B]VOLEO BIH DA OSTANEM [/B]
Afrikanac na probi u Zvezdi Misdongar Betoligar se predstavio javnosti.
Za nacionalni tim odigrao 24 utakmice, i ukoliko potpiše, bio bi jedini Čađanin u Evropi, uz omladinca iz Francuske. Na Marakanu stigao na preporuku menadžera
Utorak je u Ljutice Bogdana protekao u znaku Misdongarda Betoligara, tampnoputog fudbalera iz Čada, koji se trenutno nalazi na probi u Crvenoj zvezdi. Ovaj 22-godišnji momak, čudnog imena, privukao je veliku pažnju, kako saigrača, tako i medija i navijača, jer dolazi iz zemlje koja teško da je poznata po fudbalu. Jedino je poznao da je Čad dugo bio francuska kolonija i da obiluje pustinjama. Međutim, Beton ili Betmen, kako ga već zovu, nije bez razloga stigao na Marakanu, a u prilog tome idu i njegovi golovi – bio je najbolji strelac kluba Union Duale i kamerunske lige, a igrao je i u afričkoj Ligi šampiona.
Uz to, pomenuti nadimak mu dobro stoji, uz vrlo korpulentnu građu koja sa sobom, očigledno, nosi i veliku snagu. U poređenju sa nekim ovosezonskim pojačanjima, Čađanin, štaviše, deluje ozbiljnije, bar prema prikazanom na treninzima. Uglavnom se služi desnom nogom, a i skok-igra mu nije strana.
Posle drugog odrađenog treninga Beton se predstavio „sedmoj sili“, a u ulozi prevodioca bio je Nenad Jestrović, koji dobro barata francuskim jezikom.
- Nisam do sada bio u Evropi, ali sam čuo u Africi za Crvenu zvezdu, znam da je bila evropski i svetski šampion. Sviđa mi se ovde, naravno da bih voleo da ostanem.Saigrači su se pokazali kao odlični domaćini – prvi su utisci simpatičnog Čađanina.
Betoligar je otkrio zanimljiv detalj – jedini je državljanin Čada koji bi mogao da zaigra u Evropi! Nije bilo mnogo njegovih zemljaka na Starom kontinentu, a igrač iz Čada koji je ostavio trag u evropskom fudbalu je Žafet N` Doram, u Nantu.
- Za reprezentaciju sam odigrao 24 utakmice, i jedini sam trenutno u Evropi. Ustvari, znam da ima još jedan moj zemljak, igra u nekom klubu u Francuskoj, ali u omladincima.
Otkud u Zvezdi?
- Dobio sam poziv menadžera, koji mi je saopštio da Zvezda traži golgetera, i pristao sam.
Na kraju, pitanje koje je izazvalo najviše osmeha: da li je upoznat sa fudbalskom veličinom Jestrovića, koji se u ovom slučaju „žrtvovao“ u ulozi prevodioca?
- Ah, znao sam ja i ranije za Jestrovića, evropski fudbal se i te kako prati u Africi, a čuo sam i od nekih prijatelja – kroz osmeh je rekao Betoligar.
SPEC.
Više nego nerezonski, posetioci jednog poljskog sajta veliki su optimisti kada je u pitanju dvomeč sa Crvenom zvezdom: čak 71 odsto njih smatra da Groclin sigurno prolazi dalje, 15 odsto tvrdi da je odnos 50:50, dok se Zvezdi daje svega 14 odsto šansi za plasman u Ligu kupa UEFA!?
BETOLIGAR NIJE LOŠ
Milorad Kosanović o eventualnom pojačanju.
Najkompetentniji za ocenu o Misdongardu
Betoligaru je Zvezdin trener Milorad Kosanović.
- Rano je za ocenu, ali ovo što sam video nije uopšte loše, naprotiv. Vidi se da dečko ima potencijala.
Da li to znači da ima dobre šanse da potpiše ugovor?
- Neću da žurim, jer ne želim da napravim grešku. Ne bih voleo da dovedemo nekoga za koga bi se ispostavilo da nam nije potreban. Međutim, Betoligar se pokazao kao vrlo zanimljiv igrač. Videćemo, možda dobije šansu na prijateljskoj utakmici u Atini, protiv Olimpijakosa.
Kosanović se osvrnuo i na igrače koji nisu u prvom planu:
- Miladinović nije licenciran, a Stančić i Bogdanović se polako vraćaju. Hvala Bogu, nemamo problema sa povredama pred Kulu.
Dakle, ukoliko Betoligar opravda poverenje i potpiše ugovor, imao bi pravo igranja u Super ligi, jer dolazi kao slobodan igrač, a nastupio bi tek u grupnom delu takmičenja Kupa UEFA.