farbanje jaja - paganski obicaj
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 92

Tema: farbanje jaja - paganski obicaj

 1. #1
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Smile farbanje jaja - paganski obicaj

  Zna se da je taj obicaj paganskog porekla... i da nema veze sa Hristom.
  Kad se uvukao u hriscnastvo i koje je njegovo izvorno znacenje???

  Farbanje jaja

  Da li znate da obojena jaja, u misticnim obredima starog Vavilona, imaju odredenu ulogu, baš kao i u današnjem vaskršnjem slavlju? Eto još jednog paganskog obicaja! Edvard Dejvis, u svojoj knjizi "Mitologija i obredi britanskih Druida" piše da su stari Druidi svuda nosili jaja sa sobom, pošto je to sveta amajlija njihovog idolopoklonickog reda. Jaja su svetinja kod mnogih drevnih civilizacija i sastavni deo religijskih ceremonija starih Egipcana i naroda sa Bliskog istoka. Džejms Bronvik piše:

  "Jaja su se kacila u egipatske hramove. Bunsen skrece pažnju na svetovno jaje, simbol bujnog života koji izvire iz usta velikog boga egipatske zemlje.

  Venus Ištar izlegla se iz misticnog vavilonskog jajeta koje je palo sa neba u reku Eufrat. Ofarbana jaja predstavljala su sveti uskršnji prinos u Egiptu. Isti obicaj održao se do današnjeg dana u Kini i Evropi. Uskrs ili prolece slavio se u cast preporoda neba i zemlje" ("Egipatska verovanja i savremena misao", str. 211-212).

  Zašto ljudi, koji za sebe veruju da su hrišcani, farbaju jaja na Uskrs? Da li to cine pod pretpostavkom da Biblija nalaže ili zapoveda takav bezbožni obicaj? U Novom Zavetu nema ni spomena o farbanju jaja za Uskrs! Izvesno je da Hristos nije uveo takav obicaj. Apostoli i prvi hrišcani nisu cinili išta što bi nalicilo na takvu praksu. Zašto onda upražnjavati takav obicaj u današnje vreme? Zašto slediti paganizam, dok istovremeno pokušavate sebe da ubedite da ste hrišcanin, kada je vec sam Bog nazvao takve obicaje "gadovima"!?

  Paganska boginja Ištar

  Na engleskom se Uskrs kaže "Easter". Ljudi ciji je to maternji jezik su navedeni da misle kako ta rec znaci "vaskrsenje Hristovo"! Vec 1600 godina ceo svet uci kako je Isus ustao iz mrtvih u nedelju ujutru. To je samo jedna od bajki na koje apostol Pavle upozorava citaoce Novog Zaveta. Isus nije vaskrsao u nedelju! "Easter" je malcice izmenjena engleska verzija za ime stare asirsko - vavilonske boginje Ištar koja potice iz drevne teutonske mitologije, u kojoj je poznata kao "Ostern". Fenicani su je zvali Astarte, a u srpskom prevodu Starog Zaveta ova paganska boginja se spominje pod imenom "Astarota". Astarota (Ištar) je mitološka supruga boga sunca - Vala. Svevišnji Bog je u Bibliji (Starom Zavetu) proglasio kult boga Vala za najodvratniji paganski idolopoklonicki obicaj! "Webster Dictionary", najpopularniji leksikon na engleskom jeziku, jasno otkriva da pojam "Easter" ima pagansko poreklo.


  Haldejska pozadina Uskrsa

  Aleksandar Hislop u knjizi "Dva Vavilona" kaže: "Uskrsu na samom njegovom celu piše haldejsko poreklo. Uskrs ("Easter") je glavom i bradom Astarota, a to je jedna od titula boginje Beltis, carice nebeske..." (str. 103).

  Drevni narodi su nadevali razlicita imena istim paganskim božanstvima. Fenicani su tu boginju zvali Astarota. Ista se pojavljuje pod imenom "Ištar" na spomenicima iz stare asirske prestonice Ninive koje je otkrio Lajard prilikom arheoloških iskopavanja (Ostin Lajard, "Niniva i Vavilon", tom II, str. 629). Bog Val (spomenut u Starom Zavetu), poznat je i po imenu "Moloh". Vecni Bog je osudio cara Solomuna zbog prinošenja žrtava Molohu i drugim paganskim bogovima (Prva Knjiga o carevima 11:1-11, narocito 7. stih gde je Moloh nazvan "gadom"). Zbog toga je Solomunovom sinu bilo oduzeto izraelsko carstvo.

  Val - olicenje sunca - je glavno božanstvo u drevnom haldejskom idolopoklonickom sistemu obožavanja sunca, a Astarota je njegova pratilja, to jest žena. Hislop piše: "Festival poznat kao Uskrs, o kome piše 'Istorija Crkve', u trecem i cetvrtom veku prilicno se razlikovao od ovog koji danas slave rimska i protestantske crkve. U to vreme ovaj praznik nije bio poznat po imenu koje bi ukazivalo na boginju Ištar ili vaskrsnuce boga sunca, vec su ga zvali - Pasha! Mnogi koji ispovedahu hrišcansku religiju svetkovali su Pashu od najranije pojave hrišcanstva. U pocetku, Pasha se slavila kada i jevrejski Pesah - dan kada je raspet Hristos

 2. #2
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Odlična tema i dobri argumenti. Malo mi je krivo što se ja nisam setio da je postavim.

 3. #3
  Aktivan član Manja (avatar)
  Učlanjen
  01.05.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Atina
  Poruke
  1.212
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Farbanje jaja vise sluzi razonodi, dakle ne mislim da je neki verski obred..Ipak, neka simbolika jajeta je radjanje novog zivota iz necega sto izgleda nezivo

 4. #4
  Aktivan član Manja (avatar)
  Učlanjen
  01.05.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Atina
  Poruke
  1.212
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Evo, nasla:
  The egg is widely used as a symbol of the start of new life, just as new life emerges from an egg when the chick hatches out. The egg is seen as symbolic of the grave and life renewed or resurrected by breaking out of it. The red supposedly symbolizes the blood of Christ redeeming the world and human redemption through the blood shed in the sacrifice of the crucifixion. The egg itself is a symbol of resurrection: while being dormant it contains a new life sealed within it.

 5. #5
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj


 6. #6
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Smile Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio Immortal_girl Pogledaj poruku
  evo deo teksta ovde:

  Istorijska pozadina Uskrsa
  Uskrs

  Kao i u slucaju Bozica, postoje obicaji vezani za Uskrs koje ne nalazimo u Bibliji (npr. uskrsnja jaja, zecevi itd.). Ti obicaji takodje poticu iz paganstva. Obeležavanje Uskrsa zapravo je pocelo davno pre rodjenja, smrti i vaskrsenja Isusa Hrista! Obicaji vezani za Uskrs poticu od prolecnih paganskih svetkovina u vezi kulta plodnosti. Mnogi paganski narodi verovali su da bozanstvo plodnosti umire svake zime i ponovo se radja na prolece. Uporedo sa tim je umiralo i ponovo se radjalo sunce kao simbol zivota.

  Po vavilonskom verovanju, Tamuz, bog plodnosti i kiše, svake godine je umirao na jesen, kada vegetacija prolazi, i ponovo se radjao na prolece. To je predstavljalo smenu godišnjih doba. Vavilonska i asirska boginja proleca i plodnosti nazivana je Ištar. Ona je simbolizovala Majku Zemlju i prirodne cikluse plodnosti na njoj. Po tom verovanju boginja Istar je naricala za Tamuzom i prizivala njegovo ponovno rodjenje. (Odatle obicaj opisan u Jezekilju 8:14.) Istar je takodje bila boginja ljubavi, i svetkovine u njenu cast cesto su bile pracene ritualnom prostitucijom.

  Drugi narodi su Tamuza i Istar nazivali Val i Astarota, Adonis i Afrodita, Atis i Sibela, Oziris i Isis, Saturn i Venera, itd. Astarota je nazivana još i "carica nebeska". Paganski narodi su na prolece održavali svetkovine u cast Astarote. Kao simboli plodnosti na tim svetkovinama korisæena su jaja i zecevi, a takodje su obilovale orgijama. Bog je na više mesta u Bibliji osudio perverzne svetkovine odrzavane u èast Vala i Astarote.

  Pošto su paganski narodi vec odrzavali svetkovine u cast smrti i vaskrsenja svog božanstva, prilikom formalnog primanja hrisæanstva mnogi od njih su zadržali svoje paganske obicaje koje su sada primenjivali na smrt i vaskrsenje Isusa Hrista. Npr. engleski naziv za Uskrs, "Easter", najverovatnije potice od keltskog oblika imena Istar - "Eostre". Postoje mnoge slicnosti izmedju nekadašnjih paganskih obicaja i današnjih obicaja u vezi Uskrsa. Uoci prolecne ravnodnevice, paganski narodi su pocinjali post, kao što i hrišcani danas poste 40 dana pre Uskrsa. Neki pagani bi isekli drvo, odneli ga u hram, obesili na njega figuru mladog boga i pevali žalosne pesme zbog njegove smrti. Hriscani danas pevaju zalosne pesme na Veliki petak.

  Zatim bi figura mladog boga bila skinuta sa drveta i sahranjena u sumrak. Njegovi postovaoci su pevali zalosne pesme oko groba do dugo u noc, a pred zoru su palili veliku vatru. Tako i neki hriscani danas pale vatre na Uskrs. Zatim bi pagani otkopali figuru svog boga i proslavljali njegovo vaskrsenje, a svestenik je tom prilikom dodirivao njihove usne balsamom. Izgleda da su neki od obicaja u vezi Uskrsa preneti direktno iz paganstva, sa idejom da se pagani pridobiju za hrisæanstvo. I danas se u južnoj Italiji, Grckoj i na Siciliji Uskrs obelezava na nacin slican nekadašnjim svetkovinama u cast boga Adonisa.

  Nigde u Bibliji nije zapisano da su rani hriscani obelezavali Hristovo vaskrsenje svetkujuci Uskrs na ovakve nacine. Umesto toga, oni su obeležavali Hristovu smrt na nacin koji je sam Hristos uspostavio, koristeci simbole beskvasnog hleba i bezalkoholnog vina na obredu svete vecere (Matej 26:26-28, 1. Korincanima 11:23-26). Uspomena na Hristovu smrt i vaskrsenje je takodje i obred krstenja uronjavanjem (Rimljanima 6:3-5). Mnogi hriscani održavali su svetu veceru i na jevrejski praznik Pashe, naravno bez prinošenja žrtava, znajuci da je Hristos nase pravo Pashalno Jagnje (1. Korincanima 5:7).

  Kao deo pokusaja da se pagani pridobiju za hriscanstvo, prolecne paganske svetkovine u cast vaskrsenja bozanstva plodnosti postepeno su spojene sa jevrejskom Pashom i tako je svetkovanje Pashe pretvoreno u svetkovanje Uskrsa. Vremenom, pod uticajem antisemitizma, hriscani su razdvojili datum obeležavanja Uskrsa od datuma jevrejske Pashe. Iz istih razloga mnogi hriscani napustili su svetkovanje subote, koju je rana Crkva držala kao dan odmora, i umesto toga poceli su da svetkuju nedelju. Neke hriscanske vodje iz drugog veka smatrali su da svako moze slobodno da izabere vreme i nacin služenja Bogu. Zelju hriscana da se razlikuju od Jevreja povecala su i progonstva nakon jevrejskih ustanaka protiv Rimljana 64.-70. i 132.-135. godine.

  Treba primetiti da obredi opisani u Bibliji, hriscanski obred svete vecere i jevrejska Pasha, obeležavaju Hristovu smrt, dok Uskrs stavlja naglasak na Hristovo vaskrsenje. Meðutim, nigde u Bibliji ne postoji nalog da se nekim posebnim praznikom obelezava Hristovo vaskrsenje! Umesto toga, sam Hristos i apostol Pavle pozvali su verne da obelezavaju Hristovu smrt. Time se, naravno, ne umanjuje veliki znacaj Njegovog vaskrsenja. Ali Božja ljubav prema gresnicima pokazala se pre svega kroz Hristovu smrt, i Biblija stavlja naglasak na taj dogadjaj. Mnogi detalji u vezi Njegove smrti unapred su opisani u Starom zavetu. Hristovom smrcu zadovoljena je najveca potreba covecanstva - potreba za Spasiteljem.

  Odluka Jehove Boga da svog jedinog Sina posalje da strada i umre za gresnike, rizikujuci da Ga zauvek izgubi, još je vrednija divljenja nego moc koju je Stvoritelj pokazao nad smrcu. Hristova smrt je garancija spasenja vernih, jer je njome placena cena za naše grehe. U Otkrivenje 20:5 je opisano prvo vaskrsenje, tj vaskrsenje onih koji imaju nebesku nadu i koji ce vladati sa Hristom na nebu; njihov broj je ogranicen 144000 prema Otkrivenju 14:1; dok ostali imaju nadu vaskrsenja na zemlji u buducnosti…U Bibbliji imamo takodje vaskrsenja koji su se odigrala pre Hristovog vaskrsenja (Matej 27:52, Jovan 11:43-44, Luka 7:14-15, 8:52-55, 2. Carevima 13:21). Za Hristovo vaskrsenje Biblija jednostavno kaže: "Nije ni bilo moguce da Ga sveze smrti zadrze." (Dela 2:24)
  Premeštanjem naglaska praznika sa smrti na vaskrsenje, rani hriscani priblizili su se paganima a razdvojili se od Jevreja. Medjutim, postepeno su izgubili iz vida glavni cilj Hristove zrtve: placanje cene za greh i omogucavanje pobede nad grehom. U uskrsnjim porukama, i uopste u danasnjem tradicionalnom hriscanstvu, vrlo retko se pominje potreba za promenom zivota, napustanje greha, opravdanje kroz veru u zasluge Isusa Hrista i slicne biblijske istine. Hristovo vaskrsenje je divan i ogroman dokaz Božje moci nad smrcu. Ali, jedini nacin da mi budemo vaskrsnuti za život je da se pokajemo za grehe i, zahvaljujuci Hristovoj smrti, budemo pomireni sa Bogom!

  Kao simboli Uskrsa cesto se koriste jaja i zecevi. U tradicionalnoj narodnoj religiji jaje je bilo simbol plodnosti, cistote i ponovnog rodjenja. Koristilo se u nekim magijskim obredima sa zeljom da obezbedi lepo vreme, rast vegetacije, da stiti od nesrece, za gledanje u buducnost itd. Da bi pridobila pagane, Crkva se nije protivila koriscenju jaja u uskrsnjim obicajima vec je iskoristila slicnost simbolike jajeta sa Hristovim vaskrsenjem. U nekim narodima na Uskrs je popularna sunka, pošto su paganski narodi svinju smatrali simbolom srece?!? Zecevi su bili simbol plodnosti u drevnom Egiptu, zbog svoje velike moci razmnožavanja. Medjutim, Bog je obecao da ce blagosloviti svoj narod plodnoscu ako Mu budu poslusni (npr. 5. Mojsijeva 7:12-14), dakle On nije tražio nikakve simbole vec samo poslusnost iz ljubavi. Koriscenjem paganskih simbola pri bogosluženju slavi se stvorenje umesto Stvoritelja (Rimljanima 1:21-25) i pokazuje neverovanje u Njegova obecanja.
  zakljucak

  Ocigledno je da slavljenje Uskrsa, datum tog praznika i mnogi obicaji vezani sa njim nemaju nikakve veze sa biblijskim hrisccanstvom, vec poticu iz paganstva!

  Zazto je sve ovo bitno za nas danas, koji se vise ne secamo paganske pozadine tih praznika? Formalno proglasavanje nekog obicaja za hriscanski ne cini ga zaista hriscanskim. Prilagodjavanje Bozjih svetkovina onima u cast paganskih bozanstava, i izmisljanje obicaja da bi se zamenili oni koje je Bog dao, je prestup prve i druge od Deset Bozjih zapovesti.  Kako se dogodilo da u hriscanstvo udje toliko paganskih obicaja? Same hriscanske vodje su ohrabrivale preinacavanje paganskih obicaja u hriscanske da bi se praznovernim obracenicima iz paganstva olaksao prelazak u novu veru! Tako su "obracenici" zadrzali svoje stare obicaje i samo im promenili imena. Nasi preci primili su hrisæanstvo a da nisu stekli nikakva sustinska znanja o Isusu Hristu i religiji koju je On utemeljio! Ideja je bila da se paganski obicaji postepeno potiskuju, ali dogodilo se obrnuto. Stavise, tzv. hriscani su obeležavali zimske svetkovine na isti nacin kao pagani - uz gozbe, pijancenje, pa cak i nemoralno ponasanje.


  Bog nikada nije dozvolio ljudima da Ga slave na nacin i u vreme koje oni sami smatraju ispravnim! U Bibliji je jasno receno: nemojte služiti Bogu na nacin kako to cine pagani. Nemojte se uciti putevima neznabozaca (5. Mojsijeva 12:4-8.28-32, Jeremija 10:2).

  Gospod Isus Hristos je sluzbu zasnovanu na ljudskim tradicijama oznacio kao licemernu i neprihvatljivu za Boga (Matej 15,7-9, Marko 7,6-9). Apostol Pavle je zapovedao novoobracenim vernicima da potpuno ostave svoje nekadašnje obicaje, a ne da zadrže neke od njih. (2. Korincanima 6:14-7:1, 5:17, Efescima 4:22, Kološanima 2:8...) I Hristos i apostoli i starozavetni proroci su jasno govorili da "niko ne može služiti dva gospodara" (Matej 6:24, Jakov 1:8, 1. Carevima 18:21).

  Bog želi da Mu sluzimo "duhom i istinom" (Jovan 4,23-24) i da zivimo po Njegovom primeru (1. Jovanova 2,6-7, 1. Korincanima 11,1-2). On ne zeli da mi, a posebno nasa deca, imamo pogresnu predstavu o Njemu. Bog ne želi da religija bude skup obicaja, obreda i gozbi! Drzimo se onoga što je zapisano u Bibliji i slavimo živog Boga u svojim srcima svakoga dana!

 7. #7
  Veoma poznat Ansai ♀ (avatar)
  Učlanjen
  18.12.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Herceg novi - novi Sad
  Poruke
  12.112
  Reputaciona moć
  166

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  odlicni postovi, immortal

  dovoljno je uporediti uticaj sunca na zemlju i nacin na koji su svi datumi vezani za promjene koje nastaju obiljezavane kod pagana sirom svijeta,
  pa da se shvati koliki je hriscanstvo plagijat

 8. #8
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Ja imam dosta farbe i kad god kupim jaja ja ih ofarbam i jedem ofarbana. Pošto nisam hrišćanin (niti član bilo koje druge crkve ili verske zajednice), mogu da ih farbam cele godine, a ne samo dva-tri dana u godini.

 9. #9
  Aktivan član Meda Božanin (avatar)
  Učlanjen
  14.11.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Антиподија
  Poruke
  1.564
  Reputaciona moć
  63

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio Unsaie Pogledaj poruku
  odlicni postovi, immortal

  dovoljno je uporediti uticaj sunca na zemlju i nacin na koji su svi datumi vezani za promjene koje nastaju obiljezavane kod pagana sirom svijeta,
  pa da se shvati koliki je hriscanstvo plagijat
  Jos samo da se Hriscanstvo zasniva na 40 dana posta pred Vaskrs i farbanje jaja... pa bi bio 107% u pravu.
  Ovako... u jednu ruku imas pravo...
  a u drugu sta ti stavim


  Hristos Vaskrese!... svima koji zele da prime cestitke

 10. #10
  Zainteresovan član procella (avatar)
  Učlanjen
  02.11.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  192
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Obicaj farbanja jaja potice jos iz ranih hriscanskih vremena, pa samim tim nije paganski obicaj, a za to postoje brojni dokazi.

  Hristos Vaskrse!
  Vaistinu Vaskrse!

 11. #11
  Elita nordic_warrior (avatar)
  Učlanjen
  01.02.2007.
  Poruke
  18.224
  Reputaciona moć
  222

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio procella Pogledaj poruku
  Obicaj farbanja jaja potice jos iz ranih hriscanskih vremena, pa samim tim nije paganski obicaj, a za to postoje brojni dokazi.

  Hristos Vaskrse!
  Vaistinu Vaskrse!
  ajde da vidimo te dokaze...

 12. #12
  Ističe se onisifor (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.160
  Tekstova u blogu
  62
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio Immortal_girl Pogledaj poruku
  Drzimo se onoga što je zapisano u Bibliji i slavimo živog Boga u svojim srcima svakoga dana!

  Mislim da je ova rečenica ključna. Svaki dan se treba radovati činjenici da je Hristos vaskrsao, a time i nama pružio nadu u vaskrsenje. Ali, dobro, ako neko hoće tome da posveti i jedan poseban dan u godini, ne marim. Ako neko iskreno veruje u Boga, a želi da svetkuje Uskrs, neke mu bude - neće mu škoditi (pa neka farba i jaja, ako hoće). Nevolja je u tome što ovaj nesrećni narod (srećom, sa izuzetcima) ne mari za Boga tokom cele godine, a kad se približi neki veći crkveni praznik, svi naprasito postaju vernici, i to ne vernici u pravom smislu te reči (ne može se ni biti pravi, iskreni vernik samo nekoliko puta godišnje), već ljudi koji upražnjavaju kojekakve običaje, pod starom parolom: ''valja se''. Džaba im to.
  A, to da je Hrišćanstvo preuzelo dosta paganskih običaja, to je jasno k'o dan. Usudio bih se čak da kažem da je institucionalizovana crkva, sa svojim pogrešnim predstavljanjem Boga narodu, najveći neprijatelj Hrišćanstva. To je žalosno.

 13. #13
  Zaslužan član hirajgoagain (avatar)
  Učlanjen
  23.09.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  bg
  Poruke
  109.528
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  3816

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  nece svako ko viche gospode gospode u carsko nebesko.

  vec cete me ispraviti kako ide precizno.............................

 14. #14
  Ističe se onisifor (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.160
  Tekstova u blogu
  62
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio hirajgoagain Pogledaj poruku
  nece svako ko viche gospode gospode u carsko nebesko.

  vec cete me ispraviti kako ide precizno.............................

  ''Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji oca mojega koji je na nebesima''. (Jevanđelje po Mateju 7:21)

 15. #15
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio onisifor Pogledaj poruku
  A, to da je Hrišćanstvo preuzelo dosta paganskih običaja, to je jasno k'o dan. Usudio bih se čak da kažem da je institucionalizovana crkva, sa svojim pogrešnim predstavljanjem Boga narodu, najveći neprijatelj Hrišćanstva. To je žalosno.
  Pa, ajde, pouči nas ti kako bi to bilo da si vernik, a da nemaš veze sa "institucionalizovanom crkvom". Trebao bi ti neki guru. Ili ga možda imaš? Da nije sa inicijalima E.V?

 16. #16
  Ističe se onisifor (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.160
  Tekstova u blogu
  62
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Pa, ajde, pouči nas ti kako bi to bilo da si vernik, a da nemaš veze sa "institucionalizovanom crkvom". Trebao bi ti neki guru. Ili ga možda imaš? Da nije sa inicijalima E.V?

  Biti vernik prvenstveno znači imati unutrašnju zajednicu sa Bogom, a zatim i sa drugim vernicima koji uopšte ne moraju biti deo neke institucije. Hristos kaže (moram da ponavljam): ''Gde su dva ili tri skupljena u moje ime, i ja sam među njima''.
  A, ko je dotični E.V., ako sme da se zna?

 17. #17
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio onisifor Pogledaj poruku
  ''Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji oca mojega koji je na nebesima''. (Jevanđelje po Mateju 7:21)
  Neće niko ući u "carstvo nebesko" zato što takvo carstvo nigde ne postoji. Biblija je puna nedorečenosti i protivurečnosti zato što je pisana za neuke ljude onoga doba.

  Citat Original postavio onisifor Pogledaj poruku
  Biti vernik prvenstveno znači imati unutrašnju zajednicu sa Bogom, a zatim i sa drugim vernicima koji uopšte ne moraju biti deo neke institucije. Hristos kaže (moram da ponavljam): ''Gde su dva ili tri skupljena u moje ime, i ja sam među njima''.
  A, ko je dotični E.V., ako sme da se zna?
  Biti vernik znači biti lakoveran. Isus Hrist je rođen iz ženske utrobe kao ti, ja ili bilo ko i nije ništa drugo do običan smrtnik.

 18. #18
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio onisifor Pogledaj poruku
  Biti vernik prvenstveno znači imati unutrašnju zajednicu sa Bogom, a zatim i sa drugim vernicima koji uopšte ne moraju biti deo neke institucije. Hristos kaže (moram da ponavljam): ''Gde su dva ili tri skupljena u moje ime, i ja sam među njima''.
  A, ko je dotični E.V., ako sme da se zna?
  Ideja je da ne postoji vera nezavisna od "institucije". Ako nije neka starija crkva, onda su baptističke, jehovanske ili subotarske družine. Opet organizacija. Ne možeš biti vernik sam po sebi kao što ne možeš samom sebi da operišeš šuljeve.
  E.V. znaš i sam bila bi Elen Vajt.
  Mislio sam da je red da se predstavimo kada već razgovaramo o religiji. Evo, ja sam "pravoslavni ateista" što mi neko nekad reče. A tebe bih ocenio da si otprilike subotar, pardon adventista. Dakle, i ti pripadaš nekakvoj "instituciji".

  No, kako je tema farbanje jaja, ono što bi me interesovalo jeste zašto ti smeta srpska tradicija koja povezuje generacije i cuva identitet naroda.

 19. #19
  Ističe se onisifor (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.160
  Tekstova u blogu
  62
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio WEISHAUPT Pogledaj poruku
  Neće niko ući u "carstvo nebesko" zato što takvo carstvo nigde ne postoji. Biblija je puna nedorečenosti i protivurečnosti zato što je pisana za neuke ljude onoga doba.  Biti vernik znači biti lakoveran. Isus Hrist je rođen iz ženske utrobe kao ti, ja ili bilo ko i nije ništa drugo do običan smrtnik.

  Aj' kad ti kažeš...

 20. #20
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Nije bitno šta ja kažem, živimo u XXI a ne XVI veku. Ako koristimo Internet i znamo da Zemlja nije ploča šta će nam pričice o pretvaranju vode u vino ili o podizanju mrtvih da bi oni ponovo umrli...

 21. #21
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio WEISHAUPT Pogledaj poruku
  Nije bitno šta ja kažem, živimo u XXI a ne XVI veku. Ako koristimo Internet i znamo da Zemlja nije ploča šta će nam pričice o pretvaranju vode u vino ili o podizanju mrtvih da bi oni ponovo umrli...
  Da nije možda zato što:
  "Masonstvo podučava da je bez religije čovek sam i izgubljen i da bez religije nikada neće ostvariti svoje pune mogućnosti."
  (gornji autor, drugi post - kada želi da nas ubedi u nešto drugo)


 22. #22
  Ističe se wirdz (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.733
  Tekstova u blogu
  41
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio WEISHAUPT Pogledaj poruku
  Neće niko ući u "carstvo nebesko" zato što takvo carstvo nigde ne postoji.


  .
  Ovo me podseca na pricu o seljaku koji je , kad je prvi put video slona, viknuo : " Ova zivotinja ne postoji ! "

  alegorija...

 23. #23
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Da nije možda zato što:
  "Masonstvo podučava da je bez religije čovek sam i izgubljen i da bez religije nikada neće ostvariti svoje pune mogućnosti."
  (gornji autor, drugi post - kada želi da nas ubedi u nešto drugo)

  Možda, a možda i ne. Istok je zapadno od zapada, lažno kretanje je najbrže.

  Citat Original postavio alles_gut Pogledaj poruku
  Ovo me podseca na pricu o seljaku koji je , kad je prvi put video slona, viknuo : " Ova zivotinja ne postoji ! "

  alegorija...
  Mene podseća na jednog seljaka koji je jula 1969. godine, kad su Ameri sišli na Mesec, rekao: "Ja sam mislio da će tamo da nađu boga!"

 24. #24
  Ističe se wirdz (avatar)
  Učlanjen
  25.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.733
  Tekstova u blogu
  41
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Citat Original postavio WEISHAUPT Pogledaj poruku


  Mene podseća na jednog seljaka koji je jula 1969. godine, kad su Ameri sišli na Mesec, rekao: "Ja sam mislio da će tamo da nađu boga!"
  Takvog seljaka je neko mozda trebao da pita : " Ako ne mozes da nadjes Istinu tu gde si, gde ocekujes da ces je naci? "

  Tako isto i za Carstvo Nebesko, ako ga jos uvek nisi nasao, ne znaci da ne postoji.

 25. #25
  Iskusan
  Učlanjen
  07.03.2008.
  Lokacija
  LCF TEMPLE
  Poruke
  6.673
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: farbanje jaja - paganski obicaj

  Naravno da ne postoji. Istina je tamo gde se sve svete knjige i religije uliju u jednu, i tada fali nekih 7%. A ti se pozivaš na hrišćanski isečak kruga od 100%. Shvataš li koliko ti je mali vidokrug?

Slične teme

 1. KREATIVNO I NEOBICNO FARBANJE JAJA
  Autor KUVARICA JACA u forumu Kulinarstvo
  Odgovora: 298
  Poslednja poruka: 05.04.2015., 22:07
 2. Paganski black...
  Autor Nemesis Divina u forumu Muzika
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 16.09.2007., 21:49
 3. farbanje jaja
  Autor xpajamacax u forumu Dom i porodica
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 28.04.2005., 18:21

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •