Pare za nerad!

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.306
BEOGRAD - Ako je suditi po „radu“ naših poslanika nećemo skoro u Evropu, pošto nam je za to potrebno još 65.000 zakona i drugih akata. Predstavnici našeg naroda, za gotovo šest meseci od konstituisanja novog parlamenta, na radno mesto svraćali su u proseku tek svaki peti dan, usvojili sićušnih 18 pravnih akata, a već prekosutra će, bez imalo griže savesti, u svoje džepove strpati i prvu polovinu šeste plate.

Na životu našim poslanicima zavide i „bubrezi u loju“, pošto im je osnovna plata 75.000 dinara uz koju ide i obavezni paušal od 30.000. Zagarantovanu sumu olako uvećavaju dodavanjem dnevnica od po 1.600 dinara, naplaćuju benzin što dođu i odu, hotele u kojima noće, a tu su i svakojaka „zidanja“ za rad u odborima i drugim skupštinskim telima. Šlag na torti su putovanja u inostranstvo radi „prekopotrebne međuparlamentarne saradnje“.
Tako je svaki od njih od februara bogatiji za minimum 630.000 dinara ili gotovo 8.000 evra, koje su obilato nadogradili. Iliti za proteklih pola godine slupali su 12 miliona evra, odnosno po dva mesečno. A samo taj jedan mesec mnogo bi značio mališanima sa Kosmeta, pošto bi „zarađeni“ novac bio dovoljan za obnovu čak pet osnovnih škola prekopotrebnih Lipljanu, Novom Naselju, Skulanevu, Radevu... Ili, recimo, za završetak ambulanti na koje s nestrpljenjem godinama čekaju meštani Babinog Mosta i Gornje Gušterice.. A da ne govorimo šta bi izašlo od njihovih polugodišnjih plata.



A SLOVENCI I PO 120 ZAKONA ZA DAN

Prethodni saziv Skupštine Srbije za tri godine usvojio je oko 200 zakona, dok je Slovenija u završnoj fazi priključenja EU imala takav sistem da je mogla da usvoji 120 zakona u jednom danu.

BAČENA ČETIRI MILIONA DINARA ZBOG NIKOLIĆA

Da zlo bude još veće za farsu u vezi sa izborom radikala Tomislava Nikolića za „instant“ predsednika parlamenta bačeno je skoro četiri miliona dinara. I to 1.825.752 dinara za njegov izbor, a 1.997.188 za dil Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, odnosno Nikolićevu smenu.

I iako su za 171 dan od njihovog prvog ovogodišnjeg zasedanja, svega 34 puta seli u skupštinske klupe, i zato ocenjeni kao daleko neproduktivniji od svojih prethodnika, većina poslanika duboko je uverena ne samo da su „trudom pošteno zaslužili“ dobijene pare, nego se uveliko spremaju da se tokom naredne dve nedelje pošteno i odmore... A samo što je seo u fotelju predsednika Skupštine Oliver Dulić se kleo da neće imati odmora jer su se previše izležavali dok su trajali pregovori o vladi. I sad - nikom ništa. Možda će sada zažaliti jedino za skupštinskim restoranom, gde su jeli i pili džab-džabe. Često je tamo za ručak dovoljno i 200 dinara.
Dok je Balint Pastor iz SVM-a priznao da su on i njegove kolege najneefikasniji poslanici od petooktobraske revolucije, jer su usvojili „ubedljivo najmanje zakona“, ostali parlamentarci ističu svoje zasluge.

To što su tokom sedam vanrednih i jednog redovnog zasedanja usvojili pomenutih 18 akata i dve rezolucije o Kosmetu, pravdaju neangažovanjem vlade, koja im „ne upućuje nikakve predloge“, pa poslanici „nemaju o čemu da raspravljaju“.
Svaki zarađeni dinar u parlamentu, radikali tvrde, debelo su zaslužili.
- Sasvim smo zadovoljni svojim doprinosom u prošlih pet meseci. Svaki radikal pošteno je zaslužio svoju platu - istakla je Jorgovanka Tabaković.
A ni DS-u skromnost nije vrlina. Oni „rade i prekovremeno, a niko im ne plaća“.
- Posao poslanika ne podrazumeva samo rad ne sednicama, tako da smatram da smo plate zaslužili. Evo, ja već danima putujem po celoj Srbiji i niko mi neće refundirati putne troškove. A ni na odmor neću ići, iako moje kolege hoće - žali se Srđan Milivojević.

„Novopečenim poslanicima“ zbog iznosa koji se već šest meseci, ničim zasluženo, slivaju na njihove račune, ipak savest nije mirna. Tako, Svetlana Kitić iz SPS-a, još ne može da se „sabere“ otkud i zašto tolike cifre.
- Nisam najadekvatnija za ovu priču. Još sam nova u parlamentu i mnogo sam razočarana. U Skupštinu sam došla da bih nešto radila, a ne samo da bih primala platu. Ipak, izgleda da je to suština boravka u parlamentu - objašnjava Kitićeva, koja je, ipak, podigla sve silne hiljade dinara sa svog skupštinskog računa.
Glas javnosti.
Kuda ide Srbija sa ovakvim političarima?
 
Ma razumem ja njih. Sto rece Aligrudic pre nekog vremena, da je u svojoj profesiji (advokat) zaradjivao bi i vise. Djelic je za par godina rada u CrediAgricolo banci (3. najveca u svetu, 1. u Evropi) postao toliko bogat da mu plata vise i ne treba. Odrekao je se. Ima ih jos, koji bi takodje mogli da zaradjuju daleko vise od toga, ali ima daleko vise onih foteljasa. Razumem i njih. Samo dajte da imamo i mi bar 1000e plata, pa cemo i da gledamo blagonaklono na vase 2,500e.
 
Karlito Brigante:
Nema tu nikakve dobre namere da se radi u korist države i naroda.Sa političarima koji lageruju pare i decu u inostranstvo nećemo nikuda stići.Jadno.


Hajde, nemoj da širiš defetizam, nije baš sve tako crno. Seti se 93. pa će ti sve ovo izgledati super. :lol:

Zamisli opet svo ono ludilo, ali dobro je u neku ruku što si nezadovoljan, znači tražiš više, razmišljaš o boljem, u ono vreme smo razmišljali samo o tome kako da dočekamo kraj dana i da li ćemo sutra naći slučajno ulje u nekoj prodavnici, a sad si nezadovoljan ako ne možeš da otputuješ negde na godišnji odmor.

Prema tome, vidiš da ide na bolje.
 
Nije meni ni '93 bila crna.Treba videti kome šta treba i ko šta traži i time se baviti.Ako očekuješ uređen sistem i zakone u Srbiji da bi bila ekonomski sigurna uvek ćeš biti u brizi.Uvek nas pokrade onaj ko je na vlasti i ode,tako je bar bilo dosad.
 

Back
Top