Blogovi

TAKAV SI TI – SUJETA
Pa ako baš hoćeš, da govorimo i o tom. Jest, i zbog nje. Ni do nje tebi nije stalo, ni ovoliko. I to je samo tvoja nemoć da se zaustaviš i uzdržiš ma pred čim što ti se slučajno i trenutno nudi i što laska tvojoj sujeti. Jest, ti osvajaš sirote, zbunjene i neiskusne učiteljice, kao što pišeš članke i pjesme, držiš govore i predavanja. I još ih nisi potpuno ni osvojio, a već su ti teške, jer već tvoja sujeta zja i pohlepno gleda dalje. Ali to je i tvoje prokletstvo da se nigdje ne možeš zaustaviti i nikad nasititi i zadovoljiti. Ti sve potčinjavaš svojoj sujeti, ali ti si njen prvi rob i najveći mučenik. Može biti da ćeš ti još mnogo slave i uspjeha imati, i većih uspjeha nego što je slabost zaluđenih žena, ali ni u jednom nećeš naći...
UVEK SAM SE PLAŠIO DA TI TEPAM
Uvek sam se plašio da ti tepam Plašio se uvek da ti kosu držim u ruci Prestrašen bio da naglo možeš da se okreneš i da mi uhvatiš nežno oko na svom vratu. Jer sam glupavo verovao da ću ako ti ruku na rame stavim da ću ako ti prstima čelo dodirnem da ću ako ti u tople oči grudi slijem da ću izgubiti sebe. Sad kad si otišla imam sebe, isuviše ZORAN RADMILOVIĆ
MOĆ NADE
Četiri su svijeće lagano gorjele. Bila je tišina i mogao se čuti njihov razgovor. Prva je svijeća rekla: “Ja sam mir. Nažalost, ljudi me ne uspijevaju sačuvati – mislim da ću se ugasiti.” I odmah se ugasila. Druga je svijeća rekla: “Ja sam vjera. Nažalost, mnogi ljudi imaju površnu vjeru i ja ih ne zanimam. Nema smisla da i dalje gorim.” Tek što je to izgovorila, puhnuo je lagani povjetarac i ugasio ju. Treća je svijeća žalosno progovorila: “Ja sam ljubav. Nemam više snage. Ljudi zaboravljaju na mene i to koliko sam im potrebna. Oni ne vole ni svoje najbliže.” I bez oklijevanja se ugasila. Odjednom je ušlo neko dijete i ugledalo tri ugašene svijeće. “Šta je to?” upitalo je. “Vi ste trebale svijetliti do kraja.” I rekavši to, počelo...
ODAKLE MENI TI?
Odakle meni u džepu vetar Koji je mrsio tvoju kosu Nekoliko kamenčića Koje si bacala iza sebe Govoreći da ćeš tako lakše naći U povratku put do kuće A vrapci ih neće pojesti Odakle meni mali komad papira Na kome si napisala Volim te I tvoja slika Iz vremena kada si volela da gledaš Kako opada lišće Kada si volela da gaziš po njemu Odakle meni u kutiji od šibica Malo peska sa zamka Koji si sama sagradila I u kome sam te Princezo Poljupcem probudio iz sna Odakle meni snovi puni tvojih reči I gomile rečenica Koje ti pričaš samo meni Odakle meni to da nikada ne kasnim Na sastanke sa tobom Jer ti uvek dolaziš ranije Odakle meni glupa navika Da ti nikada ne kažem Ja te volim Samo zbog toga što znam da znaš A meni je teško da te reči izgovorim...
treba mi- 38.40.41.168.176.222. imam- 1.2.3.8.10.12.20.26.27.28.29.31.32.33.35.44.45.46.48.51.53.54.56.59.60.61.63.67.71.78.80.82.85.87.89.92.94.104.110.115.116.118.122.126.127.128.137.139.141.147.150.152.153.155.156.157.159.162.164.165.166.169.170.171.174.179.184.185.196.197.198.203.206.207.215.217.219.223.226.228.229.236.238.239.241.247.248.249.250.251.252.256.262.267.268.269.271.273278.283.286288. zorandjoric72@gmail.com
Idu dani…. I prolaze dani,jedan za drugim se nizu Ostaju neke davno izgovorene reci da lebde u vazduhu Par slika pred ocima smenjuju se naizmenicno I vetar koji donosi duhove proslosti Vrtlog zelja,osecanja I nemocnosti vuce me u igru Bestelesno,bezsvesno se prepustam I letim Bez krila,bez snage,nosena snom Prepustena tebi,vetru moj nestalni,nemirni… I sletale su ptice meni na ruku, I brisale su suze tragove poljubaca I volela,o kako sam volela tada Te duge tamne noci,te lepe,lepe oci…
22-4 Čudan je taj magnetizam, čini prolećem da uplićeš se meni u put opsednuta loviš sada znam a mazna svaki ugao ima stotinu likova bilo ko je u tom danu: ljubav života. Ne biraš a ako za Tango te upitam, ne, nisi ti ta koja vodi, krstarim ti rukama skute drhtiš odahom nevinosti sve ti mogu a sutra kada reči ti se povrate, prozvaćeš me djavolom. Ma moj mač nije za tvoj vrat, ne, i nismo mi ti koji vodimo mi se samo mnogo volimo. Will Budić
Po Karlu Gustavu Jungu postoje 4 čovjekova arhetipa. To su, tačnije, 4 stepenika do prosvjetljenja; četiri stepenika u našem sazrijevanju. Po Jungu, prvi arhetip je arhetip ATLETE. To je identifikacija sa našim tijelom i šta mi možemo fizički da uradimo. Sljedeći arhetip je RATNIK. To je faza u našim životima kada razmišljamo kao ratnici: Koga treba da pobijedim? Ima li neko bolji od mene? Treća faza je arhetip DRŽAVNIKA. To je vrijeme gdje prestajemo misliti na sebe i počinjemo činiti stvari za druge? Misliti i pomagati drugima postaje važnije nego pomagati sebi. Četvrti stadijum je arhetip DUHA. U ovom stadijumu počinjemo da sebe istinski prepoznajemo. To je saznanje gdje shvatamo da ovo tijelo nije naš dom, da ova zemlja nije naš...
За кога ја пишем ове песме? За себе, за вас, за њу? Добро, за неку од њих које су биле, које јесу и које ће доћи све док на крају не остане Она Зашто ли ја пишем ове песме? Јер то нико други осим мене не зна да каже? Јер, просто, морам? Јер желим? Или тако треба? Морам да признам да одговора немам Ни тачног ни задовољавајућег Али, поверићу вам тајну Чувајте је кад ја већ не умем да ћутим Све ове песме, искрене и оне у којима мало лажем, упадају у мој сан и буде ме, обично око пола пет или ту негде и неће да заћуте, проклетинице, Све док их не запишем
Bila jednom jedna gostionica koja se zvala SREBRNA ZVIJEZDA. Gostioničar nije bio kadar povezati kraj s krajem, iako je preduzeo sve moguće mjere kako bi privukao goste. Gostionica je bila ugodno mjesto, posluga srdačna, a cijene pristojne. No njemu i dalje nije bilo jasno da tako slabo posluje. Očajan nakon svega, otišao je da upita za savjet jednog mudraca. Saslušavši njegovu tužnu priču, mudrac reče: “Stvar je vrlo prosta! Moraš promijeniti ime svoje gostionice.” “Nemoguće!” odgovori gostioničar. “Kroz pokoljenja gostionica se zvala SREBRNA ZVIJEZDA i tako je poznata u cijelom kraju.” “Ne”, reče mudrac odlučno. “Ovako ćeš uraditi. Moraćeš gostionicu nazvati PET ZVONA, a objesiti šest zvona iznad ulaznih vrata!!!” “Šest zvona?! Pa to...
Nekada davno živio jedan kralj koji je imao jedan ogroman dvorac. Ali taj dvorac bio je dosta čudan. Čitav dvorac bio je iznutra prekriven ogledalima – zidovi, podovi, plafoni, apsolutno sve. Milioni ogledala. Jednoga dana kada nikoga nije bilo u dvorcu odnekud dotrča neki pas i uđe u dvorac. Iznenađen nepoznatim mjestom, počeo je da se osvrće oko sebe. I na njegov užas shvati da je sa svih strana okružen mnoštvom pasa. Bili su svuda i bilo ih je bezbroj. Sa namjerom da se zaštiti od njih, pas im pokaza zube, no u istom trenutku i ostali psi pokazaše zube. On poče da reži da bi ih zaplašio. Kao odgovor na to svi psi oko njega počeše da reže. Vidjevši to, pas je već bio sasvim siguran da mu je život u opasnosti i poče da laje. No čim...
Zelim brata ili sestru
Sestru ili brata jako zelim, ali necu s njima igracke da delim. Necu da delim ni cokoladu a s mamom hocu da budem sama u gradu. Da se danju igram s njima hocu a samo meni da pricaju bajke nocu. Kad mi je cef, o njima cu da brinem, ako se ukake, ja cu da ih skinem. Hocu da ih mama samo meni rodi, da ja odgovaram za sve sto se zgodi. Zelim da mama samo mene leci i voli, a njih cu ja leciti ako ih zaboli. Mama, hocu sestru ili brata! Nemoj da ih moram praviti od blata!;)
Jedna od ovih oblasti je i sličnost. Sličnost ili Talesova teorema mora da ima prvi deo koji je dokazni deo! Složene figure nisam mogla da osenčim pa ćete to morati vi.
Apple Orange Considered a fruit Yes Yes Colors Unlimited 1 Grown in orchards Yes Yes Grown on apple trees Yes No Edible Yes Yes Peeling required No Yes Produces cider Yes No Sprays juice when eaten No Yes Seeds 4 - 6 Up to 20
Cigarete Evo sine. Ovo na stolu su cigarete. Mene nisi nikad video da sam zapalio, a ni ne vjerujem da hoces. Imao sam tu srecu da se nikad ne navukoh. U osnovnoj ce pusit` samo najveci .i. U srednjoj samo oni koji zele privuc` paznju. Na faksu oni koji su se u medjuvremenu navukli. Ovisnost ti je jedna jako glupa stvar. Kao moje zderanje pre spavanja i pivce s ortacima? Mmmmh – da. U zivotu ces i ovako i onako tu i tamo popusit`, pa ti je to sasvim dovoljno. A i glupo je bacat` 5e dnevno u dim. To sto ce najgluplje i najzgodnije cure u razredu uvijek biti u drustvu pusaca – a j**at ga. Visa sila. Farmaceutima uopste nije stalo da nadju lek protiv raka u sledecih 50 godina jer i ovako jako fino zive, a uvek ce ti se u drustvu naci neki...
како сам могла да знам, питала се, шапућући себи у груди, ухваћена у замку зашиљених зуба, (да би могли да се зарију што дубље) немогавши да извуче крило сапето болом, улепљена нитима, да је та дивна велика пахуља која се преливала на сунцу свим бојама дуге само паукова мрежа начињена да задовољи његову глад, а не резбарија крила лепих као што су њена
DOKUMENTARNA EMISIJA NAPRAVLJENA NA OSNOVU LIČNE SPOZNAJE. GOVORI MM SLAVICA ŠETINA istraživač i najbolji tumač BIBLIJE I SLOBODAN ŽIVKOVIĆ DIDI. KRAJ VREMENA JE I PROSTORA,A OVA EMISIJA ĆE VAS UPUTITI U ISTINU KAKO DA SE VAZNESETE. ISTINU ŠIRITE I PRENOSITE,JER ĆETE TAKO I VI POSTATI BOŽIJI APOSTOLI. ISTINA JE U ISTINI. http://vimeo.com/11105702
SLOVO O LJUBAVI
Desanka Maksimovic- Slovo o ljubavi Ako se volite ljubavlju koja buja u samoći, od razdaljine, koja je više od sna nego od svesti, i po rastanku drhtaćete od miline mognete li se još ikada sresti. Vi koji se volite ljubavlju isposnika, sa strahom od sagrešenja, koji kao ptica o kavez lomite krila, sećaćete se uvek jedno drugom lika. I po rastanku zamreti vam neće gušena htenja. Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti, ako te lomi neutoljena želja luda, sećanja na nju nikad se nećeš spasti. Onih s kojima se igramo oko vatre, a bojimo se da je dodirnemo, s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi, sećaćemo se dugo ma zavoleli zatim i druge. Ako je želiš bezgranično, a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku...
Kako nasa opazanja,odnosno zivotno iskustvo uticu na donosenje zakljucaka? Jedan zabavni,ali i poucan test od dva pitanja,govori o tome. Pitanje 1. Ako biste poznavali trudnu ženu koja već ima osmoro dece,od kojih je troje gluvo, dvoje slepo,jedno mentalno bolesno,a ona ima sifilis... da li bi ste je savetovali da pobaci? Pitanje 2. U ovom trenutku bira se novi svetski vođa. Vas glas puno znači. Za kog bi ste se kandidata opredelili? Kandidat A: Udružen je s prljavim političarima. Savetuje se sa astrolozima. Ima dve ljubavnice. Puši kao Turčin i pije 8 do 10 martinija dnevno. Kandidat B: Izbacivan i vraćan u službu dva puta. Spava do podne. Tokom studiranja na fakultetu pušio je travu. Svako veče popije litar viskija...
"PONOCNO SUNCE" ~recept za koktel~ Usuti nebo u sebe staklenu, iscediti sunce,kapi dve-tri, dodati penušavu mesečinu i gorčinu noći kada vri. Posuti gusti prah sumraka, prstohvat smrvljenih zvezda, med što kaplje sa oblaka i koru lunarnog gnezda. Dodati kockice ledenog svemira, aromu trava i pokisle prašine, sočne kriške jutarnjih nemira i mlaz večernje modrine. Procediti kroz paučinu sna. Promešati zgusnutim pogledom. Žmureći iskapiti sve do dna. Opiti se sopstvenim bezdanom. Živeli! ~~~~~~~~~~~~~ Ponesite svoju casu ovog koktela u san.. Tamo cemo se,znate vec to mesto,u Tocionici dusa" naci..da nazdravimo novom jutru sto dolazi. Kucnucemo se sa zeljom da nam sutrasnji dan bude po necemu jedinstven.. Laku...
Paul Celen piše Znao sam da ću zakasniti Oni koji me čekaju čuće docnije razloge moje neprisutnosti Erik nestaje u metežu godina Shvatiće razloge mog nedolaska Bol će biti oštra s ožiljkom Ali to je cena koju svi plaćamo Kada istina pođe u pohode Pošao sam da se sakrijem Kada sam ušao u stan Čekali su me pusti zidovi Truo nameštaj i plesne knjige Nešto je puklo u meni Istrčao sam kroz urušen prolaz Čekao me je grad bez stanovnika Tresao sam se zbog nepristupnosti Osećao sam kucanje srca Pucalo je od zvonke jeke U tom čvoru otkucaja i neprisutnosti Dolaze ribe da me odvedu Kolike vode!!!
za smiraj duše Silvije Plat I Deca te zovu već tri dana uspavanu spiralnom uspavankom uzaludno ističe tvoje vreme kroz klepsidru kaplju sekunde nikako da se podigneš ustaneš korakom jutra izađeš iz tople materice peći spaseš što se spasiti više ne može život ona te zovu izgubljena u treperenjima ledene istine tela koje odaje hladnoću II Napustaš telo pripitomljavaš svoj jad u odsudnim trenucima odlučno zakoračuješ u nepoznate predele treptiš kao neonske reklame iznad puste prigradske krčme tražiš beznadežno poslednje otkucaje ljubavi
Sećanje na Č.P. Zasadio sam Voćku jednorodnu Zalivao je Vodama južnih mora Milovao Vetrom rimskih brežuljaka Govorio uspavanke O ženama koje su prolazile Kroz moje srce Čineći ga pomalo sentimentalnim Dok plod ne pobele Ne svenu I mene s njim U bezdan zemljin Baci Ni mrak ni tma Samo oči Smrti Žene
.. postoje dvije riječi .. koje se mogu nazvati božanske .. druga je laž .. .. za čovjeka je .. svijet ljudi .. izrazito važan .. o njemu ovisi njegov život .. ili preciznije .. njegovo postojanje .. .. vrijeme novca je u tom svijetu uveo .. prilično jasne zakone .. suština tih zakona je .. skrivenost .. .. radi se o tome da je svijet postao .. misaon .. misao znači pronaći najbolji način za postizanje cilja .. najbolji način znači uključiti drugog čovjeka .. ali tako da taj to ne shvati .. znači .. vlastite namjere treba držati skrivenim .. a za istinu treba .. uvaliti .. laž .. .. to je zakon trećeg svijeta .. svijeta boga novca .. .. najlakše je skrivati tako da se navede tražiti tamo gdje sigurno nema .. i to je priča o...
Poucna prica
Jednog dana, jedan slepi covek sedeo je na stepenicima jedne zgrade, sa sesirom blizu svojih stopala i jednim natpisom na kome je pisalo: "Slep sam, molim vas pruzite mi pomoc." Jedan slucajni prolaznik, igrom prilika strucnjak za reklamu, koji je tuda prolazio, zaustavio se zapazajuci da je u sesiru bilo prisutno samo nekoliko metalnih novcica. Savio se da bi mu pruzio novac, zatim, i bez pitanja za dozvolu,uzeo je karton, okrenuo ga ispisavsi novi natpis. U toku popodneva slucajni prolaznik se vratio do slepog coveka zapazajuci da je njegov sesir ovom prilikom bio pun novcica i novcanica. Slepi prosjak prepoznavajuci ga po koraku uputio mu je pitanje da nije bio on taj koji je nesto napisao na kartonu i sta je to mogao napisati...
Back