boga

Bog je savsen u apsolutnom smislu ,besmrtan, “oduvek je i zauvek” je… prebiva u vecnosti… Bog je ljubav.
Bog je stovrio ljude kao savrsene, ali savrsenstvo coveka je relativno u odnosu na savrsenstvo Boga, ono ne podrazumeva nemogucnost gresenja, zato sto su ljudi stvoreni sa slobodnom voljom – sa sposobnoscu da biraju izmedju dobra i zla…To sto su ljudi stvoreni sa slobodom izbora , cini ih savrsenima ali u okvirima svoje vrste, to ih cini ljudima. Jedino je Bog Jehova kao Stvoritelj savrsen u apsolutnom smislu.

Prvi ljudi su stvoreni po slici Bozjoj, znaci kao savrsena bica…
Znaci, Adam i Eva su stvoreni kao savrsena bica, sa slobodnom voljom, sa mogucnoscu vecnog zivota, sve dok bi postovali Bozji zakon...

Jer SVRSENSTVO podrazumeva VECNOST, LJudi su stvoreni kao savrsena bica da zive vecno na zemlji....
TEk zgresivsi protiv Boga izgubili su savrsenstvo i vecnost...

Bog je namaravao da preko Adama stvori inteligentno ljudsko drustvo sa slobodnom voljom. Oni koji bi izabrali da vole Boga i njegova merila pokazali bi tako sto bi se drzali njegovog zakonai ziveli bi vecno na zemlji...
Dakle, poslusnost nije bila programirana u covekove mentalne sposobnosti, nego je morala izvirati iz srca (5. Mojsijeva 10:12,13 ; 30:19,20)
Adam bi bio nepotpun, tj nesavrsen, da nije imao mogucnostda bira izmedju poslusnosti i neposlusnosti.

SLOBODNA VOLJA i SAVRSENSTVO ljudi, andjela...

Znaci, da to sto su ljudi stvoreni sa SLOBODNOM VOLJOM cini ih savrsenima, jer jedino tako ljudi mogu da ispune svrhu za koju su stvoreni, jedino tako mogu birati da budu poslusni Bogu i jedino tako mogu iz ljubavi mu biti odani....
jer Bog je LJUBAV, a ljudi su stvoreni prema slici Bozjoj tj prema Bozanskim svojstvima, tako da mogu odrazavati osobine tvorca...

Da nemaju sobodnu volju, ljudi bi bili time roboti... daleko od savrsenstva...
Al zbog slobodne volje ljudi mogu izabrati los put i zgresiti protiv Boga, a na taj nacin i izgubiti savrsenost...

Ali ako je Bog stvorio ljude takvima, on postuje njihove izbore, al opet to ne znaci da ce ljudi ukoliko ne slede Bozji zakon proci bez posledica... Zakon uzroka i posledice je fizicki zakon i ljudi ga ne mogu izbeci... isto tako ako krse bozanski moralan zakon dozivece ono sto je zapisano u Bibliji
Galatima 6:7 "Ne zavaravajte se, Bog se ne moze ismejavati. Jer sta covek poseje, to ce i poznjeti".

.Adam je zgresio protiv Boga pre nego sto je postao otac, tako da su svi njegovi potomci rodjeni nesavrsenima. Zgresivsi protiv Boga prvi ljudi su izgubili savrsenstvo, postali su nesavrseni i time podlozni grehu i smrti, i na taj nacin su tu nesavrsenost preneli na svoje potomstvo… na sve ljude… Ali Bozja namera je bila da prvi ljudi napune zemlju i to je Bog i uradio…
ovaj stih govori o nasledjenom grehu koji je prenet na covecnastvo:

Rimljanima 5:12 “Zbog toga, kao sto je preko jednog covek u svet usao greh i preko greha smrt, iI tako se smrt prosirila na sve ljude, jer su svi sagresili.”

Takodje Isus, dok je bio na zemlji bio je savrsen covek, ali on nije zgresio svojom voljom protiv Boga, ostao mu je veran do smrti…

Takodje su andjeli stvoreni kao savrena duhovna bica sa slobodnom voljom, (znaci sva inteligentna stvorenja Bog je stvorio sa slobodnom voljom) i zna se da da se vec nakon stvaranja coveka , jedan andjeo visokog ranga – heruvim, pobunio protiv Boga i time je postao Satana ili Djavo., on je takodje povukao za sobom jedan deo andjela koji su zgresivsi protiv Boga postali demoni …

Jezekilj 28:14-17 govori o Sotoni – koji je bio ANDJEO HERUVIM pre nego sto je zgresio.
“HERUVIM SI ZASTITNIK TI BIO, rasirenih krila; postavio te bejah, i ti bese na svetoj Bozjoj gori, usred sjajnog hodio si kamenja.Savrsen si na putevima svojim bio od dana kada se rodi, dokle bezakonje na tebi se ne nadje. Velicina trgovine tvoje napuni te sile I TI ZGRESI . Izbacujem te s gore Bozje, i cinim da te nestane, heruvime zastitnice, usred sjajnog kamenja.
Ponese se srce tvoje, i ti pokvari mudrost svoju sjajem svojim. Ja te na zemlju bacam…
U Otkrivenju 20:10 proreceno je unistenje Satane. Kao sto ce biti i unisteni ostali andjeli koji su zgresili tj demoni…

Kasnije su se u toj pobuni Sotoni pridruzili i drugi andjeli - demoni o kojima je pisano u Judi 6 “ I andjele koji nisu zadrzali svoj prvobitni polozaj, nego su napustili svoje pravo prebivaliste sacuvao je u vecnim okovima pod gustom tamom za sud velikog dana.”

Evo neki stihovi koji govore o koriscenju slobodne volje ljudi…

Stih iz Propovednika 7:29 kaze:“ Samo evo sto sam ipak nasao: Da je Bog stvorio ljude ispravne, ali oni mnoge krive puteve traze.”
Takodje 5. Mojsijevoj 32:4,5 stoji zapisano: “On je stena nasa! Savrseno je njegovo delo, i pravi su putevi njegovi; veran je on Bog, nema u njemu nepravde, pravedan je i istinit. Ako s’oni pokvarise, je li on zato kriv? Ne, to je njihovo nevaljalstvo; to je narod rdjav i pokvaren, nisu sinovi njegovi.”

Bog nije odgovoran ako se ljudi iskvare. Ljudi imaju vlastitu odgovornost za svoje postupke, ne postoji izgovor da se okrivi Bog.
U 5. Mojsijevoj 30:19,20 kaze: “svedocim vam danas nebom i zemljom da sam stavio pred vas zivot i smrt, blagoslov i prokletstvo. Izaberi zivot da zivis ti i potomstvo tvoje. Da ljubis Jehovu, Boga svoga, da slusas glas njegov, i da se njega drzis; jer od toga zavisi zivot tvoj, i produzenje dana tvojih…”

Ali Bog ce putem Bozje nebeske vladavine -Bozjeg kraljevstva, u buducnosti, za vreme te Hristove 1000 god. vladavine mira dovesti ponovo ljude do savrsenstva, tako da ce moci vecno da zive na zemlji, kao savrsena bica… cime ce biti ostvarena Bozja prvobitna namera…

pozz svima
connie_5-1.gif

Back