Василиј Зајцев
Elita
- Poruka
- 18.999
Piši o ljubavi čoveče![]()
Lele zameniče

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Piši o ljubavi čoveče![]()
Lele zameničeMoraću malo da menjam WW2, ali mi žao bre kad sam već ovoliko pisao.
A zasto jedno iskljucuje drugo?
Valjda je i tokom WW2 bilo ljubavi ?
Uh, svaki rat j eteško sr***... Inače, odlično si uhvatio trenutak...
AMBULANTA
Krajem oktobra buknuše strašne vode i reka odnese most. Selo ostade odsečeno za sva mesta na severu, što je malo koga brinulo. Svi važni putevi vodili su ih na jug, u varoš gde su silazili samo zbog preke potrebe, da se sude ili tuže, kupuju ili prodaju, plaćaju danak državi ili idu kod lekara.
Običaj odlaska u varoš zbog lekarskih pregleda beše čudan s obzirom da su u centru sela imali ambulantu, novu, savremeno opremljenu i čistu. I uopšte, za seljake planince mogao bi se vezati čitav niz priča o njihovim čudnim postupcima i naravima, pa je u skladu sa svim neobičnostima i čudesima, selo dobilo i neobičnu učiteljicu, baš onakvu kakvu su zaslužili jer samo takva može da ispiše ove redove, nad kojima si nadnesen ti, vrli čitaoče ove priče za koju ćeš sigurno tvrditi da je izmišljena. No, izmišljotina nema, takvo selo postoji i sa njim, uprkos svemu, postoje i ambulanta i škola koje možete videti izdaleka putujući magistralnim pravcem sever - jug i obrnuto.
Pogled na selo iz daljine u posmatraču izazviva osećanje susreta sa nečim drevnim i neistraženim. I možda je ova priča mogla početi od mog prvog susreta sa panoramom sela, fascinantnog susreta na daljinu, iz autobusa. Ili priča može ići od momenta kad sam počela da seljacima učim decu uzrasta od V do VIII razreda. Kad stignemo do kraja priče, neko s pravom može reći da je pripovedanje moglo otpočeti od samog začetka svega postojećeg, što bi se reklo ab ovo, jer se ova priča bavi drevnim, ako ne i praiskonskim pitanjima.
Svejedno, priču sam otpočela srušenim mostom.
Nije bilo izgleda da se reka do proleća premosti i zato sam sazvala sastanak na koji dođoše svih deset roditelja dece kojoj sam bila razredna. Tada sam im saopštila da zbog bujice koja je odnela most, moje putovanje do škole traje više od tri sata zaobilaznim putevima, te da iz tog razloga više nisam u mogućnosti da držim nastavu.
Da su mogli brzo i lako da mi nađu zamenu, ova vest bi bila dočekana sa oduševljenjem, budući da im kao nastavnica, a i kao pojava, nisam bila po ukusu. Poučeni nevoljama kada su deca dve nedelje gubila časove, počeše da većaju šta im je činiti da bi me zdržali na radnom mestu. Drugi nastavnici su bili iz obližnjeg mesta, pa su mene zbog daljine putovanja, ma koliko im se to nije dopadalo, morali da udome u nekom od svojih domaćinstava. Naizgled ljubazno, a u duši sa gnušanjem, odbih predlog da budem pod istim krovom sa bilo kim iz sela. Sa vidnom, ali meni ne i jasnom zluradošću, Petkovićka dade predlog:
- Pa dajmo razrednoj doktorov stan u ambulanti.
Nastade sašaptavanje, komešanje, neko negodovanje, pa i domunđavanje, te na kraju pade odluka da idem sutradan do grada i sa upravnicom Doma zdravlja načinim ugovor o zakupu službenog stana. Predlog nije zvučao loše i ja u sebi pomislih : „Zlo je vreme orla nateralo da prezimi zimu međ kokoškama“.