zvecanska je puna dece kojoj treba ljubav

mala_crna:
Zloća:
Gosca x:
Objasnite mi ovo:Kako neko moze da usvoji dvoje dece za nepunih godinu dana,a neko ceka po par godina.Naravno ta porodica dobro stoji finansijski,poznato ime u jednom gradu,verovatno pare vrte gde burgija nece!!!
Kao i za sve, uostalom.
to je tacno ali to nije tema
Nije mi ni bila namera da skrecem na drugu temu, nego jednostavno cista konstatacija :P

Roditelj sam dva decaka, ali bih volela da usvojim jos jedno dete, devojcicu. Mislim da nema razloga da radjam jos jedno, kad mogu da usvojim i tako obezbedim nekom detetu koje vec postoji ljubav i dom.
Moj suprug se malo necka, ali ubedicu ga ja. Mislim da su muskarci po ovom pitanju kod nas zaista cudni. Mislim, moj kaze, ako mozemo da pravimo, zasto da usvajamo? Tako razmisljaju i njegovi drugari.
A drugo, cula sam da traze da dete ima svoju sobu i da usvojitelji imaju stalna radna mesta i fine plate.
A ko danas ima takve uslove? 90 posto ljudi koji radjaju decu nema ni stalno zaposlenje, ni sobu za dete, a to nije ni toliko bitno. Valjda je mnogo vaznije da to dete ima ljubav i porodicu, umesto sto odrasta u hlednoj ustanovi, gde ne moze da ima uslove da postane zdrava emotivna licnost. Sta vi mislite? Zasto ljudi koji imaju jedno dete ili dvoje ne bi usvojili trece?

sidarta:
Bas dobro sto se neko zaiteresovao i za ovu temu.
Moj suprug i ja podneli smo zahtev za usvajanje
deteta 2001g,prosli smo sve moguce zdravstvene,
psiholoske preglede.Provere stambenih uslova,materijano stanje tj prvereni smo uzduz i popreko i konacno nakon nakoliko meseci dobili saglasnost od centra za socijani rad da smo podobni kao usvojitelji.Do sada nismo usvojili dete jer
navodno koji god dom za nezbrinutu decu kontaktiramo upucuju nas na nas centar za soijalni rad a ovi na
domove i sve tako u krug.Stvarno vise neznamo kome
da se obratimo.
Moj ujak i njegova supruga su 4 godine cekali i novembra 2003 su usvojili devojcicu od 11 meseci.Samo budite strpljivi :)

Definitivno podrzavam usvajanje! Mislim da cu imati svoju decu (znam da mogu), tako da verovatno necu usvajati, ali sam siguran, ako budem u mogucnosti, da cu stipendirati jedno nezbrinuto dete, a i pomagacu domovima.
Treba osmisliti akciju, promovisati je, da ljudi donose hranu i odecu u domove. Pa ta deca bi svaki vikend mogla da imaju extra rucak. Koliko je samo slavlja kod nas na kojima ostane mnogo hrane i baci se (ne mislim na ono sto je neko jeo nego na ono sto nije ni izneto na sto), pa mogli bi svi domovi da se hrane!

mala_crna:
zvecanska je puna dece kojoj treba ljubav kao i domovi sirom srbije.
zasto se izbegava usvajanje dece?
mnogi parovi u srbiji a i sire ne mogu iz raznih razloga da imaju decu-zasto izbegavate usvajanje.
ovo govorim iz licnog iskustva, ja sam jedno srecno usvojeno dete koje moje roditelje nebih menjala nizasta na svetu a za svoje bioloske roditelje ne zelim ni da pitam da li postoje-majka je ona koja voli, cuva i izvede na pravi put a ne ona koja te rodi NISTA NA SVETU NEMA LEPSE OD DECE.POTPUNO PODRZAVAM OVU TEMU,I SUTRA DA NE BUDEM MOGLA DA IMAM DECU USVOJICU.SVI ONI KOJI NEMOGU DA IMAJU DECU TREBALO BI DA UMJESTO STO DRZE PSE I MACKE DA USVOJE DETE.

Naravno da usvajajnje treba podrzati! No sta sad fali pa kucucima i macicima? Postoje ljudi koji su u braku, vezi i mogu ali ne zele jos uvek decu, a imaju ljubimce. Pa sta? Moj suprug je mene upoznao kada je nas sadasnji pas imao samo dve godine. Taj isti pas sada ima 10 godina, a Bogu hvala imamo i troje zive, prave dece.
Nekim ljudima je lakse u zivotu uz ljubimce, i uopste ih ne treba kriviti ako nemaju, ne zele ili ne mogu da imaju decu.

Ana-Marija:
sidarta:
Bas dobro sto se neko zaiteresovao i za ovu temu.
Moj suprug i ja podneli smo zahtev za usvajanje
deteta 2001g,prosli smo sve moguce zdravstvene,
psiholoske preglede.Provere stambenih uslova,materijano stanje tj prvereni smo uzduz i popreko i konacno nakon nakoliko meseci dobili saglasnost od centra za socijani rad da smo podobni kao usvojitelji.Do sada nismo usvojili dete jer
navodno koji god dom za nezbrinutu decu kontaktiramo upucuju nas na nas centar za soijalni rad a ovi na
domove i sve tako u krug.Stvarno vise neznamo kome
da se obratimo.
Moj ujak i njegova supruga su 4 godine cekali i novembra 2003 su usvojili devojcicu od 11 meseci.Samo budite strpljivi :)
Mi smo takodje roditelji jednog decaka od nepune 4 godine i zelimo da usvojimo jednu devojcicu, posto sam u poslednje 2 godine imala 2 spontana...Ovih dana prikupljamo potrebna dokumenta i polako ulazimo u proceduru, iako su nas u startu obeshrabrili zbog cinjenice da vec imamo dete (koje bi tako rado zelelo sestru!). Svejedno, idemo dalje, mozda cemo ipak imati srece (posto novca za TO nemamo!) da spojimo nasu i sudbinu neke slatke male bebice...Pozdrav za malu_crnu i molim da mi napise kako je i kada saznala da je usvojena

Anonymous:
mala_crna:
mnogi parovi u srbiji a i sire ne mogu iz raznih razloga da imaju decu-zasto izbegavate usvajanje.
ovo govorim iz licnog iskustva, ja sam jedno srecno usvojeno dete koje moje roditelje nebih menjala nizasta na svetu a za svoje bioloske roditelje ne zelim ni da pitam da li postoje-majka je ona koja voli, cuva i izvede na pravi put a ne ona koja te rodi NISTA NA SVETU NEMA LEPSE OD DECE.POTPUNO PODRZAVAM OVU TEMU,I SUTRA DA NE BUDEM MOGLA DA IMAM DECU USVOJICU.SVI ONI KOJI NEMOGU DA IMAJU DECU TREBALO BI DA UMJESTO STO DRZE PSE I MACKE DA USVOJE DETE.

:( E ljudi,ovoliko gluposti odavno nisam procitala!
Nije tacno da ljudi izbegavaju usvajanje dece, u nasem Centru za socijalni rad, trenutno 40-tak parova ceka na usvajanje - ali procedura je duga i papirologija obimna.
Precica je da budete prvo hranitelj tom detetu, ali i to ne moze za sedam dana, sama obuka traje 11 nedelja!
I nije to pijaca_pa da ih birate i pogadjate se oko cene!!!!
Za one koji bi imali, eventualne primedbe, imam troje svoje dece, dvoje na hraniteljstvu i macku. Toliko od mene...

Ja zaista ne mogu da verujem da pricate o stvarima o kojima ste totalno neupuceni...'Zvecanska je puna dece za usvajanje'...odakle vam ta informacija?Ona jeste puna dece ali je vrlo mali broj dece koji i jeste za usvajanje.Name,ta deca su uglavnom tu privremeno,iz raznoraznih razloga,a i ona koja su tu vec duze vreme nisu za usvajanje jer da bi dete moglo biti dato na usvajanje potrebno je da se sa time usaglase oba roditelja a u 90%slucajeva nije tako.Proverite i videcete da sam u pravu.Govorim vam to zato sto sam potpuno upoznata sa svim tim informacijama i da ne pricam kako i zasto ali cesto obilazim dom u Zvecanskoj i verujte da sam potpuno upoznata sa situacijom..sve je to izuzetno komlikovano.. samo bih postavila jedno pitanje:ako je zaista to toliko jednostavno zasto onda toliki ljudi,a ja poznajem par 5-6 bracna para,cekaju i po par godina na neko dete koje bi usvojili?vrlo cesto nikada i ne uspeju da dobiju dete iako sve moguce uslove ipsunjavaju..

Mislim da je stvarno plemenito usvojiti dete ukoliko par nemoze da ima svoje. Ja i moj suprug takodje razmisljamo o tome, ukoliko nam ne uspe vestacka oplodnja, na koju idemo iduceg meseca. Ali problem je sto smo mi sa Kosova, pa neznam kakva je procedura. Ako neko nesto zna o tome, neka se javi.

Draga devojcice i ako je tvoja tema na forumu davno postavljena,ja imam zelju da odgovorim na tvoje pitnje.Nije tacno da nema zainteresovanih ljudi koji zele da ostvare svoju zelju i postanu roditelji putem usvojenja...ali nazalost to nije tako lako,veoma je dug i bolan proces za nas usvojitelje,moj suprug i ja cekamo vec tri godine da se Bog smiluje i uslisi nase molitve i postanemo roditelji jednom malom nevinom bicu kom je potrebna ljubav,paznja i dom jer nas moto u zivotu je VOLETI I BITI VOLJEN.Nismo usamljeni u svom bolu ima parova koji cekaju i duze od nas i svi prizeljkujemo isto.Drago mi je da si srecna u svojoj porodici tvoja iskrenost mnogo znaci nama koji smo vec u procesu,a dobro dodje i potecionalnim usvojiteljima.Zelim ti svu srecu ovog sveta,puno pozdrava iz Novog Sada.

mala_crna:
ovo govorim iz licnog iskustva, ja sam jedno srecno usvojeno dete koje moje roditelje nebih menjala nizasta na svetu a za svoje bioloske roditelje ne zelim ni da pitam da li postoje-majka je ona koja voli, cuva i izvede na pravi put a ne ona koja te rodi.

Veruj mi, nije problem u tome da parovi ne zele da usvajaju decu - nego je procedura tako komplikovana da im za to treba i par godina,,, Recimo, kod nas u Centru na listi cekanja ima najmanje 50 parova koji cekaju da se pojavi odgovarajuce dete..A i kad se pojavi dete koje je ostavljeno - ako majka ne potpise da ga se odrice i to TRI puta, mora da se ceka da dete napuni godinu dana da bi se zakonski pokrenula procedura oduzimanja roditeljskog prava...Onda se trazi odgovarajuci par, pa se sva dokumentacija deteta i usvojitelja salje za Beograd da Ministarstvo "aminuje", tek onda pocinje period adaptacije...

Draga mamice vasa informacija o brzom usvajanju je potpuno netacna...za 4-6 nedelja se samo zavrsi papirologija,a proces usvajanja je mnogo duzi.Ne moj te verovati bas svemu sto procitate,jer ovim iznetim informacijama i vasim ubedjenjem u tacnost informacije vredjate nas koji jos uvek cekamo.Moj suprug i ja cekamo tri godine na usvojenje,a ima parova koji nazalost cekaju i duze od nas...Pozdrav

Pozdravljam sve buduce usvojitelje koji su ovde kucali,zelim im srecu da ispune svoju zelju.Malo sam dirnut nekim postovima u kojima sa omalovazavnjem i ismevanjem kucaju na ovu jako osetljivu temu.Sto se tice obavestenosti mnogi su neobavesteni o proceduri usvajanja i hraniteljstva.Prosetajte malo(surfujte)netom ima nekoliko saitova gde moze te naci skoro sve informacije na ovu temu,samo ukucajte u google kljucne reci i saitovi su tu.Na zalost domovi su puni nezbrinute dece ali tacno je da nisu sva deca za usvajanje.Vecina dece se upicuju na takozvano hraniteljstvo ili porodicni smestaj i to ide brze negousvajanje mada je papiroloska procedura skoro ista.Ja sam sa suprugom hranitelj i imamo dvoje dece (predivne andjele)koji su kod nas.Toj deci je potrebna ljubav i paznja.Mi to cinimo,moze svako na svoj nacin pomoci toj deci ,al nikako nemoze se pomoci kao neki koji su u svojim postovima pisali onako kao sto su pisali,sto se ne registruju pa kucaju vec se kriju kao gosti na forumu,stvarno sramota,al sta se moze ,to je njihov izbor i verujem da je takvih malo,pozdrav veliki svima vama.

Hvala na podrsci koja nam je i tekako potrebna.Upravu ste kada kazete da su ljudi ne obavesteni,ali je i pitanje koliko i zele da znaju o ovoj zaista osetljivoj temi.Drago mi je sto ste vi kao hranitelj usrecili dva andjela i pozdravljam vasu odluku da budete hranitelj i nadam se da je vise nas humanih ljudi koji nismo zaboravili najvecu vrednost ovog sveta,a to je ljubav.Svako dobro vama i vasoj porodici...

Back