TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ovde se jako davno vodila čitava debata o Švarcvald torti... Interesantno je i da se po kuvarima recept poprilično razlikuje i svako ima neku svoju verziju.
Ja je pravim kao kombinaciju recepta odavde (ima tema "Švarcvald torta") i iz jednog kuvara, pisala sam već o tome.
I dalje nemam pojma ima li i koliko sve to dodirnih tačaka sa "pravim" receptom.
Zato bi svakako bilo zanimljivo da sa nama podeliš taj svoj recept :)

Da, ja sam isto iscitala sve te debate o ovoj "famoznoj " torti, ja eto isto pravim tu varijantu sa coko filom koji se preliva preko visanja, fil od pudinga i sl. pavlake... I stavljam je pod fondan jer mi tako cesto traze, svi su do sada bili zadovoljni sa tom kombinacijom, a i ja bas tako volem pa onda i drugima pravim.
A i ja bih bas volila da znam taj recept iz Hajata :super:

71k8er.jpg
Miki od šlaga.

Da, ja sam isto iscitala sve te debate o ovoj "famoznoj " torti, ja eto isto pravim tu varijantu sa coko filom koji se preliva preko visanja, fil od pudinga i sl. pavlake... I stavljam je pod fondan jer mi tako cesto traze, svi su do sada bili zadovoljni sa tom kombinacijom, a i ja bas tako volem pa onda i drugima pravim.
A i ja bih bas volila da znam taj recept iz Hajata :super:

Evo i tog cuvenog recepta koji sam ja dobila od poslasticara iz Hajata, pre nekih 15 god...mere su bile u kg, pa sam ja smanjivala za tortu u kucnoj varijanti...: I deo: 4 zumanca, 75g secera, 1 kasika cimeta i 2 kasike vrele vode. II deo: 4 belanca, malo soli i 25g secera. III deo:70g seckanih oraha ili badema, 6 kasika rendane cokolade,50g brasna, prasak za pecivo, 25g secera. Prva dva dela zasebno umutiti, pa onda spojiti sva tri.Peci u okrugloj tepsiji precnika 25cm.Peceni koru podeliti na dva dela. FIL: 500g visanja,2 kasike secera, 50g gustina, 50g vode.Ovu masu skuvati kao puding.Umutiti 500ml slatke pavlake.Kore poprskati visnjevacom.Filovati:KORA>SL PAVLAKA>VISNJE>SL PAVLAKA >KORA. Ukrasiti po zelji.Pre sluzenja tortu dobro ohladiti. PS Mozda vi vec imate ovaj recept i pravite po njemu, ali ja sam ga dobila kao bas, bas mlada domacica i od tada samo po njemu pravim i to bas cesto, za porodicu i prijatelje koji je obozavaju.

Ja sam tebe već "prozivala" za Švarcvald... jer me zaista zanima kako ga Nemci prave.
Molila bih taj recept ... pogotovo što u mojoj familiji sledi nekoliko rođendana (i prilika da se isproba) :)

Znam da sam videla da me neko "prozvao "ali posle par dana nisam mogla da nadjem taj post pa sam pomislila da sam ipak to previdela :) Evo da kazem samo da ja jos nisam ovde videla ni probala ovu tortu sa svetlim korama i pudingom ali cu je napraviti i tako da probam.
Svarcvald torta
Donja mesena korica:
125 g psenicnog brasna
10 g kakao
na vrh noza praska za pecivo
50 g secera
1 kesica vanilin secera
1 kasika visnjevace
75 g putera

Biskvitna kora:
4 jaja
100 g secera
1 kesica vanilin secera
100 g pcenicnog brasna
1/2 kasicice praska za pecivo
25 g gustina
10 g kakao
na vrh noza mlevenog cimeta

Fil:
1 tegla visanja bez kostice (neto 350 g)
2 dl soka od vianja (iz tegle)
Ili
500 g visanja i
75 g secera

1 kesica crvenog preliva za torte
25 g secera
3 kasike visnjevace
1 kesica zelatina
5 kasika hladne vode
800(ml) g slatke pavlake
40 g secera u prahu
1 kesica vanilin secera
Prva korica se zamesi onim spiralnim nastavcima za mikser u glatko testo(suvi sastojci se proseju) pa se razvuce po kalupu i izbocka viljuskom pa pece u rerni zagrejanoj na 180C oko 15 min.Pri tom kora mora ostati svetla i ne pece se sa ukljucenim ventilatorom.Za Drugu se takodje suvi sastojci proseju i dodaju na kraju u prethodno penasto umucena jaja uz postepeno dodavanje secera.Pece se pola sata takodje na 180C. Kada se ohladi presece se vodoravno po pola.

Fil: Dobro ocedite visnje, 2 dl ili ocistite sveze visnje pomesajte sa secerom i ostavite da odstoje, kako bi pustile sok. Sveze visnje stavite u serpu da prokuvaju, ocedite sok i ostavite da se ohladi.
Preliv za torte sa sokom i secerom pripremite prema uputstvu sa kesice, sjedinite sa visnjama i ostavite smesu da se ohladi, potom dodajte visnjevacu.
Zelatin pomesajte sa vodom u maloj serpi, ostavite da nabubri 10 minuta i mesajuci zagrevati dok se ne rastopi (ne sme da provri!). Umutite slatku pavlaku skoro do kraja,i uz mucenje dodavati mlaki rastvor zelatina i umutite pavlaku do kraja. Prosejte secer u prahu, pomesajte sa vanilin secerom i umesajte u umucenu pavlaku.
Stavite onu tanku koricu na tacnu pa okolo stavite obruc, premazite je sa blagom marmeladom kajsija ali samo toliko da mozete za nju da zalepite biskvitnu koru.Ta biskvitna ce biti malo uza od donje i to je u redu posto oni okolo imaju onaj debeli sloj slatke pavlake :) . Natopite biskvit sa 2 kasike visnjevace pa stavite visnje i 1/2 umucene pavlake .Preklopite biskvitnom korom, blago pritisnite natopite visnjevacom i premazite preostalom pavlakom. Ravnomerno premazite rubove i povrsinu torte.Ukrasite tortu pavlakom struganom cokoladom,i visnjama.

Malo sam izdetaljisala ali sta da radim kada volim sve detaljno da odradim :)

pa moj je nesto slican,ali nema ove donje kore,samo biskvit i visnje se izmesaju sa slatkom pavlakom.ali mi se nije dopao

Pa to jje stvar ukusa i toga da mi ljudi sa Balkana vise volimo neke sladje ,kremastije ,jace torte dok ovi kiseli ljudi vole tako kiselkaste,alkoholisane torte i suve kolace koje bi moja mama u kantu bacila . Sve u svemu ona takav ukus ima i kada je jedete u poslasticarnici ili u kucnoj varijanti,pa cak i ona zamrznuta.

Jel bih smela staviti kinder tortu na kinder tortu ako stavim stapice i skrivenu tacnu? mislim da onda ne bi trebalo biti problema, gornja ce biti malih dimenzija, 10*12-13 otprilike a donja 25*35

Ja to radila jedanput, bile su torte manje 24 donja, 16 gornja, a danas popodne dekorisem malo vecu 30 donja i 20 gornja, tako da trebalo bi da se to odradi bez frke, NADAM SE!

opet jdno pitanje u vezi ukrasavanja torte.
da li je neko radio ovako nesto?
http://3.***************/-4dySKqVajyo/UDKppjDjH-I/AAAAAAAAGRs/kzErpFyijsU/s1600/SDC135041-600x450.jpg
taj royal icing na cokoladnoj glazuri. izgleda bas otmeno. e sad...da li bi to moglo da se uradi po onom receptu 1 belance, 250gr secera limunov sok?
negde sam citala da se ovo belance procedi?
i kako se prenosi sa papira na tortu, pogotovo me interesuje kako se prenese ovaj deo na ivicama? jel potrebno koristiit nesto kao lepak?

Crtas rojalom direktno na torti i razmazujes mekanom cetkicom od spoljasnjih strana ka unutra ako me razumes sad i naravno moras biti brza da se ne stvrdne

videla sam postupak bas za ovu tortu gde se crtalo po papiru, pa se sa papira prenosilo na tortu..iskreno ta varijanta bi mi vise odgovarala jer sta ako pogresim? kako ispraviti ako crtas direktno na tortu?

Znam da sam videla da me neko "prozvao "ali posle par dana nisam mogla da nadjem taj post pa sam pomislila da sam ipak to previdela :) Evo da kazem samo da ja jos nisam ovde videla ni probala ovu tortu sa svetlim korama i pudingom ali cu je napraviti i tako da probam.
Svarcvald torta
Donja mesena korica:
125 g psenicnog brasna
10 g kakao
na vrh noza praska za pecivo
50 g secera
1 kesica vanilin secera
1 kasika visnjevace
75 g putera

Biskvitna kora:
4 jaja
100 g secera
1 kesica vanilin secera
100 g pcenicnog brasna
1/2 kasicice praska za pecivo
25 g gustina
10 g kakao
na vrh noza mlevenog cimeta

Fil:
1 tegla visanja bez kostice (neto 350 g)
2 dl soka od vianja (iz tegle)
Ili
500 g visanja i
75 g secera

1 kesica crvenog preliva za torte
25 g secera
3 kasike visnjevace
1 kesica zelatina
5 kasika hladne vode
800(ml) g slatke pavlake
40 g secera u prahu
1 kesica vanilin secera
Prva korica se zamesi onim spiralnim nastavcima za mikser u glatko testo(suvi sastojci se proseju) pa se razvuce po kalupu i izbocka viljuskom pa pece u rerni zagrejanoj na 180C oko 15 min.Pri tom kora mora ostati svetla i ne pece se sa ukljucenim ventilatorom.Za Drugu se takodje suvi sastojci proseju i dodaju na kraju u prethodno penasto umucena jaja uz postepeno dodavanje secera.Pece se pola sata takodje na 180C. Kada se ohladi presece se vodoravno po pola.

Fil: Dobro ocedite visnje, 2 dl ili ocistite sveze visnje pomesajte sa secerom i ostavite da odstoje, kako bi pustile sok. Sveze visnje stavite u serpu da prokuvaju, ocedite sok i ostavite da se ohladi.
Preliv za torte sa sokom i secerom pripremite prema uputstvu sa kesice, sjedinite sa visnjama i ostavite smesu da se ohladi, potom dodajte visnjevacu.
Zelatin pomesajte sa vodom u maloj serpi, ostavite da nabubri 10 minuta i mesajuci zagrevati dok se ne rastopi (ne sme da provri!). Umutite slatku pavlaku skoro do kraja,i uz mucenje dodavati mlaki rastvor zelatina i umutite pavlaku do kraja. Prosejte secer u prahu, pomesajte sa vanilin secerom i umesajte u umucenu pavlaku.
Stavite onu tanku koricu na tacnu pa okolo stavite obruc, premazite je sa blagom marmeladom kajsija ali samo toliko da mozete za nju da zalepite biskvitnu koru.Ta biskvitna ce biti malo uza od donje i to je u redu posto oni okolo imaju onaj debeli sloj slatke pavlake :) . Natopite biskvit sa 2 kasike visnjevace pa stavite visnje i 1/2 umucene pavlake .Preklopite biskvitnom korom, blago pritisnite natopite visnjevacom i premazite preostalom pavlakom. Ravnomerno premazite rubove i povrsinu torte.Ukrasite tortu pavlakom struganom cokoladom,i visnjama.

Malo sam izdetaljisala ali sta da radim kada volim sve detaljno da odradim :)

Hvala puno za recept :)
Inače, to sa "svetlim korama i pudingom" ne znam ko je pominjao, ja svakako ne ;). Prva asocijacija na "švarcvald" mi je čokoladna kora, slatka pavlaka i višnje, tako da varijanta sa svetlim korama i pudingom teško može da bude - to.
U recept (naveden ovde pod "Švarcvald torta") u koji se autor kleo da je "originalan", poodični recept koji je neka njegova baba donela iz Beča sa mirazom, ubacila sam sloj sa višnjama i prelivom za tortu (preuzeto iz jednog jako dobrog kuvara) i ja tako pravim tu tortu (http://forum.krstarica.com/showthread.php/8172-Shvarcvald-torta?p=13276079&viewfull=1#post13276079).
Zanimljivo je što se ni oko čega nije vodila tolika "debata" kao oko "Švarcvalda" od toga koliko kora treba da ima ta torta do ključnog pitanja višnje ili - trešnje... Zato je posebo zanimljivo i korisno imati mišljenje nekog ko ipak živi na području odekle potiče Švarcvald.
Još jednom, hvala puno.

Poslednja izmena:
evo i od trudnice nesto :)
kumovska torta od kume za mladence koja putuje za ns i nadam se da ce biti sve ok.....isproban novi nastavak za slag i odusevljena sam...:)

attachment.php

i jos jedna kumovska torta, ovaj put od kuma za svadbu u koju idem i ja.....za kuma papucara, tako je musterija rekla kad je narucivala pa shodno tome je i takva torta :) i to narucena juce popodne za danas.....

attachment.php

Slične teme

Back