dakica
Ističe se
- Poruka
- 2.605
...
Дакице, видиш ли ти да се поводом службене употребе писма тј. ћирилице, нигде не спомиње обавезна употреба у школи, а није дотакнута ни штампа (дневне новине, часописи и књиге), две најважније области.
Где је прописано да се у школама мора радити ћирилицом, и то како наставници тако и ученици, што би обухватило све писмене радове, вежбе, тестове, домаће задатке итд? Наравно, ако то није час енглеског, да се нашалим на рачун Вука Драшковића.
Књиге и новине на латиници би могле да се оптерете додатним порезом као за страну робу, а што се ради у неким земљама. (А и држава би од тога, бар у прво време, имала корист)
Тај врућ кромпир нико неће да узме у своје руке. Ова област се неће скоро јасно регулисати. Не пише нам се добро!
Ћирилица се ни једним казненим законским актом не штити, али нам зато Устав дозвољава да се бранимо. Устав нам је сведок да српски језик не знамо писати и читати на латиници. У Уставу се јасно каже да се сви остали језици осим српског језика регулишу Законом. Већ су поништени једни локални избори и судска пресуда. Казне не постоје. Али се Телеком може казнити тако што ћемо се организовати и колективно одлучити да нећемо плаћати рачуне на латиници.
+++
Сећам се док сам ишао у средњу школу када нас је на једном часу посетио школски психолог (психолошкиња
) где нам је поделио анкетне листиће. Одмах сам поставио питање: Зашто је ово на латиници? Психолошкиња: (Мала пауза.) Примдба је на месту. Други случај је кад сам једном професору тражио да на табли српски језик пише ћирилицом. Професор ми је рекао: Мани се "велике Србије" уз опаску да он зана и ћирилицу и глагољицу. Тада смо имали двочаст и већ следећег часа је писао ћирилицом.
Правни факултет је ту пресекао правилником што се употребе писама тиче http://www.novosti.rs/code/navigate... ćirilicu&kword_add=cirilica, pravni fakultet
Што се медија тиче ту су само државне телевизије у обавези да користе за српски језик искључиво ћирилицу. Као што видимо Студио Б то не поштује нити има намеру да поштује прописе РРА.
О приватницима да не говорим.
Poslednja izmena: