R.Žiskar
Elita
- Poruka
- 15.608
Неки да, и то.prozive zivot 'cekajuci godoa'?
Контекст је другачији и ток приче је другачији али хумор је увек окрепљујући и позитиван.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Неки да, и то.prozive zivot 'cekajuci godoa'?
Ne, cela moja pretpostavka bila je šala, kao što sam i naznačio. U svakom slučaju, istina je da ateisti ne moraju da menjaju nebeske bogove zemaljskim bogovima, niti moraju biti skloni teorijama zavere. (Osim ako eksplicitno ne odluče iz nekog razloga.) Bitno je naglasiti da ateizam kao takav ne postavlja takve i slične zahteve.Са друге стране, може се дозволити да атеиста има страх од "посматрања одозго" у, рецимо, смислу теорија завере и синдром "великог брата"? Значи, заменио је страх од Бога страхом од Моћника, зар не?
Koliko sam na ovom forumu video predstava teorija zavera, sve su postavili verski fundamentalisti. I to mi je nekako logično.
Jerbo, fundamentalisti moraju da ulože mnogo više napora nego ostali narod (uključujući vernike i ateiste) da realnost nekako ućuškaju u svoju... modifikovanu sliku stvarnosti.![]()
Са друге стране, може се дозволити да атеиста има страх од "посматрања одозго" у, рецимо, смислу теорија завере и синдром "великог брата"? Значи, заменио је страх од Бога страхом од Моћника, зар не?
Nisi dovoljno, tj. sve video (na forumu).
Rekla bih da su verovanju u teorije zavera skloni prevashodno sugestibilni ljudi, bez obzira jesu li verujući ili ne.

Vernici su sugestibilni. Da nisu sugestibilni, ne bi bili vernici.![]()
Али се можемо сложити да постоје верници којима је примарна љубав према Богу (као и обрнуто) и да такви верници немају страх од Бога? Што нас доводи до ситуације да неки верници имају стрес као последицу страха од Бога и да неки атеисти...добро, нећу да тврдим ништа за атеисте, можда они заиста немају (ниједан атеиста) страх од замене за ауторитет као што је Бог.Ne, cela moja pretpostavka bila je šala, kao što sam i naznačio. U svakom slučaju, istina je da ateisti ne moraju da menjaju nebeske bogove zemaljskim bogovima, niti moraju biti skloni teorijama zavere. (Osim ako eksplicitno ne odluče iz nekog razloga.) Bitno je naglasiti da ateizam kao takav ne postavlja takve i slične zahteve.
A kako bi nazvao one koji nisu verujući ali su podložni teorijama zavera?
..........добро, нећу да тврдим ништа за атеисте, можда они заиста немају (ниједан атеиста) страх од замене за ауторитет као што је Бог.
Potpuno si u pravu, upravo sam i ja dao tu zamerku Caliburnu. Ako pročitaš pažljivije ceo moj post - on je dao link na istraživanje koje proučava "intercessory prayer", što je posredna molitva, a pričali smo o placebu koji takav vid molitve ne mora izazvati. Ja sam onda dao link na drugu studiju koja takođe proučava "intercessory prayer" a dala je suprotne rezultate od njegovih, a to je ova na koju ti ukazuješ. U svakom slučaju, kad govorimo o placebo efektu moramo imati vernike koji su svesni lečenja, i ja još uvek čekam da mi on to obrazloži i dokumentuje.Иначе, студија на коју си се позвао у неком од претходних постова обрађује утицај молитве свештенства на опоравак болесника. Caliburn је, чини ми, се причао о утицају веровања самих болесника на опоравак. Вероватно неспоразум.
ako smem i ja da odgovorim...
nisu bili direktno izlozeni crkvenom uticaju pa nisu stigli da postanu verujuci...
otici ce na onu stranu ciji je uticaj jaci...
Моја грешка, нисам погледао линкове које је колега оставио. Очигледно је неспоразум у питању осим код овог последњег наведеног чланка који има директног утицаја , на http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19455610 где се препоручује лекарима да користе опцију веровања приликом лечења. Мали извод из текста на http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/122393987/PDFSTARTMa slažem se i razumem te - oni to mogu, ali i ne moraju - to je njihova lična odluka a ne posledica ateizma.
Potpuno si u pravu, upravo sam i ja dao tu zamerku Caliburnu. Ako pročitaš pažljivije ceo moj post - on je dao link na istraživanje koje proučava "intercessory prayer", što je posredna molitva, a pričali smo o placebu koji takav vid molitve ne mora izazvati. Ja sam onda dao link na drugu studiju koja takođe proučava "intercessory prayer" a dala je suprotne rezultate od njegovih, a to je ova na koju ti ukazuješ. U svakom slučaju, kad govorimo o placebo efektu moramo imati vernike koji su svesni lečenja, i ja još uvek čekam da mi on to obrazloži i dokumentuje.
Da.
To koju će stranu odabrati zavisi od vaspitanja, obrazovanja i mentalnog sklopa.
Sugestibilnost je vazda bila sinonim za one slabe, pogodne za manipulaciju.
I u osnovi svega toga je strah: strah od nepoznatog, smrti, samoće.
Dakle, onaj ko je upoznao prirodu svog straha neće biti lako prijemčiv na bilo kakvu teoriju zavere.

Zanimljivi su, ali se ne odnose na ono o čemu smo pričali. Placebo efekt ne postoji u situacijama kada subjekt ne zna da se nad njim vrši radnja u cilju izlečenja, bila to molitva ili davanje nekog leka, ili šta god. Kod posredne molitve je baš to slučaj, pacijent može, ali i ne mora biti upoznat sa činjenicom da se neko moli za njega.
I ateisti i teisti podležu placebo efektu. Razume se da ateisti neće doživeti taj efekat u situaciji molitve božanstvu, ali molitva nije jedini izvor placeba.

Najveći procenat bolesti se ionako leči sam od sebe (osim amputiranih udova, otud moja šala). Setih se priče moje prijateljice koja je pulmolog u jednoj velikoj bolnici u Beogradu... lečili nekog dekicu u bolnici od tuberkuloze najboljim lekovima, a on kad je ozdravio veli doktorima da to što su oni radili nije njemu ništa pomoglo, već neki propolis koji je pio krišom kad sestre ne vide. E tako i molitva božanstvima, siguran sam da pomaže kao i taj propolis (u kombinaciji sa lekovima, razume se, ili kod bolesti sa kojima se imuni sistem sam izbori, ili kod psihosomatskih bolesti.)
Ja poričem, jer si ti prva osoba od koje to čujem, a još ne videh ozbiljan dokaz za tu tvrdnju. Obojica vrlo dobro znamo koliko veliki uzorak mora biti za dokazivanje pozitivne korelacije u tako malom stepenu. Dalje, takođe znamo da čak i ako korelacija postoji - ona ni slučajno ne implicira kauzalitet.
Takođe zanimljiva tvrdnja - ali bez dokaza.
Kao što rekoh, placebo efektu su skloni i teisti i ateisti, ne znam na šta ciljaš uopšte, osim da pokušavaš neuspešno da dokažeš da vernici imaju "bolju moć uma nad telom" od ateista, pa stoga brže ozdravljuju. Naravno, ta tvrdnja je potpuno naivna i neosnovana. Na isti način, ja mogu da postavim neosnovanu tvrdnju da ateisti nemaju strah od kazne bogova, i osećaj da ih neko stalno posmatra odozgo, pa samim tim imaju manje stresa, i u skadu sa tvojom ispravnom tvrdnjom da stres loše utiče na zdravlje brže ozdravljuju. Naravno, isto kao i ti - ni ja nemam dokaz za ovu tvrdnju, ali ona takođe zvuči logično.

Некако имам утисак да је Caliburn мислио на тај аспект веровања и на тај утицај на опоравак.

Моја грешка, нисам погледао линкове које је колега оставио.
Postavio sam navedene studije i tabele, tek da vidim da li ćeš ih ispratiti.

Очигледно је неспоразум у питању осим код овог последњег наведеног чланка који има директног утицаја , на http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19455610 где се препоручује лекарима да користе опцију веровања приликом лечења. Мали извод из текста на http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/122393987/PDFSTART
"One of the few cross-sectional studies of the role of religion in nonelderly adults
being treated for clinical depression found that belief in a concerned and caring God was related to lower levels of depression, a relationship that was mediated by
hopelessness (Murphy et al., 2000). The stories and beliefs of many religious
traditions include positive outcomes to difficulties and the supportive presence of a
divine being in the midst of struggle. Such beliefs might temper the stress related to the depressive episode and continue to offset hopelessness."

A kako bi nazvao one koji nisu verujući ali su podložni teorijama zavera?

Ispratio sam, i ne vidim vezu između onoga što tvrdiš i onoga što si postavio.Ova diskusija zaista ne vodi nigde, ukoliko ne čitaš šta pišem. Još jednom, naveo sam pomenute studije da bih video da li ćeš ispratiti ono što pišem.
Nisi. Da li sam ja negde napisao da si "ti napisao da je molitva jedini izvor placeba"? To je bio samo moj komentar uz ono što sam govorio, a ne nešto što si ti napisao.Da li sam ja igde napisao da je molitva jedini izvor placebo efekta?![]()
Bila ta šala tebi smešna ili ne, činjenica ostaje: molitva božanstvima nikome nije pomogla da mu izraste odesečna ruka (jedno od verovatnih objašnjenja ovog fenomena "selektivnog uslišenja": božanstva ne postoje, pa su time sprečena da izvedu taj poduhvat.)Prvo, šala uopšte nije bila smešna.
Predlažem da publikuješ naučni rad na temu lečenja tuberkuloze propolisom, verujem da bi se proslavio u širokim naučnim krugovima, a nije isključeno ni da bi te neko udruženje pčelara stipendiralo.Drugo, propolis sadrži aktivne supstance, koje zaista mogu da pomognu kod raznih oboljenja.
Treće, kod pomenutog pacijenta je skoro sasvim sigurno na delu bilo kombinovano delovanje placebo efekta, propolisa i terapije koju je primao.
Da.Ja sam prva osoba od koje čuješ tvrdnju da su vernici podložniji placebo efektu od ateista?!![]()
I ateisti podležu placebo efektu i čudesnim izlečenjima... šifra: propolis.Ovaj... a šta je sa svim onim tvrdnjama koje iznose upravo ateisti o "čudesnim izlečenjima" koja su upravo posledica placebo efekta.
Zanimljiva studija, i donekle si pogodio moju poentu, ali imam dve zamerke: samo 19% ispitanika bili su ateisti, a drugo - u pitanju je depresija, koja sama po sebi izaziva psihosomatske poremećaje. Zanimljivije bi bilo dejstvo efekta kod bolesti koje ne spadaju u tu grupu, zbog same prirode vere u božanstva kao psihičkog fenomena. Drugim rečima - i vera u božanstva i depresija dolaze iz glave (za razliku od tuberkuloze i srčanih mana). I hope you catch my drift.Ah, da.. ozbiljan dokaz. Ozbiljan dokaz za moju tvrdnju bi bila neka studija koja se tiče vremena postoperativnog toka i njegove razlike između vernika i ateista.
U redu, na primer ova:
Religious Belief, Depression, and Ambulation Status in Elderly Women with Broken Hips, Pressman, P. et.al., American Journal of Psychiatry 147 1990: p758-760
Taj rad nisam mogao da pronađem da bih ga komentarisao, ako imaš link daj da ga pročitam, nemam pojma o čemu se tu radi i kako su došli do zaključka is naslova.Ili ova:
Death Risk After Heart Surgery Rises For Patients With No Religious Beliefs, Bruce Jancin, Internal Medicine News & Cardiology News, July 15, 1993
Sve poruke na koje odgovaram čitam vrlo pažljivo, da ne bih nešto pogrešno razumeo. Naravno, nisu sve poruke jednako jasne.E, sad to što ti "ne znaš na šta ciljam" je posledica toga što ne čitaš moje poruke dovoljno pažjivo.![]()
Zbunjeni?![]()
Sta spada u "teorije zavere"?
Sve sto se ne poklapa sa zvanicnom pricom?
Ja sam pitao sta su teorije zavere, a ovo sto si ti naveo zove se naivnost i podvodljivost.bezrezervno/slepo verovanje u neproverene price...
Apsolutno, ne treba verovati ni u sta sto ne zvuci logicno.u redu je saslusati neku ideju, prihvatiti mogucnost istinitosti ako 'deluje/zvuci' logicno (mada je to delovanje i zvucenje razlicito deluje i zvuci razlicitim mozgovima i usima)...
Spadaju li te price u "teorije zavere"?naravno da mnoge zvanicne price jesu 'mazanje ociju' zbog nesopsobnosti mase da prihvati istinu ili zbog sprecavanja nereda/pobune/'gradjanske neposlusnosti' ili za sakrivanje lose 'odradjenog posla' ili zarad ostvarivanje nekog sebicnog interesa mocnih pojedinaca...
Dakle, sta su teorije zavere?jednostavno, treba biti umeren u prihvatanju 'teorija' i sagledati sto je moguce globalniju sliku...
to su jedini odgovori na ono mnogo opasnije: zavere!Dakle, sta su teorije zavere?
Sta spada u "teorije zavere"?
Sve sto se ne poklapa sa zvanicnom pricom?
Po mojem neovlašćenom mišljenju, teorije zavere nastaju kao rezultat krajnje pogrešnog uverenja da negde u nekom bunkeru postoji gomila bradatih (ili ćelavih) čudaka koji preko goleme mreže računara upravljaju svime što mrda na Zemlji.![]()

Imas usko vidjenje teorija zavere. Nazirem da hoces da kazes da nije istina da odredjena grupa ljudi upravlja celim covecanstvom. Ali zasto mora da postoji samo jedna, bogom dana, nepromenljiva grupa? Sto se tice medjuuticaja, ko kaze da se te grupe iznad nas ne bore medjusobno i da se ne smenjuju na vlasti?Ljudi u čijem mozgu ima mesta samo za jasan hijerarhijski model uticaja "od gore na dole" nije sposoban da shvati realnu mrežu međuuticaja koji postoje na različitim nivoima ljudskog društva i to u globalnim razmerama.
Ispratio sam, i ne vidim vezu između onoga što tvrdiš i onoga što si postavio.

Da li sam ja negde napisao da si "ti napisao da je molitva jedini izvor placeba"? To je bio samo moj komentar uz ono što sam govorio, a ne nešto što si ti napisao.
Bila ta šala tebi smešna ili ne, činjenica ostaje: molitva božanstvima nikome nije pomogla da mu izraste odesečna ruka (jedno od verovatnih objašnjenja ovog fenomena "selektivnog uslišenja": božanstva ne postoje, pa su time sprečena da izvedu taj poduhvat.)

Predlažem da publikuješ naučni rad na temu lečenja tuberkuloze propolisom, verujem da bi se proslavio u širokim naučnim krugovima, a nije isključeno ni da bi te neko udruženje pčelara stipendiralo.
I ateisti podležu placebo efektu i čudesnim izlečenjima... šifra: propolis.
Zanimljiva studija, i donekle si pogodio moju poentu, ali imam dve zamerke: samo 19% ispitanika bili su ateisti, a drugo - u pitanju je depresija, koja sama po sebi izaziva psihosomatske poremećaje. Zanimljivije bi bilo dejstvo efekta kod bolesti koje ne spadaju u tu grupu, zbog same prirode vere u božanstva kao psihičkog fenomena. Drugim rečima - i vera u božanstva i depresija dolaze iz glave (za razliku od tuberkuloze i srčanih mana). I hope you catch my drift.

Taj rad nisam mogao da pronađem da bih ga komentarisao, ako imaš link daj da ga pročitam, nemam pojma o čemu se tu radi i kako su došli do zaključka is naslova.

Zaista? Hm...Sve poruke na koje odgovaram čitam vrlo pažljivo, da ne bih nešto pogrešno razumeo. Naravno, nisu sve poruke jednako jasne.
Ispratio sam, i ne vidim vezu između onoga što tvrdiš i onoga što si postavio.

Ljudi u čijem mozgu ima mesta samo za jasan hijerarhijski model uticaja "od gore na dole" nije sposoban da shvati realnu mrežu međuuticaja koji postoje na različitim nivoima ljudskog društva i to u globalnim razmerama.
Ovde nisam sasvim siguran da li je takvo usko gledanje posledica dugotrajnog monoteističkog uslovaljavanja, ili je nastanak monoteizma povezan sa potrebom jednostavnih ljudi da izgrade i prihvate što uprošćeniju sliku sveta oko sebe, al glasam za drugu varijantu.![]()

Imas usko vidjenje teorija zavere. Nazirem da hoces da kazes da nije istina da odredjena grupa ljudi upravlja celim covecanstvom. Ali zasto mora da postoji samo jedna, bogom dana, nepromenljiva grupa? Sto se tice medjuuticaja, ko kaze da se te grupe iznad nas ne bore medjusobno i da se ne smenjuju na vlasti?
Uzmimo za primer Srbiju. Ko vlada Srbijom? Narod? Smesno je o tome i misliti. Politicari? Hm, da li je bas tako? Imaju li politicari vecu moc od bankara i finansijskih mocnika kao sto je Miskovic? Dolaze li oni na vlast sami ili tako sto ih neko finansira? Zasto policajci ne cine nista da uhvate mafijase? Moze li ikako na vlast da dodje bilo ko ko nema podrsku finansijskih mocnika?
Ono sto ljudi nazivaju teorijama zavera nije ovo sto si ti naveo, vec se to odnosi na sve sto ne spada u zvanicnu pricu. Vec sam pomenuo ovaj primer: zamisli da se vratis kroz vreme i nekom tamo Asteku kazes: "Druze, reci cu ti nesto, ali mi neces verovati. Onaj tamo na piramidi sto vadi ljudima srce je obican sarlatan. Sunce nije bog, vec ogromna uzarena lopta oko koje se okrece zemlja, takodje lopta. Bog Sunca se nije naljutio, vec je ono sto si video pomracenje Sunca koje nastaje tako sto se mesec (jos jedna lopta) nadje izmedju zemlje i sunca. A ovi sarlatani znaju za te stvari, prate kretanje tih lopti i tacno znaju kad ce tako nesto da se desi i tako manipulisu vama!" Sta mislis sta bi ti ovaj odgovorio?
Da li je bila teorija zavere da farmaceutske kompanije namerno pustaju buvu o laznoj pandemiji, o cemu sam od pocetka pisao na internetu? Jeste. Da li je to na kraju potvrdio predsednik Evropske Zdravstvene Organizacije? Jeste. Da li su nas mediji lagali sve vreme? Jesu.
Da li su nas mediji sve vreme lagali za vreme rata u bivsoj SFRJ? Apsolutno. Da li su nemacki mediji lagali svoj narod za vreme Hitlera? Jesu, besomucno. Isto vazi i za SSSR, i za danasnju Ameriku.
O cemu dakle pricamo?
mislim da je zazijavalo dao bas dobru definiciju 'teorija zavere'...
'teorije zavere' i jesu posledica ideje da grupa zlih 'bradonja/celavaca' upravlja svim pokretnim i nepokretnim stvarima na zemlji.
ovo sto si ti naveo kao primer spada razumu sumnju u istinitost 'zvanicnih prica/prevara'.
termin 'razumno' zavisi od mentalnog sklopa osobe...
Meni samo smeta zloupotreba tog termina kad se odnosi na svako misljenje koje se kosi sa stavom vecine, a koji je cesto nametnut putem medija, lazi i obmana. Termin je nakaradno smisljen bas s ciljem da diskredituje i ismeje svakog ko se uopste usudi da sumnja u zvaničnu istinu.