Drulović radio sa kandidatom za trenera Crvene zvezde
Samo je Kamačo bio bolji od Murinja
Dileme nema - Hoze Antonio Kamačo, bivši selektor Španije i trener Reala, dobio je ponudu od predsednika Crvene zvezde Dragana Stojkovića da sedne na klupi srpskog prvaka čim prođe pauza u fudbalskim šampionatima zbog obaveza reprezentacija u kvalifikacijama za Evro 2008. godine. Španac, kao i svaki ozbiljan trener, više bi voleo da tim preuzme na kraju sezone, kada bi mogao da napravi selekciju igrača po svom ukusu i s njima prođe kompletne pripreme. Da preskoči taj mali jaz ili da odustane i od pokušaja, Kamačo ima nekoliko dana za razmišljanje.
Bivši reprezentativac Ljubinko Drulović sarađivao je sa Kamačom šest meseci u Benfiki, a o bivšem treneru ima samo reči hvale.
- Treneri tog kalibra sigurno nisu jevtini, ali olakšavajuća okolnost je ta što je Kamačo finansijski obezbeđen i to ne samo zato što je bio vrhunski fudbaler, već zato što i danas ima jake sponzorske ugovore. Mislim da je on, na primer, promoter "Citroena" za Španiju. Presudna bi bila, dakle, njegova želja da dođe u srpski fudbal i sedne na klupu Crvene zvezde - kaže Ljubinko Drulović.
Kakav je Kamačo trener?
- Radili smo zajedno šest meseci, ali mi je žao što nisam ostao s njim bar još godinu jer sam imao šta da naučim. Kamačo ima veliki autoritet kod igrača i uprave, i ne trpi da mu se mešaju u posao. On poštuje druge, međutim, kod njega mora da se zna šta je čiji posao. U svlačionici želi da bude bog i ako nije po njegovom - odmah pakuje kofere. Šta mislite koliko bi trenera napustilo klupu Reala iz Madrida posle 22 dana samo zato što se ne slaže sa menadžmentom kluba?! Profesionalac je 100 odsto i ne da neko gazi preko njega.
Šta traži od igrača?
- Maksimalno zalaganje i koncentraciju, bez obzira na to da li je u pitanju trening ili utakmica. Treninzi su mu raznovrsni i 90 odsto vremena se radi s loptom. Iako je bio bek, Kamačo voli da mu ekipa igra unapred i dosta koristi spoljne igrače. Kada sam bio u klubu, tada su u isto vreme bili tu Đovani i Simao, tako da je često tražio da se lopta šalje na bokove, a da mi rešavamo situacije jedan na jedan. Čini mi se da Crvena zvezda ima igrače sličnog profila.
U Portugalu je ipak osvojio samo jedan kup?
- Tačno, ali on je u Benfiku došao u vreme kada je Porto sa trenerom Žozeom Murinjom bio praktično nepobediv. Jedini poraz sadašnji trener Čelsija doživeo je baš od Kamača, kada mu je u finalu kupa oteo trofej. Njegov dolazak na "Marakanu" sigurno bi bila velika stvar i za Crvenu zvezdu i za srpski fudbal.
Da li ste imali priliku da se za tih šest meseci podsetite utakmice Španija - Jugoslavija (4:3) sa Evro 2000, kada ste vi odigrali odličan meč, ali je tadašnji selektor Španaca slavio?
- Naravno, i to ne jednom nego nekoliko puta. On jeste strog trener, ali zna kada treba da se opusti sa igračima. Za njega nemam nijednu kritiku, stvarno je korektan čovek.