Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.233
Ima vrlo interesantnih stvari a ima i malo čudnih.
Racimo Žabljak pod Durmitorom je dobio ime prije 150 godina a eno ga na mapi.
Dalje, Rašovići su po narodnom predanju od Drelalovića a eno i njih na mapi.
Takođe Gusinje, Plav, neka bi bilo nazvano po nekom turskom velikašu a eno toga imena na mapi prije 1500 godina, kada nije bilo ni T od Turaka.
Ime Kolašin je kako neki kažu do albanske riječi Kola-šin ili Sveti Nikola a eno i njega tamo. Dakle, to ime je slučajno slično albanskom.
Šta ti misliš Mrkalj, da li je ova mapa pouzdan dokumenat?
Ja sam malo danas gledao na Google Earth pa nema tih imena danas!
Možda su to manja mjesta pa nisu na mapi ili se danas drugačije zovi!
Nema tu šta da se misli. Neki od toponima su postojali i to je sigurno; za ostale se mora naći Rotkovićev izvor i njegov izvor i tek onda formirati mišljenje.
Ovo je Rotkovićeva priča:
http://in4s.net/stari/crna-gora/58-cg/13872-2009-11-09-20-20-48
Проучавајући славистичку грађу на разним језицима, нашли смо неколико Траутманових књига, објављених од 1939. до 1950, у којијема је он, из архивске грађе, повадио словенске топониме на територији између Одре и Лабе. ... нарочито Чехиња Хана Скалова која је нашла 12.000 словенских топонима у Њемачкој и све их унијела у 32 мапе. А ову књижицу, коју нико не помиње у литератури, нашли смо случајно, гледајући књигу по књигу, у амстердамском Славистичком семинару.
Reinhold Trautman (1863-1951) http://de.wikipedia.org/wiki/Reinhold_TrautmannПроучавајући славистичку грађу на разним језицима, нашли смо неколико Траутманових књига, објављених од 1939. до 1950, у којијема је он, из архивске грађе, повадио словенске топониме на територији између Одре и Лабе. ... нарочито Чехиња Хана Скалова која је нашла 12.000 словенских топонима у Њемачкој и све их унијела у 32 мапе. А ову књижицу, коју нико не помиње у литератури, нашли смо случајно, гледајући књигу по књигу, у амстердамском Славистичком семинару.
Ne znam na koju knjižicu Rotković misli, jer joj ne pominje ime.