Грб и застава Србије

Да не улазим у националну структуру учесника битке да расправа не оде у нежељеном смеру, и ја мислим да се косовски крст јавља доста касније којим поводом питање је велико.

Мислим да јесте, и да се данашњи "престолонаследник" зове Звонимир, кај је то красно.

Мислим да су били.

Nebi ni mogla otići u pogršnom smijeru jer tad nacija nije ni bilo. Što se samog krsta tiče Statler je objasnio naziv šarže. niko nebrani da ga neko drugi nazove na drugi način i tu nebih više išao u tumačenja. Taqko je kako je i to je sve.

E Bogami će se desiti da Zvonimir (neznam koji po redu II ili III) zatraži nekakva prava od đedovine, pa makar apanažu ili neđe neki dvorac ili ostrvo na Jadranu.

Oni su sigurno morali biti tamop jer im je prisustvo obavezno po funkciji, ali već likove u drugom redu nijesam mogao prepoznati. Baš mi je žao a pokvario mi se i onaj đavo za kablovsku pa ne mogu premotavati unazad i u naprijed snimljeni materijal. Daće oni fotografije na DSG.

Nebi ni mogla otići u pogršnom smijeru jer tad nacija nije ni bilo. Što se samog krsta tiče Statler je objasnio naziv šarže. niko nebrani da ga neko drugi nazove na drugi način i tu nebih više išao u tumačenja. Taqko je kako je i to je sve.

E Bogami će se desiti da Zvonimir (neznam koji po redu II ili III) zatraži nekakva prava od đedovine, pa makar apanažu ili neđe neki dvorac ili ostrvo na Jadranu.

Oni su sigurno morali biti tamop jer im je prisustvo obavezno po funkciji, ali već likove u drugom redu nijesam mogao prepoznati. Baš mi je žao a pokvario mi se i onaj đavo za kablovsku pa ne mogu premotavati unazad i u naprijed snimljeni materijal. Daće oni fotografije na DSG.

Ево описа грба Маџарске са описима Хрватске Далмације и Славоније. Прво поље је бело на почетку шаховнице.

Kingdom of Hungary
quarterly ; first, barry of eight, ar. and gu. for Hungary, impaling az. a patriarchal cross ar. issuing from a ducal coronet or, placed on a mount of three ascents vert, also for Hungary ; second, az. three leopards’ heads, crowned, or, for Dalmatia: third, chequy, ar. and gu. for Croatia; fourth, or, a dexter arm, embowed, ppr. habited gu. issuing from the sinister side, and holding in the hand a cutlass ar. hilt and pommel or, for Sclavonia. Supporters, two griffins, sergeant,reguard. per fesse, sa. and ar.

Poslednja izmena:
Ево описа грба Маџарске са описима Хрватске Далмације и Славоније. Прво поље је бело на почетку шаховнице.

Kingdom of Hungary
quarterly ; first, barry of eight, ar. and gu. for Hungary, impaling az. a patriarchal cross ar. issuing from a ducal coronet or, placed on a mount of three ascents vert, also for Hungary ; second, az. three leopards’ heads, crowned, or, for Dalmatia: third, chequy, ar. and gu. for Croatia; fourth, or, a dexter arm, embowed, ppr. habited gu. issuing from the sinister side, and holding in the hand a cutlass ar. hilt and pommel or, for Sclavonia. Supporters, two griffins, sergeant,reguard. per fesse, sa. and ar.

To je heraldički ispravan opis a Mađari su sigurno imali dobre heraldičare, to je stara i moćna srednjeevropska kraljevina.

Ево слике:
https://www.facebook.com/photo.php?...46951950.72715.221446871223949&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?...1083902375959.13842.1178350725&type=1&theater
http://www.spc.rs/sr/liturgija_parastos_knezu_pavlu_kneginji_olgi_knezhevitshu_nikoli_na_oplencu
https://www.facebook.com/photo.php?...230973292015.115588.1178350725&type=1&theater

Kingdom of Hungary
Па колико знам мењано је то прво поље некад је било бело, а некада црвено, у грбу Мађарске су га ставили као бело и тако га и блазонирали.

Ево слике:
https://www.facebook.com/photo.php?...46951950.72715.221446871223949&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?...1083902375959.13842.1178350725&type=1&theater
http://www.spc.rs/sr/liturgija_parastos_knezu_pavlu_kneginji_olgi_knezhevitshu_nikoli_na_oplencu
https://www.facebook.com/photo.php?...230973292015.115588.1178350725&type=1&theater

Па колико знам мењано је то прво поље некад је било бело, а некада црвено, у грбу Мађарске су га ставили као бело и тако га и блазонирали.

Па на шаховској табли а 8 је бело. А ово сам нашао у Британском грбовнику из 1830

Па на шаховској табли а 8 је бело. А ово сам нашао у Британском грбовнику из 1830

Јесте, само што на хрватском штиту није шаховска табла, већ шахирана поља црвена и бела наизменично 5x5.

Poslednja izmena:
Ево слике:

Ha u pravu si evo ga gospodin Jovanović krajnje lijevo

" barry of eight, ar. and gu." podjeljen na osam srebrnih i crvenih. Izgleda 8X8 kao šakovska tabla, po pravilu bi trebalo prvo polje biti metal, mda kako se radi o podjeli polja nemoraju biti metal i emajl, što sam vidio na nekom njemačkom grbu polje (ili je bio orao) šahirano crveno plavo. Da je u pitanju šahovska tabla onda bi ona bila priklazana kao šarža, a šahirano polje je vrsta podjele polja na kvadrate (oponekad pravougaonike) naizmjenično obojenim. Čini mi se da nije nemoguće naići na šahirano polje obojeno i sa više boja od dvije boje, ili je to bilo sa krznom vjeverice. Brkaju mi se te slike kroz sjećanje i ne mogu sve to držati u svijest pa se mogu pogrešno sjetiti i zato valja provjeriti.

da ono je bilo krzno vjeverice u četiri boje zlato, srebro, crveno i crno.E sad kad može vjeverica može i druga podjela jer se krzno računa kao podjela polja budući se satoji od komada krzana prišivenih. Ipak je sve to prešareno za moj ukus, istina volim jasne zasićene heraldičke boje primjenjene u jasnom kontrastu koje heraldički umjetnici majstorski rapoređuju i uravnotežavaju ali sve preko tri boje mi djeluje prećerano, mada pravi majstori umiju napraviti čudo sa hromatskim igarma odnopsa toplo-hladno, uravnoteženjem polja rasporedom boja ponekad zijevam kao krap ne shvatajući kako je postognut taj izvanredan utisak.

Poslednja izmena:
Јесте, само што на хрватском штиту није шаховска табла, већ шахирана поља црвена и бела наизменично 5x5.

Не, није правилно, шаховница је мање од 26 поља а остало су шахирана поља. Шахираних штитова има највише у Енглеској и Француској. Нисам нигде наишао на још једну шаховницу.

Не, није правилно, шаховница је мање од 26 поља а остало су шахирана поља. Шахираних штитова има највише у Енглеској и Француској. Нисам нигде наишао на још једну шаховницу.

Чекај, зар шаховска табла не би требало да има само 8x8 поља, у супротном није шаховска табла, па на хрватском штиту због тога и није шаховска табла, већ шахирана поља.
Е сад не знам како се тачно дефинише шаховница, али ако је тачно то што ти тврдиш, онда хрватски штит јесте шаховница али није шаховска табла.
Па како изгледају ти шахирани штитови у Енглеској и Француској, претпостављам да имају више од 26 поља као што кажеш?

Чекај, зар шаховска табла не би требало да има само 8x8 поља, у супротном није шаховска табла, па на хрватском штиту због тога и није шаховска табла, већ шахирана поља.
Е сад не знам како се тачно дефинише шаховница, али ако је тачно то што ти тврдиш, онда хрватски штит јесте шаховница али није шаховска табла.
Па како изгледају ти шахирани штитови у Енглеској и Француској, претпостављам да имају више од 26 поља као што кажеш?

Има више назива али правилно је шаховница до 26 поља или шахираност, као шахирани орао или крст или цео штит

Polje, šarža ili neki element može biti izdijeljeno uspravnim i vodoravnimj uporednim pravim linijama na jednakom međusobnom rastojanju i tako dobijeni kvadrati obojeni dvijema bojama naizmjenično. Ta podjela se naziva šahiranje, šahiranje po sličnosti sa rasporedom polja na šahovskoj tabli. Šahirano polje je i ono kod kojeg koraci izmešu jednih uporednih linija nije jednak koraku između drugih uporednih linija pa se dobijaju pravougaonici isto naizmjenično obojeni. U oba slučaja se radi o podjeli polja koja moće biti izvedena bilo kojom drugom kombinacijom uporednih linija kojima se mogu dobiti rombovi raznog usmjerenja ili čak i sa tdri grupe linija kad se dobijaju trouglovi. Šahirano polje je posebni slučaj svih ovih slučajeva kada se sijeku uspravne i vodoravne linije. Izraz šahovnica bi se trebao odnositi na kvadratnu podjelu 8X8 u smislu da je štit podijeljen po uzoru na šahovsku tablu. Nevjerujem da je ikakva greška reći za štit da je na njemu šahovnica ili da je šahiran 8X8, to je kao u svakidašnjem govoru kad se koriste sinonimi i nema nikakve suštinske razlike koristiti ili jedan ili drugi izraz. Pa i u ovom slučaju ako se kaže šahovnica misli se na šahirano polje 8X8, ali ako nije polje 8X8 onda je šahirano aXb i u svakom slučaj se precizno i jasno zna kakvo je polje. Vjerujem da nije problem da u slučaju na primjer šahirano 5X7 u zavisnosti od srazmjere štitia (koji može biti prikazan na razne načine) šahiranje 5X7 može kao rezultat dati ili kvadrate ili pravougaonike i u tome nema probleme jer je važno ispoštovati podjelu koja je navedena u blazonu, a rezultat podjele zavisi od umjetnikovog ukusa.

Poslednja izmena:

Ево један пример који сам ја недавно нашао - шаховница је на грбу Опатије Св. Павла у Лаванталу (Аустрија):

fmlac9155_01a.jpg

Више на: bildindex.de

Poslednja izmena:
Taman iziđoh u grad da oburdam dva prvjenca sa drugovima i kod prvog oburdavana mi pade naum da sam neđe ranije čitao o tome. Jedva iškeah da oburdam i drugi prvjenac a i dunuo nekakvi sjever pa se smrzoh jer sam u sandale izašao i u čarape nindžice koje nijesu ni do članaka. Izvukoh se ipak poslije šastog oburdavanja jer je svako čašćavao po dupli i evo me razveseljen.
Viđi najprije šahovnica je hrvatski prijevod za šahirano polje, jer su šćeli naglasiti da se zaptravo radi o šahovskoj tabli. A kako su došli do table posebna je priča. Neznam kako su se Tomislav I, dok je još bio makanja, i venecijanski Dužd sreli i đe (neki vele da je Tomica čuvao koze a Dužd da se šetao po livadi i tad sam morao zaplakati od smijeha) i da su zauigrali šah. To kao Tomioca znao da igra šah (stara je to kultura donijeli su šah iz Irana). I ona mu je Dužd rekao ako me sad ponovo pobjediš daću ti kraljevsku krunu da budeš kralj ove zemlje. Tośko pobjedi i tako postade kralj. Ovđe sam već počeo rikati od smijeha. Naravno radi se o mitu. Šahirani grb Hrvatske se ne javlja prije kraja XV vijeka i to prvi put u Ilirskim grbovnicima i zapravo je grb nekakvog Švabe koji je tad upravljao Htrvatskom. On nije imao šahovnicu nego šahiran štit. I to je to.

Poslednja izmena:
Taman iziđoh u grad da oburdam dva prvjenca sa drugovima i kod prvog oburdavana mi pade naum da sam neđe ranije čitao o tome. Jedva iškeah da oburdam i drugi prvjenac a i dunuo nekakvi sjever pa se smrzoh jer sam u sandale izašao i u čarape nindžice koje nijesu ni do članaka. Izvukoh se ipak poslije šastog oburdavanja jer je svako čašćavao po dupli i evo me razveseljen.
Viđi najprije šahovnica je hrvatski prijevod za šahirano polje, jer su šćeli naglasiti da se zaptravo radi o šahovskoj tabli. A kako su došli do table posebna je priča. Neznam kako su se Tomislav I, dok je još bio makanja, i venecijanski Dužd sreli i đe (neki vele da je Tomica čuvao koze a Dužd da se šetao po livadi i tad sam morao zaplakati od smijeha) i da su zauigrali šah. To kao Tomioca znao da igra šah (stara je to kultura donijeli su šah iz Irana). I ona mu je Dužd rekao ako me sad ponovo pobjediš daću ti kraljevsku krunu da budeš kralj ove zemlje. Tośko pobjedi i tako postade kralj. Ovđe sam već počeo rikati od smijeha. Naravno radi se o mitu. Šahirani grb Hrvatske se ne javlja prije kraja XV vijeka i to prvi put u Ilirskim grbovnicima i zapravo je grb nekakvog Švabe koji je tad upravljao Htrvatskom. On nije imao šahovnicu nego šahiran štit. I to je to.
Да, само то није био Томислав него Држислав, а причу је лансирао Пиетро Орсеоло други, а Шишић препричао за историју јужних Славена. Него да ли си ти чуо за Петровића Николу и Петра из Шибеника у 1412 години?

Да, само то није био Томислав него Држислав, а причу је лансирао Пиетро Орсеоло други, а Шишић препричао за историју јужних Славена. Него да ли си ти чуо за Петровића Николу и Петра из Шибеника у 1412 години?

Kao da je važnno jeli Tośko ili Drško u oba slučaja je u pitanju potpuna glupost. Za te šibenske Petroviče znam i takođe znam da su njeguški Petrovići i šibenski Petrovići u nekoj vezi jer dijele isti grb, a baš za tu dvojicu neznam, o čemu se radi?

Kao da je važnno jeli Tośko ili Drško u oba slučaja je u pitanju potpuna glupost. Za te šibenske Petroviče znam i takođe znam da su njeguški Petrovići i šibenski Petrovići u nekoj vezi jer dijele isti grb, a baš za tu dvojicu neznam, o čemu se radi?

Зашто мислиш да је глупост? Да су шахирана поља онда би њихово објашњење било са подлогом о црвеној и белој Хрватској као Чешки орао Симболика шаховнице је друкчија од шахираних поља. Ако знадеш Италијански да преведеш. То је било за време Бајазитовог Мусе о некој ратној штети између Маџарске и Венеције има их око тридесет фамилија у неком спору.

Ево један пример који сам ја недавно нашао - шаховница је на грбу Опатије Св. Павла у Лаванталу (Аустрија):

fmlac9155_01a.jpg

Више на: bildindex.de

Stifterbild - Thomas von Villach Maler,1493
Wandbild, Wandmalerei, Freskomalerei

Standort: Sankt Paul im Lavanttal, Klosterkirche, Stifts- und Pfarrkirche Sankt Paul, Nördliches Querhaus, Nord- und Ostwand
Detail: Engel mit den Wappen des Stifts Sankt Paul und Kärntens, darunter die Wappen des Abts Jöbstl von Jöbstlberg, des heiligen Benedikt und des Malers.

овде пише да је фреску насликао Thomas von Villach 1493. и да се не ради о грбу Хрватске, него грбу Опатије Св. Павла (''das Stift'' означава црквени посед који је у оквиру Светог Римског Царства уживао статус засебне феудалне области). с леве стране је грб Корушке, а испод су грбови тадашњег опата, Св. Бенедикта и сликара. ево још једног грба из исте опатије:

546px-Stift_St_Paul_-_Brunnen_-_Wappen.jpg

само пар година након ове цркве, осликана је таваница куће градског судије у Инсбруку (Тирол, Аустрија), за коју се тврди да је најстарија сачувана представа грба Хрватске. грб је представљен и као засебан и као део шире целине:

zelhv.jpg
zelh2.jpg

у првом пољу се налази грб Штајерске, у другом Корушке, у трећем Крањске и у четвртом је вероватно грб грофова Цељских. шта ће шаховница преко тих грбова? јер то нису хрватске, него аустријске покрајине. ево целе композиције (са леве стране у првом и четвртом пољу је грб Тирола, у другом и трећем грб Горице, а преко њих штит са династичким грбом Хабзбурга):

zelhs.jpg

остаје питање кога/шта шаховница представља на овим фрескама, јер у оваквом односу (преко грбова аустријских покрајина) може једино значити знамење породице која тим областима влада или на њих полаже права.

већ 1499. осликан је Торањ с грбовима (Wappenturm) царске палате (Hofburg) у Инсбруку, где шаховница први пут несумњиво указује на Хрватску:

waptdd.jpg

јавља се као грб Хрватске и на великом звону са грбовима из Шваца (Schwaz) код Инсбрука (опет Тирол!) из 1503.

1503a.jpg

да скратим причу, шаховница није изворни/аутентични грб Хрватске и са владарима из династије Трпимировић нема никакве везе, јер је изгубила самосталност пре него се појавила хералдика. не постоје ни домаћи извори који је у било ком облику повезују са Хрватском пре 16. века. први пут се јавља као приписани грб којим су је немачки Хабзбурзи представили кад су у своју титулу укључили Угарску и њене поседе па се јавила потреба да и Хрватску некако хералдички изобразе, иако она до тад (крај 15. века) као земља/regnum није имала никакав грб. постојали су само породични грбови хрватског племства. међутим, већ на Цетинградској повељи (којом су 1527. хрватски великаши признали Фердинанда I Хабзбуршког за свог владара) налази се шановница (8х8) на државном печату уз натпис- regni sigillum, па је тако и остала све до данашњег дана знамење Хрватске. иначе, на најстаријим грбовима се увек јавља сребрно поље као прво, што значи да је тако и правилно, а да је црвено дошло касније- пропустом или грешком. та се грешка удомаћила па је ево и на данашњем грбу.

cetinska_isprava1527pecat.jpg

Формице, ово је грб најславнијег владара у историји Угарске- Матије Корвина (владао од 1458-1490), преузет из рукописне хронике мађарског историчара Јаноша Туроција (Chronica Hungarorum из 1487-1488 године), где су приказани грбови свих земаља које су биле у поседу мађарске круне:

600px-Coa_Hungary_Country_History_Mathias_Corvinus_%281458-1490%29_big.svg.png

у средини: први штит је грб краља са грбовима Мађарске (у првом и другом пољу), у трећем је грб Чешке, а у четвртом грб владајућих Хуњадија (црни гавран- corvinus, по коме је краљ и добио надимак, с тим што је поље златно, а не плаво. позлата се ољуштила). други штит је грб краљице Беатрисе Арагонске (од Напуља) са грбовима напуљско-мађарских Анжујаца, Јерусалима и Арагона. у кругу у смеру казаљке на сату су: у врху грб Чешке, затим грбови Луксембурга, Доње Лужице, Моравске, Аустрије, Галиције, Шлезије, Далмације и последњи (претпоставља се) грб Албаније. као што видиш- нигде нема шаховнице. да је тад постојала као грб Хрватске, познати историчар не би пропустио да је стави међу остале грбове. зато и сматрам да је то приписани грб који су у хералдику увели Хабзбурзи почетком 16. века, а који је касније прихваћен и од самих Хрвата иако са њиховом историјом нема никакве везе. касније приче су само маштовити покушаји (из доба националног романтизма) да се грб протумачи и доведе у везу са временом кад је Хрватска била слободна и зато немају никакву научну вредност (слично као и позната крилатица- само слога Србина спасава, којом се тумаче огњила/слова у грбу Србије).

ево оригиналних цртежа из поменуте хронике:

Thuroczy_elso_lap.jpg

Johannes_de_Thurocz_164_Cod_Pal_germ_156_Chronica_Hungarorum.jpg

Poslednja izmena:
Upravo tako. Zapravo za cijeli Balkan ispod Save i Dunava pa sve do Grčke, nemožemo ništo pouzdano reći u vezi heraldike prije Ilirskih grbovnika i iz njih nastale Stermatografije. Jedino Crna Gora od doba vladikata (ako preskočimo Balšiće i Crnojeviće za koje znamo) ima nekakvi razvojni put svoga državnog grba koji se može partiti do danas. Ostale zemlje se moraju oslanjati na nepouzdane Ilirske grbovnike. No možda oni nijesu toliko nepouzdani možda su zaista i postojali neki raniji grbovnici. Nažalost ne vjerujem da ćemo to uskoro (ako ikad) saznati jer je početkom XIX vijeka Vuk Karadžić pokupio sve knjige po Balkavu navodno da se izučavaju u Beču, a prije radi prodaje, i za sva vremena opustošio sve ono što je preteklo vjekove uništenja. Danas se po Evropi tu i tamo otkrivaju poneke od knjiga koje su pretekle uništenja I i II SR.

Na takvoj artefaktnoj pustinji kakva je postao Balkan lako je bilo posaditi bilo kakvu travku i zamišljati je gorostasnim stablom. Nije ni čudi da su tek priobućene nacionalne svijstu u nedostatku sigurnih utemeljenja u prošlosti "hvatale za slamku" i smišljale kojekakve mitove naročito u pogledu grbova i njihovih objašnjenja. Meni se jako svidio stav jednog ruskog heraldičkog društva koji u pravilima ponašanja imaju stavku da se u grbovima ne treba tražiti ništo više od onoga što se u njima nalazi. 70 godina komunističke vlasti je od ruske kulture takođe napravilo artefaktnu pustinju a mnoštvo grbova iz doba carevine je ostalo bez objašnjenja i istorije. Zato oni jednostavno prihvataju stanje stvari a o detaljima rspravljaju samo na osnovu pozdanih nalaza. Heraldika Balkana se treba prihvatiti kakva jeste. Ono što se sačuvalo iz starih vremena sačuvati i ostaviti kakvo je, naročito državnu heraldiku o kojoj ništo neznamo i odpočeti od savremenog doba. Zapadni Balkan se heraldički oslanja na Mađarsku Austriju i talijanske zemlje. To je njihova heraldika i tu se ne može ništo promjeniti. Naše domaće heraldike zapravo nastaju od trenutka nastanka slobodne zemlje i nastavlja se do današnjih dana. Nema tu Bog zna čega ali i toga što ima naše je.

Statleru često sam kod Njemaca viđao grb Hrvatske kao desnica (jednom u oklopu inače je u rukavu) koja drži bodež ili sablju. Prilično jeziv geb naročito onaj sa bodežom, i ništo više, jednao kao za Srbiju veprova grla i za Bosnu je bio neki čudni grb. I oni su taman isti kao i grbovi iz Stematografije, najčešće pripisani ali ni tu ne vidim problem, što se prihvatilo, neka i ostane, što veli dobri stari vladika i vladar Crne Gore, Petar II Petrović iz Njeguša, "Đe je zrno klicom zametnulo, onđe neka i plodom počiva"

Poslednja izmena:
The British Herald ; or, Cabinet of armorial bearings of the…
ROYAL ARMS, BADGES, &c. OF ENGLAND
FROM EGBERT, THE FIRST SAXON KING, TO HIS PRESENT MAJESTY GEORGE THE FOURTH
Thomas Robson

SAXON LINE.
800 EGBERT, ( the first King of England, before that period called Britain)
az. a cross patonce or.
837 ETHELWOLPH, az. a cross potent fitchée or.
857 ETHELBALD. The same arms.
858 ETHELBERT, az. a cross patonce, or pattée, or.
873 ALFRED, chequy, or. and purp. ; on a chief sa. a lion pass. guard.
of the first. or, barry of five, gu. gu. and or, a pile counterchanged.
900 EDWARD THE ELDER, ( son of Alfred ). az. a cross patonce betw. four martlets, or crwns, or.
924 ATHELSTAN, (son of Edward ) per saltier, gu. and az. ; on a mound,
a cross botonée or. Some omit the mound, and crown the cross.
940 EDMUND, (brother to Athelstan) az. a cross patteé or.

Ово је почетк енглеског грбовника који наводи грбове енглеских краљњва од 800-те године и описује их хералдички чудно?

Pa dobro knjiga je štampana u XIX vijeku naravno da će koristiti heraldički opis. Nije sporno da su postojali zankovi koji su predstavljali vrhovnu vlast ili državne službenike i koji su korišćeni kao zanaci identifikacije ili signalni znaci za vojsku, toga je bilo i u antičkim državama. Izvor heraldike i grbova su između sotalih i ti znakovi iz Rimskog carstva, istina sa promjenjenim značenjem i simbolikom, ali su se i dalje koristili među varvarskim narodima kao sijenka nekadašnjeg Rima. Koliko im je Rim ušao u svijsest govori da su Germani, koji su se protiv Rima žestoko borili, na kraju, poslije njegove propasti, osnovali Sveto Rimsko Carstvo, a od rimskog orla se nijesu mogli razdvojiti nego su ga dvoglavog stavili u svoj znak carstva.

Grb države je spojen sa feudalnim sistemom. Pa kao što je feudalac vlasniki posjeda i gubitkom posjeda gubi i grb a novi vlasnik posjeda naslijeđuje grb isto tako vladari su zadržavali grb prvog vladara iako su imali svoj lični grb, jer su naslijeđivali krunu. Tako su vladari svih zemalja naslijeđujući ili otimajući ili na bilo koji drugi način došavši do krune neke zemlje u svoj vladarki grb ugrađivali i grb te zemlje. Tako je i u gornjim primjerima Vladar Mađarske koji je kao Korvin imao grba sa vranom ili gavranom (sve jedno jer heraldika između njih ne pravi razliku) on je kao kralj Mađarske imao u vladarskom grbu ne samo grb Mađarske već i svih zemalja kojima je vladao. Problem je bio što Hrvatska nije imal grba, kako se to desilo možemo samo zamišljati, a možda nije ni bilo grbova kad je ona bila kraljevina.

Значи да би и ми могли тако нешто сковати. Имамо печата, прстења и застава још и много раније од осмог века. Феудализам је код њих дошао из Француске много касније. Мислим да је тај термин погрешно употребљен у многим случајевима.

Back