Ribar
Poznat
- Poruka
- 9.164
Ту и јесте суштина проблема: да ли ће се језик очувати одвајањем ("изолацијом") од осталог света? Мислим да не.Takvo nametanje srpskog jezika bi značilo i potpunu izolaciju, nažalost.
Наметање ћирилице је само чиста бирократија која и не сагледава корен нити зна стварно да понуди решење било ког проблема.
Рекао бих да је језик највише угрожен управо са најмоћнијих средстава обавештавања ("информисања") - телевизија - било да су приватне или нису. Не било каквим писањем, него сталним понављањем туђица и целих реченица које нису својствене нашем језику.
Више ништа није добро, него је "кул" или "фенси". Није више изглед него "стајлинг". Када ми неко не каже: "Како си?" или "Шта имаш ново?" него "Како је?" и "Шта има?" увек имам утисак да се обраћа неком другом а не мени. Тако је нешто постало природно чак и предавачима који предају српски - нажалост. Све је то на неки начин, путем филмова и тв преузето из другог језика и, сасвим неприродно, уграђено у наш.
Мислим да је ту корен угрожености језика а не у писму. И клинасто би писмо мање угрожавало наш језик од поменутих, и много хиљада непоменутих рогобатности.

Poslednja izmena: