Blogovi

Postavio chovek temu i pita, gde pobeci od krize . Gde se to moze biti bezbrizan i zasticen? A JA KAZEM: Ima egzistencije i ovde. Samo nema leba bez motike. Posla ima ,samo nema ko da radi. Svi bi da se zaposle pa da rese sve brige,kao da brige tek onda ne pocinju. Prave brige. Ubedjuju nas da poljoprivredno domacinstvo ne opstaje ako je malo. Laz. Postoji sasvim siguran nacin da se lepo i udobno zivi na recimo jednom salasu. Pokusaj da nas ubede da je poljoprivredno zemljiste koje su nam dedovi ostavili nerentabilni balast je propao . Ko god ima makar 5 lanaca zemlje moze komotno da prehrani porodicu ako se opredeli da se ne upeca na bespotrebno trosenje para na gluposti. KAZE NEKO: Eeee...да смо слушалу деду, чували огњишта Шта...
Već par meseci merkam, gledam, koji auto da kupim, išao sam u razne salone, placeve, ali... Nekako sve mi se čini nije to to, pogotovu kad sednem u njega-auta mislim. Sve mi se činilo da ću naći nešto bolje , zanimljivije od onoga koje upravo gledam. Znate šta mi se desilo danas: odem u jedan salon, dopao mi se vizuelno jedan model malog gradskog auta, boja, ma sve. Hm, kad sam se već bio naložio, odlučio, reših i tražih od ljudi u salonu da uradim probnu vožnju...sva sreća da to uradih, inače bi bilo kajanja za medalju. Šta hoću da kažem, dok sam sedeo u tom novom autu, videh da je krut nevidjeno, sedišta neudobna nevidjeno, ma sve nekako mi neadekvatno, ne prijemčivo, i bogami ja odustanem u momentu kad to shvatih. Šta...
MISLIS LI
Mislis li i ti nocas na mene? Dal nam se zelje i snovi srecu? Dal i tebi struji ljubav kroz vene? Da li i ti osecas srecu? Dodirnucu ti usnule usne Poljubcem mekim da te ne budim. I necu da si mi tako daleko. Hocu od ceznje da poludim, Pa da te probudim I da te sludim... Jel cujes ponekad moj glas U sate prosute kako te proganja? Dok jutro polako ispraca noc, Tvoja te zeljena jos uvek sanja....
R U Z I N   P U P O LJ A K
Na ruzin pupoljak Rosa je kapi prosula. Iz moga oka to mala suza je kanula... Do tvoga srca slucajno je zalutala pa ga je dotakla i tu ostala, pa se osusila. U moje srce Ti slucajno si zalutao. Pa ga razbudio... Pa se uzbudio... Pa me poljubio... Pa se zaljubio... I tu zakljucan ostao za zivot ceo...
Te noći sam joj oćutao najlepše reči koje znam... Jednom je rekla da bi sve dala da čuje to što oćutim, i otkrio sam joj tajnu o starom drvetu koje raste na ničijoj zemlji između devet salaša, u fantazmagoričnoj oazi koja se u Sahari žita priviđa samo onda kada se to njoj prohte, tako da ni najprefriganijim geometrima nikad nije opšlo za rukom da je osvoje svojim instrumentima... I tako, obično u nekoj vedroj noći, roj Neizgovorenih Reči nepovratno odbegne iz košnice misli i u potrazi za novim mestom sumanuto pokušava da otkrije prečicu do najbližih zvezda, ali zna se, još niko sem prevejane skitnice Pogleda nije uspeo da dospe do Tamo... I onda, pred zoru, kad posustalo krenu da se stropoštavaju, Vetar probere najlepše, podmetne pod...
Otilija Šefer ušunjala se kroz malu gvozdenu kapiju kroz koju se iz donjeg dela vrta izlazi ka obali. Pokušava da je zatvori, ali negde zapinje, i ona se udubljuje u to toliko da prestaje da bude oprezna... DOKTOR ŠEFER: Moraš je malo povući gore... Stajao je na stazi, kao da je znao gde će se ona pojaviti, kao žandar koji čeka lopova pod merdevinama naslonjenim na otvoreni prozor stražnje mansarde. Otilija se uplaši, ali već sledećeg trenutka zauzima arogantnu pozu, kojom se uvek izvlačila kad bi bila uhvaćena u nečemu... TILA ŠEFER: Ti ćeš na kraju početi i da me proganjaš!? DOKTOR ŠEFER: Ja ne, Otilija... Ali se nadam da će taj đavo koji te proganja već jednom posustati... I da ćeš naći svoje mesto... Jer ono odavno nije ni uz...
Sedaju za sto namešten na krmi, Lađar krenu da sipa vino iz bokala, ali bokal je pri kraju... LAĐAR: Oleana! Dopuni malo ovaj bokal, pile... I vidi ima li još leda u kaseti? Mala Vidra odguruje pokretna „letnja" vrata kuhinje pokretom boka, slično kao pri susretu sa Nikolom na vratima dućana, i prilazi brišući ruke o pripasanu vezenu keceljicu, ali se vidi da je ta „ležernost" ipak malo doterana zbog neuobičajenog gosta. Vasa ustaje i naklanja se, prateći njen dolazak i odlazak sa bokalom, a lađaru se dopada ovaj samouvereni mladić, i način na koji uvažava njegovu ćerku... LAĐAR: Sedi, dečko, zaboga... Nije knjeginja... VASA: Pa... Da su kneževi pametniji... Lađar suzi pogled procenjujući tu rečenicu kao iskusni juvelir, i...
Od svih si devojaka bila tiša, zbunjena, sama neprimetna, bleda. Ej, zasto nisi bar porasla viša, bar viša za pola pedlja? Jedne je noći udarala kiša tako krvnički ko čuvari reda... Ej, zašto nisi bar porasla viša, bar viša za pola pedlja. Jer kada si se o drvo kraj vrta obesila jednom u svitanja seda, izmedju bosih nogu i blata bilo je razmaka samo - pola pedlja.
Ukrašću tvoju senku, obući je na sebe i pokazivati svima. Bićeš moj način odevanja svega nežnog i tajnog. Pa i onda, kad dotraješ, iskrzanu, izbledelu, neću te sa sebe skidati. Na meni ćeš se raspasti. Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše. I da se više ne stidim pred biljem i pred pticama. Na poderanim mestima zajedno ćemo plakati. Zašivaću te vetrom. Posle ću, znam, pobrkati moju kožu s tvojom. Ne znam da li me shvataš: to nije prožimanje. To je umivanje tobom. Ljubav je čišćenje nekim. Ljubav je nečiji miris, sav izatkan po nama. Tetoviranje maštom. Evo, silazi sumrak, i svet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipeo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.
Usne jedino zato postoje da s nekim podeliš nešto svoje. Kad dlanovima pritisneš čelo. Tu gde je neka vatra u glavi, ne skrivaj ljubav neveselo, - svima je ispričaj, - svima javi. Kad jedno leto u pege čelo oko nosa se zgusne, sav svet nek sazna šta se to htelo, što se to srelo što se to smelo i što su odjednom slađe usne. Usne su da se nešto šapne. Usne su da se nešto nasluti. Zatim da na njih zvezda kapne i da se prvi poljubac nikom. nikada nikom ne prećuti. Usne jedino za to postoje da s nekim podeliš nešto svoje.
Sunce se, eno, kao vreteno nad gradom vrti i glavom klima. Sve je u meni danas šareno. I u tebi je možda šareno. U nama svima šarenog ima. Bila je zima. Prošla je zima. Tu negde, blizu al ne znam gde je, vetar se topli vrti i smeje, čupka nam kosu i krošnje njiše. Bile su kiše. Prošle su kiše. Sad sunce, eno, kao vreteno ispreda gradom nešto šareno i - miriše. Reci mi zašto s tobom u hodu odjednom danas govorim tiše i zašto misli nekud odu, pa samo trepćem i ništa više? Kad ispod lipa senke se ruše, zašto sam tako odjednom smušen, pa kad te kući iz škole pratim, sve ne bih hteo da se vratim, Već dugo stojim i dugo ćutim pod vetrom toplim i suncem žutim, a u glavu mi nebo stalo i još malo Čega malo? Svega pomalo! Ako se setim, ja...
Osećam: nešto u meni raste pomalo bolno - pomalo belo, kao da nekakve zbunjene laste lete kroz moju glavu i telo. Vrte se. Prestižu. Nesto traže. Od njih se na usni dah užari. Ja ne znam šta ću. A tata kaže: još si ti balava za takve stvari. Osećam nešto u meni prska kao kad pupoljak zenice širi. Zašumi nekakva zlatna trska i neće pod čelom da se smiri. Tu oblog uopšte ne pomaže. Duša se kikoće i krvari. Nešto me muči. A tata kaže: još si balava za takve stvari. Onda me zakiti prezrelo leto: dva grozda kao dve tople značke. Sve mi u rebrima razapeto. Sve okrenuto naglavačke. A sve je ipak luđe i draže. Srce bi prostranstvo da ozari. Plačem od sreće. A tata kaže: još si ti balava za takve stvari. Prirodo čuj me: laganja nema! Ti...
E, baš sam onomad razmišlj'o od čega pravidu tambure, pa sam pit'o i, i Mitu, i Proku, i onog Mileta Delića, birtaša, zna li kogod, pa niko nije znao da mi kaže. A onda mislim, na posletku, nije to baš tako zdravo ni važno. Jer, evo, i ova moja tambura, i stara i bog zna kakva, i zvoni i zveči, opet svira. Pa ću probati sada na njoj da vam odsviram, pa mog'o bih kaz'ti da ispripovedam šta mi se jedared desilo kad sam išao u Idjoš na vašar, a još sam deran bio. Krenem ti ja jedared u Idjoš, bio tamo neki vašar. Sad, jel' vašar, jel' sajam, baš ne mogu tačno da se setim. Al' šta bilo da bilo, baba mi je dao nešto novaca, šta sam ja onda mogao imati, jedno osamnaest, devetnaest godina, uveliko sam se momčio već po sokacima, pa mi...
Macka polno sazreva vec sa 6 meseci i spremna je za parenje... Vec tada se može uraditi sterilizacija... Bitno je samo da se ona ne radi u fazi kada je macka u teranju. Da li je humano: tim ceš svojoj macki pomoci da se ne muci, jer je teranje jako nezgodno i za nju, a i za vlasnike... Takode, izbeciceš okot od nekoliko puta godišnje, a pitanje je da li sve te macice možeš udomiti.Humano je. Pošto navrši 6 meseci, samo da je van teranja. Ukoliko imaš neke sumnje, potraži po netu bolest koja se zove pyometra: http://www.sniksnak.com/cathealth/pyometra.html http://foursoftpaws.yuku.com/topic/2617 Piometra je fatalna bolest ukoliko se macka ne steriliše. Sterilisana macka, koja je imala piometru. Težina odstranjene materica je bila...
Драга наша браћо из богате Еуропе..... Ево пишем вам, у име групе грађана, који са нестрпљењем очекују дан, када ћете отворити врата како би смо вам се придружили. Знам да сте нестрпљиви, нервозни, да сте спремили толико пријатних изненађења за нас......али...... Али ми, потписници ових редова вас молимо, да још мало сачекате.... Пустите нас, да још мало дрхтимо на овом последњем кораку, пре придруживања вама, јер.....стрепња је та, која даје чар, нечему бољем, лепшем, нечему на шта ћемо се надам се, успети привићи. Оставите та ваша врата, до пола одшкринута, како би смо још неко време могли само да виримо и да наслућујемо, шта нас иза њих чека...јер Еуропа је лепа само док се чека.
Vatrena pahulja
Belina snega ume da peče, a jedna pahulja na mom dlanu nikada neće da nestane. Prođi, stranče ulicom beline, neka na tvoj dlan padnu pahulje i ona koja poslednja ostane nikada se neće na suncu istopiti. To je posebna pahulja, ne od vode, no od žara sazdana. Ume da opeče, ako nisi pažljiv ume da ispari sa tvoje ruke i po ciči zimi ako nisi dovoljno pažljiv. Ta pahulja, od vatre sazdana, samo je tebi namenjena. Ali ako ljubavi dovoljno nemaš da joj svakog dana pokloniš na dar nestaće zauvek i drugom u ruku pasti. Sale
Stara ODLAZI  nova SRECNA DOLAZI
Nova godina nek ne bude ko stara neka se jednom konacno resi dilema stara da hrabro u novu se svim srcem skoci da se zna ko gde propada Godina za godinom zavesa sve je teza nek padne stara paucina sa pocepanih mreza Nova godina neka bude ljupka i sveza Sa brusenim dijamantom ljubavi nek zablista nek vise ne bude ista Docekajmo Novu u sjaju okrenimo srca toplom zagrljaju Stavimo prst na celo u ovoj staroj da znamo gde je greska Da u novoj ne bude suza to bi bila velika greska Neka stane stara vrteska jurnjava od smeska do ledenog sneska U Novoj zelim da se s'tobom skupa vesilm oprostimo stare dugove vratimo kuci svoje zivotne drugove Zapocnimo zivot novi ,nemiru da mir se vrati sve se srcem resi a Bog da nam...
nema vise druga mog moga druga jedinog nema vise, uzeo ga bog nikad vise ja i ti necemo se opiti lepe zene kuci voditi pita vazduh jesenji pita vetar severni pita ju me druze gde si ti tu je, ja ih lazem znaj nema mome drugu kraj ova pesma moj je oprostaj tu je, ja ih lazem znaj nema mome drugu kraj ova pesma moj je oprostaj skim da tugu podelim gde si druze i sa kim kum da budes kad se ozenim neki glas mi govori novog druga imas ti al za mene ti si poslednji pita vazduh jesenji pita vetar severni pita ju me druze gde si ti tu je, ja ih lazem znaj nema mome drugu kraj ova pesma moj je oprostaj tu je, ja ih lazem znaj nema mome drugu kraj ova pesma moj je oprostaj ova pesma nije hit ova pesma moj je krig ja ti njome dizem spomenik jer...
malo nešto o Orgazmu... rekao bih da Orgazam ima 7 faza: -asmaticnu, ah,ah !!! -geografsku, tu,tu!!! -matematicku ,vise,vise,!!! -religioznu, Oh,Boze,!!! -samoubilacku; Umirem!!! -ubilacku; Ako stanes ubicu te!!! -Potvrdno-pokaznu: tooo, tooo. !!!
Ne kvari mi Novogodišnje raspoloženje To što tebi treba ne može da se kupi To što ti želiš mora da se trpi U ime ljubavi malo se strpi daj pameti prednost makar stotinku sekunde da nam bar ova Nova drugačija od prethodnih bude
Odricem te se danas,pile ostavljam te njemu otvaram sirom vrata samoce sve godine sto su bile ponistavam u jednoj noci Dajem ti priliku da me prva ostavis odes i zaboravis, ne ostavi ni parfem,ni sliku samo odlazi... Nemoj ni da uzdahnes, nemoj ni da zastanes, zazmuri i pozuri samo odlazi Idi,nosi sve sa sobom idi,ja reci cu ti zbogom idi prva odlazi,jer necu izdrzati ako sada ne odes,ne mogu precutati samo odlazi...
Da li ce me nekad tvoje ruke prepoznati kad u nama bude vec mnogo jeseni i zima, kad mi sjaj u oku izblijedi od kisa i kad me mozda vise biti nece.. Da li ces ponekad zaplakati nocu kad te sjeti davna zaboravljena pjesma na sve ulice i restorane, na sva ona mjesta koja ces pamtiti po nasoj njeznosti i ljubavi, u kristalnim prozorima u kojima spavaju magle.. Da li ces ponekad zaplakati u prvi sumrak novog proljeca, u toj jedinoj preostaloj zraci razbijenog sunca, kad osjetis jos jednom dodir moga dlana, kad me vise mozda nece biti.. A sve ce biti kao prije i ona rijeka plava i prozori tvoje sobe okrenuti daljinama u koje smo htjeli pobjeci.. Da li ces me ipak zaboraviti u predahu dviju ljubavi, a znas da nam usne od istog poljupca...
Šta očekujemo od godine Nove da nam ostvari stare snove Da nam sačuva zdravlje i srce lavlje da nam da malo sreće i malo pare i sačuva stare drugare i oprosti stare dugove Sve je uglavnom isto samo se Nove godine Nove a želje već stare i polovne
Hm, znate kad nadjete dečka, devojku…za prvi kontakt je dovoljan vizuelni efekat da bi započeo, započela razgovor, priču, a ponekad i vezu jel’ te. Medjutim: Ako veza krene, malo potraje recimo, počnete sve više i više da shvatate, da nije fizička privlačnost jedini faktor da ta veza traje, jer posle izvesnog vremena shvatite da vam ta osoba ne odgovara po nekom drugom pitanju, evo moj slučaj koji se desio srtedinom 90-tih , koji će vam objasniti fabulu radnje i o čemu se radi… Upoznam ti ja jednu fan-fatale devojku, fizički mi odgovarala ko nijedna pre nje, trajalo to nekih 4-5 meseci, dok sam bio u neuračunljivoj zaljubljenoj hibernaciji, jer nisam zbog takvog stanja primećivao neke druge stvari, koje su mi kasnije smetale recimo...
Cutim,ne pitam nema potrebe.. Iz ociju ti citam ne dopirem vise do tebe. Samo te pogledam sve mi je jasno, nista i ne kazem.. sta reci... sada je kasno Nekad smo mozda i mogli sve, sad smo pepeo te ljubavi ostao je. Nekada,bio je plamen pa zar, al odavno ovo je propala stvar.. I zasto ostajemo? Sto se ne rastajemo? Sta ovde vise trazimo...
Ti...
...imas,ti imas neku tajanstvenu misao, ruke koje obgrle celi svet i dlanove na kojima raste plima. U tebi je moj deo tuge, nemir onih koji sanjaju mirno, bujica kojoj tek tvoja dusa znaci kraj. I putovao si tako zivotom neprestano uz mene, a da me nisi ni video ni osetio. Tek si prepoznao zatvorenim ocima onaj deo neba koji tek treba posuti zvezdama.
Back