Званично писмо државе

Које писмо по вама треба да буде званично у Србији ?

• ћирилица

• latinica

• neko treće pismo...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Рекох ли ја, дакање дакле избачено из футура првог?? А латиница није, и даље је по правилу?
Tu mu i nije mjesto, nauči razlikovati voljno i futurno "htjeti"; hoćeš li da naučiš i hoćeš li naučiti ikada išta, Katerpilare?
Реченице типа, написа ли то. уради ли, итд, нису у моди, да се тако изразим, сматрају се сељачким...
Ovo zalazi u sociolingvistiku, takve stvari su normalne u jezicima ali to ovdje nije predmet razgovora,
Баш како и рекох, хрватски инфинитив се представља кап правилан, а дакање опет као нешто сељачко.
Eto koliko si neuk i samooprečan; kano se zalažeš za očuvanje tradiocionalnoga srpskoga pisma, arhaičnih glagolskih vremena, pozajmljivanje riječi iz drugih slovenskih jezika i progon turcizama i ostalih starnih riječi, a istovremeno bi zamijenio naslijeđeni slovenski infinitiv balkanskim dadakanjem. Deder mi pokaži neki starosrpski spomenik s prezentskim građama umjesto infinitiva, čuj "hrvatski infinitiv" :hahaha: pa ti blage veze nemaš.
А ако ти имаш проблем са постојањем хрватског језика и са чињеницом да смо латинички стандард којим се данас служимо преузели кроз заједницу са Хрватима, онда молим лепо..
Postoji hrvatski standardni jezik s osnovom na istočnoheregovačkom dijaletku policentričnoga srpsko-hrvatskoga jezika i nemam nikakvih problema s tim, a ni s latiničnim pismom.

Poslednja izmena:
Eto koliko si neuk samooprečan; kano se zalažeš za očuvanje tradiocionalnoga srpskoga pisma, arhaičnih glagolskih vremena, pozajmljivanje riječi iz drugih slovenskih jezika a u isto vrijeme bi zamjenio nasljeđeni slovenski innfinitiv balkanskim dadakanjem. Deder mi pokaži neki starosrpski spomenik s prezentskim građama umjesto infinitiva. Čuj "hrvatski infinitiv" :hahaha: pa ti blage veze nemaš.

1. Моје залагање најпре иде у правцу коначног дефинисања српског језичког стандарда, и то је једино залагање у коме немам никакве недоумице. Све остало, па и питање које ће писмо бити део тог стандарда је отворено, више пута сам писао да уколико се елита и народ, пошто им се представе све чињенице, одлуче за латиничко писмо као једино, ја нећу бити тај који ће своју децу изопштавати из те и такве Србије, мада би таква одлука представљала за мене лично тежак ударац.
2. Чињеница је да је инфинитив данас коришћен у западним крајевима бившег српско-хрватског језика, дакле више у хрватским него у српским, не мења ствар што је то "словенски инфинитив", и тисућа је словенска реч, па је опет у српском хиљада, а не тисућа, као што је и листопад словенски, па опет више од половине Срба не зна на који се месец односи та реч.

Postoji hrvatski standardni jezik s osnovom na i istočnoheregovačkom dijaletku policentričnoga srpsko-hrvatskoga jezika i nemam nikakvih problema s tim, a ni s latiničnim pismom.
Чинило ми се да си раније говорио како је све то српски и само српски језик, али можда сам те и помешао с неким, ове теме овде трају годинама...

1. Моје залагање најпре иде у правцу коначног дефинисања српског језичког стандарда, и то је једино залагање у коме немам никакве недоумице
Проблем је што имаш непристојан, нападан приступ и што о језику не знаш скоро ништа, свакаквих бисера си овдје написао.
Све остало, па и питање које ће писмо бити део тог стандарда је отворено, више пута сам писао да уколико се елита и народ, пошто им се представе све чињенице, одлуче за латиничко писмо као једино, ја нећу бити тај који ће своју децу изопштавати из те и такве Србије, мада би таква одлука представљала за мене лично тежак ударац.
Ово разумијем и слажем се у потпуности.
2. Чињеница је да је инфинитив данас коришћен у западним крајевима бившег српско-хрватског језика, дакле више у хрватским него у српским, не мења ствар што је то "словенски инфинитив", и тисућа је словенска реч, па је опет у српском хиљада, а не тисућа, као што је и листопад словенски, па опет више од половине Срба не зна на који се месец односи та реч.
Бркаш жив језик и ознаке у картотекама, а и сасвим промашујеш смисао; речене замјерке стоје.

Poslednja izmena:
Проблем је што имаш непристојан, нападан приступ и што о језику не знаш скоро ништа, свакаквих бисера си овдје написао.

Бркаш жив језик и ознаке у картотекама,а и сасвим промашујеш смисао; речене замјерке и даље стоје.

Није потребно бити Иван Клајн да би се неке ствари разумеле, само се неки изгледа праве блесави, или су побркали језик са језичком нормом.

Смисао није оно што одредиш ти или неко други, смисао је оно што се уклапа у цивилизацију и односе у цивилизованом свету.. Мислим на језике у цивилизованом свету наравно. А ми овде можемо да измишљамо и оправдавамо свакојаке будалаштине до миле воље, нико нам то неће забранити.

Није потребно бити Иван Клајн да би се неке ствари разумеле, само се неки изгледа праве блесави, или су побркали језик са језичком нормом.

Смисао није оно што одредиш ти или неко други, смисао је оно што се уклапа у цивилизацију и односе у цивилизованом свету.. Мислим на језике у цивилизованом свету наравно.

Јок, бре, брате, где залута?
Смисао не би био смисао да га одређује (одрезује богами у овом случају) неко, ти или други, они или ми, цивилизације или "цивилизације".

А ми овде можемо да измишљамо и оправдавамо свакојаке будалаштине до миле воље, нико нам то неће забранити.
Ово си почео о себи да говориш у множини ?

Јок, бре, брате, где залута?
Смисао не би био смисао да га одређује (одрезује богами у овом случају) неко, ти или други, они или ми, цивилизације или "цивилизације".

Ово си почео о себи да говориш у множини ?

Само се ти држи оне о богатству језика и његових писама, оно, нико нема што Србин имаде.... Твоји домети и нису већи..

Слажем се, стога препоручујем да отвориш стручна штива и коначно научиш макар нешто основно о језику који кано волиш.

Пријатеље, кад смо већ код знања и учења, дугујеш ми информацију који то језици у оквирима држава имају ово што ми имамо у српском језику у Србији, мислим пошто ја не знам ништа, а ти јак опаметан...

@ccaterpillar
У свему се слажем с тобом, осим што се олако мириш с тим да то буде макар и латиница, само ако је изгласају лингвисти и народ. Па ништа лакше од тога: већ смо константовали да риба смрди од главе, а Клајн (или Ђукановић) се већ изјаснио на телевизији да пре долази у обзир латиница (гајевица) као једино србско писмо, него што би то требало да буде ћирилица. А зар је народ тешко убедити да је латиница (гајица) савременија, практичнија, мање заузима простора, пишу је сви у окружењу, србска је ( јер ју је саставио Вук, само ми то све до данас нисмо знали), писали је Срби раније, затим је ћирилица непогодна за техничке ознаке, па је непогодна за компјутере и мобилне (а ништа се не предузима да се пређе на ћирилицу), затим пише је цео свет а не каже се да цео свет не пише гајевицом, затим морамо да је знамо ради страног језика иначе како ћемо га научити, и ко зна какве још глупости ће да измисле. Па кад некоме тако пуне главу, наравно да ће усвојити латиницу (гајевицу) а ионако већ пише латиницом.

@ccaterpillar
У свему се слажем с тобом, осим што се олако мириш с тим да то буде макар и латиница, само ако је изгласају лингвисти и народ. Па ништа лакше од тога: већ смо константовали да риба смрди од главе, а Клајн (или Ђукановић) се већ изјаснио на телевизији да пре долази у обзир латиница (гајевица) као једино србско писмо, него што би то требало да буде ћирилица. А зар је народ тешко убедити да је латиница (гајица) савременија, практичнија, мање заузима простора, пишу је сви у окружењу, србска је ( јер ју је саставио Вук, само ми то све до данас нисмо знали), писали је Срби раније, затим је ћирилица непогодна за техничке ознаке, па је непогодна за компјутере и мобилне (а ништа се не предузима да се пређе на ћирилицу), затим пише је цео свет а не каже се да цео свет не пише гајевицом, затим морамо да је знамо ради страног језика иначе како ћемо га научити, и ко зна какве још глупости ће да измисле. Па кад некоме тако пуне главу, наравно да ће усвојити латиницу (гајевицу) а ионако већ пише латиницом.

Па ја сам јединка, и не могу мимо целине. Ако је народ, тј. велика већина таква каква је, површна, подложна манипулацији, лакома, плиткоумна, онда и заслужује да остане и без традиције и без културе и без језика.
Ја не знам ниједан други народ који би дозволио да му овако нешто ураде..

Пријатеље, кад смо већ код знања и учења, дугујеш ми информацију који то језици у оквирима држава имају ово што ми имамо у српском језику у Србији, мислим пошто ја не знам ништа, а ти јак опаметан...
Говорио сам о језицима, не о државама, и могућности избора између нпр. више стандардних језика, правописа, акцентовања па и писама.
Но свеједно, оно што тражиш су нпр. корејски у Сјеверној Кореји и малајски у Малезији и Брунеју.

Poslednja izmena:
Говорио сам о језицима, не о државама, и могућности избора између нпр. више стандардних језика, правописа, акцентовања па и писма.
Но свеједно, оно што тражиш је нпр. корејски у Сјеверној Кореји и малајски у Малезији и Брунеју.

Појасни ми молим те, шта је са корејским у Северној Кореји?

Како већ рекох, појасни каква је ситуација код њих, имају ли четвороструки језички "стандард" као ми овде?
Чим покажеш старосрпске повеље с дакањем умјесто "хрватскога инфинитива" и именујеш кроатисте који су аорист "прогласили непожељним и етикетирали га као сељачко и заостало итд."

Чим покажеш старосрпске повеље с дакањем умјесто "хрватскога инфинитива" и именујеш кроатисте који су аорист "прогласили непожељним и етикетирали га као сељачко и заостало итд."

Као што сам и мислио, смути па проспи..

Али као љубитељ дискусија, да ипак одговорим. Нигде и никад нико није издао наредбу да се ћирилица елиминише и замени латиницом међу Србима, тако нешто не постоји. Ћирилица нестаје захваљујући нашим комплексима, нашој инфериорности и нашем менталитету.
Исто је и са аористом, као и са много сругих ствари у овом народу..

- - - - - - - - - -

Научи иоле нешто о језику па ћеш моћи саставити макар једну сувислу.

Научи ти основе основа, и научи да станеш иза онога што пишеш.

И УНУЦИ ОДОШЕ У ХАЈДУКЕ

Да предахнемо мало од академских дискусија и да се опустимо уз шумску хајдучију.

Година 1985. Појавили су се "рачунари играчке" "ZX Spectrum" од 48 кб и "Комодор" од 64 кб. Моја деца показују својим другарима да је и ово могуће. Програмирао сам свој "Спектрум" да може да пише и ћирилицом. Свака дирка на тастатури има на располагању површину од 8 х 8 тачкица. Додељивањем нула (папир, бело) или јединица (оловка, црно) по 8 тачкица у сваком од 8 хоризонталних редова сами обликујемо слово какво желимо, па и ћирилично, и доделимо га неком дугмету на тастатури. Код писања, притиском на одређено дугме исписује се облик слова које смо претходно програмирали.

00000006.jpg

Година 2008. Трогодишње унуче се игра на последњој ћириличној писаћој машини која је продата у Нишу 1975. године. Када је један лекар видео ту машину, пожелео је и сам да је набави. У књижари где сам је ја купио продавац му је рекао: "Нема". Продавац му је рекао оно што је знао - да их нема - а није знао да их неће више ни бити, јер је ступила на снагу одлука власти да се из државних установа ћириличне писаће машине повуку у подруме, магацине, складишта и сабиралишта секундарних сировина (отпаде) и да се забрањује даља производња и увоз. Сва документа која су грађани касније добијали од државе била су на латиници...

00000007.jpg

Унук кошаркаш. Ово држава није могла да забрани:

00000008.jpg

И МОЈ ТЕЛЕФОН ЗА МНОМ И УНУЦИМА ОТИШАО У ХАЈДУКЕ!

00000009.jpg

Poslednja izmena:
Само се ти држи оне о богатству језика и његових писама, оно, нико нема што Србин имаде....

Па и нема ...Језик српски је савршен, штета што га не познајеш довољно.
Два писма која рабимо последњих миленијум година - азбуковицу или ћирилицу у илирицу , само су два писма за која тренутно знамо, и на којима је исписан много велики део српске прошлости, без обзира на вероисповест.
Проблем је твој и теби сличних што сте недовољно упознати са тим да тзв (словеначка) "Гајева латиница" произилази из вишевековне српске илирице..Уватили сте се се за њу к'о мутав на телефон, радикално заступајући тако искључиво хуурватске интересе.
Ја бих да Србљи имају четири врсте писма, например. Што да не? Мислим да су ова два недовољна, посебно после Вукове реформе ћирилице, да изразе богатство и раскош српског језика.

Твоји домети и нису већи..
Нема шансе да ме наљутиш. Кад је то жаба из бунара, што по цео дан бућка исту устајалу воду, могла да схвати тајне океана?

Poslednja izmena:

Back