Званично писмо државе

Које писмо по вама треба да буде званично у Србији ?

• ћирилица

• latinica

• neko treće pismo...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Нисам планирао, јер не видим сврху да доказујем оно што не знају само игноранти, да се латиница која се у XX веку одомаћила међу Србима појавила 1835. године и да ју је саставио Људевит Гај, хрватски културни и јавни радник, посланик сабора итд...

Џабе теби све кад поглед не подижеш од сопственог пупка.
Качић Миошић је живео много пре Људевита, који, успут, уопште није био Хрват. (Брист, 17. април 1704 — Заострог, 14. децембар 1760), већ преварант који је харао по аустроугарским провинцијама
http://www.dnevno.hr/ekalendar/na-d...lovacko-madarsko-njemackoj-obitelji-1809.html

Кад би дигао поглед са пупка, приметио би да сам ти намерно поставила исечак о Будимиру, кога су окрунили и Рим и Константинопољ, где се помиње и Ћирило.

Poslednja izmena:
Џабе теби све кад поглед не подижеш од сопственог пупка.
Качић Миошић је живео много пре Људевита, који, успут, уопште није био Хрват. (Брист, 17. април 1704 — Заострог, 14. децембар 1760)
Кад би дигао поглед са пупка, приметио би да сам ти намерно поставила исечак о Будимиру, кога су окрунили и Рим и Константинопољ, где се помиње и Ћирило.

И то је много важно, етничко порекло Људевита Гаја?

Јел овде поента да се Гајев абецедни састав појавио 1835, и да Качић није њиме писоа, или о чему ми уопште причамо?

Да ли Ви у мени препознајете „противника ијекавице“? Можете ли то неким примером из мојих текстова или прилога на форумима и да поткрепите? Бојим се да јурите вештице.
Написао сам:
„Када се заштита ћирилице претвори у прогон латинице, то је већ нешто сасвим друго. Када се томе придода и екавица (која је многима, мада не баш сваком ,ћириличару’, једини српски изговор јата) ствар постаје крајње озбиљна”.
Да ли ви то имате потешкоћа са читањем/разумијевањем ћирилицом исписаног текста?

Ја сам први јавно изнео захтев да у Србији ПРЕСТАНЕ УЧЕЊЕ ХРВАТСКЕ ЛАТИНИЦЕ КАО ДРУГОГ ПИСМА, и да се уместо ње као друго писмо учи ПРЕДВУКОВСКА ЋИРИЛИЦА.

Зашто? Зато што смо у примени Вукове реформе писма поступили непажљиво, неспретно, па и непромишљено, јер смо занемаривањем наше вишевековне ћирилице, која је у себи поред старословенских садржала и грчка слова, направили груби ПРЕКИД ИСТОРИЈСКЕ ВЕРТИКАЛЕ целокупне наше прошлости, па – попут Румуна – не можемо да пратимо нашу прошлост старију од век и по. Ко још данас може да чита „Мирослављево јеванђеље“, „Душанов законик“, натписе на Студеници, Жичи, Грачаници, Дечанима? Оваквим спровођењем Вукове реформе писма ми смо са прљавом водом избацили и дете.
Изнијели сте захтјев и у најкраћем образложили зашто. Добро. Ајте, молим вас, томе зашто придодајте још и како, да то ипак буде цјеловитије образложење. Дакле, шта бисте тачно увели, у ком узрасту, да ли би се учила само предвуковска писмена и њима исписивао савремени српски или би се учио и предвуковски језик (који?), иде ли уз то и нека предвуковска лектира... Дајте мало тих важних детаља да бих знао шта је то што захтијевате.

Успут, нисам вас то досад питао, ви течно читате предвуковско писмо и пишете њиме?

Ја сам за српске лингвисте србохрватисте и српске политичаре отворено рекао да њихов Новосадски „договор“ из 1954. г. представља УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ У ИСКОРЕЊИВАЊУ ЋИРИЛИЦЕ, а Ви мени подмећете да сам „кроатиста“.

Мени, који сам лансирао став да „српска латиница представља зубну протезу уграђену Србима после НАСИЛНОГ ИЗБИЈАЊА ЗДРАВИХ ЗУБА“!
Подметање је, бар у мојим очима, веома рђава и нечасна работа (коју, успут буди речено, управо кроатисти веома често користе) па ћемо ово морати истјерати на чистац.
– српском језику припада искључиво ћирилица – кроатистички став, али и ваш
–.не постоји српска латиница него само хрватска – кроатистички став, али и ваш
– хрватски и српски су два различита језика – кроатистички став, али и ваш​
Па је л’ вам то ја подмећем ваше властите ставове или ви мени подмећете подметање?

А то што сте „лансирали”, нажалост, није никакав став. То је само приземна памфлетска парола, неспретно срочена и са неодговарајућим поређењем. Она можда може привући понеког полуписменог и оног не баш склоног размишљању, све остале ће само још више удаљити од ћирилице. Знам ја да сте ви хтјели „лансирати” јасно, упечатљиво поређење које би људи лако запамтили, али погледајте шта сте, у својој најбољој намјери, заправо „лансирали”. Србима су насилно поизбијали здраве зубе, а онда им уградили протезу тј. српску латиницу? Добро, и шта сад? Да се одбаци та латиница (тј. протеза)? Кад човјек одбаци протезу он остане крезуб. Па ко би на то пристао? Ако мислите добро ћирилици (а знам да то искрено мислите), немојте лакомислено „лансирати” бомбастична поређења која ћирилицу своде на крезубост.

Poslednja izmena:
Пропустили сте шансу да још више поентирате. Помоћи ћу Вам:

- Хитлер је дисао, дишем и ја
- Хитлер се хранио, храним се и ја
- Хитлер је спавао, спавам и ја.

Настављам Вашом логиком:

Менгеле је имао два доктората - из медицине и антропологије.

Шта предлажете да чинимо са људима који имају два доктората?

Пилипенда:
– хрватски и српски су два различита језика – кроатистички став, али и ваш

Са прва два се у потпуности слажем, а можда и са трећим, а да нисам знао да је то став и Хрвата. Ако јесте, још и боље, у чему је проблем?!

немојте лакомислено „лансирати” бомбастична поређења која ћирилицу своде на крезубост.

Не ћирилицу, него Србе. Боље прочитај Жељков текст.

Било је више реформи српског писма, нека слова су избацивана па после враћана, пре Вука је Захарије Орфелин направио српски буквар са реформисаном азбуком по угледу на реформе које је у Русији спровео Петар Велики, а тичу се између осталог и облика слова...
Типови ћирилице Орфелинових буквара нису били нешто опште прихваћено, и други знаменити писмени Срби имали су своје верзије писма.

„Одакле тај податак да су у старословенско писмо умешана грчка слова?“
„Ако су лагали мене, и ја лажем вас“. Ни то није „мој изум“, него затечена стварност:
00000039.jpg
Када је Вук „плевио башту српских слова“, избацио је нека старословенска и сва грчка слова, јер су она заиста постојала у старословенској ћирилици. Црвеном бојом сам подвукао избачена старословенска, а плавом избачена грчка слова..

Нисам стигла да се захвалим да одговору одмах,па то сада чиним. Баштован је био превише ревносан. Никако се ја не слажем да су ова писмена грчког порекла, али пошто то није примарни проблем у садашњем тренутку, нити на овој теми, нека остане за неку другу тему и прилику. . Таман да пробам да сазнам ко је у прошлости разврстао слова на тај начин. Поздрав :bye:

П.С. Поводом "вишеазбучја" да Вам скренем пажњу на текст који сам случајно пронашла о тајној буквици.То говори да смо и у прошлости, могли да имамо више од једног начина записивања сопственог језика и истовремено доказ да је Вукова реформа била деволуцијски чин. Погледајте, кад буде било времена, на миру.

Тајна о тајнама тајних српских слова

bukvica_example.gif

Буквица за одабране

У 14.веку
У рукописном одељењу Државне библиотеке y Москви, y збирци Севастијанова, налази ce илуминирани Псалтир, писан на пергаменту,
српском рецензијом, y другој половини XIV века...У крсту, који ce не одликује прецизношћу цртежа, исписан je запис y два реда, y хоризонталном и
вертикалном правцу. Запис je забележен тајном буквицом..Поред ове загонетне индиције, аутор криптограма je замислио још две, да би омогућио — или, са друге стране, отежао — његово разрешење..........Следећу енигматичну индицију за разрешење овог криптограма његов састављач je нашао y примени такозваног „децималног кључа" код замене слова. Према том начелу, слова ce замењују тако што ce уместо слова које ce налази y нешифрованом тексту стави друго слово, чија бројчана вредност даје — заједно са бројчаном вредношћу слова y нешифрованом тексту — збир 10, односно 100, или 1000...Цео криптограм, разрешен, гласи: „ОЗРОЕ, ЦАР ПСА".
http://www.heritage.gov.rs/Download...tenje_XVI_1984_Redak_primer_tajne_bukvice.pdf

Од 16. до 18.века
Ђура Даничић је 1859.године у Гласнику бр 11, објавио краћи чланак са примерима таине буквице., анализу коју је представио Друштву Србске словесности априла исте године
BookReaderImages.php

Цео чланак:
BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

BookReaderImages.php

BookReaderImages.php
http://archive.org/details/glasniksrpskoga02sergoog

У Добротољубију (инв. бр. 82) дечанске библиотеке, на 168 б. листу налази ce запис тајном буквицом...Његове карактеристике опредељују
га y први период тајног писања код Срба, из ког нам je сачуван врло мали број записа.
http://www.heritage.gov.rs/Download...e I 1956/Saopstenje_I_1956_Jovan_Gramatik.pdf

Д. Костић, Тајно писање у споменицима српским. 1898 (Глас 53).
Тајно писање у јужнословенским ћирилским споменицима / Драгутин Костић // Глас Српске краљевске академије (Београд). – XCII, 54 (1913), стр. 1–62

Poslednja izmena:
Написао сам:
„Када се заштита ћирилице претвори у прогон латинице, то је већ нешто сасвим друго. Када се томе придода и екавица (која је многима, мада не баш сваком ,ћириличару’, једини српски изговор јата) ствар постаје крајње озбиљна”.
Да ли ви то имате потешкоћа са читањем/разумијевањем ћирилицом исписаног текста?

Изнијели сте захтјев и у најкраћем образложили зашто. Добро. Ајте, молим вас, томе зашто придодајте још и како, да то ипак буде цјеловитије образложење. Дакле, шта бисте тачно увели, у ком узрасту, да ли би се учила само предвуковска писмена и њима исписивао савремени српски или би се учио и предвуковски језик (који?), иде ли уз то и нека предвуковска лектира... Дајте мало тих важних детаља да бих знао шта је то што захтијевате.

Успут, нисам вас то досад питао, ви течно читате предвуковско писмо и пишете њиме?

Подметање је, бар у мојим очима, веома рђава и нечасна работа (коју, успут буди речено, управо кроатисти веома често користе) па ћемо ово морати истјерати на чистац.
– хрватски и српски су два различита језика – кроатистички став, али и ваш​

1. У питању је замена теза. Нормирање језика се никако не може подвести под "прогон" било чега, ред у језику мора да постоји иначе би свако говорио и писао како му се ћефне. Ако је прописано да се вози десном страном пута, јел то значи да су они који би да возе левом страном прогоњени?

2. Кроатистика се уопште не бави Србима и српским језиком, баш њих брига шта и како раде Срби у свом језику, и то је наравно исправан и зрео приступ. Питање је због чега се свако наше бављење језиком на крају заврши са Хрватима?

3. Не знам шта то значи српска или хрватска латиница или ћирилица, постоји писмо језика, а у нашем ненормалном случају писма језика.

4. Хрватски језик је регистрован као посебан језик, одвојен од српског, не знам какав проблем ми Срби имамо с тим?

- - - - - - - - - -

Типови ћирилице Орфелинових буквара нису били нешто опште прихваћено, и други знаменити писмени Срби имали су своје верзије писма.

Наравно да није, јер су таква била времена, а и српска држава није постојала, не може се очекивати да се оно време наметну строга правила и једнозначност.

НОВОСАДСКИ ДОГОВОР - МАМАЦ И УДИЦА

Пецање се заснива на подвали: истура се мамац да би био видљив, да би сакрио удицу да буде невидљива, али да - "заврши посао". Код Новосадског "договора" мамац је "равноправност писама и богатство двоазбучја", а удица је - искорењивање једног писма из живота и памћења народа и његово замењивање другим писмом.

Ево шта је удица приликом свог појављивања 1954, г, затекла:

00000001.jpg

А ево шта је иза себе оставила:

00000002.jpg

00000003.jpg

Није свако ко попушта увек и - паметнији...

Пропустили сте шансу да још више поентирате. Помоћи ћу Вам:

- Хитлер је дисао, дишем и ја
- Хитлер се хранио, храним се и ја
- Хитлер је спавао, спавам и ја.

Настављам Вашом логиком:

Менгеле је имао два доктората - из медицине и антропологије.

Шта предлажете да чинимо са људима који имају два доктората?
Пропустио сам прилику да још више поентирам поистовјећујући кроатистичке ставове са насушним потребама као што су дисање, храњење или спавање? Их, па нећу ја да вам крадем славу. Ето, ви сте први који сте „лансирали” тако генијално поређење. Унесите то у своју биографију. Гре’ота би била да тако мудре мисли не остану за будућа нека покољења.

П.С.
Сами сте смислили овако генијално поређење или вам је неко помагао?

Кроатистика се уопште не бави Србима и српским језиком, баш њих брига шта и како раде Срби у свом језику, и то је наравно исправан и зрео приступ.
Рекао бих ти нешто, али да те не повриједим... Како да то срочим онако изокола?
Хм...
Немам куд, рећи ћу отворено, кратко и јасно. мораш то једном чути – Дједа Мраз не постоји!

Рекао бих ти нешто, али да те не повриједим... Како да то срочим онако изокола?
Хм...
Немам куд, рећи ћу отворено, кратко и јасно. мораш то једном чути – Дједа Мраз не постоји!

Шта би било да си ми то рекао увијено?
Много мрсиш и много се бавиш кроатистиком, изгледа да ти је то ударило у главу...

Шта би било да си ми то рекао увијено?
Много мрсиш и много се бавиш кроатистиком, изгледа да ти је то ударило у главу...
Ma ono, danas vrucina, ljudima udarilo sunce u glavu, ali docim da to nije trebalo da bude poAnta.
PoAnta je da je on ( Pilipenda) neki rvacKi spijun koji je dosao ovde da provocira nas, posteno Srblje.

Ili si mislio da je covek lud?

Ma ono, danas vrucina, ljudima udarilo sunce u glavu, ali docim da to nije trebalo da bude poAnta.
PoAnta je da je on ( Pilipenda) neki rvacKi spijun koji je dosao ovde da provocira nas, posteno Srblje.

Ili si mislio da je covek lud?

Не знам шта је у питању, а још мање знам какве везе са целом причом има Деда Мраз.

Ево, сад је у ''Клубу 2'' (уредник Мелиха Правдић) представљен писац Немања Митровић а поводом његове најновије књиге Буквар. Реч је о азбучнику "скројеном" на посебан начин, где се ефекат постиже добром илустрацијом у исцртавању слова, али се утисак појачава ишчитавањем краћих текстова испод цртежа, који имају и елементе скривалице.
Током разговора каже како је негде чуо или прочитао, да ли у Забавнику или Полетарцу, не сећа се а није ни важно, како једино ми на свету имамо два писма. Сматра да то вероватно није тачно, јер ми смо склони претеривању, како каже, али закључује да то може да буде само предност. Ето, да тако каже један писац, који се поред тога бави и проучавањем језика! Засигурно се писмима није бавио. Он је, наиме, стотину пута чуо предност, предност, предност... и наравно сад је убеђен да је то предност имати два писма у језику.

Ево, сад је у ''Клубу 2'' (уредник Мелиха Правдић) представљен писац Немања Митровић а поводом његове најновије књиге Буквар. Реч је о азбучнику "скројеном" на посебан начин, где се ефекат постиже добром илустрацијом у исцртавању слова, али се утисак појачава ишчитавањем краћих текстова испод цртежа, који имају и елементе скривалице.
Током разговора каже како је негде чуо или прочитао, да ли у Забавнику или Полетарцу, не сећа се а није ни важно, како једино ми на свету имамо два писма. Сматра да то вероватно није тачно, јер ми смо склони претеривању, како каже, али закључује да то може да буде само предност. Ето, да тако каже један писац, који се поред тога бави и проучавањем језика! Засигурно се писмима није бавио. Он је, наиме, стотину пута чуо предност, предност, предност... и наравно сад је убеђен да је то предност имати два писма у језику.

Има данас свашта, разних писаца, о докторима наука и њиховим докторатима имамо сваки дан прилике да читамо.
Свега има, само памети и здравог разума нема...

како једино ми на свету имамо два писма. .

Сви они народи што су имали тешко разумљива слова за Јевропу, увели су и додатно писмо
http://sh.wikipedia.org/wiki/Transkripcija_i_transliteracija

Грузијци користе ТРИ писма, напр, и сва три су неразумљива за Јевропу, можда имају и пословицу "Нико нема што Грузин имаде"
Chart showing the three Georgian alphabets together
http://www.omniglot.com/writing/georgian.htm

Данашњи православни народи који користе једно писмо- ћирилицу (Руси, Белоруси, Бугари, БЈР Македонци, можда да убројим и БЈР БиХ, па и Грци па онда редом сви они што су били под СССР диљем Азије) нису били у ситуацији да им се јурисдикције Ватикана и Цариграда граниче на територији. Тај проблем појавио се само код Срба (где је некадашња граница Западног и Источног Ромејског Царства- река Дрина, аутоматски пренета као граница између доминације Ватикана и Цариграда, Римљана и Ромеја) и зато је дошло до тога да Срби почну да пишу и илирицом одн. латиницом.
У Украјини такође постоји проблем утицаја Римске и Руске ПЦ и шта се десило - направили су комбинацију писма, ћирилицу са латиничним уметнутим словима.

Шта са протестантима? Узмите пример преосталих Срба у Источној Немачкој, национално српски опредељених, и десеткованих малтене до истребљења од Ватикана и западних Немаца у последњем миленијуму, најдрастичније у последњем веку уназад. Од како су их покорили северни и западни суседи (9-12 век), накалемили су им силом римокатоличанство на претходни паганизам. Ратовали су деценијама, у више наврата, да се изборе макар за службу на српском (сорбском) језику...и уз све, пишу латиницом.Неки од њих, тих Срба, писали су и на латинском напр историчар Георга Кригач који је на латинском 1675. написао расправу о Србима (De Serbis, Vendorum natione vulgo dictis Die enden).

Оспоравање и забрањивање језика Лужичких Срба имало је сличну судбину оспоравања и негирања језика и писма балканских Срба, пишу историчари. “Године 1334, Лајпцишки парламент је донео пропис да се свако онај ко проговори лужичкосрпским језиком кажњава смртном казном. То је било време када су лужичкосрпски писци из протеста писали на латинском, а не и на немачком језику.
А гласови су им исти као и код свих осталих сродника на Балкану, јер Вукова реформа није њих обухватила: глас ѕ и слово ѕјело; две врсте слова ш итд...
http://www.omniglot.com/writing/sorbian.htm

Пишу латиницом откако имају писане књиге.. превели су Нови завет 1706.г. на своју српску латиницу ,штампају и даље Serbske Nowiny, имају Матицу српску...певају

Srpstvo živeti mora, čvrsto stajati
i zastava srpska visoko lepršati,
sve dok bude bor do bora
bacao senke preko lužičkih gora,
sve dok strmo stenje, kao kameni štit,
stršilo bude visoko u zenit,
a Špreva tokom srebrnim
tiho pevuša Srbima svim...
http://www.rastko.rs/rastko-lu/umetnost/knjizevnost/poezija1/index_l.html

и свако своје србовање записују латиничним словима, јер ћирилицу нису увели између периода црта и реза и периода насилног католичења.
Имају и знаке додате латиничној абецеди, не би ли забележили верније све гласове српског језика, а нису имали "илирски покрет" и остале ватиканско/аустријске формације башибозлука.

sorbian_upper.gif

sorbian_lower.gif

Poslednja izmena:
Шта са протестантима? Узмите пример преосталих Срба у Источној Немачкој, национално српски опредељених, и десеткованих малтене до истребљења од Ватикана и западних Немаца у последњем миленијуму, најдрастичније у последњем веку уназад. Од како су их покорили северни и западни суседи (9-12 век), накалемили су им силом римокатоличанство на претходни паганизам. Ратовали су деценијама, у више наврата, да се изборе макар за службу на српском (сорбском) језику...и уз све, пишу латиницом.Неки од њих, тих Срба, писали су и на латинском напр историчар Георга Кригач који је на латинском 1675. написао расправу о Србима (De Serbis, Vendorum natione vulgo dictis Die enden).

Хвала Вам за овај прилог. У њему видим потврду за оно што сам изнео у прилогу бр. 3292:

"Срби су српски језик писали латиницом само под присилом, насиљем и окупацијом. То насиље је у разним периодима и на разним географским просторима имало различите облике"...

У време Марије Терезије граничарски официр Филип Радотић је био осуђен на смрт зато што није пристао да - пређе на унију (да се покатоличи)! Побегао је у Русију и тамо изнео свој случај. Царица Катарина Велика је Ватикану запретила да од Урала до Пољске неће остати ни један католички манастир, па су Хабсбурзи мало...овај...прикочили...

Што се тиче партизанске Југославије под аустријским "тројцем без кормилара" (јер су сами били кормилари) Броз - Кардељ - Бакарић, они су се досетили да исти циљ постигну пољупцима и загрљајима братства и јединства, и били су ефикаснији од Терезијиних голих насртаја "ђоном"...

Погледајте просторе на Балкану на којима Срби данас пишу латиницом: Дубровник, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Србија! Дакле, све сами простори на којима је вековима деловао ватикански "ђон" или Брозови "пољупци братства и јединства". Ја сам ту "историјску вертикалу полатиничавања" приказао у чланку "Искорењивање ћирилице пољупцима".

@Srebrena

kako su Luzicki Srbi mogli da budu desetkovani od Vatikana ako znamo da je u tom delu Nemacke Martin Luter " uvodio red"?
Desetkovani su oni ugrlavnom u tridesetogodisnjem ratu ( 17.vek), ali je usput desetkovano i nekoliko miona ljudi u tom ratu,
a tu se nasli i oni.

Martin Luter je sve germanizovao, Vatikan je , da bi ih pridobio za sebe , stalno uzdizao u nebesa njihov maternji jezik.

@Srebrena

kako su Luzicki Srbi mogli da budu desetkovani od Vatikana ako znamo da je u tom delu Nemacke Martin Luter " uvodio red"?
Desetkovani su oni ugrlavnom u tridesetogodisnjem ratu ( 17.vek), ali je usput desetkovano i nekoliko miona ljudi u tom ratu,
a tu se nasli i oni.

Martin Luter je sve germanizovao, Vatikan je , da bi ih pridobio za sebe , stalno uzdizao u nebesa njihov maternji jezik.

Ватикан =Свето римско царство немачког народа (нем. Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, лат. Sacrum Imperium Romanum Nationis Germanicae) је назив за немачку феудалну државу која је постојала од 962. до 1806. године
Провери имена свих освајача који су палили српске градове и убијали српске кнезове, који нису поштовали ни договоре о примирју, уверићеш се.Почни од Limes Sorabicus= „granica łużycka” и Sorbenmark 805.г. , од времена Карла Великог, крунисаног у Ватикану 800.е године. Послаћу ти накнадно један диван сајт (ошацка хроника) на немачком, немам сад линк.
Ти знаш немачки, моћи ћеш да нађеш гомилу БДР литературе.

Poslednja izmena:
Ватикан =Свето римско царство немачког народа (нем. Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation, лат. Sacrum Imperium Romanum Nationis Germanicae) је назив за немачку феудалну државу која је постојала од 962. до 1806. године
Провери имена свих освајача који су палили српске градове и убијали српске кнезове, који нису поштовали ни договоре о примирју, уверићеш се.Почни од Limes Sorabicus= „granica łużycka” и Sorbenmark 805.г.http://virgin-o-logy.com/Europes_oldest_civilization_1.jpg Послаћу ти накнадно један диван сајт (ошацка хроника) на немачком, немам сад линк.
Ти знаш немачки, моћи ћеш да нађеш гомилу БДР литературе.

Odbor unapred zahvaljuje:)

Back