Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da...upravo ovo sam uspela zimus :
Tako shto sam bila u izuzetnoj emotivno stresnoj situaciji (dva smrtna sluchaja zaredom pod loshim okolnostima) i uhvatila sam se za cigarete :) zacrtala sam sebi da ne zapalim shta god se desilo i svu svoju energiju sam usmerila ka tome...i to me je spasilo da ne poshizim a i da ne propushim...bilo je zapravo sve lakshe bez cigareta...i vishe nikad nechu imati tako ekstremnu situaciju koja bi "opravdala" pushenje, pomerila sam kriterijum odnosno "bug" koji sam imala u glavi, da se sa emocijama nosim pushechi.

Znachi nekako je ishlo reprogramiranje ovako: Jao, teshko mi je, sad bih zapalila jer mi je teshko" a onda sam sebi svesno ( a inaglas bogami ) govorila: "Teshklo mi je, suvishe teshko da bih se sad josh borila protiv cigareta. Zato NECHU zapaliti"
I uspelo je. Poslednji kvrc u mozgu koji me je vrachao toj drogi je nestao. Zato sada ZNAM da vishe nikad nechu propushiti. Zashto bih?

Kao da si mene opisala. Samo sto je kod meme bio razvod braka, plus jos neke komplikacije.
Ja sam se cvrsto uhvatila za prestanak pusenja i usmerila se na to.

Valjda je to potreba da kad imas osecaj da ti ceo zivot izmice kontroli, moras da dokazes sebi da to nije tako i da itekako mozes da kontrolises sebe i svoj zivot.
Jer prestanak pusenja je nesto sto zavisi samo od nas.

Opisa me u tri sličice! Mislim da imam jaku volju, ali mi se po glavi mota pomisao MORAM , ne zato što uživam ili želim, NEGO MORAM. Kako ću sutra da se probudim bez kafe i cigara? Sad me hvata nešto što ozbiljno liči na paniku!

E, panika se reshava ovako: ne smesh ostati bez cigareta. Kupi kutiju cigareta neke marke koju inache ne puhish. Nemoj je otvarati. Kompletiraj je sa pepeljarom i shibicama. Odnesi negde van kuche gde nije zgodno ni pri ruci. Kada se probudish ujutru, nemash ih lako dostupno da posegnesh automatski, ali ih imash. Sledeche dve nedelje, ako te bash uhvati panika i zzelja da zapalish, mozzesh. Ali, ne smesh da je popushish pod okolnostima koje su ti inache deo rituala ili prijatne. Morash je popushiti tu, napolju ispred zgrade, u hodniku, na krovu ili gde ih vech sklonish. Kad je zapalish, dok pushish razmishljaj shta te je to nateralo da stojish po kishi napolju i uvlachish dim. Da li je vredno toga. Da li uzzivash, kako i na koji nachin. Ugasi je na pola.
Nabavi belezznicu i olovku i zapisuj sve situacije kada si pozzelela da zapalish i zashto. Ako zapalish cigaretu, upishi tachan datum, vreme i okolnosti.
Pokushaj da ne zapalish nijednu, da ne otvarash kutiju. Ako je otvorish i dobijesh ideje kao shto su:" pa samo da popushim ovu paklicu pa nechu vishe" onda baci tu paklicu u kontejner i kupi drugu, neotvorenu. Pokushaj da je ne otvarash. Ako bash budesh na samrti bez cigarete :D, nachni je i ponovi postupak. A nechesh. Posle dve nedelje, nemoj vishe paliti nijednu. Biche ti dovoljno da znash da ih imash. pose mesec-dva, poshalji nekog da ih baci.
Iz kuche ukloni sve pepeljare, upaljache i ostalu opremu.
Ujutru skuvaj chaj ili kafu u drugoj sholji nego inache. Izmeni naviku, nemoj je piti kao shto to inache chinish, na istom mestu itd. ( Meni je kafa jako smetala, drugima je pomagala da ostave. Proveri koji si tip. Ako ne mozzesh kafu bez cigarete, batali je nedelju dana)

Kao da si mene opisala. Samo sto je kod meme bio razvod braka, plus jos neke komplikacije.

Valjda je to potreba da kad imas osecaj da ti ceo zivot izmice kontroli, moras da dokazes sebi da to nije tako i da itekako mozes da kontrolises sebe i svoj zivot.

Da. Mnogo mi je znachilo upravo to osechanje da nije sve u mom zzivotu rezultat stihije, vech da i ja imam moch odluke. I tu moch sam iskoristila da se osecham bolje.
Inache, kazzu da su razvod i selidba mnogo stresnije situacije u zzivotu od smrtnog sluchaja.

Upravo sam popušila 3 cigarete istovremeno!!!! Sad mi nije dobro. Kada sam otvarala kutiju, verujte mi da mi je išla voda na usta! Jel moguće da sam toliko glupa? Sad bih skočila u Dunav koliko sam besna na sebe! Mada, nikorete su mi danas a i juče pomogle da manje pušim, ne znam da li je to stvarno pomoć ili se zavaravam.
Mnogo mi pomažu vaša iskusta, hvala svima

Nisi glupa. Svi smo imali u vechoj ili manjoj meri ovaj problem, pogotovo pushachi sa duzzim stazzom, tj jachom psihichkom zavisnoshchu. Tebe je tvoj organizam ubedio da ne mozzesh bez cigareta da opstanesh. To je trik-zamka nikotina i zato ga je teshko ostaviti. Kao kada bi ti sad neko rekao, prestani da dishesh, biche ti super. Teshko ti je, mozzda i nepojmljivo da je moguche. Zato kreni postepeno. Probaj da ne zapalish prvu jutarnju, to je najbolji trik. Probaj da prezzivish do podneva. Ako ostanesh zziva posle toga, sutradan pomeri tu granicu. Nemoj zapaliti tu prvu jutarnju pre 13.00 sati. Onda nemoj do uveche. zapisuj progres i nagradjuj se za svaki sat koji prezzivish bez. Sledeche veche pokushaj da i ne zapalish, shteta da zapalish kad vech nisi umrla bez cigareta do tog vremena. :lol: Urachunaj sebi i vreme dok spavash. Da chovek ne mozze bez cigareta bar osam sati, ne bi smeo na spavanje, zar ne?

npr. legla si u 23.00 i ustala u 7.00. To ti je vech osam sati nepushenja. U podne si tachno 13 sati nepushach. To je ceo jedan dan! Vidish da se mozze i da je lako!
Mozzesh imati nspojave zbog prestanka unoshenja nikotina, kao shto su : Tuga, zatovr, nesanica, nervoza, gushenje, anksioznost.
Svi simptomi su normali jer se organizam chisti i brzo prolaze. Puno vode i kretanje pomazze brzzoj detoksikaciji organizma.
Pokushaj da ne zamenish cigarete hranom. Orbit bombone bez shechera mogu puno pomochi u pochetnom periodu.

Poslednja izmena:
Molim sve koji su prestali da pushe a prestali da se javljaju na temi da se oglase. Oni koji su pregurali da budu podstrek drugima, a oni koji su poklekli da vide da nisu jedini i da se zajedno opet organizujemo protiv te napasti.
Mislim da i iskustva onih koji su ponovo propushili mogu biti od ektremnog znachaja za sve. Da vidimo koje su zamke, pa da ih izbegnemo.
Nema sramote. Ko god je izgubio jednu ili dve bitke nije izgubio rat. :)

E, panika se reshava ovako: ne smesh ostati bez cigareta. Kupi kutiju cigareta neke marke koju inache ne puhish. Nemoj je otvarati. Kompletiraj je sa pepeljarom i shibicama. Odnesi negde van kuche gde nije zgodno ni pri ruci. Kada se probudish ujutru, nemash ih lako dostupno da posegnesh automatski, ali ih imash. Sledeche dve nedelje, ako te bash uhvati panika i zzelja da zapalish, mozzesh. Ali, ne smesh da je popushish pod okolnostima koje su ti inache deo rituala ili prijatne. Morash je popushiti tu, napolju ispred zgrade, u hodniku, na krovu ili gde ih vech sklonish. Kad je zapalish, dok pushish razmishljaj shta te je to nateralo da stojish po kishi napolju i uvlachish dim. Da li je vredno toga. Da li uzzivash, kako i na koji nachin. Ugasi je na pola.
Nabavi belezznicu i olovku i zapisuj sve situacije kada si pozzelela da zapalish i zashto. Ako zapalish cigaretu, upishi tachan datum, vreme i okolnosti.
Pokushaj da ne zapalish nijednu, da ne otvarash kutiju. Ako je otvorish i dobijesh ideje kao shto su:" pa samo da popushim ovu paklicu pa nechu vishe" onda baci tu paklicu u kontejner i kupi drugu, neotvorenu. Pokushaj da je ne otvarash. Ako bash budesh na samrti bez cigarete :D, nachni je i ponovi postupak. A nechesh. Posle dve nedelje, nemoj vishe paliti nijednu. Biche ti dovoljno da znash da ih imash. pose mesec-dva, poshalji nekog da ih baci.
Iz kuche ukloni sve pepeljare, upaljache i ostalu opremu.
Ujutru skuvaj chaj ili kafu u drugoj sholji nego inache. Izmeni naviku, nemoj je piti kao shto to inache chinish, na istom mestu itd. ( Meni je kafa jako smetala, drugima je pomagala da ostave. Proveri koji si tip. Ako ne mozzesh kafu bez cigarete, batali je nedelju dana)

Ovo bi meni (danedajbozenisamprestaladapusim) nekako bio prihvatljiv metod za pokusati. Ima smisala, razumno je i sistematicno.

E, ja sam recimo prestala da pusim u najlepsem periodu mog zivota. Kada bi mi neko rekao da izdvojim nalepsi period svog zivota u nekom kontinuitetu, to bi bile neke tri godine. Ja sam upravo u tom najlepsem periodu prestala da pusim. Valjda sam imala osecaj da sam sve ostalo sredila, resila, dovela na najvisi nivo. Jedino mi je ceo ugodjaj kvarila ta ruzna navika koje sam vec pocela poprilicno da se gadim i da mi smeta. Ne zdravstveno, vec vise estetski. Pocela je da mi deluje nekulturno i prevazidjeno. Tako nekako, sta znam. I jednostavno mi kvarila tu lepu sliku koju sam o sebi imala tada.

Eto. Htela sam samo da kazem koliko smo svi razliciti.
Hvala majci prirodi na toj, kao i na drugim razlicitostima :hvala:

Evo da se javim.

Ja sam prestala da puštim pre 7 meseci i 20 dana. U borbi sam učestvovala ja protiv mene. U tome mi je mnogo pomogla tema (veliki pozdrav za Pipi i Cruelu) i Quit Smoking Counter. Kad zapne, a ja proverim koliko dugo apstiniram, pa sve nešto pomislim gre'ota da upropastim to što nisam pušila. I neko je na temi rekao da kad kriziraš treba sam sebe da ubediš da danas nećeš zapaliti cigaretu, a ako želiš onda sutra zapali. Tako da sam ja sebe nagovarala da sačekam sutra, a sutra ujutro kad se probudim zaboravim, kad se setim kažem sebi, evo sutra i tako stalno.

Pored ovog mislim da mi je pomoglo što ja sebe još ne vidim kao nepušača, nego kao nekog ko treba da se čuva, jer mogu da pokleknem u bilo kom trenutku.

Tek danas sam spakovala sve upaljače koje sam nalazila svuda po stanu (preko 30 kom) i odnela ih drugarici. Nekako sam se baš lepo osećala, da ne moram da se štrecam imam li cigara i upaljača.

Ja sam tako, a vi?

Poslednja izmena:
Ja sam taman htela da nabrojim sve izgovore da opravdam to što i sada imam cigaretu u ruci, a onda sam pročitala komentare na poslednje dve strane. Vidim da je sve već viđeno i da izgovori ne prolaze.
Moj osnovni problem je, u stvari taj, što ja nikada nisam zaista htela da prestanem da pušim. Apsolutno ne vidim ni jedan jedini motiv za to.... sem što sama sebi idem na živac.

Dakle, da ne davim više, ostaviću sebi još par dana lufta, a onda ću da se rešim i javljam se tek kada budem mogla da raportiram koliko tačno dana ne pušim.

Inače, vi ste žene apsolutno - sjajne :)

@Pipi :cmok2:

Evo koga interesuje link za Smoking Quit Counter
http://www.quitsmokingcounter.com/your-quit-smoking-counter/

@ kruskica...ca
meni su neki prijatelji (pušači) rekli da su pre očekivali da fabrike duvana propadnu nego da ja ostavim cigare. I ja sam mislila isto. Nikad nisam ni poželela da ostavim cigare, do trenutka kad sam par dana za redom ostajala bez cigara kasno uveče, pa se pakovala u prodavnicu da ih kupim. To mi nekako bilo ponižavajuće da me cima jedna kutijica 20 upakovanih zamotuljaka filtera i seckanog duvana.

Inače u mojoj kući je bilo 3 pušača i svi smo ostavili, a svako na svoj način i svojim tempom. I svako u onom trenutku kad je bio spreman za to.

Mama je ostavila cigare 80-tih godina kad je na dnevniku čula da poskupljuju cigare po jubilarni n-ti put te godine. Ustala uzela cigare i upaljač i frljnula u kantu za smeće. I poznata je njena rečenica u našoj kući "Neće mene niko za moje pare praviti budalom". Nikad više nije zapalila cigaru.

Tata je prestao da puši pre par godina jer se uplašio za zdravlje i išao je u onu "školicu" za odvikavanje od pušenja, pio toplu vodu kad mu se pripuši, čitao knjige, promenio način ishrane, nije pio kafu, sve na osnovu njihovog programa. Čak su i mene u to vreme zvali da idem i ja, ali je mene to u to vreme smaralo.

Za mene već znate, ja sam prestala da pušim jer sam bila lenja da idem do prodavnice :D

:bye:

Poslednja izmena:
Ja sam taman htela da nabrojim sve izgovore da opravdam to što i sada imam cigaretu u ruci, a onda sam pročitala komentare na poslednje dve strane. Vidim da je sve već viđeno i da izgovori ne prolaze.
Moj osnovni problem je, u stvari taj, što ja nikada nisam zaista htela da prestanem da pušim. Apsolutno ne vidim ni jedan jedini motiv za to.... sem što sama sebi idem na živac.

Dakle, da ne davim više, ostaviću sebi još par dana lufta, a onda ću da se rešim i javljam se tek kada budem mogla da raportiram koliko tačno dana ne pušim.

e, kod mene bilo u dlaku ovako
kad su ljetos pocele povremene aritmije....onda sam nasla i razlog : (

e, kod mene bilo u dlaku ovako
kad su ljetos pocele povremene aritmije....onda sam nasla i razlog : (

Kad smo kod aritmija... Preproslog leta zavrsim u hitnoj zbog tahikardije. Naime, neispavanost plus umor, plus putovanje, plus 5-6 kafa i dve pakle cigara... i sve to u jednom danu. Ja koja nisam bolovala ni od gripa zadnjih 10 godina, odjednom dozivim takav uzas. Mislila sam da je vreme da se pozdravim sa svetom. U hitnoj mi dali infuziju, inekcije, nesto za srce, za smirenje... nista nije pomagalo. Jos me doktorka istripuje sa recima da ne zna sta mi je ali da je njeno misljenje da je nesto napalo srce ili da nesto drugo sa srcem nije u redu i vrati me kuci sa recima da se u ponedeljak javim svom lekaru, ako prezivim. Posle milion pretraga i snimanja niko nije ustanovio sta mi je... a svi mi prepisivali svakakve lekove. A sve u redu, svi nalazi ok. Malo je reci da sam pala u depresiju, i da sam imala napade panike svaki put kad izlazim iz kuce ili kad ostanem sama, da mi se ne dogodi ponovo. A dogadjalo se. Doktori vec poceli da prevrcu ocima kad me vide, samo sto nisam kampovala pred ordinacijama. E onda resim da sama sebi pomognem koliko mogu, da se zdravije hranim, da zdravije zivim. Ostavila sam cigarete, kafu... onda su mi prestali problemi sa apetitom, i bolovi u zeludcu. Nabacila sam neko kilce, a uvek sam bila jako mrsava. Koza vise nije siva, i kosa suva i lomljiva, zubi, nokti... Snaznija sam i imam vise energije. A da ne pricam da od tada vise nijednom nisam osetila aritmiju. Tek skoro sam popricala sa jednim mladim lekarom, koji mi je posle svih njih jedini dao iole normalno i realno tumacenje mojih napada. Umor i iscrpljenost, u kombinaciji sa kafetinom i nikotinom, izazivaju tahikardije, i da mi je od svih lekova vise pomoglo to sto sam prestala da pusim.
Iako vam se cini da ne pusite mnogo iako mislite da se to ne odrazava u velikoj meri na vase zdravlje, jednog dana cete demantovati sami sebe. Iskreno se nadam da cete ostaviti cigarete pre nego se to desi. Drzim vam pesnice svima. :bye:

Kad smo kod aritmija... Preproslog leta zavrsim u hitnoj zbog tahikardije. Naime, neispavanost plus umor, plus putovanje, plus 5-6 kafa i dve pakle cigara... i sve to u jednom danu. Ja koja nisam bolovala ni od gripa zadnjih 10 godina, odjednom dozivim takav uzas. Mislila sam da je vreme da se pozdravim sa svetom. U hitnoj mi dali infuziju, inekcije, nesto za srce, za smirenje... nista nije pomagalo. Jos me doktorka istripuje sa recima da ne zna sta mi je ali da je njeno misljenje da je nesto napalo srce ili da nesto drugo sa srcem nije u redu i vrati me kuci sa recima da se u ponedeljak javim svom lekaru, ako prezivim. Posle milion pretraga i snimanja niko nije ustanovio sta mi je... a svi mi prepisivali svakakve lekove. A sve u redu, svi nalazi ok. Malo je reci da sam pala u depresiju, i da sam imala napade panike svaki put kad izlazim iz kuce ili kad ostanem sama, da mi se ne dogodi ponovo. A dogadjalo se. Doktori vec poceli da prevrcu ocima kad me vide, samo sto nisam kampovala pred ordinacijama. E onda resim da sama sebi pomognem koliko mogu, da se zdravije hranim, da zdravije zivim. Ostavila sam cigarete, kafu... onda su mi prestali problemi sa apetitom, i bolovi u zeludcu. Nabacila sam neko kilce, a uvek sam bila jako mrsava. Koza vise nije siva, i kosa suva i lomljiva, zubi, nokti... Snaznija sam i imam vise energije. A da ne pricam da od tada vise nijednom nisam osetila aritmiju. Tek skoro sam popricala sa jednim mladim lekarom, koji mi je posle svih njih jedini dao iole normalno i realno tumacenje mojih napada. Umor i iscrpljenost, u kombinaciji sa kafetinom i nikotinom, izazivaju tahikardije, i da mi je od svih lekova vise pomoglo to sto sam prestala da pusim.
Iako vam se cini da ne pusite mnogo iako mislite da se to ne odrazava u velikoj meri na vase zdravlje, jednog dana cete demantovati sami sebe. Iskreno se nadam da cete ostaviti cigarete pre nego se to desi. Drzim vam pesnice svima. :bye:

to je to, al ja sam znala sta mi je i oma pocela razmatrat ostavljanje cigareta....
na kraju sam to i uradila...tj. jos uvijek radim na tome : )

Cao kruskice! Ja sam bila otprilike kao ti. Stalno sam trazila izgovore, opravdanja, i nekoliko puta pokusavala bezuspesno. Cak me je bilo sramota da se svaki put javim ovde kao "gubitnik", ali nisam izdrzala. Nemoj da gubis nadu. Prvi korak si napravila i ti si vec na neki nacin "nepusac" jer citas ovde temu, razgovaras sa nama i trudis se da ostavis. I to je nesto zar ne? Ja sam se lavovski borila da ih ostavim, ali u sustini sam shvatila da ja samo pricam otome i to u prazno, da ti komentari u stvari ne dopiru zaista do mene, jer nisam htela zaista da ih ostavim. Nedostajali su mi jutarnji rituali: kafa, cigareta i tako sam mislila da mi pocinje srecno dan. Onda sam dobila neke promene na grlu i jeziku, uplasila se i pocela da smanjujem cigarete. Da ne bih duzila, kada sam otisla kod doktora, dijagnoza je bila takva da momentalno ostavim cigarete. Toga sam se uvek pribojavala: sta ako mi neko kaze da moram da ih ostavim?! Odmah posle pregleda, nije mi palo na pamet vise. Raskrstila sam sama sa sobom i ostavila ih. Citala sam da su krize najjace 3-ceg, 7-og, i 21-og dana. Veruj mi na rec KRIZE NISU UOPSTE POSTOJALE. E sada treba objasniti to moje stanje. Kako sam imala tolike krize kada sam ih ranije ostavljala, a sada veruj mi ne pomisljam, niti se secam cigareta, ali zaista ne foliram. Verovatno je strahj za zdravlje jaci od zelje za cigaretom. Eto ako je moja ova prica mogla da ti pomogne ikako, bice mi drago. Auuuuh ala ja pricam a mislila sam da ti se obratim ukratko!!! Ha, ha ha pobecice ljudi sa foruma od mene. Necu vise da smaram, pozdrav i resi konacno pa namse pridruzi. Svi ovde smo uz tebe!

Vendika, sigurna sam da je tvoje iskustvo od velike pomoci.
Puno srece ti zelim u vezi zdravlja.
:zag:

Hvala Lamar! Dugo mi je trebalo da se odlucim da li da to napisem ili ne, ali samo iz razloga da neko ne protumaci pogresno moje izlaganje. Nije ovo forum za ispovedanje ko boluje od koje bolesti i zasto, ali samo hocu da pomognem ljudima u smislu da ozbiljno shvateda ih pusenje ubija polako i sistematski, organ po organ, dok ne bude kasno ne daj Boze! Cestitam svima koji slave slavu Sveta Petka i dao nam Bog svima zdravlja!

Пожелех да ова тема још више замириши (зато сам поставила ову сличицу) ;)
:bye:

Banner-Flower-1.0.gif

e, meni ovo super.....mislim na nacin koji si odabrala da povratis kontrolu nad
sobom i svojim zivotom :ok:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back