RIBА I SVE IZ VODE

• Začetnik teme Začetnik teme Anesa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
acropora:
Napravi pravi Frutti Di Mare.

Poprzi na maslinovom ulju cesnjak i kapulu.
Ubaci skoljke i ostalo.
Persun, bosiljak, vegeta i biber.
Isjeckaj pome na sitno
Kada se poprzi sipaj bijelo vino i malo vode i pusti dok se ne omeksa i ne ispari voda.

Skuhaj spagete trocolore i sve to promjesaj zajedno.
Gori narendaj parmigana i uzivaj!!!

Ok ovo mi se svidja, pravimo Frutti di Mare! Ali sta je kapula? :? Pome? :oops:

laa-laa:
acropora:
Napravi pravi Frutti Di Mare.

Poprzi na maslinovom ulju cesnjak i kapulu.
Ubaci skoljke i ostalo.
Persun, bosiljak, vegeta i biber.
Isjeckaj pome na sitno
Kada se poprzi sipaj bijelo vino i malo vode i pusti dok se ne omeksa i ne ispari voda.

Skuhaj spagete trocolore i sve to promjesaj zajedno.
Gori narendaj parmigana i uzivaj!!!

Ok ovo mi se svidja, pravimo Frutti di Mare! Ali sta je kapula? :? Pome? :oops:

kapula - crni luk
pome - paradajz

Pastrmke punjene spanacem

4 pastrmke (svaka oko 250 g)
20 g maslaca
2 cena belog luka
20 g prezli
2 kasicice biozacina
50 g pancete
60 g luka
200 g spanaca
so

Pastrmke ocistite, operete, pa osusite papirnatom salvetom. Spanac operite, isecite na rezance, posolite i ostavite da stoji 15-tak minuta. Spanac zatim ocedite (rukama) i stavite u posudu. Naseckani luk i pancetu isecenu na kockice kratko pecite i dodajte spanac. Toj smesi dodajte jos i mileram, prezle, biozacin, i zgnjecite beli luk, pa sve dobro izmesajte i napunite pastrmke. Ovako pripremljene stavite na nauljen pleh, malo ih posolite, premazete rastopljenim maslacem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20-30 minuta.

Prijatno!

Rolnice sa tunjevinom

2 crvene paprike (babure)
2 žute paprike (babure)
200g tunjevine iz konzerve
200g mladog belog sira
sok od 1/2 limuna
peršun
biber, so

Ispecite paprike na šporetu ili u rerni, oljuštite ih i isecite na šire trake. Cilj je da omekšaju.
Tunjevinu iscedite od ulja, izgnječite viljuškom i pomešajte sa usitnjenim sirom i peršunom. Začinite po ukusu.
Sve dobro izmešajte, stavljajte po malo smese na svaku traku paprike, i urolajte. Služi se hladno.

Novcic_u_fontani:
Pastrmke punjene spanacem.....

:( :?: :( Uz svo postovanje za prethodni recept, ako ste vec sebe pocastili pastrmkama, a one, bogami i nisu jeftine, zasto biste njihovo fino, delikatno meso sakrivali ukusima spanaca ili nekih drugih ''travki'', pecurkama, slaninom i drugim, sasvim nepotrebnim dodacima... Umesto toga potreban vam je jos samo onaj ''starinski'' toster, ne ovi moderni, malecki – nego oni slovenacki, iz proslog veka, na cije ploce komotno odjednom staju cetiri sendvica. Svaku prethodno ociscenu patrmku pospite ''vegetom'' po povrsini i u razrez nastao ciscenjem, premazite ih dobrim maslinovim uljem, najbolje hladno cedjenim, ako ne volite maslinovo moze i suncokretovo da posluzi, ali ono klizi sa ribe, a maslinovo ostavlja fini sloj na povrsini, pa se nece lepiti. Toster-pekac, otvorite, obe teflonske povrsine dok su jos hladne namazite, takodje, maslinovim uljem i ukljucite ga, ali ne na maksimum, riba treba da se przi i cvrci, ali ne da naglo pregori. Na zagrejane povrsine lepo staju cetiri ribe, porcijasice. Pecite ih sa svake strane 15-tak minuta, dok ne dobijete finu, rumenu koricu. Ako uz ovo posluzite salatu od krompira i dobro rashladjeno, lagano, belo vino, vasa kulinarska vestina ce, narocito kod muskog dela porodice, naici na veliko odobravanje.
Pre nego sto pristupite pripremanju morate da znate dve stvari, dok se pece riba prilicno prsti pa toster-pekac stavite na povrsinu koja se lako brise. Isto tako, stvorice se dosta dima, pa pre nego sto ribu stavite na zagrejanu plocu otvorite kuhinjski prozor, ili, jos bolje, celu operaciju premestite na terasu. Samo u tom slucaju budite spremni da cete pod nju dozvati sve komsijske macke, a bogami i ponekog radoznalog, gladnog komsiju (stavite neki komad vise, za svaki slucaj)!!!

jedina riba koju volim je riba LIST iliti SOGLIOLA .ali kako se to kaze na francuskom?od kad sam u francuskoj(skoro 3 god) nisam pravila ribu jer ne znam kako da je kupim.u supermarketu vidim samo one debele ribe a ja to ne volim.ne volim ribu koja se prejako oseca takodje.
u italiji sam stalno jela list i to je jedino po mom ukusu ali u ovom kontinentalnom delu francuske nije lako da ga nadjem.so help!ima li nekoga iz francuske ili belgije da mi malo pomogne sa imenima riba?

Možda nije baš za ovde, mama je skoro dobila recept i pravile smo pitu sa sardinom

Dve-tri (zavisi od debljine) kore se poređaju poprskane vodom i uljem, pa se preko treće poprska kečap, pa opet par kora pa se rasporedi izgnječena sardina, pa opet nekoliko kora, pa izrendan kačkavalj pomešan sa umućenim jajetom. I uvije se u rolnu. Od pola kilograma kora ispadnu dve rolne. Zavisi ko je na šta naviko, meni se svidelo

hanibal77:
jedina riba koju volim je riba LIST iliti SOGLIOLA .ali kako se to kaze na francuskom?od kad sam u francuskoj(skoro 3 god) nisam pravila ribu jer ne znam kako da je kupim.u supermarketu vidim samo one debele ribe a ja to ne volim.ne volim ribu koja se prejako oseca takodje.
u italiji sam stalno jela list i to je jedino po mom ukusu ali u ovom kontinentalnom delu francuske nije lako da ga nadjem.so help!ima li nekoga iz francuske ili belgije da mi malo pomogne sa imenima riba?
Zao mi je sto si tako iskljuciva po pitanju ribe. Mislim da je to zato sto nisi probala pravu. Ipak probaj u francuskim supermarketima da potrazis Sole (comune,pole,de klein, d`arga), Turbot, Barbue ili Flet. Inače pod porodičnim imenom List nalazi se bar 10-12 vrsta koje se i kod nas različito zovu (Šfoja,Crnorub,Rumbač,Iverak...) i samo ih dobri poznavaoci razlikuju. 8)

Daryl Van Horn:
hanibal77:
Zao mi je sto si tako iskljuciva po pitanju ribe. Mislim da je to zato sto nisi probala pravu. Ipak probaj u francuskim supermarketima da potrazis Sole (comune,pole,de klein, d`arga), Turbot, Barbue ili Flet. Inače pod porodičnim imenom List nalazi se bar 10-12 vrsta koje se i kod nas različito zovu (Šfoja,Crnorub,Rumbač,Iverak...) i samo ih dobri poznavaoci razlikuju. 8)
il te reste que a me convaincre avec un bon dejeneur!!!(de poisson bien sur!)

Ni jedna namirnica stajanjem u zamrzivaču ne gubi toliko kao riba. Zato, ako se ja pitam, NIKADA zaleđena - samo potpuno svježa. Ne smije da bude u ledu bukvalno niti jedan dan. Ako nemate ništa protiv Girica u Poletu - preskočite ovo mudrovanje.
A kako prepoznati svježu ribu?
1. Po očima. Ako je riba i mrtva, njene oči ne smiju biti. Trebalo bi da budu bistre, nikako sa koprenom ili, još gore, bijele.
2. Škrge treba da su crvene. Što su tamnije (braon) riba je starija.
3. Meso treba da je elastično. Kad je blago pritisnete prstom ne smije da ostane trajna rupa.
4. Miris ne smije da bude neprijatan. Svježa (morska) riba miriše na more.
Pošto ni jedan od ovih testova nije 100% siguran, najbolje ih je sve kombinovati. (Prije nekoliko godina sam jako često išao u ribolov. Dešavalo mi se da ulovljenoj ribi oči pobijele dok sam još na moru, iako je ulovljena prije sat vremena!)
Dalje, ribu treba što prije očistiti i oprati i do spremanja držati u frižideru.

Ako ste u prilici da nabavite SVJEŽU morsku ribu, od sitnijih komada (do 300g) preporučujem da napravite supu.
Recept je krajnje jednostavan:
2 kg razne ribe (oslići, škrpuni, kanjci..)- što više vrsta, to bolje.Ali ne plava riba.
3 lit vode
zelen za supu
1 crni luk
so, biber

Ribu i povrće staviti u hladnu vodu. Luk presjeći po pola i malo ga ispeći na ringli. Kad provri kuvati 10ak minuta. Procijediti supu i dobili ste "osnovnu varijantu" koju dalje možete prepravljati do mile volje. U ovu supu ne stavljam ni tjesteninu ni pirinač. Samo svaki sledeći tanjir drukčije začinim (jedan bude ljut, drugi sa paradajzom...)
Poslije ove okrepljujuće supice (trebalo bi je u apotekama prodavati) ide lešo riba. Očisti se potpuno od kostiju da može da se jede kao kačamak - bez kostiju koje odvlače pažnju tako da možeš da se prepustiš uživanju u ukusima. Prelije se sa malo supe u kojoj se kuvala, malo posoli i prelije dobrim domaćim maslinovim uljem. Ne onim italijanskim koje nema ni ukusa ni mirisa. Trenutno kod nas može da se nađe odlično ulje od privatnih proizvođača iz Bara.
Najveći kompliment koji sam ikada dobio za neko jelo, dobio sam za ovu supu: sin od prijatelja sa kojima često pravim ovakve "bahanalije", dečko od 12ak godina, mršav i "težak" na hrani pojede ladno 3 tanjira ove supe, onda malo lešo ribe, malo pržene (ako bude), a jednom je tražio, poslije svega još jedan tanjir supe!

Plava riba (gdje spada i Skuša) na roštilju je moj favorit. Iako je gotovo sigurno da ne možete doći do svježe plave ribe evo par savjeta koji se mogu primijeniti i na drugu ribu.
1/2 sata prije pečenja ribu izvaditi iz frižidera. Pošto će se tada voda kondenzovati na površini ribe, treba je dobro POSUŠITI. Ovo je jako važno da vam se riba ne bi lijepila za roštilj. Narežite je poprečno, ali ne preduboko i u proreze ubacite mješavinu usitnjenih začina (timijan, ruzmarin, kadulja, majoran...) a la Džejmi Oliver. (Ko ne voli Dž.Olivera može da mu pljune pod prozor, da mu se klizau kokoške) Ribu posoliti samo iznutra, i obilno preliti mješavinom maslinovog i suncokretovog ulja. Prije pečenja ribu okretati da se dobro svuda natopi.
Rešetka roštilja mora biti dobro ugrijana. To je drugi bitan uslov da se riba ne lijepi. Vatra (žar) ne smije biti slaba. Bolje da bude prejaka nego preslaba. Prejaku vatru - kad se pali ulje koje kaplje - možete držati pod kontrolom tako što ćete pored roštilja držati plastičnu flašu sa probušenim čepom, napunjenu vodom. Ovako možete precizno da dozirate vodu kojom ćete gasiti požar u roštilju.
Ribu okretati samo jednom. Treba je okretati kad porumeni sa donje strane i tek tada se soli.
Za svo vrijeme pečenja treba je često premazivati uljem u kome je stajala.
Kad je pečena prelije se čistim maslinovim uljem. Ako je bila svježa ne treba joj ni peršun, ni b.luk ni limun.
Palamida spremljena ovako je kraljica roštilja.
A kralj je filet od velikog Oslića (min. 3kg) sa parangala.

Za 3-4 porcije, potrebno je:

– 1/2 kg fileta oslića
– 400 g paradajza
– 3 parčeta integralnog tosta
– žalfija, timijan, maslinovo ulje, so, biber...

Paradajz očistiti od semena, iseckati na kockice, posoliti, pobiberiti (umesto soli i bibera, ja koristim "Provansalsku mešavinu"...odlična je i daje poseban šmek, a ima je u svim dobro snabdevenim marketima), preliti s malo maslinovog ulja i ostaviti da odstoji 30-ak minuta.
Ispeći tost, izmrviti, dodati iseckanu žalfiju, timijan, so, biber i fino usitniti u avanu ili blenderu, pa u to uvaljati filete ribe i pržiti u dobro zagrejanom maslinovom ulju.
Preko ispržene ribe staviti ranije pripremljen paradajz. Služiti toplo.

P.S. Ko ne preza od svojevrsnog miksa aroma, preporučujem da već serviranu ribu aranžira listićima (100-tinak grama) dimljene mesnate slanine pečene na suvom tiganju ili roštilju.

recept za brzinsko spremanje oslica-riba koju najmanje volim, ali eto, uvek ima u c marketu :)

dakle, komade oslica hoki preliti ovim: soy sauce, limunov sok, malo mlevenog zacinksog bilja po ukusu. poredjati u nauljen pleh i peci u rerni.

ukus je odlican, i sjajno ide uz svezu salatu.

Moram da se vratim na losos, ta riba je moj nezamenljivi favorit
Za kolačiće:
1 1/5- 2 1/5 šolje(240ml) krompir pirea
450 gr lososa
1 kašika butera(ako već nije stavljen u pire)
prtohvat kajenskog bibera ili ljute mlevene paprike
narendana kora od pola limuna
so i biber
1 jaje

Za prženje:
2 jaja
pola šolje krupnijeg pšeničnog griza
1/4 šolje butera
2 kašike suncokretovog ulja(na hladno cedjeno)

Kolačiće oblikujte u male pljeskavice i odložite ih u frižidre najmanje 20 min da se stegnu. Kolačiće umačite prvo u jaja pa u griz i pržite na buteru i ulju dok ne dobiju zlatnu koricu.
Samo ću da dodam da su ovi kolačići pravo čudo od hrane i da jedući iste moj dečko nije mogao da izdrži a da me ne zaprosi, sad dal zbog lososa ili zbog deserta...

Back