ZUBNE NAVLAKE

stvarno jesam opeterecen, nemam lose zube, ali ja bih savrsene kao neka zvezda. a sto ne bi preporucio?
unistavanje sopstvenih zuba zarad estetike cak i pored cinjenice da su ti zubi normalni, mozda ne kristalno beli i pravi je u najmanju ruku zadovoljavanje necijeg hira . prilikom stavljanja navlaka brusi se zub , ne u celosti ali vecik deo , sigurno si video koliko ostane tvoj zub pre stavljanja navlake . Jeste lepse , tacno , ali cak i tge navlake treba menjati kasnije kada dodje do povlacenja desni . Sa druge strane citav proces nije nesto narocito bolan i naporan , ali je jako skup.

Poslednja izmena od moderatora:
unistavanje sopstvenih zuba zarad estetike cak i pored cinjenice da su ti zubi normalni, mozda ne kristalno beli i pravi je u najmanju ruku zadovoljavanje necijeg hira . prilikom stavljanja navlaka brusi se zub , ne u celosti ali vecik deo , sigurno si video koliko ostane tvoj zub pre stavljanja navlake . Jeste lepse , tacno , ali cak i tge navlake treba menjati kasnije kada dodje do povlacenja desni . Sa druge strane citav proces nije nesto narocito bolan i naporan , ali je jako skup.

ne lupetaj gluposti .

ali nemam lepe zube bas, hocu da su ravniji i lepsi
sta sve losee mze da se desi?

Ne boli dobije se anestazija. Zubi se izbruse i stave se navlake s obzirom da su prednji zubi u pitanju preporucio bi bezmetalnu keramiku. Prilicno je skupo , ako govorimo o segmentu od cetvorke do cetvorke to je 8 zuba to je zavisi kako gde ali sigurno od 1600 - 2400 evra zavisno gde radis.

E sada druga strana medalje, nema tih para za koje bi ja pristao da ti brusim zdrave zube , samo zato sto si se ti istripovao da su ruzni a ne fali im nista. Naravno postoje slucajevi kada su nekome zubi zasta toliko ruzni, izlizani da ne mozes da ga odbijes. Ali meni se cini da ti samo imas trip u glavi. Iskreno da ti kazem svaki dobar stomatolog, koji ima dosta posla, koji radi, i kome nije mnogo bitno pacijent manje ili vise ce odbiti da radi ovakav rad sem ako ne postoji preka estetska potreba.

zasto stavljas navlake..estetski deo mozes da resis fasetama..ako su ti zubi zdravi, fasete resavaju frontalno sve eststske nedostatke..
pre toga se odradi stomatolosko beljenje zuba - 300eu i faseta po zubu je oko 80eu..
sve zajedno bi te izaslo oko 1000eu ako su ti svi zubi zdravi..

ne bruse se nigde..fasete su masa kojom se oblozi samo prednji deo zuba i iskoriguju estetske nepravilnosti..onda se ta naneta osusena povrsina (kao bela plomba) obradi i dobijes lep zub ko upisan, i ne izgleda kao vestak kako izgledaju sve navlake..
zadrze potpuno prirodan izgled..
moje dete je polomilo na pola obe jedinici gore kad je bila mala..plomba koju su stavljali stomatolozi uvek se videla kao nastavljeni zub..kad joj je njen stomatolog predlozio da stavi navlaku pred maturu - promenila sam joj stomatologa..
na preporuku sam je odvela kod jedne dr i zena joj je stavila fasetu..zub izgleda savrseno prirodno!

ne bruse se nigde..fasete su masa kojom se oblozi samo prednji deo zuba i iskoriguju estetske nepravilnosti..onda se ta naneta osusena povrsina (kao bela plomba) obradi i dobijes lep zub ko upisan, i ne izgleda kao vestak kako izgledaju sve navlake..
moje dete je polomilo na pola obe jedinici gore kad je bila mala..plomba koju su stavljali stomatolozi uvek se videla kao nastavljeni zub..kad joj je njen stomatolog predlozio da stavi navlaku pred maturu - promenila sam joj stomatologa..
na preporuku sam je odvela kod jedne dr i zena joj je stavila fasetu..zub izgleda savrseno prirodno!

wow, kul, jel mozes private da mi kazes gde si to radila ili ge je kul da se to uradi, ako si u bgu, jel to skuplje od navlaka?

Promenili ste stomatologa zato sto je kao terapiju za jedinice polomljene na pola predlozio krunice. Jako inteligentno jako inteligentno. Prvo gospodjo draga jedinice polomljene na pola su indikacija za krunice a ne indikacija za fasete. Jer nije cilj samo da lepo izgleda nego ima tu jos mnogo stvari koje je ljudima tesko objasniti. Tako da vas tu vas bivsi stomatolog nije zeznuo ni malo. "Fasete" o kojima vi govorite su nista drugo nego vesto napravljene kompizitne plombe, posto kako sam shvatio radili su ih direktno u ustima vase cerke. To je isto sto su radili svi ostali stomatolozi samo sto je ta vasa doktorka vestija pa ume da potrefi boju i obradi "fasetu" ovaj pardon kompozitnu plombu. To se radi vec 30 i kusur godina samo sto se to nekad zvalo kompozitna plomba a sada se neko pamean setio da to nazove "faseta" pa da naplacuje 3X skuplje i da vacari naivni narod.

Prave fasete su od porcelana i veoma su tanke , izradjuju se u tehnici i lepe na prednju stranu zuba specijalnim cementom.

Problem sa svim fasetama je sto vremenom pocnu da spadaju i sto vrse iskljucivo estetsku funkciju sto ce reci da nisu indikovane kada su frakture u pitanju.

Promenili ste stomatologa zato sto je kao terapiju za jedinice polomljene na pola predlozio krunice. Jako inteligentno jako inteligentno. Prvo gospodjo draga jedinice polomljene na pola su indikacija za krunice a ne indikacija za fasete. Jer nije cilj samo da lepo izgleda nego ima tu jos mnogo stvari koje je ljudima tesko objasniti. Tako da vas tu vas bivsi stomatolog nije zeznuo ni malo. "Fasete" o kojima vi govorite su nista drugo nego vesto napravljene kompizitne plombe, posto kako sam shvatio radili su ih direktno u ustima vase cerke. To je isto sto su radili svi ostali stomatolozi samo sto je ta vasa doktorka vestija pa ume da potrefi boju i obradi "fasetu" ovaj pardon kompozitnu plombu. To se radi vec 30 i kusur godina samo sto se to nekad zvalo kompozitna plomba a sada se neko pamean setio da to nazove "faseta" pa da naplacuje 3X skuplje i da vacari naivni narod.

Prave fasete su od porcelana i veoma su tanke , izradjuju se u tehnici i lepe na prednju stranu zuba specijalnim cementom.

Problem sa svim fasetama je sto vremenom pocnu da spadaju i sto vrse iskljucivo estetsku funkciju sto ce reci da nisu indikovane kada su frakture u pitanju.

niste u pravu.
mom detetu su samo unutrasnji delovi obe jedinice bili zalomljeni.
bele plombe bi vremenom dobile na prelazu sa zubom pigment..
suludo je resenje da neko brusi zdrave zube detetu sa 18 godina i stavlja navlaku!!!
to nije dr!
dr je to savrseno resila..cerki su ostali njeni zubi, nema vestake i izgledaju savrseno!
a vi ljubomorisite na drugom mestu!

Imam jedno pitanje, na levoj gornjoj jedinici mi je izvadjen zivac, pre 10ak godina, zub je naravno promenio boju u medjuvremenu, desna gornja jedinica je pod plombom kao i leva... preporucuju mi da uradim krunice ove bez metalne... i to odjednom obe jedinice radi boljeg vizuelnog efekta! Imam pitanje, da li ovde u ovom slucaju fasete mogu da pomognu, za pocetak?! Obzirom da je rec o zubu koji nema zivac!

Imam jedno pitanje, na levoj gornjoj jedinici mi je izvadjen zivac, pre 10ak godina, zub je naravno promenio boju u medjuvremenu, desna gornja jedinica je pod plombom kao i leva... preporucuju mi da uradim krunice ove bez metalne... i to odjednom obe jedinice radi boljeg vizuelnog efekta! Imam pitanje, da li ovde u ovom slucaju fasete mogu da pomognu, za pocetak?! Obzirom da je rec o zubu koji nema zivac!

Ne znam odgovor za fasete ali kod mene je bio isti slucaj. Na levoj gornjoj jedinici mi je pre nekih 7-8 godina izvadjen zivac i zub je bas jako promenio boju, bas se videlo. Prosle godine sam stavio krunicu, porcelansku bezmetalnu. Rezultat je savrsen. Zub izgleda apsolutno prirodno cak i iz blizine kad se gleda.

Ako su ti zubi zdravi nemoj ih brusiti niti dodavati bilo šta!
Nepravilno raspoređeni zubi koji su zdravi a samo loše izgledaju mogu da se doteraju kod specijaliste koji se zove ortodont. Oni obično rade sa decom ali se taj zahvat može raditi i kod odraslih i zubi se rasporede tačno kako treba. Koristi se ortodontska proteza koja se nosi ograničeno vreme.
Raspitaj se gde je najbliža ortodontska ordinacija prema mestu u kome živiš.

Fasete za zube su najmanje invazivna stomatološka metoda. Praktično je bezbolna. Efekti koji se postižu fasetiranjem zuba su izuzetni. Primenom faseta za zube mogu da se otklone nedostatci kao što su loš oblik, položaj ili boja zuba. Zbog svojih karakteristika fasete daju zubu prirodan izgled za razliku od krunica koje se uglavnom primete da su "veštaci". Ova stomatološka metoda je relativno skupa, ali kada se sagleda korist koju ona nosi i životni vek faseta i nije toliko. Sa druge strane fasetiranje zuba nije povratan proces. Kada se jendom stave moraju da se održavaju i menjaju do kraja života. Pored toga fasete moraju i da se čuvaju. Recimo nije dozvoljeno da se grize jabuka, olovka ili bilo šta drugo sa fasetiranim zubima jer to umnogome skraćuje vek trajanja faseta. Takođe porcelanske fasete mogu da se i oštete. U tom slučaju moraju da se zamene jer popravka nije moguća i tada će to koštati kao i da prvi put ugrađujete fasete na zube. U svakom slučaju treba dobro porazmisliti pre konačne odluke. Razmotriti i druge metode koje isto tako efikasno mogu da reše Vaš problem. Pa ako ipak samo fasete rešavaju problem ja Vam ih toplo preporučujem.

Ja sam stavio na jedan zub navlaku jer je to bila najlakša opcija, izgledao je previše ružno i zbog njega sam se prestao smijati, zato ne vidim ništa loše u tome da ljudi odu u stomatološku ordinaciju kod svog stomatologa i naprave ono što je najbolje za njihov izgled, ako je zubar normalan kazati će vam da li je to u redu ili ne, zašto suditi o ljudima koji stave zubne navlake, svašta ljudi stavljaju na sebe, ovo je najmanji problem :D. Sve je stvar izbora, zato ljudi, krenite i stavitie navlake, ako vas to veseli. Nekada mi je bio veliki problem, sam zvuk bušilice, kada bih ga čuo dok bi čekao na red je kod mene izazivao panični strah, ali evo godine znojenja su učinile to da se više ne plašim otići kod zubara, hvala dragom Bogu :worth:

Ja imam navlake na 2 zuba i da ne ureknem extra me sluze SAMO to treba lepo odrzavati i ne zapustati jer se nista ne resava ako samo stavis i mislis da je to to.Ja sam izbacila sve "agresivno" za zube iz ishrane i kafu smanjujem na minimum i koristim gelove za desni i zube preventivno i sve lepo.

Back