Kata Sombor
Aktivan član
- Poruka
- 1.042
Ivana , ne daju bonice , vrlo lepo ukrašena ! Šlag majstor !
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ovde se jako davno vodila čitava debata o Švarcvald torti... Interesantno je i da se po kuvarima recept poprilično razlikuje i svako ima neku svoju verziju.
Ja je pravim kao kombinaciju recepta odavde (ima tema "Švarcvald torta") i iz jednog kuvara, pisala sam već o tome.
I dalje nemam pojma ima li i koliko sve to dodirnih tačaka sa "pravim" receptom.
Zato bi svakako bilo zanimljivo da sa nama podeliš taj svoj recept![]()
Da, ja sam isto iscitala sve te debate o ovoj "famoznoj " torti, ja eto isto pravim tu varijantu sa coko filom koji se preliva preko visanja, fil od pudinga i sl. pavlake... I stavljam je pod fondan jer mi tako cesto traze, svi su do sada bili zadovoljni sa tom kombinacijom, a i ja bas tako volem pa onda i drugima pravim.
A i ja bih bas volila da znam taj recept iz Hajata![]()
Ja sam tebe već "prozivala" za Švarcvald... jer me zaista zanima kako ga Nemci prave.
Molila bih taj recept ... pogotovo što u mojoj familiji sledi nekoliko rođendana (i prilika da se isproba)![]()
pa moj je nesto slican,ali nema ove donje kore,samo biskvit i visnje se izmesaju sa slatkom pavlakom.ali mi se nije dopao
Jel bih smela staviti kinder tortu na kinder tortu ako stavim stapice i skrivenu tacnu? mislim da onda ne bi trebalo biti problema, gornja ce biti malih dimenzija, 10*12-13 otprilike a donja 25*35
Crtas rojalom direktno na torti i razmazujes mekanom cetkicom od spoljasnjih strana ka unutra ako me razumes sad i naravno moras biti brza da se ne stvrdne
Znam da sam videla da me neko "prozvao "ali posle par dana nisam mogla da nadjem taj post pa sam pomislila da sam ipak to previdelaEvo da kazem samo da ja jos nisam ovde videla ni probala ovu tortu sa svetlim korama i pudingom ali cu je napraviti i tako da probam.
Svarcvald torta
Donja mesena korica:
125 g psenicnog brasna
10 g kakao
na vrh noza praska za pecivo
50 g secera
1 kesica vanilin secera
1 kasika visnjevace
75 g putera
Biskvitna kora:
4 jaja
100 g secera
1 kesica vanilin secera
100 g pcenicnog brasna
1/2 kasicice praska za pecivo
25 g gustina
10 g kakao
na vrh noza mlevenog cimeta
Fil:
1 tegla visanja bez kostice (neto 350 g)
2 dl soka od vianja (iz tegle)
Ili
500 g visanja i
75 g secera
1 kesica crvenog preliva za torte
25 g secera
3 kasike visnjevace
1 kesica zelatina
5 kasika hladne vode
800(ml) g slatke pavlake
40 g secera u prahu
1 kesica vanilin secera
Prva korica se zamesi onim spiralnim nastavcima za mikser u glatko testo(suvi sastojci se proseju) pa se razvuce po kalupu i izbocka viljuskom pa pece u rerni zagrejanoj na 180C oko 15 min.Pri tom kora mora ostati svetla i ne pece se sa ukljucenim ventilatorom.Za Drugu se takodje suvi sastojci proseju i dodaju na kraju u prethodno penasto umucena jaja uz postepeno dodavanje secera.Pece se pola sata takodje na 180C. Kada se ohladi presece se vodoravno po pola.
Fil: Dobro ocedite visnje, 2 dl ili ocistite sveze visnje pomesajte sa secerom i ostavite da odstoje, kako bi pustile sok. Sveze visnje stavite u serpu da prokuvaju, ocedite sok i ostavite da se ohladi.
Preliv za torte sa sokom i secerom pripremite prema uputstvu sa kesice, sjedinite sa visnjama i ostavite smesu da se ohladi, potom dodajte visnjevacu.
Zelatin pomesajte sa vodom u maloj serpi, ostavite da nabubri 10 minuta i mesajuci zagrevati dok se ne rastopi (ne sme da provri!). Umutite slatku pavlaku skoro do kraja,i uz mucenje dodavati mlaki rastvor zelatina i umutite pavlaku do kraja. Prosejte secer u prahu, pomesajte sa vanilin secerom i umesajte u umucenu pavlaku.
Stavite onu tanku koricu na tacnu pa okolo stavite obruc, premazite je sa blagom marmeladom kajsija ali samo toliko da mozete za nju da zalepite biskvitnu koru.Ta biskvitna ce biti malo uza od donje i to je u redu posto oni okolo imaju onaj debeli sloj slatke pavlake. Natopite biskvit sa 2 kasike visnjevace pa stavite visnje i 1/2 umucene pavlake .Preklopite biskvitnom korom, blago pritisnite natopite visnjevacom i premazite preostalom pavlakom. Ravnomerno premazite rubove i povrsinu torte.Ukrasite tortu pavlakom struganom cokoladom,i visnjama.
Malo sam izdetaljisala ali sta da radim kada volim sve detaljno da odradim
Krećem sa dekoracijom ali sam i dalje u nedoumici.
Kako da zalijepim satensku trakicu po sredini torte.. još i malenu mašnicu moram zalijepiti.
S čim? Malo fondanta? Voda? Rojal?