ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Зарез= размак, је л'? :)

Ако је то онда је то могуће само навлакама. Међутим, нема логике стругати здраве зубе зарад тога. ;)

Ако неко има неко модерније решење нек' пише.
Uhhh tacno . Ne bih ih strugao zarad toga :(

sto bi moj zubar rekao- znam zubara koji bi to vadio :lol:

resenje moze biti i fixni aparat, fasete, krunice ...
cene variraju od ordinacije do ordinacije, kao i izbora terapije ... neko da napise jednu opciju- moze doci 10 stom. da ga napadnu i kazu njihovu bolju- 1 pacijent- 100 resenja
mada stomatolozi sami sebi tolerisu te zareze, razmake, preklop 2 preko 1, deluju sarmantno ;)
a jeli :flert:

Imam jedno pitanje. Dete 8 godina, ortodont narucio ortopan i 3 mlecna zuba za vadjenje. Zanima me vade li se zubi odjednom? :sad2: I hoce li biti validan snimak ako se sutra slika pa tek onda izvadi zube ili treba prvo da povadimo zubice pa tek onda slikanje?

Биће валидан снимак и нема везе што ће сва три одједном да изваде. :)
То се ради у анестезији, дете ни не осети.
Ћеркици моје пријатељице су обе јединице одједном извадили са 5 година. :)
Била крезава до скоро. :lol: :heart:

Apsolutno u stomatologiji prvo dolazi dobra dijagnostika a posle dolazi terapija. Dakle prvo se radi ortopan ili neka druga rendgen dijagnostika pa se onda vade zubi. Eventualno ako su korenovi toliko resorbovani pa se zub luksira moze da se izvadi i pre snimka. Kada imate mlecni zub sa skroz razvijenim korenovima moze da se desi da ti korenovi obavijeni oko klice stalnog zuba sto za posledicu moze da ima vadjenje klice stalnog zuba. To je jedan primer zasto je ortopan bitan kada govorimo o vadjenju mlacnih zuba.

Kada govorimo o tome koliko zuba ce da se vadi, to prvenstveno zavisi od procene stomatologa koliko su ta vadjenja zahtevna, najcesce kada su u pitanju mlacni zubi nisu i od karaktera deteta ili preciznije receno od odnosa deteta prema stomatologu i stomatoloskim intervencijama. Nekoj deci mozes i 10 zuba da izvadis i proci ce kroz to ko kroz bajku a nekoj ne mozes ni zube da operes.

Najvecu odgovornost za odnos deteta prema stomatologu i stomatoloskim intervencijama snose roditelji i stomatolozi ali posebno roditelji.

Kada smo se vec dotakli teme o deci da napisem par stvari koje mogu da budu korisne roditeljima. Pored toga sto morate imati srece da nadjete dobrog i strpljivog stomatologa za vase dete koji ne mora nuzno da bude specijalisa decije stomatologije postoje i neke stvari na koje vi kao riditelj treba da uticete. Kao prvo sto treba da se shvati stomatologija je nauka koja se bavi PREVENCIJOM , dijagnostikom i lecenjem bolesti usta kao celine a tu spadaju i zubi. Zasto sam povecao rec PREVENCIJOM da bi istako da se kod stomatologa ne ide onda kada zub zaboli. Upravo je to veliki promasaj kod nasih ljudi kada su u pitanju deca. Veliki broj ljudi da ne kazem najveci svoje dete odvede prvi put kod stomatologa kada ga nesto zaboli ili kada treba da se vadi mlecni zub. Upravo je ovo primarni razlog zasto masa dece na nasim prostorima navuce strah od zubara jer im je sam prvi kontakt stresan i bolan. Price o zubarima kojima se deca plase kad nisu dobra ne zelim ni da pominjem. Vratimo se na PREVENCIJU oralnih bolesti gde spadaju i bolesti zuba izmedju ostalog. Nas narod prosto nema kulturu da se kod stomatologa ide na redovne kontrole , nego se ide kad iskrsne problem i upravo se tako postavljaju i prema deci. Ako iole zelite da vase dete dobro saradjuje sa stomatologom i da nema strah od stomatologa i stomatoloskih intervencija onda morate naj pre sami da mu sposluzite za dobar primer. Prvi susret sa stomatologom treba da bude onaj kada vi sebi zakazete neki redovan pregled i da se zavrsi na razgledanju ordinacije, upoznavanju i voznji gore dole u stomatoloskoj stolici. Drugi susret treba da je preventivne prirode. Detetu ispricate kako cika zubar ima jednu specijalnu cetkicu da se zubi sijaju koja je ko njegova kuci samo sto se ova jos i vrti (carobna cetkica). Dete se upoznaje malo vise sa instrumentima, sve mu se pazljivo objasnjava i uradi se jedno pranje zuba uz naravno bodrenje od strane vas kao roditelja, i pricu kako ce sada zubi da mu sijaju, da budu lepi...... (upamtite ne govorim o stomatologu u ovom tekstu on zna sta radi valjda nego o vama kao roditelju dakle koje su vase odgovornosti)....posle toga naravno treba da sledi nagrada. Ukoliko dete nece da saradjuje najgore sto mozete da uradite je da pocnete da histerisete i da ga kaznjavate sto je svojstveno roditeljima kod nas, to je prosto dokazano kontraproduktivno i stvara jos vecu odbojnost, nekoj deci je jednostavno potrebno vise vremena da se prilagode i pristanu na intervenciju. Kada ste uz manje ili vece muke uspostavili ljubav vaseg deteta prema stomatologu onda treba da uvedete i redovne pregleda 2 puta godisnje. Ako na sve ovo naviknete vase dete najveci problem koji ce imati sa zubima su manji kvarovi naravno ako zube prere pravilno, inrevencije ce mu stoga biti lagane i lako ce ih podnositi. Da ne pricamo o daljoj buducnosti da ce imati mnogo bolje zube i da uz dobro odrzanje nece imati mnogo troskova oko njih. Znaci na kraju stedite svom detetu pare celog zivota tako sto cete ga nauciti prevenciji jer prevencija najmanje kosta.

Puno pozdrava. Ako ima nekih gresaka u kucanju izvinjavam se ali me mrzi da citam sve ponovo.

Pomoć - boli me četvorka gore levo kada jedem nešto hladni ili kada na njoj nešto zagrizem, pogotovo kada tu upadne susam ili tako nešto sitno. Dva zubara sam posetila kažu da je zub zdrav. Čak sam i peticu popravljala, i opet isto. Snimak zuba pokazuje da je u redu. Ne znam više šta da izvedem.
Zub je inače pod plombom, i počeo je da me boli mesec dana posle popravke. Plomba je dobro postavljena. Ako je neko imao sličnih problema bila bih mu zahvalna da me posavetuje nešto.

Da li imate snimak kod sebe?
Da li imate osecaj da prvo zagrizete na taj zub ili da je taj zub visi od drugih?
Gde tacno mislite da upadne susam?
Da li bol tup ili ostar?
Mislim da imam u knjižici, pokušaću da ga okačim.
Zub nije viši, verovatno mislite zbog plombee - kada sam prvi put išla kod zubarke zbog tog problema, sastrugala mi je zub inače boleo me je i kada stegnem vilicu, sada boli samo kada žvaćem nešto sa njim i kada ubadnu sitni komadići hrane. Šta više imam osećaj da je niži.
U zubu ima malo udubljenje što je verujem tipično za četvorke i kada susam upadne unutra i sklopim vilicu jako me zaboli.
Ne znam razliku izmedju tupog i oštrog bila, ali jako zaboli, na trenutak, mahinalno se uhvatim za vilicu, da me boli tako non stop ne bih izdržala, mislim da bih ga iščupala sama.

Probajte da okacite snimak da pogledam. Jel vas bolelo kada su vam popravljali taj zub? I zbog cega je zub popravljan? Jeste li isli na redovnu kontrolu pa je zubarka nasla kvar ili ste vi osetili neke simptome pa ste otisli kod vase zubarke?

zub.jpg

Ok na ovom snimku se ne vidi mnogo. Ali evo ovako plombe na sestici i petici ne bi komentarisao koliko su katastrofalne. Te plombe su presiroke , nisu u dobrom kontaktu sa susednim zubima. To pogoduje zadrzavanju hrane u prostoru koji vi ne mozete zbog tih plombi da ocistite. To ce vremenom doprineti razvoju parodontopatije ako vec nije sto ne mogu da kazem sa snimaka posto zaista ne vidim jasno kost. Ne znam ko je mogao da vam kaze da je sa tim plombama sve u redu.

Cetvorka vas boli na hladno i na zagrizaj zato sto u toj plombi postoji rupa kroz koju hladno ulazi i dolazi u kontakt sa zubnim tkivom i javlja se bol na hladno, istovremeno vam tu upada i susam ili druga sitna htana, kada vi zagrizete izvrsite pritisak na tu hranu koja se zaglavila u toj rupi, hrana pritisne na zdravo zubno tkivo i vi ostetite bol. Predpostavljam da bol prestaje kada iscackate susam iz zuba.

Bol prestaje čim otpustim stisak vilice. Te plombe na zadnjim zubima je radila školska zubarka koja je jako loša. Mislim da ste u pravu jer me s vremena na vreme bole i ostali zubi kada zagrizem, ali jako retko, glavni problem mi je četvorka. Hvala vam puno na savetu, posetiću još jednog zubara, koji važi za najboljeg u gradu i skrenuću mu pažnju na ovo što ste mi sugerisali.

Još jednom hvala na savetu ;):hvala:

Nema na cemu. Bole vas ostali zubi na zagrizaj zato sto su vam verovatno i desni upaljene i postoji i paradontoloski problem zbog presirokih plombi. Pod hitno promenite sve lose plombe jer cete pogubiti zube zbog njih.

Kada smo se vec dotakli teme o deci da napisem par stvari koje mogu da budu korisne roditeljima. . Kao prvo sto treba da se shvati stomatologija je nauka koja se bavi PREVENCIJOM , dijagnostikom i lecenjem bolesti usta kao celine a tu spadaju i zubi. Z.

moram, u roditeljskom duhu dodati

prevencija je osnov
ako vi ne vodite racuna o oralnoj hiigijeni, ako vas dete ne vidja sa cetkicom u kupatilu- naravno da ce te imati problema naterati ga da svaki dan, vise puta pere zube ... ako vi ne negujete zdrav stil zivota- nece ni vase dete
a higijena i zdrave, dobre navike su osnov prevencije ...
najmanji problem je sto cete detetu potencijalno pristedeti koji dinar za stom. usluge, ovde se radi o kvalitetu zivota

i ukoliko vi ne smatrate da vase dete zasluzuje zdrave zube, nece ni ono

moram, u roditeljskom duhu dodati

prevencija je osnov
ako vi ne vodite racuna o oralnoj hiigijeni, ako vas dete ne vidja sa cetkicom u kupatilu- naravno da ce te imati problema naterati ga da svaki dan, vise puta pere zube ... ako vi ne negujete zdrav stil zivota- nece ni vase dete
a higijena i zdrave, dobre navike su osnov prevencije ...
najmanji problem je sto cete detetu potencijalno pristedeti koji dinar za stom. usluge, ovde se radi o kvalitetu zivota

i ukoliko vi ne smatrate da vase dete zasluzuje zdrave zube, nece ni ono

Kod mene je bilo obrnuto. Moj tata ima očajne zube, dosta prednjih i nije imao, i kada nisam htela da idem kod zubara, on mi je pokazivao svoje i govorio da će i moji biti takvi, i da neću ništa moći da zagrizem.

Elem,kao da mi upala desni nije bila dovoljna,danas sam isao na rengen vilice i ustanovljeno je da imam 3 osmice koje nepravilno rastu i koje moram da operisem i izvadim jer jos nisu izbile iz mesa. Jedna cak raste horizontalno. :cry: Kako ovo ide,gde je najbolje da se radi,koliko boli i gde koliko moze da ih iscupa za jedan dan?:(:(:(:(:(:(

ih bre- pa za ovoliko i ja znam :D

najbolje- pa svako ce ti dati drugaciji odgovor na to pitanje, ali Stomatoloski fakultet je sigurno dobro resenje ...

koliko boli/ ne boli- sve je individualno,neki ljudi imaju komplikacije, neki ne
ti imas verovatno perikoronitis pa ti je stomatolog dao antibiotsku zastitu

pa nisu se jos razvili do kraja. Nije mi nista deo,jednostavno i meni deluje na snimku kao da nema mesta u vilici za njih. Jos uvek me ne boli,ali je meso malo u donjoj vilici na mestu gde se onom koren nalazi (meni deluje horizontalno)nje nabubrilo. :( Ne znam kako se to cupa? Sta se tu radi. Ovi su me poslali na zubno kod hirurga u Valjevu.

images

ovako,mozda jos malko u levo ima nagib u donjoj vilici 8ca. :rida: za parvo cudo 4 zub mi ne postoji. doktor kaze da sam ga izvadio,ja mu tvrdim da nisam. Ovako slicno izgleda,kao na ovom snimku iznad i kod mene situacija.

ne znam sta ti zelis- da ti neko online pogleda snimak ( koji btw nije tvoj) i umnjaci nestanu :lol:

prvo trazis savet gde da ides, pa ti ne odgovara- posto nisi precizirao grad
antibiotik ti je bitan u ovom trenutku, ako si se zbog simptoma upale javio lekaru pa te poslao da snimis OTP
vidis da se cika zube ne javljaju, nisi im inspirativan ;)

ja mogu caskati, ako ti je dosadno :D

Poslednja izmena:
Iskreno bez ortopana ne mogu nista da ti kazem. A ponovicu po 1000 ti put za ceo forum, trazite i ortopan na CD-u ili da vam snime na vas USB flash da mozete da ga postavite na forum.

Mozes da vadis i 4 umanjaka od jednom ali ja to ne bi radio ni najgorem neprijatelju :) Kada se zuri obicno se vade dva gornji i donji sa jedne strane. Mada ja najvise volim kada se radi jedan po jedan

Gde vaditi jako dikutabilno pitanje. S obzirom da si iz valjeva ja ti preporucujem privatni stomatoloski fakultet u Pancevu. Naravno takve intervencije rade profesori i asistenti. Ne mogu da ti kazem tacno cenu ali ako zelis poslacu ti telefon pa mozes da se raspitas.

Back